Stânga sau dreapta – dar în special centru!
13/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Magazin Politic, Ziarul de Duminica |
Stanga sau dreapta – dar in special centru. Majoritatea schimbarilor politice in tarile democratice se produc in momentul cand o masa electorala importanta trece dintr-o parte in alta, sperand sa “primeneasca“ clasa politica si sa-si imbunatateasca traiul cotidian. De fiecare data cand se intampla se naste o speranta ca poate vremurile vor fi mai bune, politicienii mai responsabili si electoratul mai multumit. In multe cazuri chiar se intampla sa fie asa, cel putin o vreme. In majoritatea lor, extrem de repede lucrurile vor evolua la nivelul vremurilor, dictate de prosperitatea sau recesiunea economica a tarii respective. Vremuri bune, mai multa lume va fi multumita, vremuri grele, mai putini.
Diluarea doctrinelor este inerenta in regimurile democratice occidentale. Fiecare partid se doreste de centru in primul rand pentru a impaca si capra si varza si a nu supara lupul. In majoritatea cazurilor ajuta. Succesele socialismului reprezentat de Tony Blair, mascat in cea ce se numeste “calea a treia”, sau “centrism” le-au asigurat laburistilor o guvernare de aproape 13 ani. Crestinii democrati, reprezentati de dna Merkel, mai mult sau mai putin sunt la fel de “centristi” ca si fostii camarazi ai lui Blair si Gordon Brown. In Romania nu a fost cazul de doctrine niciodata, stanga nu a fost niciodata mai mult de un neo-comunism si dreapta nu a fost niciodata mai mult de o stanga, care a mimat drepta. Electoratul, declarat majoritar de dreapta, a votat intotdeuna pentru partidul care a luat masurile cele mai stangiste posibile. Avem un pronuntat electorat de dreapta, care se asteapta sa ploua cu mana din cerul politic mioritic.
Daca ne uitam la rezultatele unui sondaj publicat imediat dupa referendumul de demitere a presedintelui Basescu, vedem ca 74% dintre subiecti s-au declarat ca fiind de dreapta sau de centru. Întrebati unde se pozitionează în functie de orientarea lor politică, doar 17% dintre cei chestionati au răspuns că sunt de stânga. 40% s-au declarat a fi de centru, în timp ce 34% s-au descris ca fiind de dreapta. 5% dintre subiecti au refuzat să răspundă. Numai 3% au spus că nu stiu exact unde se pozitionează ca orientare politică, desi, luati la întrebări, multi români – 47% dintre subiecri – recunosc că nu stăpânesc prea bine aceste notiuni. (sursa). Rezultatele alegerilor au aratat ca de fapt cam 15% din electorat a votat dreapta (daca si PDL-ul lui Blaga inseamna dreapta).
Partide si problemele lor imunitare. Un partid este o colectivitate umana. Teoria spune ca aceasta colectivitate se organizeaza in jurul unor opinii care genereaza idei, randuite si adaptate la o realitate care se transforma intr-o sinteza programatica. Realitatea este ca majoritatea partidelor isi abandoneaza programele initiale pentru a capta cat mai mult din electoratul care-l poate conduce spre o guvernare. In America castiga Republicanii cand pot “smulge” electorat traditional Democrat si viceversa. In Germania, SPD a fost “lovita” de o pierdere masiva de electorat, care a alunecat la stanga spre un partid nou; mai radical decat social-democratia traditionala este Die Linke, care a reusit sa castige 76 de locuri din cele 622 de locuri din Bundestagul Republicii Federale.
Cateodata evenimente traumatizante schimba cursul politic al unor state, exemplul clasic este Spania. José María Aznar si PP-ul spaniol au pierdut alegerile din 2004 din cauza actului terorist de la Madrid in 2004, propulsand la conducerea tarii pe socialistii lui Zapatero.
Democratia moderna a aparut “de jure” acum o suta cinzeci, aproape doua sute de ani. “de facto” vorbim despre democratii functionale dupa primul razboi mondial. In Europa, ca si in alte locuri din lume, democratia a fost suspendata prin dictaturi, mai mult sau mai putin vremelnice. Marile pericole ale democratiei au fost crizele economice, razboaiele, nelinistile sociale artificial alimentate sau autentice si justificabile. In multe cazuri democratia a invins, in altele a fost invinsa de “oamenii providentiali” si care au instaurat regimuri “eficiente” prin bestialitatea lor.
Ultimul deceniu Euro-Atlantic si in mare parte mondial a inregistrat o noua maladie a democratiei, caracterizata prin producerea unor anticorpi care o distrug; putem caracteriza aceasta maladie ca pe una imunitara. Democratia a nascut un monstru – populismul democratic. Acest “populism democratic” este reprezentat in lumea occidentala aproape in toate guvernarile actuale. Dupa pacificarea Europei si crearea unei bunastari sociale bazate pe principii sanatoase, nesaţul de mai mult sau mai bine a generat promisiuni politice irealizabile sau realizabile prin rezultatele pe care le vedem si simţim astazi. Daca problemele Romaniei sunt legate de evenimentele de tranzit de la un sistem dictatorial la unul democratic, problemele Occidentului sunt legate de aparitia liderilor carismatici, care au promis mult mai mult decat se putea si care au distrus intentionat sau incompetent echilibrele necesare unui stat de drept, inzestrat cu institutii functionale.
Europa intra in perioada populista de stanga sau dreapta. Totul a mers bine atat timp cat si stanga si dreapta Europeana nu au incercat sa importe / exporte modele, care nu erau bune intr-un stat cu structuri sociale si economice diferite, cu mentalitati incompatibile cu modelele importate. Ce merge in Suedia sau Danemarca nu poate merge in Romania sau Bulgaria. Pentru Romania “statul social” a devenit “statul asistat”. Nu ai nici o sansa sa convingi o populatie de milioane, cu comportament antisocial, ca trebuie sa munceasca pentru a trai. Educatia acestei populatii si a altora necesita generatii. Nu poti rezolva probleme economice prin masuri sociale. Nu ai posibilitatea de a crea locuri de munca, atunci scoate-i la pensie la varste de 45-50 de ani.
