România – o incursiune geopolitică (1) / preambul
09/04/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, Magazin Politic |
Geopolitica – o metoda de interpretare a fenomenelor politice. Multi dintre specialisti considera geopolitica o stiinta. Deoarece eu nu recunosc politologia ca stiinta, pozitia mea este cea conservatoare, apartinand secolului XX, care considera geopolitica drept o metoda cu care se poate produce un studiu interdisciplinar, care cerceteaza o realitate politică cu ajutorul unor date geografice, sociologice, economice si istorice. Un studiu politic asupra Extremului Orient sau al Orientului Mijlociu este mult mai facil decat unul care se refera la Romania, este ca si cum un medic si-ar diagnostica sau opera un membru al proprii familii, cu toate astea am incercat de cateva ori un asemenea demers cu mai mult sau mai putin succes. Un studiu geopolitic poate fi facut top-down (de sus in jos) prezentand concluziile si justificandu-le prin aplicarea relatiilor cauze- efect, bazate pe date verificabile. Alternativa ar fi constructia analizei buttom-up (de jos in sus) prin prezentarea datelor, ipotezelor de lucru si relatiilor cauze- efect pentru a trage concluziile necesare completarii studiului. De obicei, mai mult pentru placerea verificarii construiesc un studiu geopolitic folosindu-ma de ambele metode.
Cateva vorbe despre aparitii si disparitii. Civilizatiile se distrug sau sunt distruse. Civilizatiile mai mari cad facand mult zgomot, cele mai mici in liniste, aproape in soapta. Civilizatiile mari dispar violent, cu mari jertfe umane si materiale, cele mici prin contopire sau cotropite. Adevarat, sunt natiuni care au aptitudini sinucigase si sunt altele mai prudente, Coana istoria nu iarta ambele. Pentru ca lucrurile trebuie sa fie distruse pentru a fi reconstruite, in alta forma si cu alti jucatori mai potenti, mai tineri, mai virili decat precedentii, loviti de artroza decadentei si a relelor moravuri. Fiti linistiti, nu elaborez o teorie fascista a popoarelor tinere impotriva putrefactiei plutocratice a occidentului. Pur si simplu o teorie de acest gen ar fi o stupiditate – simplu, nu exista popoare tinere, toti suntem vechi! Toti avem stramosi comuni care au haladuit pe ici pe colo. Ne adunam intr-un teritoriu, ne nascocim niste mituri fondatoare, ne adaptam o limba, ne producem o creatie comuna pe care o numim traditie si traim impreuna cat putem de mult.
Aptitudinea demolării. Cu cat coeziunea va fi mai puternica cu atat lucrurile vor merge mai prost in fata cataclismului despartirii. Societatile de otel se vor sparge cand vor trece de maxima elasticitate, cele casante, sa le numim de fonta, se vor sparge cand lovitura va fi mai puternica de forta lor de rezistenta. Societatile de lemn se vor rupe cu sau fara aschiile care vor sari din ele. Societatea romaneasca este una de lut. Coeziune este legata de oportunitate, acel lichid care incheaga si destrama, intotdeauna prezent in ploile din vazduh si tarana pe care călcăm. Nu este ceva fatidic, dictat de soarta sau de Dumnezeul romanilor, pur si simplu asa reactionam noi ca societate, asa am fost obisnuiti, educati, sau condusi. Noi ne demolam periodic, avem aptitudinea demolării.
Logica sau lipsa ei. Nu vreau sa transform acest preambul intr-un demers in logica si sa enumar erorile logice existente (fallacies) din simplul motiv ca ar fi extrem de plictisitor pentru majoritatea cititorilor. Un singur lucru pot sa va asigur: pot argumenta cu exemple ca 80% din tot ceea ce se discuta nu poate fi incadrat intr-o logică formală sau informală. Comportamentul este atat de eratic si eronat incat tot ce se poate face nu va fi facut. Creem afirmatii goale, apelam la probabilitate, ne creem false dileme (afirmam că doar două alternative există, când de fapt sunt mai mult de două). Majoritatea noastra apelam ad hominem (atacul la persoana mai degraba decât la argument), transferam sarcina dovezii adversarului de opinie si toate astea cu jutorul unor trucuri extrem de infantile, folosim puterea în relaţiile dintre proponent (cel ce propune) şi interlocutor, apelam la patriotism sau moralitate, ambele inutile in dezbaterea si rezolvarea problemelor. Totul in afara argumentelor si masurilor logice eficiente. Cate odata ma uit revoltat la oamenii care se perinda in fata noastra si care cred cu convingere ca toti suntem nevolnici si prosti ca sa nu-i intelegem. Avem alternative? Avem un drum pe care sa-l putem urma? Exista si oameni care pot intelege si lua masurile necesare? Probabil ca avem! Nu cei pe care-i vedem astazi in vitrina natiunii, sau cel putin majoritatea lor.
