Sectiunea: Editoriale

CCR, în plin scenariu orwellian. Șoșoacă, drum spre CEDO

Nu pot să nu fiu de acord fără rezerve cu Ioana Ene Dogioiu. Deci Diana Șoșoacă a fost sancționată pentru, practic, un delict de opinie, sancțiunea constă în îngrădirea unui drept constituțional, fără a avea dreptul să se apere în cadrul unei proceduri judiciare și fără a avea vreo cale de atac împotriva sancționării. A admite așa ceva înseamnă a […] Continuare…

Marcel și gaura covrigului (bugetului). Fabulă financiar-politică

‘Nea Marcel a vîndut în tinerețe covrigi și, pentru a atrage clientela exigentă din Buzău (care nu e în Moldova, vă rog să nu îl jigniți!), avea un principiu de la care nu deroga niciodată:  împletea covrigii în așa fel încît gaurile lor să fie mai mari decît găurile covrigilor concurenței. La început putea intra prin gaura covrigilor o mînuță […] Continuare…

Școala ca drum spre infernul social

Cine are carte, are parte. Nu pentru școala, ci pentru viață învățăm. Învăţătura e cea mai bună avuţie. Omul fără învăţătură e că pământul fără udătură. Sunt zeci de proverbe despre scoala care au intrat in mentalul popular si care, fara nici o exceptie, subliniaza rolul crucial al școlii ca instituție și al invataturii ca hrana a mintii. Nimanui nu […] Continuare…

Nu uita că țara te vrea prost. Mai ales…în an electoral!

Pentru cine nu isi mai aduce aminte (sau nu a stiut niciodata), titlul reprezinta un vers dintr-o celebră melodie din 1995, cantata de formatia Sarmalele Reci. Mai mult decat atat, genialul textier care a scris  versurile a avut si o explicatie social-politica pentru acest obiectiv al “educației întru prostie” (ca sa forjez un termen oximoronic): Ah, ce frumos! Viitorul luminos […] Continuare…

America – alegeri cu miză planetară și candidați (a)normali

Alegerile din SUA nu sunt importante doar pentru că vor decide marile directii geo-strategice ale politicii americane externe in urmatorii 4 ani (sau mai mult). Asa cum bine spun recent doi comentatori avizati, alegerile din SUA sunt capabile sa transmita si o unda de soc cultural (confruntarea ideologica dintre progresisti si conservatori), lucru care se intimpla deja in Europa. Insa […] Continuare…

Postare de vacanta. Pagini de istorie: Regina Maria, Balcic si cuibul linistit

Redactat de @Desy Demeter Regina Maria a Romaniei Regina Maria a României a fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg si Gotha, cel de al doilea fiu al Reginei Victoria, mama sa a fost Marea Ducesă Maria Alexandrovna, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Printesa Maria a fost nepoata Regelui Edward al VII-lea si verisoara primară a […] Continuare…

Postare de vacanță. Clădiri celebre: Capela Sixtină (2)

Întrucît atît @Desy cît și subsemnatul suntem, fiecare, într-o mică vacanță de o săptămînă (din care revenim la finalul lunii), ne-am gîndit ca în locul Revistei Presei să avem cîte un editorial zilnic, fie de călătorie, fie politic, în funcție de cum este mai arzător. Și pentru că oamenii călătoresc în această perioadă, puțin turism cultural nu ar strica 🙂 […] Continuare…

Postare de vacanță. Clădiri celebre: Hagia Sophia, Istanbul

Întrucît atît @Desy cît și subsemnatul suntem, fiecare, într-o mică vacanță de o săptămînă (din care revenim la finalul lunii) ne-am gîndit ca în locul Revistei Presei să avem cîte un editorial zilnic, fie de călătorie, fie politic, în funcție de cum este mai arzător. Și pentru că oamenii călătoresc în această perioadă, puțin turism cultural nu ar strica 🙂 […] Continuare…

După alegeri, potopul…pardon: stabilitatea!

Cred că nu mai este nevoie să subliniez faptul că orice an activ electoral este unul mort din punct de vedere economic. În anul electoral pomenile curg cu nemiluita, spre disperarea mediului economic  (și spre încântarea bugetarilor), iar factura vine la plată…în anul următor. Peisajul economico-politic nu suferă variații, mereu a fost la fel.  Cu toate acestea, anul electoral 2024 […] Continuare…

Pagina Urmatoare »