De la original la dirijat. In Romania, dupa o lunga perioada de dictatura, s-a creat o “democratie originala.” Schimbarile din ’89 nu ne-au adus nici setul de optiuni corecte, nici mecanismele care sa asigure procesarea feedbackului; de fapt feedbackul nu exista in procesul institutional numit democratie originala romaneasca. Democratia este un sistem politic clar, care se bazeaza in primul rand pe respectarea regulilor care au fost acceptate de la instaurarea ei si pana la transformarea lor in altele diferite.
Constitutia adoptata la inceputul democratiei romanesti a fost si a ramas deficitara, cu toate ca a fost amendata acum cativa ani. Interpretarile date de Curtea Constitutionala au fost de multe ori contradictorii si de multe ori impotriva spiritului civic necesar unui feedback corect. Deciziile asupra ANI au fost un exemplu extrem de edificator asupra lipsei de intelegere a necesitatilor civice; adica exact la ceea ce m-am referit – lipsa actiunii corecte fata de un fedback dat de cetatenii Romaniei. In fata abuzurilor politicienilor, care nu au respectat nici legea si nici normele etice si morale care le sunt impuse si de faptul ca sunt reprezentatii alesi ai cetatenilor si de faptul ca au jurat cu mana pe Biblie ca o vor face.
Guvernarile romanesti, deficitare de la inceputul lor si pana in ziua de astazi, au condus la situatia in care lipsa de feedback la necesitatile comunitatii a produs un dezinteres profund pentru alegerea reprezentativilor, alienand o mare parte din societate. Actul de guvernare este si acum plin de abuzuri nepedepsite. Din nefericire, presiunea creata de greutatile economice recente accentueaza lipsa de concordanta fata de ceea ce fac “alesii” si ceea ce au nevoie cetatenii. Democratia romaneasca a ramas o sintagma teoretica, ce pluteste in aer fara a avea parghiile necesare pentru a se ancora in realitatile statului si viata cetatenilor ei. Daca statul are greutati atunci aceste greutati trebuie impartite corect intre cetatenii statului, privilegiile nu pot fi acceptate si nici privilegiatii.
Romania actuala se afla in cea mai periculoasa etapa din ’89 si pana in prezent – o tranzitie de la democratia “originala” la democratia “dirijata” .2012 se dovedeste un an greu pentru societatea romaneasca, politica de injectare a urii si de divizare a societatii prin aplicarea principiului bolsevic cine nu este cu noi este impotriva noastra a produs rezultate greu de anticipat cu un an inainte. Politizare extrema a tuturor institutiilor statului pentru ca nici o institutie sa nu scape controlului dirijat de cei care nu au fost niciodata alesi dar care si-au ales marionetele reprezentative si-a spus cuvantul. In sfarsit iesim din democratia originala indreptandu-ne spre “raiul putinian” al democratiei dirijate. Cine are nevoie in 2012 de o apocalipsa mayasa, am avut-o pe a noastra in decembrie!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Glumind, dar serios, sondajul nu mi se pare a fi facut in Romania.
Ori cei care au participat la sondaj nu au fost si la vot 😉
Cum sa fie de centru + dreapta 40+34 de afini, iar la vot sa fie doar 16% la pretinsa dreapta?!
Raminem la mai vechea vorba: una vorbim si alta fumam.
E simplu, cei de dreapta care iti nu iti ies la socoteala au votat cu PNL – dreapta lui Cacarau, iar o parte din centristi au votat cu PSD. Antisistemii au votat cu Domnu’ Dan. 🙂
Salutare tuturor.
“una vorbim si alta fumam” La cum merg lucrurile in tara asta, aparent materia prima pare a fi ciumafaia.
“In Germania, SPD a fost “lovita” de o pierdere masiva de electorat, care a alunecat la stanga spre un partid nou”
Err, nu complet. In mod paradoxal, cei care au beneficiat cel mai mult de pierderile SDP au fost liberalii, cu un plus de 32 de locuri fata de alegerile precedente. Die Linke (socialistii est-germani), au primit un bonus de doar 22 de locuri, cu ecosocialistii si crestin-democratii oarecum aproape de paritate (bonus de 17, respectiv 13 locuri). Practic, din 76 de locuri pierdute de social-democrati, stanga a recuperat doar 39 de locuri, fata de 45 castigate de liberali si crestin-democrati.
Pentru foarte mulţi români, dreapta = anti-Iliescu. Nu anti-USL, nu principii, nu valori. Sau unii asociază dreapta cu prosperitate, UE, NATO. Pentru alţii, dreapta = o ţară “ca soarele sfânt de pe cer”, Codreanu, etc. De asemenea, nu cunosc un votant liberal care să afirme despre sine sau despre partid că este/sunt de centru sau de stânga. Cunosc şi mulţi oameni pentru care creştinismul e foarte important – creştin-democraţi – şi care nu se regăsesc deloc în dreapta post-1990 (care nu a deschis subiectul şi e oarecum axată pe libertarianism). Mai votează prin turul doi al alegerilor din 2009, în rest sunt scârbiţi de ce văd.
Ce am scris mai sus nu explică tot 40%-ul, dar sper că arată de ce există o diferenţă atât de mare între scorurile electorale şi modul în care oamenii se auto-identifică.
Inexistenta crestin-democratiei in Romania nu o consider o carenta; are nevoie de o anumita traditie socio-culturala ce nu exista in toate tarile. A ‘forta’ existenta CD acolo unde acea traditie nu exista mi se pare o treaba artificiala si nesustenabila. Eu consider conservatorismul liberal drept un inlocuitor acceptabil acolo unde nu exista traditia CD.
