Revista Presei – 25 august.”Prețul gazelor a crescut cu aproape 40% în august și cu aproape 300% în acest an. „Cheia este energia, energia, energia, energia. Există o criză energetică, să fim sinceri în această privință, prețurile la electricitate sunt de 10 ori mai mari decât nivelurile de dinainte de COVID, acesta este un șoc pentru sistem””
25/08/2022 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de joi, 25 august! Joi, 25 august, vremea va fi călduroasă în aproape teritoriul. În regiunile estice și sud-estice va fi caniculă. Cerul va fi variabil, cu înnorări în a doua parte a zilei la munte, în estul teritoriului și în extremitatea de sud a țării. Totodată, local va fi și caniculă, temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de gr., iar cele minime nu vor coborî sub 19-21 de gr.. La munte va ploua. Aversele vor fi însoțite de tunete, fulgere și vânt. Vreme frumoasă va fi pe litoral. Cerul va fi senin, vântul va bate cu o putere mai mare în unele momente ale zilei, iar temperaturile maxime se vor situa între 28 și 31 de gr.. In Bucuresti disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi 32… 35 de gr., iar cele minime 18… 20 gr.
“Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, despre noua generație de vaccin anticoronavirus …. Marea Britanie este prima țară care a aprobat acest vaccin bivalent împotriva tulpinii BA1 de Omicron și tulpina originală Wuhan, care este ținta vaccinurilor pe care le-am avut până acum. Este un vaccin care și-a demonstrat eficacitatea în studiile clinice, mult mai bună față de aceste noi tulpini de coronavirus. Așteptăm cu interes momentul în care va fi aprobat și în alte țări, nu doar în Marea Britanie. Demersurile au început deja. Este un vaccin pe care îl așteptam cu toții, dată fiind eficacitatea mult mai bună. Până acum, ce am avut, fiind dezvoltat pe tulpina inițială a suferit o scădere a eficacității din cauza acestor mutații care au tot apărut în cadrul proteinei Spike a virusului. După cum spuneam, această actualizare este binevenită pentru că sporește eficacitatea vaccinului. ….Deocamdată încă se discută cine ar trebui să primească această a patra doză de vaccin. Sunt prioritizate persoanele vulnerabile, cei care au în grijă persoane vulnerabile, medicii. Deocamdată nu este un vaccin care a intrat 100% și a devenit disponibil pentru toată lumea tocmai pentru că și vaccinurile pe care le aveam până acum au rămas suficient de bune pentru a preveni simptomatologia severă cu SarsCov2. ….În Marea Britaniei este politica de “living with covid”. Se încearcă obișnuirea cu virusul din această perspectivă pentru că nu este sustenabil să se mai introducă restricții naționale așa cum au fost până acum. Această politică foarte relaxată a dus la un număr foarte mare de cazuri zilnice. Vorbim de zeci de mii sau chiar sute de mii de cazuri într-un interval foarte scurt de timp. Modul prin care a fost gestionată această politică de sănătate publică, pe un context al unei acoperiri vaccinale de peste 90%, cuplat trecere prin boală și expunerea la virus a multor persoane înainte, a făcut ca severitatea simptomelor și mortalitatea să fie foarte scăzute. …. Dar, o dată pentru totdeauna trebuie să ne scoatem din cap ideea că vaccinurile, cel puțin cele pe care le avem acum, pot oferi o protecție 100% împotriva infecției. ….” Integral: https://www.rfi.ro
“VIDEO Legile justiției, adoptate de guvern. Procuror: Reflectă poziția de putere a MAI. Patru probleme semnalate / Ce spun Predoiu și Ciucă … Proiectele de modificare a legilor Justiției au fost dur criticate de trei asociații de magistrați, care spun că “partenerii europeni sunt înșelați fără nicio reținere de către ministrul Justiției, într-un joc insidios și nesfârșit”, pentru că sunt menținute multe dintre modificările nocive criticate de organismele internaționale în ultimii ani. Într-o o scrisoare deschisă, Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au făcut apel la Comisia Europeană să se implice “pentru a reda speranța magistraților care acționează cu bună-credință că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”. Procurorul militar Bogdan Pârlog, co-președinte al Asociației “Inițiativa pentru Justiție”, a enumerat, pentru Hotnews.ro, patru principale probleme în noile legi ale Justiției, despre care spune că “reflectă poziția de putere a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a grupului de interese care după revoluție a condus discreționar MAI”. Principala problemă semnalată este legată de Poliția Judiciară. Mai exact, prin noile modificări dispar reglementările privind detașarea polițiștilor judiciari în parchete, pentru a lucra la anchete alături de procurori:
- “Indirect, se desființează serviciul tehnic al Ministerului Public, pentru a nu mai putea face interceptări, de exemplu.
