Omagial: Doamnele lui Yahve
08/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Esoterica |
“Hebrew Goddesses” (Zeitele Iudeilor)
Vezi postarea anterioara. Inainte de a recenza carte lui Patai, vreu sa faca cateva precizari de ordin explicativ. Patai nu a fost nici istoric si nici teolog, a fost insa un mare antropolog, etnolog si mare expert in culturile antice si moderne ale Orientului Mijlociu. Patai a fost un erudit de o modestie exemplara, modestie care a caracterizat si generatia interbelica Romaneasca, el nu a dezvoltat teorii nici istorice si nici teologice el a semnalat numai existenta unor structuri mitice care stau la baza tuturor religiilor Abrahamice (Iudaism, Crestinism si Islam). Bazandu-ma pe teoriile antropologice a lui Patai si pe cele climatologice ale lui Nur-Cline-Robbins Palmer si Wise am ajuns la concluzia ca majoritatea povestilor Biblice apartin perioadei intre sec 13-11 i.Hr, perioada denumita “Prabusirea Bronzului trarziu” (Bronze Age Collapse). Aceasta perioada generata de mari catastrofe naturale, (repetate in 535–536 d. Hr si 1315–1317 d.Hr.) migratii de popoare (Oamenii Marii-Sea People) si prabusiri de imperii (Hititi, Mitanni si dinastia a 19-a Egipteana) au generat si reasezari sociale, culturale si religioase. Aparitia Monoteismului si prima dintre religiile Abrahamice (Iudaismul) s-a produs in aceasta perioada.
Povestea lui Yahve si a lui Abraham incepe atunci. Abraham reprezinta o “capsula” de personaje care include 7-8 generatii (cei 175 de ani cat a “trait” Abraham), pana si numele lui este semnificativ Ab (tata) Ram (cel mare), asa cum este scris in Geneza 17:5 “Nu te vei mai numi Avram; ci numele tău va fi Avraam; căci te fac tatăl multor neamuri.” Articolul nu este despre teoria mea ci despre cartea lui Patai, care are marele merit de a “dezgropa” mitul primordial, cel al Dumnezeului care a existat intodeauna dar a fost reunit din tote zeitatile orientului in timpul aceastei reasezari culturale si a devenit UNUL YHVE sau conform transliterari germane YHWE (Yahve-Jehova), acronim (tetragrammaton) construit din 4 litere, in traducere aproximativa “cel care este”.
Daca cineva crede ca afost nevoie de 200 de ani pentru “crearea” lui Abraham si numai cativa ani pentru “faurirea” lui Yahve, greseste. Dumnezeul unic a fost creat in 4-500 de ani. Cine crede ca Evreii au devenit monoteisti pe timpul judecatorilor sau timpul lui David sau Solomon greseste din nou. Evreii au fost Monolatri adica, ei au recunoscut multe zeitati dar au avut o zeitate principala pe care au slujit-o. Si ca deobicei despartirea de un obicei este dureroasa. Evreii au fost obligati sa devina monoteisti, prin sabie si foc. Regele Iosia, cum este scris in 2 Cronicile (Paralipomena) “34:4-7 Au dărîmat înaintea lui altarele Baalilor, şi au tăiat stîlpii închinaţi soarelui, cari erau deasupra lor; a sfărîmat idolii Astarteei, chipurile cioplite şi chipurile turnate, le-a făcut praf, a presărat praful pe mormintele celor ce le aduseseră jertfe, şi a ars oasele preoţilor pe altarele lor. Astfel a curăţit Iuda şi Ierusalimul. În cetăţile lui Manase, lui Efraim, lui Simeon, şi chiar lui Neftali, pretutindeni, în mijlocul dărîmăturilor lor, a dărîmat altarele, a făcut bucăţi idolii Astarteei şi chipurile cioplite, le-a făcut praf, şi a tăiat toţi stîlpii închinaţi soarelui în toată ţara lui Israel. Apoi s’a întors la Ierusalim” a fortat poporul sa devina cea ce a devenit, monoteist. Consoarta lui Yahve, Aşera (Asherah) a decedat atunci, pentru ca a existat de la inceputuri si pana in timpul lui Iosia. De atunci si pana in secolul 9 d.Hr. Evreii nu i-au mai atribuit lui Yahve nici o consoarta. Din secolul 9 d.Hr. si pana azi a aparut o a doua, Şehina (Shechina), dar despre ea vom vorbi maine.
Carte lui Patai “Hebrew Goddesses” (Zeitele Evreilor), analizeaza pas cu pas aspectele feminine ale Vechiului Testament. Patai ne povesteste despre Lilit, prima femeie a lui Adam, ne povesteste despre Heruvim care erau de cele doua feluri si parte barbateasca si ce femeiasca, ne explica si de ce, vorbeste despre Templul lui Solomon si simbolica lui. Patai este un desavarsit povestitor si desfasoara un décor pe care noi cititorii Bibliei nu l-am cunoscut, pentru ca noi, ca toti spectatori ne uitam la personajele principale neglijand decorul si statistii. Dar cea mai frumoasa poveste este cea a personajului Şehina (Shechina) poveste Kabalistica – aveti detalii mai jos.
Din nefericire cartea lui Patai nu a fost tradusa in limba romana, mare pacat si numai pentru ca Legendele Olimpului cu care a crescut generatia mea sunt la fel de frumoase ca cele scrise de Patai.