Intr-adevar, votantii liberali se bat toti cu o stiva de caramizi in piept ca sunt ‘de dreapta’. Asta se datoreaza retcon-ului surprinzator de eficient implementat de PNL in doua etape: o data la inceputul anilor ’90, apoi la inceputul spre mijlocul anilor ’00. Eficienta acestui retcon este considerabila: am avut surpriza sa aud oameni pe care-i consider informati d.p.d.v. istoric spunand ca, dupa prabusirea Partidului Conservator, Partidul Liberal a migrat spre dreapta (???).
Foarte buna simplificarea: dreapta = anti-cucuvaie.
Din pacate nu exista o reciproca la fel de clara.
Adica stanga = anti-? (… si nu ma refer la cat de disproportionata este “imparteala”).
buna ziua. Nu cumva facem TERIBILA CONFUZIE intre doctrina unui partid si programul de guvernare? Doctrina (pura sau nu) se adreseaza “fanilor” partidului iar programul de guvernare are ca tinta tzara in intregime. Vor coincide numai cand 100% voteaza partidul in cauza. Pana si Nastase a avut masuri NU DE STANGA in perioada 2000-2004.
Buna ziua!
Nici un sondaj in Romania in care se incearca masurarea variabilei “autoperceptie politica” nu trebuie luat in seama. Aproape toti au despre ei insisi o parere buna, se considera moderati si echilibrati (deci sunt de “centru”), buni la suflet si milosi cu saracii (deci sunt de “stanga”) sau merituosi si activi (deci sunt de “dreapta”).
Cat despre “dreapta” lui Cacarau, ati fi uimiti cat de multi votanti rurali la strans Cacarau doar pentru ca votatii PSD aqu primit ordin sa sustina un candidat USL care era “liberal”. Nu exista dreapta liberala care sa voteze cu Cacarau in afara de fripturisti, securisti si combinatori a la Fenechiu. Cunosc 3 votanti PNL din categorii sociale diferite care nu mai voteaza acum cu Paiata dar se considera “liberali”. PNL e doar brandul. Si cunosc si aproape un sat care voteaza PNL pentru ca “primarul e de la PNL”. Punct. Nu exista “dreapta lui Cacarau”. Pe cacarau il voteaza votantii PSD daca primesc ordin de la partid. Insa Cacarau e departe de numarul de voturi stranse in 2009, o stiu de la cei 3 liberali care au votat Antonescu in 2009 si acuma regreta ca nu au vazut ce idiot este.
Salut Citi
Ai uitat de tinerii hipsteri idioti care sunt liberali pentru ca in 2008/2009 era ‘cool’, ‘tineresc’ si alte dobitocenii propagandiste din-astea. Cunosc vreo trei personaje.
Cetatean, EuCuMine
Cred ca va pripiti si ii subestimati pe liberali cu afirmatiile ca liberalii nu au electorat si ca doar hipsterii voteaza cu ei. Avem totusi o clasa de mijloc in Romania (mici antreprenori, profesori, medici, politisti, coorporatisti etc) de cateva milioane de persoane. Majoritatea acestor persoane se identifica a fi liberali si au foat afectati de politicile pdl (scaderea salariilor cu 50% si forfetarul).
Votul pe categorii de autoidentificare stînga – dreapta:
http://i47.tinypic.com/vxkm1e.png
De aici:
http://turambarr.blogspot.ro/2011/05/liberalii-undem-punem-liberalii-in.html
Palada este un manipulator platit. Creeaza intrebarile din sondaje ‘cu dedicatie’, interpreteaza rezultatele in anumite chei, astfel incat sa reiasa ceea ce ‘trebuia’.
Nu-i contest profesionalismul, ii contest in schimb sistemul valoric.
Ok Palada e un manipulator, Dancu la fel de ceilalti ce sa mai vorbim. Atunci in cine sa mai avem incredere? Vorbim doar asa sa ne aflam in treaba, vorbim in functie de oamenii pe care ii cunoastem personal sau cum.
In nimeni. Welcome to my world.
Atunci singurele cifre in care putem avea incredere sunt cele oficiale de la ultimele alegeri. Si atunci avem asa dreapta 44%, stanga 53%, nedefiniti 3%.
http://shareimage.ro/images/78a21nnv41o037ggtmj.jpg
Wut? De unde “dreapta 44%”?
Vezi imaginea atasata. Conform propriilor autodeclarari am adunat procentele de la PNL, PDL, UDMR si FC pentru dreapta si procentele de la PSD, PPDD si PC pentru stanga.
Cum zice si Theophyle: “In Romania nu a fost cazul de doctrine niciodata, stanga nu a fost niciodata mai mult de un neo-comunism si dreapta nu a fost niciodata mai mult de o stanga, care a mimat drepta. Electoratul, declarat majoritar de dreapta, a votat intotdeuna pentru partidul care a luat masurile cele mai stangiste posibile.”
Nu vad de ce as aduna PNL-ul la PDL/UDMR/FC. Ca la nivel autodeclarativ se ‘fumeaza’ o anumita chestie e altceva. La nivelul faptelor, PNL+PSD au fost (si sunt) cel mai asistentialist combo de guvernare.
@HS. buna ziua, dar un pic de aritmetica nu strica: profi cam 300 000, mici meseriasi sub 300 000, functionari publici 100 000, functionari la stat cu lefuri “sa zicem” 300 000, patroni de iMM sub 600 000. Or fi toti clasa de mijloc ? nici macar dupa venituri si in niciun caz profii profund sindicalizati si de stanga. NU se aduna milioane si in niciun caz nu sunt toti votanti PNL sau Antenescu. De aici incolo, liber la interpretare….
o, da, hipsterii cu cas la gura si cu o camera in apartamentul ceausist al parintilor.
despre asta vorbesc 😉
http://www.timesnewroman.ro/politic/9136-scandal-in-familia-cernea-suparati-pe-remus-parintii-nu-l-mai-lasa-in-tabara-la-navodari
Hipsterii cu Che Guevara pe tricou ca Cernea sunt de obicei de stanga.