- Prin scoaterea oricărei mențiuni referitoare la poliția judiciară din legea de organizare judiciară se lipsește de conținut dispoziția constituțională care reglementează activitatea poliției judiciare sub conducerea parchetelor. Se revine la perioada anterioară integrării României în Uniunea Europeană, când Poliția Judiciară era un instrument strict la dispozitia politicului.
- Se încearcă, astfel, lipsirea Parchetullui de mijloacele necesare efectuării unei anchete eficente.
- Vor să raporteze totul la organizarea Politiei, chiar și pentru admiterea în magistratură să conteze modul de organizare stabilit de MAI”.
O altă problemă reclamată este că se încearcă transformarea procurorului general în “superprocuror”, pentru că acesta va putea infirma soluțiile procurorilor. Astfel, au fost introduse reglementări care asigură posibilitatea procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție de a infirma motivat toate măsurile și soluțiile dispuse de procurori (inclusiv de procurorii DNA și DIICOT). “Dacă nu este prevăzut expres altceva, procurorul general poate infirma soluția procurorului de caz”, spune procurorul Bogdan Pîrlog. O a treia critică este legată de reducerea dintre atribuțiile Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si transferarea acestora către procurorul general în privința delegărilor și detașărilor. ….” Integral: https://www.hotnews.ro
“Scrisoare publică semnată de mari personalităţi publice şi profesori: Cât de jos se va coborî nivelul cunoştinţelor pentru ca un examen cu probe comune, nediferenţiate în funcţie de filieră, să poată fi susţinut şi de elevii de liceu teoretic, dar şi de cei de şcoală profesională? …. În acest context, surprindem modificări substanţiale aduse examenelor naţionale (evaluarea naţională şi bacalaureat) şi ne exprimăm îngrijorarea faţă de caracterul actualizat al evaluării, de natură să ignore problemele primordiale ale învăţământului în favoarea unora periferice, mai degrabă simptomatice. Apreciem că modalitatea propusă (testare standardizată în format digital) reprezintă factor de vulnerabilitate la adresa interesului, aptitudinilor elevilor şi chiar la adresa dimensiunii morale a personalităţii acestora. Totodată, amplifică riscul ca mii de elevi să nu îşi atingă potenţialul pe parcursul anilor de studiu şi determină ratarea viitorului profesional. Acest tip de evaluare are potenţialul de a orienta elevii spre memorizare, ceea ce va afecta inteligenţa, va eroda caracterul şi voinţa elevilor, va împiedica însuşirea cunoştinţelor astfel încât să li se dezvolte capacitatea de a le aplica, va descuraja descoperirea şi exersarea funcţiilor gândirii, libertatea de gândire şi de acţiune, creativitatea şi spontaneitatea. Considerăm că examenul la limba şi literatura română, standardizat în format digital, nu va permite verificarea cunoştinţelor elevilor. Susţinem o educaţie care acordă atenţie valorilor culturale specifice poporului român, după cum se statuează în principiile care guvernează sistemul educaţional (“principiul asumării, promovării şi păstrării identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”), de aceea semnalăm că este necesar ca limba şi literatura român să beneficieze de un număr suficient de ore în planul-cadru şi de o evaluare adecvată. Proiectul de lege acordă o mare atenţie filierei profesionale. Totuşi, considerăm că este necesară demarcaţia netă între cele trei filiere (teoretică, vocaţională, profesională) şi, aşa cum sunt prevăzute diferenţe structurale şi organizaţionale (curriculum, programă, plan-cadru etc), trebuie să existe şi diferenţe de evaluare. Altfel, existenţa însăşi a specializării în timpul studiilor liceale va apărea ca inutilă. Totodată, ar apărea consecinţe negative greu de estimat, odată ce am nivela în jos standardele de calitate. România de mâine îşi pune în pericol numeroase domenii-cheie într-o societate, deoarece ar deveni incapabilă să le pregătească specialiştii. ….” Integral: https://www.businessmagazin.ro
