Sectiunea: Carte

Djuvara: “Civilizatii si tipare istorice”

Publicat de †Theophyle in data de 13 iulie 2013 18 august 2016: La multi ani, domnule Neagu Djuvara, din partea Comunitatii Politeia!  “Civilizatii si tipare istorice”  este o carte importantanu numai pentru ca este scrisa de un istoric roman ci pentru ca este speciala prin  perspectiva multi-dimensionala pe care o propune. Majoritate cartilor de istorie, in special cele plictistoare sunt […] Continuare…

Márquez: Un veac de singuratate

Nota: Gabriel Garcia Marquez, scriitorul columbian în vârstă de 87 de ani, a murit. Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Gabriel […] Continuare…

Dl Putin, “La prima persoană”

Ot Pervogo Litsa (română: La prima persoană) este o autobiografie a lui Putin carea a aparut in limba engleza sub “First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia’s President” in 2011. Eu am citit-o in 2010 intr-o verisiune “samizdat” fara sa cred un singur moment ca ceea ce am citit nu este numai trecutul dar si prosibilul viitorul acestei regiuni. […] Continuare…

Henri Troyat: Ivan cel Groaznic

Henri Troyat, născut Lev Aslanovici Tarasov, a fost un autor si istoric francez de origina rusa. Nascut in 1911, intr-o familie foarte bogata cu radacini multietnice (armeană, rusă, germană, georgiană). In preajma revolutiei familia sa apărăsit Rusia, ajungând, după un traseu complicat prin Caucaz (unde familia deținea vaste proprietăți) și Crimeea, prin Istanbul și Veneția, în Franța, unde s-a stabilit […] Continuare…

Spiritul uman şi religia după religie – Eranos

În căutarea Spiritului Uman Eranos este un colocviu intelectual dedicat studiului traditiilor spirituale transculturale ale umnitatii. Acest grup intelectual se intalneste in fiecare an in Elvetia, la Ascona, pe malul lacului Maggiore din anul 1933, adica cam  77 de ani.  In fiecare an sunt discutate diferite subiecte  pe o tema aproximativ comuna. Subiectele tratate  pe baza unor expuneri facute de […] Continuare…

Caragiale despre Eminescu: Ironie

Nota: Puteti citi articole legate de Eminescu si publicate anul trecut – Titu Maiorescu: Eminescu ;  Caragiale: Despre Eminescu – “Două note”  ;  Caragiale: Despre Eminescu – În Nirvana     Ironie de Ion Luca Caragiale În Timpul din 15 iulie 1890; p. 1. În Note şi schiţe, 1892, p. 17, şi Momente, schiţe, amintiri, 1908.   Am cunoscut foarte de-aproape pe […] Continuare…

Maimonide: Călăuza rătăciţilor

Pentru mine reusita si valoarea unei lucrari stiintifice, filozofice sau teologice consta in impactul pe care ea il are asupra generatiei careia ii apartine si a celor urmatoare. Deoarece aproape nimic nu este “nemuritor”, valoarea lucrarilor originale, considerate valoroase, se poate evalua si prin prisma continuatorilor, care improspateaza sau adapteaza ideea originala realitatilor alterate, transformate, sau reinnoite. A avut Dante […] Continuare…

Suda din Bizanţ

Suda (sau alternativ incorect Suidas) este poate primul lexicon enciclopedic publicat intr-un format care poate fi considerat astazi, “academic”. Acest lexicon bizantin dateaza din secolul 10 d.Hr. si include 30 000 intrari lexicale. Etimologic, cuvantul suda, in greaca bizantina poate fi tradus “citadela” sau “fortareata.” Numele alternativ de Suidas a fost dat de Eustat (Eustathius) calugar si fost Arhiepiscop al […] Continuare…

Patapievici: Ultimul Culianu

Ioan Petru Culianu a fost ucis in urma cu douazeci si doi de ani. La data de 21 mai 1991, in incinta Universitatii din Chicago, un asasin apasa pe tragaci, tintindu-l in cap. Acest omor abject si cu sânge rece este o continuare directa a modului in care elementele cele mai josnice ale acestui popor  isi trateaza geniile, transformandu-i in […] Continuare…

Pagina Urmatoare »