Nu si aia corporatisti. In mod ironic, ei sunt primii sacrificati din cauza scaderii increderii investitionale in Romania, cauzata de masurile imbecile ale penelistilor.
buna ziua
toste sondajele din romania trebuie privite cu circumspectie;
romanii in ” cultura sondajelor” au tendinta sa spuna cam ce ar dori celalalt sa auda sau cum cum ar dori el sa fie;( cel putin asta mi-a fost spusa de managerul unei mici firme de sondare a pietei/nu se ocupa cu sondaje politice;asta ii creaza mari probleme si intotdeauna ,zice el ,pune ” intrebari ascunse” in chestionare pentru a depista ce crede intervievatul in mod real)
cat despre stanga dreapta,probabil ca totul se rezuma la ” care da mai mult”
Cred ca aveti mare dreptate cu expresia “care da mai mult”.
Acum ca incep sa-si ia bocanci in gura de la “socialistii” gibonului poate vor invata cei multi sa voteze cu capul ca sa nu-si piarda dintii, sanatatea, etc
Din nefericire au memoria scurta. Cand vor merge iar la vot, vor uita tot si vor vota tot cu *cine da mai mult*. si minte mai abitir.
@ HS,
“scaderea salariilor cu 50%” s-a intimplat tot in tara unde s-a efectuat sondajul?
Unde traiesc eu s-a diminuat doar cu 25% 😉 (despre forfetar nu discut, caci nu cunosc).
Ai dreptate, scuze a fost gresala mea, corect e 25% 🙂
Nu de altceva, dar uslamistii mai trebuiau sa dea 25% 😉
de fapt, in cazul meu a fost cam 32 %
Seara buna.
Inghesuiala mare pe centru, moncher 😀
Adica nici macar pedesereaua nu recunoaste deschis ca e de stanga. No way. Ei e de centru-stanga. Alaturi, dar tot la stanga, ii gasim pe leberalii care se lauda c-ar fi de centru-dreapta desi n-au trecut decat accidental dincolo de punctul de referinta. Despre alte cateva cazuri am putea spune ca sunt hilare daca situatia per ansamblu n-ar fi tragica. Unii care pana prin primavara trecuta latrau la luna c-ar fi de dreapta (dar centru-dreapta) au luat masuri de stanga. Pe care pedesereaua n-ar fi-ndraznit. In cazul lor, istoria recenta ne aminteste care au fost primii care-au sarit de c*r in sus cand taranistii faceau reforme. Care taranisti chiar erau in dreapta desi se declarau de centru-dreapta. Cu tot cu CD (va salut d-le Mateescu). Cel putin la fel de hilar este “cre(s)tinul” behehecali. Dar fara vreo tangenta cu democratia. Tot fara tangenta cu ~ fosila vece-tudoriana. Nici macar pe “domnu” dan nu l-am auzit sa spuna c-ar fi de stanga. Si app de asta, am o dilema: cum ar fi mai potrivit sa i se spuna? tovarase domn? sau domnule tovaras?
Sondajul? La gradul de indolenta din rss ro mult mai potrivit ar fi un sondaj despre ce-nteleg oamenii c-ar fi stanga sau c-ar fi dreapta. Dar mai ales ce e centru.
Buna seara 🙂
excelenta sinteza, buna completare la postarea facuta de Theophyle!
salve ken. Interesant -en passant- ca e de rusine ca PD a trecut la PPE si nu e de rusine ca PNL care zbiara ca e de dreapta este afiliata la centru-stanga ALDE.
Ieri cand vorbeam de cercetare, sunt de acord 100% cu Funeriu pe feisbuc:
“Am o dilemă: e mare scandal cu cercetarea. Cercetătorii au dreptate, guvernanții nu. Vreau să le spun tuturor cercetătorilor: intrați în viața publică și luptați pentru drepturile voastre. Dar imediat mă gândesc la cazul meu: înainte să fiu persoană publică eram în presă fie „generația așteptată”, fie ”românul care uluiește Europa”, pe scurt, eram ridicat (uneori exagerat) în slăvi. În ziua în care am ajuns ministru am devenit „agramat”, „fără bac” și alte calomnii. Pe mine nu m-au afectat, am mers mai departe. Dar câți sunt dispuși să îndure mizeria publică? Pentru cei care ezită din cauza asta vreau doar să le spun că un stejar nu se simte afectat când un porc se scarpină de el.”
Si DPA carele le zice bine despre pdl
http://www.contributors.ro/fara-categorie/pdl-si-isp-o-precizare-si-poate-o-lectie-interesanta/
Cristian Preda si-a dat demisia din ISP.
Excelent Aligica ,,,, ar fi putut crea un inceput de retea nationala, un program de atragere de experti, un program de publicatii, un program de training pentru tineri, un program de dezvoltare de capacitati in politici publice samd…Vorbim de PDL. N-au vrut sa ajute, nu i-a interesat. Nu ca nu i-a interesat dar toate de mai sus si altele au fost facute in pofida potentatilor zilei de la partid. In contra la sabotari, la strambe, la piedici. N-au vrut sa construiasa nimic. Aveau sansa sa ia ce s-a facut acolo si sa transforme totul intr-o super-institutie care acum, in opozitie, ar fi fost o platforma organizationala formidabila. Aveau atunci resursele si puterea sa o faca. Nu. Nu i-a interesat. Din contra. Ii deranja.
…
Si zice Aligica – ii deranja pe maharii PDL ca puteau veni altii mai destepti sa ii pericliteze.
…
Asa e la noi. Imi amintesc cind era un moment in care Neamtu putea sa accelereze cu firul ierbii, dar nu a facut-o pentru ca a preferat sa controleze el totul. Liderul Maxim. Temporiza cu avocatul lui … ca sa pastreze controlul. L-a pastrat . E singur.
In plus baietii astia nu inteleg ce e aia comunicarea moderna….si ajungem sa ne rugam de televiziile USL, si sa tragem nadejde la Digi si la Nasu
Pacat
Multumesc pentru link!
