Articole pe subiectul: Religie

Constantin cel Mare – o istorie lumească

Nota @Cetatean: am decis ca azi sa aduc o postare de acum 3 ani, despre Imparatul Constantin cel Mare. Multi romani ii poarta numele, putini ii stiu istoria. Prin urmare, va invit sa lecturati postarea de mai jos, nu inainte de ura inca o data “La multi ani!” celor care poarta numele Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena, cea […] Continuare…

B.O.R a mai primit o șansă. Ultima!

Intrucat sarabanda legata de ora de religie s-a incheiat (prin inscrierea a aproape 90% dintre elevi), consider ca apele sunt suficient de linistite pentru a-mi exprima, si eu, o pozitie. Nu este pozitia oficiala a Comunitatii (intrucat pe astfel de subiecte Comunitatea Politeia nu poate avea o pozitie oficiala, nefiind vorba de un bine sau de un interes public ori […] Continuare…

Religiile si pacea pe pamant

Redactat de @DanSu Marturisire: postarea de fata nu este o critică a religiei. Mă consider un credincios moderat, creștin-ortodox și-mi asum afirmațiile. Asta după o tumultoasă tinerețe (și chiar parte de maturitate) atee, am regăsit în împrejurări destul de triste, mari duhovnici ortodocsi, pe care i-am cunoscut prin operele lor de la Jurnalul Fericirii lui Steinhard la Povestirile lui Cleopa, la […] Continuare…

Câteva cuvinte despre Creştinismul Românesc

E bine ca de Paşte (cel putin)  sa ne amintim sau sa cunoastem cateva date despre traditiile crestine ale romanilor. Probabil ca nu as fi postat acest articol daca nu as fi citit cu stupoare cateva comentarii ale articolului meu publicat pe alt site, comentarii care “invinuiau” ortodoxia de decalajele si mentalitatile romanesti puse pe seama faptului ca romanii sunt […] Continuare…

Predica de Paşte a Sfântului Ioan Gură de Aur

Cel ce a postit cat si cel ce nu a postit sa se bucure azi de Masa cea plina de bunatati! Mancati cu toti din vitelul cel gras! Sa nu ramana nimeni flamand. Sorbiti cu totii din paharul credintei. Bucurati-va de maretia bunatatii Sale! Nimeni sa nu fie trist pentru ca este sarac, pentru ca imparatia lui Dumnezeu ne-a fost […] Continuare…

Protestanţii (8): Biserica Anglicană – 2

Prima perioada a framantarilor religioase   Dupa moartea Regelui Henric al VIII-lea, este intronat la numai varsta de 9 ani, regele Eduard al VI-lea, fiul lui Henric al VIII-lea și al lui Jane Seymour. Eduard al VI-lea a fost primul rege al Angliei crescut si educat conform religiei Anglicane. Din nefericire, regele moare la varsta de 15 ani, numind ca […] Continuare…

Protestanţii (7): Biserica Anglicană – 1

Scurta menţiune a creştinismului insular Crestinismul Anglican – Church of England ( Episcopala in Scotia si Statele Unite) este urmasul catolic al crestinismului englez, la randul lui urmas al crestinismului celtic. Prima mențiune a unui episcop englez datează de la Sinodul de la Arles din 314, la care au participat episcopii de Londra și York. Dupa retragerea legiunilor romane din […] Continuare…

Protestanţii (6): de la Hus la Calvin / Calvin si Reforma Elvetiana

Jean Calvin Jean (John) Calvin, născut Jehan Cauvin s-a nascut în 1509 la Noyon, în Picardia (Franța) devenind un influent teolog, teoretician  și pastor al Reformei protestante . El a fost o figură principală în dezvoltarea sistemului reformant al teologiei creștine numita mai târziu Calvinism. Inițial instruit ca intelectual umanist, doctor in drept si avocat pledant, el s-a despartit de […] Continuare…

Protestanţii (5): de la Hus la Calvin / Zwingli si Reforma Elvetiana

Huldrych (Ulrich) Zwingli   Huldrych (Ulrich) Zwingli a fost liderul, initiatorul Reformei Protestante în Elveția și fondatorul Bisericilor Reformate (de confesiune helvetică). Desi ganditor umanist si discipol al principiilor lui Erasmus, Zwingli a fost unul dintre cei mai violenti reprezentanti ai miscarii Protestante, initiind multe progromuri impotriva catolicilor si protestantilor Anabaptisti deopotriva. Huldrych Zwingli s-a nascut la Wildhaus Toggenburg în […] Continuare…

Pagina Urmatoare »