“Analiză Reuters | „Un nou șoc” pentru Europa: creșterea prețurilor la gaze alimentează noi temeri legate de inflație Europa se pregătește acum pentru o nouă creștere a prețurilor, un ritm mai rapid de majorare a ratelor dobânzilor – ceea ce va atrage scumpirea creditelor și ratelor bancare – și o încetinire accentuată a creșterii economice, scrie Reuters. O nouă creștere dramatică a prețurilor la gazele naturale, pe fondul presiunilor impuse de Rusia, pare să fi pus capăt oricăror speranțe că lupta cu inflația din Europa se va relaxa. Cu doar câteva săptămâni în urmă, semnele că inflația din Statele Unite ar putea atinge un nivel maxim au stimulat acțiunile și au redus costurile împrumuturilor guvernamentale. Investitorii au pariat pe ideea că băncile centrale vor acorda acum mai multă atenție ritmului lent al creșterii economice și că lumea se apropie de un vârf al ciclului de creștere a ratelor dobânzilor. În schimb, săptămâna în curs a început cu o prognoză a băncii americane Citi, potrivit căreia inflația din Marea Britanie va exploda până în ianuarie, ajungând la 18,6%, un maxim al ultimei jumătăți de secol, predicție care a dominat marți primele pagini ale ziarelor britanice. Acest lucru a avut loc concominent cu o altă creștere explozivă a prețurilor la gazele naturale, în condițiile în care Rusia pune noi presiuni asupra exporturilor, iar cumpărătorii europeni caută să se aprovizioneze înainte de iarnă. Prețul gazelor a crescut cu aproape 40% în august și cu aproape 300% în acest an. „Cheia este energia, energia, energia, energia. Există o criză energetică, să fim sinceri în această privință, prețurile la electricitate sunt de 10 ori mai mari decât nivelurile de dinainte de COVID, acesta este un șoc pentru sistem”, a declarat pentru Reuters Thomas Costerg, economist la Pictet Wealth Management. „SUA și Europa sunt pe drumuri diferite. Știam cu toții că vulnerabilitatea Europei este energia externă și acum plătesc prețul pentru asta”, a spus el, referindu-se la dependența europeană de gazul rusesc. …. „Se aștepta ca inflația în Europa să crească în trimestrul al patrulea, dar amploarea creșterii cu care ne confruntăm acum este un eveniment nou, din cauza noii creșteri a prețurilor la gaze”, a avertizat și Holger Schmieding, economist șef la Berenberg. „Acesta este un nou șoc care nu a fost prevăzut în urmă cu câteva săptămâni”, a adăugat el. ….” Integral: https://www.libertatea.ro
“Încrederea în băncile centrale scade. Urmează recesiunea, stagflația sau o combinație între cele două? (raport) …. Evaluările realizate de Banca Angliei (BoE, mai 2022) arată creșterea scepticismului publicului privind băncilor naționale de a calma inflația. Încrederea este un factor cheie în susținerea dezvoltării economice pe termen lung, câștigarea în anii 80 a războiului împotriva inflației de către Fed sub bagheta lui Paul Volker fiind un reper pentru construcția brandului de bancă centrală și al unei percepții favorabile a publicului privind capacitatea acestor instituții de a acționa pentru asigurarea stabilității prețurilor. Recesiune, stagflație sau o combinație între cele două? Sunt tot mai frecvente opiniile potrivit cărora se profilează riscuri de recesiune severă (Nouriel Roubini), de stagflație (Charles Goodhart) sau cum evidențiază Larry Summers, o combinație inedită a unei stagflații simultan cu stagnarea seculară. Stagnarea seculară se referă la creștere economică redusă sau chiar nulă pe o perioadă îndelungată de timp și este un concept atribuit lui Alvin Hansen . Summers spune că băncile centrale au întârziat reacțiile în fața valului inflaționist fără precedent, fiind necesare în prezent măsuri rapide și ferme, inclusiv revizuirea narativului și stoparea ghidajului prospectiv (forward guidance) al anticipațiilor în condiții de incertitudine. După ultima ședință a Comitetului de politică monetară al Fed (FOMC) din data de 27 iulie, Jerome Powell a semnalat renunțarea practic la ghidajul prospectiv. Așa