Din pacate ptr. noi, dupa 1989 clasa politica nu a facut decat sa-si schimbe blana 🙁 Totul a fost fabricat in alambicuri mai mult sau mai putin nobile si s-a perpetuat ‘facatura”/falsul. Migratia politica din 2012 si blatul de la alegeri este dovada involutiei clasei politice dambovitzene, inghetzarea proiectului si implicit calea sigura spre aparitia patidului stat.
Din pacate daca pe dreapta mai exista ceva perspective, chinuite si haituite dar sunt si poate cu greu vor ajunge si puternice, mai ales ca nu au iesit dintr-o retorta aflata intr-un laborator secret, pe stanga este jale, nu am vazut/auzit dorintza de a se depasi FSN-ul/PCR-ul cu fatza umana si capitalism de cumetrie.
Si populatia si-a schimbat doar blana din 89 dar naravul este acelasi: Totdeauna PSD, PDSR a fost fruntea la alegeri. Totdeauna au avut peste 30% votanti care asteptau si mai asteapta sa vina Iliescu sa le dea…. De aceea insist sa zic ca avem politicieni pe masura electoratului. Nici mai buni , nici mai rai
daca iti amintesti prin 2007 psd coborase la un 12 -13 %. Presedintele iesise dintr-un referendum cu 72% .atunci era momentul optim sa se intample multe. poate peste 20 ani mai prindem un moment favorabil ca atunci.
La ALEGERI PSD a fost totdeauna primul.
Primul moment optim a fost cind s-a rugat Basescu de Tariceanu sa demisioneze dreak, si sa faca alegeri anticipate… si ii inghitzeam. Dar Tariceanu si Patriciu … nu si nu
da si acel moment trebuia exploatat.
Da. Cum-necum, pedesereaua a fost: forever and one (http://www.youtube.com/watch?v=-Dl6CLWLMzk 😉 ). Lumea nu si-a schimbat blana. Comu’istii au votat intotdeauna alti comu’isti. Problema e la ceilalti. Care n-au fost convingatori. Compara prezenta din duminica orbului cu prezenta din 9 decembrie 2012.
Buna Mar.
Pe stanga nu e jale. Ba din contra. E o veselie (iresponsabila) continua. In crescendo. Spre deosebire de activistii comu’isti (care oricum erau deasupra legilor, normalitatii si bunului simt si mai egali decat p**limea) neo-comu’istii ie alesi. Adica iei ieste (salut ejaculatule) ce a fost… si chiar mai mult decat atat 😉 Pe scurt: activisti alesi. Democratic (sac!).
salut Ken : http://www.danbadea.net/wp-content/uploads/2013/04/petre_tutea-e1365718118963.jpg
Chiar daca pare o postare de tip Crossing The T* nu sunt de acord cu dl Tutea. Codul penal e pt socialistii/comu’istii care mai misca ceva. Care au apucat cativa “carlionti” inainte de taierea ombilicala. Altminteri, pt prs care cred in “valorile” (sac!) socialismului cel mai potrivit loc este sanatoriul.
____________________________________
* http://en.wikipedia.org/wiki/Crossing_the_T
Buna 🙂
“Jale” este efemistic ptr. ca iresponsabilitatea/veselia si pupatul pe jinjii face parte din cotidian. Cat despre iresponsabilitate nu as merge cu eticheta numai la ei, cred ca in proportie de 90% avem o clasa politica “vesela si iresponsabila” 🙁 Pleaca ai nostrii vin ai nostrii, noi ramanem tot ca prostii. Casat politica sa traiasca si sa infloreasca alturi de casta din justitie, administratie publica etc.
De acord cu iresponsabilitatea generalizata. Aruncatul raposatei mate e sport national. Referinta mea a fost derivata din supranumele dat de Cristoiu: iresponsabilul vesel. Iar app de asta, cu mai multa vreme-n urma ii spusesem: che gargara.
Intrebare, azi ejaculatii au avut congres? Marturisesc ca nu am avut timp si chef sa ma documentez/lecturez, vremea superba cu pomi in floare si gradina de ingrijit m-a tinut afara.
Daca da, nebunia rosie spune totul despre evolutia, pardon involutia Romaniei.
Daca te referi la vreo organizatie sectoriala/judeteana… nu stiu. Daca te referi la marea ejaculare… e saptamana aviatoare.
Aha am priceput, sper sa-si procure suficiente “echipamente de protectie” sa nu ne trezim cu cine stie ce surprize. Oricum vom avea mare distractie, mare.
Poate vrei sa spui disctractie 😛
Cert este ca_cand ejaculatii ieriea albastri si avia imn de Ionica a lu’ Vanga… mi se facuse lehamite pana si de asta: http://www.youtube.com/watch?v=LFargE0U0i0 😉
bere si mititeii, iarba verde a aparut, pacat nu l-au organizat de 1 Mai muncitoresc.
Muzica este divina, nu tb sa ni se faca lehamite, multumesc 😀
Mi-ai amintit de un alt 1 mai. De peste mari si tari:
http://www.whitehouse.gov/blog/2011/05/02/osama-bin-laden-dead
ps: textul apare datat 2 mai dar treaba s-a facut pe 1.
Cu placere 😀
Am exagerat cu lehamitea 😉 … dar nu mult 😛
Impresia mea este ca-castele politica / justitie / admin publica se pregatesc inca de pe acum sa-si supravietuiasca odraslele in sistem, chiar si in situatia in care poporul larg tembel de votanti-stanga si absent la dreapta va decide iar sa trimita la plimbare pentru o vreme pe gibonul dement si compania sa.
Atunci numele formatiunii politice simuland dreapta ca alternativa la criminali se va chema MP – repetarea ciclului din viitor este in pregatire de pe acum cu mutre noi.
PDL n-a fost niciodata un “partid popular european” cu ce compozitie a avut la varfurile influente.
