Sectiunea: Magazin Istoric

Bijuteriile blestemate: Fabergé şi ouăle pascale ale Ţarilor (2)

Redactat de @Demeter (2014)  Astazi voi prezenta inca doua splendori de arta din aceasta colectie. Ambele prezentari sunt comemorative: Oul Faberge din 1897 – Intronarea imperiala a tarului Nicolai al II-lea din 1896; Oul Faberge din anul 1913, care comemora 300 de ani de la instaurarea dinastiei Romanovilor. Oul Faberge din 1897 – Intronarea imperiala a tarului Nicolai al II-lea […] Continuare…

Bijuteriile blestemate: Fabergé şi ouăle pascale ale Ţarilor (1)

Redactat de @Demeter (Reluare din 2014) Celebre ouă Faberge au fost create la sfârşitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al  XX-lea  pe baza unei cereri facute de ţarii Alexandru al-III-lea şi Nicolai al-II-lea. Aceste opere de arta in miniatura, din metale pretioase incrustate cu pietre, sunt o minune de măiestrie si o adevarata comoara artistică. Create de bijutierul Carl […] Continuare…

Câteva cuvinte despre creștinismul românesc

Publicat de †Theophyle acum 3 ani, la data de 21 aprilie 2014 Nota @Cetatean, 18 aprilie 2017:  Invierea Domnului a rupt barierele dintre cer si pamant, dintre rai si iad, dintre cele vazute si cele nevazute. Azi, a treia zi de Paste, cei pe care i-am iubit si pe care i-am vazut in carne si oase, care acum se odihnesc […] Continuare…

Șarjă spre nemurire: cei 300 de la Prunaru

Nota @Cetatean: Astazi, de ziua Inaltarii Domnului, ne amintim si de Eroii Neamului, cei cazuti la datorie pentru apararea acestui pamant, acestei credinte si acestei limbi. Astazi cinstim memoria celor pentru care patriotismul nu se clama in piete publice ci se dovedea cu sange, in transeele razboaielor. Astazi de amintim de inaintasii nostri ale caror nume sunt scrise in biserici, […] Continuare…

Pierduți în timp: sărbătorind unirile dezbinărilor noastre

Redactat de †Theophyle acum doi ani Unirea mica (cea pe care o sarbatorim astazi) si Unirea mare (cea pe care am serbat-o pe 1 decembrie) a ultimului an au fost prilejul unor huiduieli si inghionteli reciproce ca numai zile de sarbatoare nu putea fi numite. Cred ca a venit timpul ca sa avem doua zile in care sarbatorim unirea si […] Continuare…

Alexandru Ioan Cuza – victima reformismului ineficient

Publicat de †Theophyle in 24 ianuarie 2014 In anul 1999 un sondaj de opinie il propulsa pe A.I. Cuza in primul loc din galeria domitorilor ideali ai românilor secondat de Mihai Viteazul, Stefan cel Mare si Vlad Tepes. In 2013, A.I. Cuza ramne in aceasi galerie insa pe ultimul loc.  Ce s-a intamplat? Mai nimic, istoriografia comunista incepe sa paleasca […] Continuare…

Momentul 23 August ’44 – Destinul Generalilor

Astazi ne aducem aminte de istoria neamului si de cei care au scris-o cu sangele lor.  Astazi ne aducem aminte de inaintasii nostri adormiti sau veterani, si ii cinstim pentru patriotismul lor curat, pentru credinta lor in Dumnezeu, pentru jertfa de pe front si pentru prigoana suferita din partea comunistilor “eliberatori”, ai caror urmasi pangaresc ziua de azi cu mesajele […] Continuare…

Inceputurile sovietice ale celui de-al doilea razboi mondial

Redactat de @Stefan (Italia) Preambul -1 septembrie 1939. Germania nazista ataca Polonia. Incepe oficial cel de al doilea razboi mondial. Sa ne aducem aminte ca in realitatea istorica, in 17 septembrie si trupe din URSS ataca Polonia. Actiune justificata de intelegerile scrise  in anexa secreta a pactului  Molotov – Ribbrentop (semnat la Moscova in 23 august 1939). Document tinut secret […] Continuare…

Calendar: 136 de ani ca “naţiune de sine stătătoare”

Redactat de †Theophyle, acum fix doi ani La data de 9 mai 1877, ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, anunta solemn intr-o şedinţă publică a Adunării Deputaţilor ca România este o naţiune de sine stătătoare. La 7 mai 1877, într-o adunare a Consiliului de Miniştri, dupa ce C.A. Rosetti (preşedintele Adunării Deputaţilor) a asigurat numarul de deputati necesar pentru […] Continuare…

Pagina Urmatoare »