a făcut și președintele BCE, Christine Lagarde, la conferința de presă după decizia de creștere a ratei cu 50 puncte de bază din data de 21 iulie. În plus, în pofida acțiunilor guvernelor de a tempera impactul social al creșterii prețurilor prin scheme compensatorii sau plafonări, pericolul instalării unei spirale salarii-prețuri este real. …. Șocurile generate de reașezarea geopolitică, fluxurile economice perturbate, instabilitatea piețelor energetice, alimentare și financiare sunt de natură să zdruncine construcțiile sociale și politice în unele state, slăbind capacitatea de mobilizare la nivel mondial pentru a face față unor provocări pe termen lung, cum ar fi schimbările climatice sau declinul demografic. Specialiștii BIS pledează pentru o întărire consistentă a politicii monetare pentru a se evita intrarea într-o perioadă de persistență a inflației înalte când factori ne-monetari pot deveni prevalenți. Directorul General al BIS, Agustin Carstens afirmă că e nevoie de „acțiuni decisive” având în vedere „potențiala schimbare de dinamică a inflației”, calibrarea unui răspuns monetar adecvat fiind puternic marcată de incertitudini. El a punctat preocupările intense ale publicului privind ascensiunea prețurilor – acestea induc inerție inflației, impun o abordare de conduită de politică monetară mai agresivă și implicit costuri mai mari, inclusiv un șomaj ridicat: „Este important să încercăm să vedem cum putem susține creșterea economică … fără a depinde de politicile fiscale sau monetare. Prin urmare reiterăm apelul pentru reforme structurale importante”, spune Carstens. ….” Integral: https://economie.hotnews.ro
“De ce dobânzile sunt mari în România? BNR: Cu cât sistemul financiar este mai subdezvoltat, cu atât marjele de dobândă sunt mai ridicate …. Marja netă de dobândă (NIM) este considerată în literatura de specialitate un indicator al profitabilităţii băncilor, dar şi un proxy informativ pentru costul intermedierii financiare. Iar băncile tind să practice marje de dobândă mai ridicate în sistemele financiare subdezvoltate, în timp ce un astfel de comportament nu se observă şi în cazul economiilor dezvoltate, se arată într-un studiu al BNR cu titlul „Determinanţii marjelor de dobândă în sectorul bancar românesc şi central- est-european.“ Totodată, există o legătură directă între volumul creditelor neperformante şi consecinţa directă a creşterii riscului de credit, respectiv marjele de dobândă ridicate. „Pierderile generate de creditele neperformante pe care băncile trebuie să le acopere se translatează în costuri adiţionale pentru clienţi, sub forma unor rate de dobândă mai mari la credite şi mai scăzute la depozite.“..” Integral: https://www.zf.ro
“Campanie de promovare a turismului intern. Răzvan Pascu: Ideea de a promova litoralul e pur greșită Ministerul Turismului vrea să-i convingă pe români să-și petreacă vacanțele și în țară. Instituția va realiza o campanie în acest sens, care va costa 100.000 de euro. Ministrul Daniel Cadariu spune la Digi24 că este un început și că viitoarea campanie se va axa pe o serie de influenceri. … În opinia consultantului, ”campaniile tv sunt total diferite de cele pe online și mesajele diferă. Mesajele diferă chiar și în online. Dacă te promovezi pe TikTok sau pe Instagram, este un tip de mesaj, pentru că publicul este mult mai tânăr, pe când dacă te promovezi pe Facebook, atunci este un alt tip de mesaj, pentru că publicul este mai în vârstă și este dornic să citească mai multe informații, pe când de exemplu pe TikTok este dornic doar să vadă video-uri și să se distreze și promovezi prin amuzament”. Ce destinații ar trebui promovate? Răzvan Pascu spune că nu trebuie insistat pe litoral: ”Eu cred că ideea de a promova litoralul românesc este pur greșită, este profund greșită, pentru că este un subiect care nu se va sfârși, vom vorbi întotdeauna de asta, dacă le asculți argumentele celor care au investit pe litoral, vor spune că da, sezonul poate fi mărit și da, sunt de acord