Supravietuirea odrsalelor in sistem face parte din gena nationala, odata intrat se transmite “in neam” ca boala genetica 🙁 La Romanica si-au scrijelit numele “pe grinda” si pe scaun pentru posteritate.
Da, expresiv spus, si am aceeasi impresie: este in gena nationala si o sursa directa a innapoierii mentale la grupruri largi plus sursa majora de saracie.
Tare ma tem ca “proiectul PDL – Basescu” nu a fost decat o complexa activitate menita (1) sa pastreze sistemul si (2) sa pacaleasca Lumea / Vestul ref “democratie” in Romania.
Si ma mai tem ca “baietii” incep sa incerce iarasi “ciclurile”.
Chiar vorbesti serios AA ? Basescu e un alien trimis sa pacaleasca vestul/lumea ? Are baterii AAA ? 🙂 Sau e securistul din Anvers, un pion in complexa activitate sa pastreze sistemul ? Chiar asa ?
Am spus ca este impresia mea in aceasta linie, imi asum aceasta impresie. Si da, vorbesc serios, chiar asa.
Cu Basescu – PDL este a doua oara cand se intampla dupa CDR.
A fost foarte neobisnuita reactia (vorbele) lui Basescu cu ocazia numirii judecatorilor, indiferent cate justificari isi aduce sau i se aduc.
Chestia cu “pentru interesul Romaniei” nu justifica dispretul implicit cu care a tratat in acele vorbe pe cei care l-au sprijinit neconditionat, doar din speranta pentru o Romanie mai dreapta si mai putin cretina.
“Politica lui de cadre” pe termen mai lung a continut erori masive care au fost platite aspru de aceasta tara care incepuse sa se repare oarecum.
Si nimeni nu i-a contestat lui Basescu aici ce a facut bine / Chestia aia cu boierii tradatori de ieri a fost nepotrivita, urata chiar. De ce le comiteti asa in serie – vreo placere ascunsa, vreo frustrare?
In MP apar deja personaje alunecoase venind ele-stiu de unde din istoria trecuta. Foarte potrivite sa se intample si a 3-a oara in viitor.
Poate e timpul sa nu ne mai prostim.
@ AA,
poti sa ne lamuresti: “A fost foarte neobisnuita reactia (vorbele) lui Basescu cu ocazia numirii judecatorilor”.
S-a exprimat CSM-ul deja si a semnat dictatoru`?
Ca aici nu trebe sa te temi, nimeni nu le spune ca tine, bobocule: “Tare ma tem ca “proiectul PDL – Basescu” nu a fost decat o complexa activitate menita (1) sa pastreze sistemul si (2) sa pacaleasca Lumea / Vestul ref “democratie” in Romania.”
PDL-Basecu au facut ca pingelica: au semnalat la dreapta si au cotit-o la stinga 😛
Sorry, cu “bobocule” nu merge dialog la mine.
Va repet doar:
Poate e timpul sa nu ne mai prostim.
Festivalurile de obraznicii nu sunt de dreapta, ba chiar A3 si celelalte latrine spun cui apartin.
AA … am inteles. E impresia ta. ca Basescu a conspirat de la inceput impotriva tarii. Si ti-o asumi. M-am linistit daca ti-o asumi. Bravo !
…
Boierii tradatori ? Da e o treaba urita. E din Psihologia poporului roman a lui Draghicescu. Romanii sunt cam tradatori… e plina istoria de ei… Cauta impresiile Calatorilor straini in Tarile Romane… despre cit de bine erau priviti stramosii nostri.
….
Ai exemple de persoane lunecoase din MP ? Sa le stim si noi, sau e doar o impresie ?
re-sorry,
era vorba de procurori sau judecatori? si i-a numit sau vorbim vorbe? ca la A3 😉
Ati inteles gresit.
Nu am afirmat ca Basescu a conspirat de la inceput.
Cred ca a avut o dorinta sincera sa schimbe.
Cred ca a facut mult mai mult decat multi dintre precedesorii sai.
Multe din ce a facut se duc zilele astea pe apa sambetei.
Doar ca acum accepta sa re-intre in sistem.
Alunecoase? Pai Baconski e unul, Diaconescu altul – pe faptele lor, nu pe impresiile mele. Nu-mi mai cereti enumerari ale faptelor, consultati mass-media anilor precedenti.
Ca sa “le stiti si voi”. Care voi, aveti mai multe personalitati intr-una sau sunteti duce?
Asa cum spuneam si in ultimul meu mesaj de dimineata, pe stanga e un mare crater fumegand. Neostalinistii au indeplinit marele plan al lui Tatuka si au exterminat social-democratia adevarata (dupa cum se stie, Tatal Popoarelor considera social-democratii drept principalul si cel mai periculos adversar al combinatiilor sale, si nu a prididit niciun efort in a-i distruge, in toate tarile unde se infiintasera ‘partide fratesti’).
Ba mai mult, au adus ‘imbunatatiri’ schemei originale. Ca sa repet, ei acum tzopaie in pielea social-democratiei asa cum preotii azteci dansau in pieile oamenilor sacrificati lui Xipe Totec.
buna mar. Era candva un senator de Constanta (Dumitrascu) celebru prin nespalare -la propriu-. Intrebat de un TV ce e cu parlamenul, a raspuns ca fiecare popor isi are parlamentul pe care-l merita. Ce fel de parlament merita cei cred ca SOarele se invarte in jurul Pamantului, ca USL va da “tzoale pe de-amoca si idem de potol”, ca ajunge sa dai o spaga si sa te pensionezi pe invaliditate, ca poti fura ca te apara partidul etc???
buna seara !
Scuze off, off-topicul :).
TDS, pentru informarea si linistea ta:
http://adevarul.ro/tech/stiinta/video-roboscan-aeria-inventia-romaneasca-acastigat-premiul-mare-salonul-inventii-geneva-1_51692e94053c7dd83f03d035/index.html
Seara buna 🙂
superba realizare si deosebit de importanta, felicitari echipei!
