Sectiunea: Esoterica

Bijuteriile blestemate: Fabergé şi ouăle pascale ale Ţarilor (1)

Redactat de @Demeter (Reluare din 2014) Celebre ouă Faberge au fost create la sfârşitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al  XX-lea  pe baza unei cereri facute de ţarii Alexandru al-III-lea şi Nicolai al-II-lea. Aceste opere de arta in miniatura, din metale pretioase incrustate cu pietre, sunt o minune de măiestrie si o adevarata comoara artistică. Create de bijutierul Carl […] Continuare…

Tradiţia Crăciunului

Crăciunul sau Naşterea Domnului Iisus Hristos si este o sărbătoare creştină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 6 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Crăciunul face parte din cele 12 sărbători domneşti (praznice împărăteşti) ale Bisericilor bizantine, a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii. Etimologic exista doua variante profund diferite, care desluşesc originea […] Continuare…

Renaşterea – Magicul Imginar şi Angelica Planetara (1)

Moto: „ştiinţă a imaginarului pe care-l exploreză cu mijloace care-i sunt proprii şi pe care pretinde să-l manipuleze cam după voia ei. La gradul cel mai înalt de dezvoltare, atins în opera lui Giordano Bruno, magia este o metodă de control a individului şi a maselor bazată pe o cunoaştere profundă a pulsiunilor erotice personale şi colective” [Étienne Gilson, Filozofia […] Continuare…

Legendele Bucureştilor: Mănăstirea Chiajna

Manastirea Chiajna este cladita de Alexandru Ipsilanti (1774-1782) si terminata de Nicolae Mavrogheni (1786-1790). Probabil ca inceputul lucrarilor a avut loc in anul 1780 si s-au terminat in anul 1790. Astazi manastirea apartine localitatatii Chiajna, in continuarea cartierului bucurestean Giulesti (Sârbi), pe malul drept al raului Dambovita – o localitate din judetul Ilfov.  Numele localitatii se trage de la Doamna […] Continuare…

Cărţile Interzise (13): Evanghelia secretă după Marcu

Evanghelia secretă după Marcu este o evanghelie pseudoepigrafă (nu a fost scrisă de persoana cărei i-a fost atribuită), considerata de fapt o addenda secreta la Evanghelia canonică după Evanghelistul Marcu. Textul acestei evanghelii este cunoscut numai dintr-o epistola scrisă de Clement din Alexandria.  Clement din Alexandria, pe numele lui Titus Flavius Clemens (aprox. 150 – 215), nascut intr-o familie pagana […] Continuare…

Jain (Jainism) – o introducere

Jain Dharma, sau pe limba occidentalilor – Jainismul, este o filozofie devenita religie in secolul al IV-lea î.Hr. Tradiția sustine că acest crez a fost propovăduit de o succesiune de douăzeci și patru de Jinas (cuceritori sau invingatori), fiinţe umane înaintate spiritual, capabile să-i conducă şi pe ceilalţi, prin învăţăturile lor, pe calea desăvârşirii. Acesti Jinas cu totul deosebiţi au […] Continuare…

Cartile Interzise (12): Cabala (Kabala) timpurie

Cabala (Kabala – Kabbalah) este o ramura a teologiei ebraice de origine medievala, care isi are radacinile in perioada celui de-al doilea templu – cateva sute de ani inaintea lui Cristos si imediat dupa El. Intr-un fel, Cabala este un curent religios “contestatar” strictului legalism al religiei judaice, la fel ca si crestinismul. Adoptarea rapida de catre intelectualitatea renascentista, care […] Continuare…

Makuya lui Hristos

Crestinismul japonez este probabil unul din cele mai interesante  din lumea crestina. Bineinteles ca nu ma refer la cel catolic, care si-a transferat dogmele, fortand mentalitatea japoneza sa se transforme pentru adoptarea religioasa, fara a lua in considerare specificul societatii. Trebuie mentionat ca iezuitii au facut-o cu o iscusinta deosebita; multi dintre noi am citit Shogunul lui James Clavel, in […] Continuare…

ZEN

Zenul este viziune filosofico-religiosa a Marelui Vehicol Budist (Mahayana). Recomand cititorului sa lectureze articolul “Budismul în China şi manuscrisele de la Dunhuang.” Budismul chinez si cel japonez fac parte din budismul est-asiatic sau mahayana.  Nimeni nu cunoaşte în prezent originile geografice precise ale şcolii budiste Mahayana. Este plauzibil ca diversele elemente ale Mahayanei să se fi dezvoltat în mod independent […] Continuare…

Pagina Urmatoare »