Şehina (Shehina)
Inainte de a ne ocupa de Şehina (Shehina) a doua Doamna pe care noi amartati de oameni o atribuim lui Yahve, cateva cuvinte despre sursa complementara pe care o vom discuta., este vorba de o carte pe nume Zohar (eb. splendoare, stralucire), daca ar fi sa o traduc in Romana as denumi-o Carte Luciului in nici un caz asa cum circula pe la noi “Cartea lui Zohar” (mare tampit traducatorul). “Cartea” este de fapt o colectie de 24 de scrieri diferite atribuite unui mare rabin contemporan Apostolilor lui Iisus (aprox 50-100 d. Hr). Majoritatea cercetatorilor laici o considera drept colectie medievala scrisa intr-o perioada de cateva sute de ani si redactata la inceputul secolului al XIV-lea. Cartea este ultimativa din punct de vedere a misticismului Biblic. Zoharul analizeaza toate cartile Biblice esoteric, cautand raspunsuri mistice la realitatile omenesti. Doctrina Kabalei si Zoharul au fost preluate de mari invatati Crestini (Giovanni Pico della Mirandola, Johann Reuchlin, Aegidius of Viterbo) si a fost “adaptata” la Crestinism. Dupa umila mea parere desi Kabala este o lucrare teologica Ebraica este cea mai apropiata de Crestinism din toate lucrarile Iudaice pe care le cunosc (si le cunosc pe toate). O mica atentionare Kabala (scris cu Kapa, se refera deobicei la Kabala Judaica, Cabala scrisa cu C, se refera la Cabala Crestina). Doresc inainte de a parcurge ideile urmatoare, sa atentionez cititorul neavizat ca toate gunoaiele purtand numele de Zohar care se vand in Romania (si in alte parti in lume) nu au nici o legatura cu aceste scrieri. Singura carte aparuta in Romania care are legatura adevarata cu Zoharul este cartea lui Idel pe numele Cabala si Eros pe care ma bazez si eu in aceasta sumara postare.
Daca Raphael Patai a descris-o pe Şehina din punct de vedere mitologic cu accente antropologice si folcloristice, Zoharul si Idel in cartea lui “Cabala si Eros” o descriu pe Şehina drept o necesitate existentiala. Fiecare barbat, de bine de rau stie cat de esentiala este “divinitatea-feminina” in viata lui proprie, nu toti insa intelegem ca nimic nu poate progresa fara aceasta entitate care este la fel de spirituala pe cat este fizica. Nu numai societatea exista datorita procreri generata de feminin, ci insasi Gaia (despre care vom vorbi in curand) are nevoie de aceasta entitate. In Zohar (si in general in Kabala) Dumnezeul infinit (eb.Ein-sof) a creat universul prin emanatia primordiala care se transforma 10 valori fizice si spirituale, aceste valori se numescSfirot (eb. Sephirot pl, Sefira sing. = numaratori = valori). Jumatate din aceste valori sunt cu caracter feminin si cealata cu caracter masculin. Aceste sfirot sunt aranjate intr-o ordine evolutiva numit si Pomul Vieti, pe care eu il numesc in lucrarile mele “Arborele Cosmic.” Legaturile intre aceste valori (Sfirot) sunt cele care dicteaza bucuria sau suferinta individuala sau colectiva . Fiecare individ are locul sau in aceste Arbor Cosmic. In traditia Crestina Crucea Rastignirii, simbolizeaza acest Pom al vietii sau arbore cosmic. Despre traditia Crestina a emanatiei ar fi bine o lectura pe care am recomandat-o in articolul anterior (Divinul Feminin) din gandirea marelui teolog Crestin Ortodox Grigore Palamas.
Şehina este perechea lui Yahve, ea este insa si o parte din noi toti. Prezenta lui Dumnezeu cu partile lui masculine si feminine se perpetuiaza in fiecare din noi, si exista chiar daca noi suntem credinciosi sau nu, daca suntem agnostici sau atei, Crestini sau Evrei, Musulmani sau Budisti.
Sa nu uitam ca Zoharul a fost redactat in secolul al 14-lea din surse mai vechi (poate antice), totusi caltatile lui interpretative le-am descoperit recent in noi cu descifrarea genomului. Nu purtam noi toti cromozoni X de felul feminin si Y de cel masculin?
GATA. De maine femei reale!
Cateva note:
1. Nu incercati sa cititi Zoharul, nu aveti cum si unde; nu exista nici macar o traducere serioasa in limba Engleza. Numai acum dupa aprox. 600 de ani, cercetatori de la universitatea din Stanford incearca sa traduca in Engleza Zoharul. Au terminat in 10 ani 7 volume din 12 prognozate, asa ca in 6-7 ani mai vorbim. [Matt, Daniel C., trans. Zohar: Pritzker Edition (7 vols. to date). Stanford: Stanford University Press, 2004-2012. (The first seven volumes of a projected 12-volume, comprehensively-annotated English translation)]
2. Nu fiti influentati de sarlatani care vand Zohar la pachet. Nu exista asa ceva.
3. Pentru cititori de limba Engleza un articol de exceptie ale lui Gershom Schalom in Enciclopedia Judaica
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Felicitari pentru subiectul zilei! Astept cu nerabdare urmatoarele articole!
O zi si o primavara minunata!
sarut mana si multe multumiri 🙂