Gata m-am linstit Maraco 🙂 8 milioane de euro nu au ajuns la canal.
Ma intreb doar cite echipe in halate albe vor taia frunze la caini aratind decidentilor poza cu roboscan si cerind si ei bani pentru efectul razelor gamma asupra anemonelor.
…
Nu aveam nimic de spus, sau obiectat, intrebam doar cum se aloca si se cheltuiesc banii in cercetare, ca la sosele, sau la panselute stiu cum se cheltuiesc.
Banii in cercetarea romaneasca se aloca si se cheltuiesc asa cum se aloca si se cheltuiesc banii in orice este/se face in Romanica. Asta nu inseamna ca toti cercetatorii sunt inutili sau dinozauri taietori de frunze. Iar nedumerirea ta, foarte probabil provocatoare :), asa cum suntem obisnuiti cu intrebarile TDS-ului, la inceput nu a fost nicidecum despre cheltuieli, ci despre: “ce mai cauta si astia p-aici, sa-i lasam pe americani sa cerceteze, ca noi nu suntem facuti pentru asta” (gresesc?). Acum, insa, incerci o iesire eleganta, legandu-te de finantare. Dar cati bani s-au dus acolo? Si cati baini s-au dus la ministerul doamnei slabiciune blonda a TDS-ului? Si care au fost rezultatele?
deci inventia asta se datoreaza USL-ului? ca e clar ca nu dnei blonde 😉
Victor L, urmareste, te rog, discutia si vei intelege ce spun.
da` io am intrebat doar! si am aprobat ca nu este meritul blondei. Aia a risipit banul tarii, noroc cu Dragnea ca o sa puna lucrurile la punct.
Inventia asta e meritul guvernului actual, dupa vorba poporala: traieste in curtea mea? inseamna ca e al meu, ce mai intrebi cine e tatal?!
Victor L, incurci rau de tot lucrurile. Eu aici, chiar NU vorbesc de politica.
Eu nu am fost rau intentionat Maraco.Chiar nu stiam. Vezi mai jos singura mea experienta legata de cercetare.
Intrebarea mea era una foarte normala si asteptam raspuns de la cercetatori. Nu vrei sa o recitesti in postarea trecuta ? Nu il confund pe Gica romanul care cerceteaza la Berkley California, cu sistemul de alocare pentru cercetare in Romania. Citi cercetatori romani au articole publicate in reviste ISI ? Avem o cercetare nemaipomenita dar nici o universitate in primele 500 ? Avem olimpici valorosi indopati ca si curcanii dar 50% din absolventi nu isi iau bacalaureatul ? Nu sari la carotida te rog 🙂
Poate pare gluma: http://www.bbc.co.uk/news/business-22119227
… dar nu e 😉
este o decizie corecta, din pacate internetul a devenit o uriasa baza de date cu o expunere periculoasa ptr. individ/utilizator.
Pe de-o parte m-a distrat imaginea proiectata: parca si vad turma de rubedenii batandu-se pe conturile de mail/feisbuc/twee… pardon, twitter/vpn, pe cookies-uri, dns-uri, proxy-uri si clase de ip-uri… iar nelipsitul cersetor cum intinde un stick…
Pe de alta o fi o decizie corecta dar… impricinatul gugal recunoaste, implicit, ca aduna astfel de date.
Ei si tu, nu se stie ce se ascunde in virtual, mai ales daca au patrimoniu de impartit. Cat despre adunatul datelor nu cred ca este o surpriza, toti procedeaza in consecintza 🙁
Pai n-am spus c-ar fi vreo surpriza. Doar ca de-a lungul vremii gugal a negat c-ar colecta si stoca date despre useri.
Credea cineva ca dispare dividiu? : http://blogs.wsj.com/tech-europe/2013/04/12/dvd-player-modified-to-test-blood/?mod=WSJBlog&mod=
TDS, este o coordonatorul este o firma privata care promoveaza diverse teme de cercetare. Asa ca banii vin din diverse surse si nu au legatura cu “aruncatul la canal”.
Eu am intrebat de cazurile in care banii sunt aruncati la canal. Si sunt cu nemiluita, caci e vorba de romani
o poveste despre cercetare:
Acum 3 ani fiica mea care preda la o universitate importanta in Spania a venit cu un coleg sa propuna profilor de la ASE care faceau cercetare, si care nu erau in stare sa publice in reviste ISI oferindu-le un serviciul de documentare si analiza matematica , astfel incit profesorii sa poata obtine date concludente in cercetarile lor. Pe niste bani acolo.
Boon!
M-am intilnit cu prietenul meu D profesor la ASE care mi-a spus, Nici o sansa. Dupa ce profesorul X castiga cercetarea, apoi nu il mai intereseaza sa dea bani si la altii, deoarece bine rau isi face singur lucrarea, care este in final evaluata si aprobata de colegii lui din ASE si apoi merg la o circiuma selecta cu totii.
Dar…continua D : nu ar vrea domnisoara sa vina sa predea la noi …. Nu ! nu! am zis eu . Nu ! nu ! a zis domnisoara 🙂 Asta e povestea mea personala legata de cercetarea in Romania.
TDS, da, povestea ta cu cercetarea.
1. Asta nu inseamna ca trebuie sa generalizezi. Cum spuneam nu e de nivelul tau.
2. M-am intors in urma si prima ta fraza despre cercetare a fost:
“Cind toate sunt atit de avansate in lume,iar SUA este deja in stratosfera, la ce foloseste practic cercetarea romaneasca ? Chiar nu stiu”
Si de ce sa nu sar prieteneste la carotida :)? Dupa parerea mea, generalizezi, fara sa te informezi. Cauta pe link-ul pe care ti l-am dat cati romani, de la institute/universitati romanesti, au articole ISI. Vei gasi mai multi decat crezi.
Cati ? Acum 3 ani la ASE era doar o doamna cu articole ..dar . in chimie .