cu asta, dar pentru asta este nevoie de foarte multe investiții, pentru că oamenii dacă se duc în septembrie sau în octombrie la mare, ar trebui să aibă și ce să facă, pentru asta e nevoie de parcuri de distracții, deci te duci în străinătate la târguri de investiții și cauți investitori mari, dispuși să facă parcuri în care oamenii să se distreze în afara sezonului. Sau dacă plouă, ce faci la mare? Nimic, în momentul acesta. Sau pe de altă parte, să promovezi destinația ca o zonă de conferințe și congrese. Pentru asta, din nou, este nevoie de o infrastructură. Deci aș zice că promovarea litoralului în acest moment este un subiect care nu se va sfârși niciodată și este un pariu deja pierdut. Dar eu cred că pentru sezonul de toamnă am putea să promovăm foarte bine Delta Dunării sau destinații precum Transilvania, care poate fi vizitată tot timpul anului și vei fi încântat și plăcut surprins de tot ce vei găsi acolo, la fel, zona secuimii, Covasna, Harghita, zone care nu sunt foarte cunoscute de către publicul din România, mai mult de către cel din Ungaria, iar Delta Dunării pe sezonul de primăvară și de toamnă este absolut fabuloasă. M-aș duce în Deltă de fiecare dată doar toamna și primăvara, pentru că nu e cald, prețurile sunt mai bune, nu este aglomerat și te simți mai bine. Cred că ar trebui să nu marșăm foarte mult pe ceea ce facem de 30 de ani, că vedem că nu avem succes și să încercăm să promovăm și altceva. Să promovăm gastronomia, să promovăm evenimentele, să promovăm faptul că ai ce să faci într-un oraș ca București, de exemplu, inclusiv dacă ești tânăr, dacă ești mai în vârstă, ai instituții culturale, ai petreceri și cluburi și așa mai departe. ….” Integral: https://www.rfi.ro
“Dezoligarhizarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei – condiția UE pentru avansarea perspectivei europene Instituțiile europene solicită ca Ucraina, Moldova și Georgia să elimine influența oligarhică din procesele decizionale naționale. Acest demers face parte din condițiile politice de îndeplinirea cărora depinde transformarea perspectivei europene într-un proces de aderare fezabil. În avizele Comisiei Europene cu privire la statutul de țară candidat pentru aderare, celor trei țări li se recomandă să inițieze un proces „dezoligarhizare” ca să se poată mișca înainte. Problematica oligarhilor nu este deloc întâmplătoare. Fenomenul oligarhizării procesului de luare a deciziilor a avut efecte distructive asupra instituțiilor democratice în fiecare dintre cel trei țări (IPN, Mai 2021). Georgia exemplifică consecințele negative pe care încă continuă să le aibă factorul oligarhic. …..Spre deosebire de situația complicată a Georgiei unde guvernarea este acuzată de faptul că gravitează în jurul oligarhului Bidzina Ivanishvili, Ucraina încearcă să subordoneze oligarhii locali, iar Moldova vrea să-i tragă la răspundere pentru infracțiunile comise în trecut. Legislația împotriva oligarhilor, aprobată de Volodymyr Zelensky la finele lui 2021, este acum în vigoare și are menirea să identifice oligarhii și să le limiteze capacitatea de a interveni în actul guvernării. În Moldova, conducerea suspectează că oligarhii fugari și facilitatorii lor (Vladimir Plahotniuc, Ilan Shor și alții) nu numai că sabotează reformele structurale prin intermediul sistemului vechi, dar și ar planifica acțiuni subversive anti-guvernamentale, exploatând nemulțumirea publică și multiplele crize. Așadar, motivațiile politice din Ucraina și Moldova privitor la de-oligarhizare se diferențiază. În primul caz este vorba despre crearea unui echilibru în procesul de guvernare politică și respectiv eliminarea sferelor de influență a oligarhilor asupra economiei și politicului ucrainean. În cel de-al doilea se pare că prevalează sensul de supraviețuire politică și securitate. Or, oligarhii moldoveni caută impunitate juridică și protecția resurselor economice, nu o integrare, chiar dacă și forțată, în cadrul economic legal, precum se observă în cazul