Articole pe subiectul: Kabala

Cartile Interzise (12): Cabala (Kabala) timpurie

Cabala (Kabala – Kabbalah) este o ramura a teologiei ebraice de origine medievala, care isi are radacinile in perioada celui de-al doilea templu – cateva sute de ani inaintea lui Cristos si imediat dupa El. Intr-un fel, Cabala este un curent religios “contestatar” strictului legalism al religiei judaice, la fel ca si crestinismul. Adoptarea rapida de catre intelectualitatea renascentista, care […] Continuare…

Cartile Interzise (9) Sefer Yetzirah [Cartea Facerei]

Sefer Yetzirah (Eng. “Book of Creation”. In romana, traducerea ar fi Cartea Facerei sau a Creatiei). Este titlul celei mai vechi carti iudaice cu continut esoteric-cabalistic. Sefer Yetzirah, impreuna cu literatura denumita Heichalot (Palatele), definesc bazele proto-misticismului iudaic, care va conduce la aparitia Kabbalei (Cabala, Kabbalah). Sefer Yetzirah, atribuita patriarhului Abraham, este descrierea “speculativa” a motivatiei divine in crearea universului. […] Continuare…

Esoterica: ZOHAR – Cartea Strălucirii

Majoritatea articolelor mele sunt postari care incurajeaza lectura unor opere literare, aceasta postare este menita sa DESCURAJEZE pe cat se poate aceasta lecturare. Asceasta descurajare nu este legata (Doamne fereste!) dintr-o lipsa de respect fata de carte, invataturile ei sau valoarea ei teologica sau literara, ci pentru ca nu aveti cum sa cititi aceasta carte. Aceasta carte nu exista pentru […] Continuare…

Omagial: Doamnele lui Yahve

“Hebrew Goddesses” (Zeitele Iudeilor) Vezi postarea anterioara. Inainte de a recenza carte lui Patai, vreu sa faca cateva precizari de ordin explicativ. Patai nu a fost nici istoric si nici teolog, a fost insa un mare antropolog, etnolog si mare expert in culturile antice si moderne ale Orientului Mijlociu. Patai a fost un erudit de o modestie exemplara, modestie  care […] Continuare…

Despre divinul feminin

Divinul feminin in antichitatea veche este nu numai prezent, este aproape majoritar in aproape toate culturile vechiului orient. Zeitatea mama, datatoare de viata, fertilitate, frumusete si intelepciune, este motivul preponderent in mitologiile Sumeriene, Amorite, Asiriene, Egiptene, Hitite, Feniciene si Cananite. Cunoastem si recunoastem astazi mai mult ca oricand ca revelatia Mosaica este desfasurata intr-un décor mitic Babilonian si Egiptean. Nici […] Continuare…