Fiica mea care e pustoaica are 3 articole ISI
De aia v-am intrebat , ca sa ma informez , Ion a raspuns ok , Timi a raspuns ok.
Numara :). Tu ai intrebat, nu eu. Continuarea… Maraco a sarit la carotida :D. Vezi mai jos de ce.
Nu mai inteleg nimic. Am ajuns tot la blonda Udrea …
Lucrurile sunt mai gingase. Ar fi trebuit sa imi dai credit, tot asa cum eu am garantat pentru tine ca esti o doamna valabila, cind venise-i dupa ani de absenta aici pe blog si erai privita cam chioras 🙂
Acum: Eu lucrez in antreprenoriat, lucrez in dezvoltarea de afaceri si ma intrebam citi bani aloca statul roman cel sarac in activitatile de cercetare care imi par riscante la prima vedere. Si voiam sa vad mecanismul de control. Uite baietii care au luat o diploma si premiul 1, pentru utilajul ala pt care au lucrat 4 ani si au cheltuit 8 milioane de euro. Ma intreb, nu exista acum o echipa in japonia care face exact acelasi lucru dar cu tranzistori japonezi ?
Despre America. Vezi cite premii nobel se iau in afara SUA in fizica, chime, medicina, economie ? Aproape niciunul. Nu spun ca dinozarurii romani sunt mai slabi ca dinozarurii americani, dar ,,, are rost ? Timi mi-a explicat cercetarea de necesitate pe vremea lui Ceasca ca se spargeau tevile ,,,, si am inteles…. cercetatorii aia erau chiar eroi.
Pe astalalta nu prea o inteleg . Dar da-mi si tu putin credit.
exista 5 echipe in japonia care fac acelasi lucru.chiar in acest moment .pana maine dimineata la la 6 gata au rezolvat treaba.da-i dreq si pe amaratii astia de cercetatori romani , pune-i langa bugetari si pensionari si trimite-i in lagar.
1 )Uff….. sunt carti grele scrise despre asta . Mai rau e cind japonezul vine si face si filet in firul de sarma invizibil.
2) Nu cred ca coruptia e mai mica in sistemul de invatamint ca in sistemul de pescuit
3) Eu i-am intrebat pe cercetatori Ziggule 🙂
Leiden Institute for Brain- fa o cercetare aici pe urma pune emoticoane .
Hmmm… eu credeam ca un domn nu se cere niciodata recompensat cand ia apararea unei doamne, ma gandeam ca o face din cavalerism :).
Sorry, nu pot sa-ti dau credit cand vorbesti de cercetare. Cercetez in RO, am articole ISI. Am articole cu profesori americani, care m-au considerat destul de valoroasa, ca sa lucreze cu mine. Ai intrat pe teritoriul meu si-ti spun doar ca gresesti. Nu e vorba de credit sau ne credit, e vorba de a te da cu pararea cand esti in sau out.
🙂
excelent 😆
Si eu credeam ca o doamna se poarta ca o doamna , generos 🙂 si sper in continuare
Eu nu vorbesc de cercetare, eu am pus intrebari.
Daca ai articole ISI si esti cercetatoare, de ce nu mi-ai raspuns la intrebari asa cum a raspuns Ion si Timi si nu polemic ? Eu doar am pus intrebari. Iti asumi si uscaturile din sistemul tau dintr-un esprit de corps ? Sau numai la noi toti sunt uscaturi, iar la tine in sistem toate sunt uscate si curate . Te rog .. 🙂
Uite , ziggi si mar aplauda ca la fotbal. sau ca la box ca m-ai lovit bine 🙂 Asta era scopul draga Maraco ? e ok ?
http://edu-news.ro/studentii-romani-la-drept-le-au-luat-fata-celor-de-la-oxford-si-cambridge/
Ti-am raspuns, te-am trimis la un link si ti-am spus ca trebuie sa te mai gandesti. Asta a fost polemic?
Nu, nu-mi asum uscaturile din cercetare. Nu am de ce, cand ele, de prea multe ori, ma strivesc.
Nu, nu vreau aplauze, doar ma apar. In plus incerc sa fac un om inteligent sa inteleaga ca nu a avut dreptate si ca pornind de la o experienta personala si-a creat prejudecati si generalizeaza intr-un mod nefericit.
Raspunsul e mai jos apropo de atac
2 Intrebarea mea pe care o incriminezi era : “Cind toate sunt atit de avansate in lume,iar SUA este deja in stratosfera, la ce foloseste practic cercetarea romaneasca ? Chiar nu stiu”
Aici voiam un raspuns, iar asta nu denigreaza pe nimeni. Cum am spus mai sus Timi mi-a raspuns multumitor.
🙂
LOL. Da’ bun exemplu ai ales, tocmai ASE-ul.
Pai cu asta am avut treaba pentru ca fiica mea este pe domeniul asta.
Poate o fi, dar ASE-ul nu-i un exemplu. Decat poate la categoria “asa nu”.
Vino tu cu citeva de la categoria “asa da “
-Te aperi ? Doar nu te-am atacat pe tine
-Nu iti asumi uscaturile ? Perfect – . “Nu am de ce, cand ele, de prea multe ori, ma strivesc”. Despre asta mi-ar place sa vorbesti. Daca tot iti place Melody Gardot 🙂
-Nu ma da inteligenta afara din casa. Ar fi trebuit sa termin mai devreme cu scrisul,
-Linkul e ok , dar nu arata decit zecimea de deasupra apei a aisbergului. cele 9/10 ma interesau. E complicat de explicat, dar cercetarea este riscanta, dar uneori trebuie asumata, cum ai circula pe sloiuri de gheata in deriva. Am acum un caz care implica o cercetare si e complicat al dreak,
Ma mut pe blogul tau :). Nu-l supar pe Theophyle cu prea multe off, off, off-topicuri aici si-ti fac si tie putina reclama ;).
Buna Dimineata,
Postare noua – Ziarul de Duminică – 14 Aprilie 2013