Ucrainei. …. Sancționarea oligarhilor Ucraina a făcut cei mai mulți pași în direcția dezoligarhizării. Inițial, legea anti-oligarhie era văzută ca pe un instrument direcționat împotriva oligarhilor pro-ruși, în frunte cu Viktor Medvedciuk, fost lider al forțelor de opoziție. În prezent, acesta este în detenție și investigat pentru trădare de țară. În luna aprilie, Curtea de Apel de la Lviv a pus sechestrul pe 154 de obiecte considerate proprietatea lui Medvedciuk. Deși este în proces de evaluare la Comisia de la Veneția încă din toamna lui 2021, legea anti-oligarhie este oricum aplicată, iar unii olgarhi, precum Rinat Ahmetov, a renunțat la monopolul său mediatic pentru a nu fi inclus în „lista neagră” a oligarhilor ucraineni. Moldova încă se confruntă cu consecințele politice și economice ale oligarhilor fugari și a facilitatorilor lor (Vladimir Plahotniuc, Ilan Shor). Resursele lor economice, conexiunile rămase în țară, dar și instrumentele politice disponibile, mențin riscul revenirii lor în cazul unei crize politice de anvergură. Acțiunile de destabilizare politică a țării, întreprinse de oligarhii fugari, corespund cu interesele geopolitice ale Rusiei. În iulie, reprezentanții Congresului SUA au invocat Actul lui Magnitsky în solicitarea lor către președintele Joe Biden privind aplicarea sancțiunilor individuale asupra lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon. ….” Integral: https://www.hotnews.ro
“Își schimbă China tonul la București? Strategia de influență a Chinei în România vizează mai degrabă elitele politice, cu un focus aparte pe politicienii PSD, și intelectualii naționaliști, de tipul președintelui Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, decât publicul larg, unde atașamentul față de Uniunea Europeană și valorile nord-atlantice este destul de solid, în pofida narațiunilor concurente de a submina unitatea Vestului. Totuși, în ultimele zile se remarcă o preocupare mai mare a Beijingului de a-și impune narativele la București, în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan. România nu a fost o prioritate pentru Beijing, nici în ceea ce privește strategiile de influență/manipulare, nici în ceea ce privește piața de desfacere și nici nu joacă un rol important în arhitectura Uniunii Europene sau măcar în regiune, se arată în capitolul dedicat României, dintr-o analiză amplă asupra influenței Chinei în Europa Centrală și de Est, coordonată de Edward Lucas, pentru CEPA, în care capitolul dedicat României este semnat de Rufin Zamfir și Andrei Tiut.…..În ultimii ani, prezența Chinei în România a fost aproape exclusiv legată de proiectele de infrastructură și energie, ca parte a inițiativei numite Centura și drumul. De altfel, țara noastră încă face parte din formatul inițial 17+1, din care Lituania s-a retras prima, urmată, zilele trecute, și de celelalte două țări baltice, Letonia și Estonia. ….Niciun mare proiect însă nu a fost finalizat, deși persistă percepția că între cele două țări ar exista o relație specială, o narațiune întărită de legăturile dintre o parte a elitei politice românești cu Beijingul, în special, se arată în analiză, cu social-democrații (PSD), cu un moment de apogeu în vremea când Victor Ponta era prim-ministru (2013 – 2015) și apoi în mandatul Vioricăi Dăncilă, când mari proiecte au fost negociate. …. China a lansat zilele trecute un Newsletter în limba română, unde prefața amintește de prietenia bună dintre români și chinezi, înainte de a trece la capitolul despre adevărul (Chinei) despre Taiwan și la cel despre „patrioții care administrează Hong Kong-ul”. ….