Articole pe subiectul: Stanga-Dreapta

Despre o “dreaptă soft”

Despre gust si utilitate  A fost odată o firmă de iaurt de băut. Ca majoritatea întreprinderilor ale căror afaceri merg bine, ea vroia să facă şi mai bine. Deci şi-a întrebat clienţii cum putea, după părerea lor, să-şi îmbunătăţească şi mai mult produsele. Clienţii au răspuns cu sinceritate şi întreprinderea şi-a schimbat reţeta. Însă vânzările nu s-au schimbat. De ce? […] Continuare…

Stânga sau dreapta – dar în special centru!

Stanga sau dreapta – dar in special centru. Majoritatea schimbarilor politice in tarile democratice se produc in momentul cand o masa electorala importanta trece dintr-o parte in alta, sperand sa “primeneasca“ clasa politica si sa-si imbunatateasca traiul cotidian. De fiecare data cand se intampla se naste o speranta ca poate vremurile vor fi mai bune, politicienii mai responsabili si electoratul […] Continuare…

Pitici, Zmei şi Feţi Frumoşi cu nasul lui Pinochio

Nota: Articolul de mai jos a fost publicat la data de 21/09/2011, il republic astazi pentru a intelege ca nimic nou sub soare (din nefericire) si ca toate animozitatile si povestile populare despre “ce si cum” au deja surse vechi si radacini mult mai vechi. Deci nimic nou sub soare astazi cei care au pierdut guvernare prin tradari si ticalosie […] Continuare…

Mic îndreptar politic – stânga şi dreapta (3) “modernitatea”

Inainte de discuta istoria partizanatului ultimului secol, doresc sa va prezint o teorie politica atribuită filozofului francez Jean-Pierre Faye, teoria potcoavei. “Teoria potcoavei”, destul de contestata in zilele noastre, este insa edificatoare, cel putin figurativ, la unele idei pe care le voi prezenta in acest ultim articol al serialului pe care mi l-am propus. “Teoria potcoavei” sugereaza ca extrema stângă […] Continuare…

Mic îndreptar politic – stânga şi dreapta (2) “revoluţie si evoluţie”

Bineinteles, cand vorbim despre o revolutie, discutia se refera la o revolutie politica, care de fapt este o schimbare semnificativă a structurii sociale, cu participarea mai mult sau mai puţin violenta a unor aliante formate din categorii sociale diferite pentru producerea schimbarii dorite. Majoritatea revolutiilor au fost violente pentru ca intotdeauna refractarii la schimbari au detinut forta armata si au […] Continuare…

Mic îndreptar politic – stânga şi dreapta (1)

In primul rand, tin sa mentionez ca acest articol nu are nici o legatura cu politica romaneasca. Articolul se ocupa de principii si evolutii istorice si nu reprezinta in nici un fel o experienta analitica ce subliniaza diferentele dintre social-democratia Vranceana de cea de Teleorman sau liberalismul de Bucuresti fata de liberalismul de Iasi. Nu este o analiza a diferentelor […] Continuare…