În acest context al escaladărilor din Taiwan, unde Beijingul joacă atent în ceea ce privește comparațiile cu Rusia/Ucraina, Newsletterul de la București portretizează China drept un agent al păcii, un mediator, strategie încercată, la fel de duplicitar, și de Erdogan. …. Strategia este aceea a umplerii golurilor. Acolo unde apare o oportunitate – cum a fost cazul materialelor de protecție antiCovid-19 – Guvernul chinez apare. Dacă apare o oportunitate de investiții, la fel. Dacă un proiect de infrastructură e ofertant în termeni de câștiguri politice, China intră în joc. Dacă există un curent antioccidental intern, China va încerca să-l amplifice. …. Timp de șase luni, EFOR a monitorizat surse media în limbile chineză și engleză din China, pentru a vedea cum sunt portretizate regiunea Mării Negre și România de către propaganda de la Beijing, în contextul războiului pe care-l duce Rusia în Ucraina. Concluzia majoră e că România apare în legătură cu NATO, în relație de subordonare, și în narațiunile antioccidentale. ….” Integral: https://spotmedia.ro
“Uniunea Europeană se va lăsa treptat de gazul rusesc, cu plasturi cu metan .…. ”Am descoperit că principalele noastre probleme derivă din faptul că ardem acest gaz, așa că vom încerca soluții noi, care presupun să încălzim gazul, sau să-l fierbem, însă n-o să-l mai tragem în piept și fumul nu va mai fi o problemă”, spune Ursula von der Leyen, șefa UE. În prezent, Uniunea prezintă simptomele clasice ale unui toxicoman: situație economică precară, dezordine la granițe, slăbiciune militară și letargie instituțională. Cu toate astea, oficialii tot nu sunt siguri că Uniunea Europeană va reuși. ”Problema e că metanul e larg disponibil. Dacă nu ești atent o secundă, imediat vezi cum UE începe să consume iar gaz metan. Trebuie discutat cu furnizorii mari. Fără Rusia, Algeria, Norvegia, nu avem cum să ajutăm Uniunea să se lase de gaz. Păi tu când vezi cum face când trage gazul ăla continui să-i dai?”, întreabă retoric Decebal Popescu, expert în adicții.” Integral: https://www.timesnewroman.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Peste 40.000 de curieri se transformă în agenţi ai Fiscului din noiembrie. Curierii vor completa declaraţii informative despre orice colet cu plata ramburs. Ce date vor trimite către Fisc….”
https://www.zf.ro/auto/peste-40-000-de-curieri-se-transforma-in-agenti-ai-fiscului-din-21109680
“BREAKING Legile Educației: Scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, care îi cer ministrului Cîmpeanu “consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților” ….”
https://www.g4media.ro/breaking-scrisoare-deschisa-semnata-de-100-de-intelectuali-printre-care-gabriel-liiceanu-mircea-miclea-lazar-vlasceanu-andrei-cornea-nicolae-manolescu-radu-vancu-care-ii-cer-ministrului-educati.html
Buna ziua
– Predoiu face legile justiției.
Ar fi de ras dar e de plâns. Ultima modificare mare a codului penal și a codului de procedură penală a fost făcută tot de respectivul cu ani în urmă. Daca vă amintiți , modificările alea declarate masiv inconstitutionale de CCR.
Același personaj modifica acum aceleași legi ?
Cum italienii ar fi dat justiția pe mana mafiotului Riina si ulterior tot pe mana lui. 😀😀
– PSD face multa propaganda cu ministrul apărării. Același partid care a desființat industria de apărare și subfinantat ministerul apărării ani de zile. Acum sigur vor corecta dezastrele realizate tot de ei. . Vezi corvetele care sunt mereu amânate de același partid.
– PSD e partidul care a făcut praf finanțele țării. In concubinaj cu PNL. De aia avem procedura UE de deficit excesiv ( Dragnea și Teodorovici principalii făuritori al dezastrului financiar . Urmați de Citu școlit in USA pe banii SRI ) )
Acum a crede că același partid , coaliție va remedia problemele create tot de ei ,e cum ai crede că Putin se retrage din Ucraina și recunoaște dezastrul creat.
Romania e pe mana unor bande de infractori analfabeți funcționali.
Și pentru a putea acționa în liniște , au pus marionete în posturile cheie. Președinte , prim ministru , miniștri , secretari de stat, subsecretari și o grămadă de tovarășe . Nu se știe în ce sut ” experte”. 😀😀
Nici măcar BNR nu mai e o oaza de încredere. Cu astrologa angajata au bătut oricare record de prostie profesionala.
🙁
Buna ziua, postare noua 🙂
https://politeia.org.ro/editoriale/catalin-predoiu-aceasta-rodica-stanoiu-cu-pantaloni/69658/