Stiri proaste sau foarte proaste. Cifrele nu pot minti decat daca sunt manipulate in felul in care un cititor neatent sau mult prea increzator le poate citi si interpreta diferit decat purul adevar matematic. Romania a intrat intr-o panta demografica descendenta ireversibila, care ne va conduce la schimbari demografice, care vor transforma total fata Romaniei in trei generatii. Ramane de vazut daca viitorii locuitori ai Romaniei vor fi nordici (noii saşi), care vor cauta o clima mai blanda si un pamant mai roditor sau vor fi sudici din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, care vor cauta aceleasi avantaje. In 2009 traiau in Romania 90 de mii de expati occidentali si 200 de mii de kurzi originari din Turcia sau Irak.
Nota: Articolul este un rezumat al unor articole scrise de mine si nepublicate pe bloguri la nivel de “Creative Commons License”.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
salve 🙂 apelam la patriotism si moralitate… ambele inutile in rezolvarea problemelor…eu asi zice ca tocmai patriotismul iti da sentimentul si atitudinea necesara afirmarii apartenentei la o natiune/societate iar gradul de moralitate este indicatorul sanatatii unei societati garantia existentei in timp…educatia noastra lipsita de aceste doua precepte patriotism si moralitate poate duce la disparitia noastra ca natiune si pierderea arealului nostru existential…avem sau nu in adn-ul nostru national germenii distrugerii/autodistrugerii? puterea de a ne intoarce la radacina credintei stramosesti si la iubirea fata de tara noastra …ne va da raspunsul…pe de alta parte avem nevoie de conducator bun… stii vorba …turma fara pastor va fi prada usoara…
Salut,
Patriotism cumparat cu un kilo de zahar si unul de ulei nu este necesar. Nu este necesar nici patriotismul “dacilor cu drapel”, nici al “dogarilor pensionari” si nici al “copilei cu bentita,” patriatismul verbal nu este necesar, sper ca vom avea si un altul.
servus theophyle 🙂 absolut de acord cu tine…nu bentita fetitei,nu dogarii pucisti si gaunosi,nu nefericitii habotnici si lacomi inseamna patriotismul de care vorbeam… eu insa sper ca nu acest segment de populatie da masura acetui popor…
Salutare tuturor.
“Ramane de vazut daca viitorii locuitori ai Romaniei vor fi nordici (noii saşi), care vor cauta o clima mai blanda si un pamant mai roditor sau vor fi sudici din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, care vor cauta aceleasi avantaje.”
Vestea buna e ca datorita schimbarilor climatice, aducand cu ele aridizare accentuata si anotimpuri strambe (veri fie prea secetoase, fie prea umede, ierni fie prea blande, fie prea aspre, primavara si toamna ioc), strainii nu vor voi a ne cotropi pe termen mediu-lung.
Vestea proasta e ca din cauza schimbarilor climatice, aducand cu ele aridizare accentuata si anotimpuri strambe (veri fie prea secetoase, fie prea umede, ierni fie prea blande, fie prea aspre, primavara si toamna ioc), strainii nu vor voi a se stabili pe la noi pe termen mediu-lung.
Acesta a fost un comunicat oficial Radio Erevan.
În Arad îi plin de italieni (pământ ieftin, mai puţină secetă, doar pericol de inundaţii).
Paranoic sau nu se bănuieşte că în spatele italienilor care cumpără suprafeţe mari de teren agricol ar fi duşmanul ungur.
Graficul de mai sus e optimist, ar trebui corectat să reflecte natalitatea reală, a etnicilor români sau măcar să se elimine din calcul natalitatea din grupul celor pe care Franţa insistă să ni-i trimită înapoi cu trei sute de euro.
Trebuie făcut ceva – educaţie, anticoncepţionale gratis, tăierea ajutorului de copii – altfel va fi de rău cu grupul respectiv.
Hai să gândim pozitiv, poate se vor stabili aici etnicii români din Ucraina sau din Republica Moldova – asta presupunând că nu vom ajunge – cu trendul actual – mai rău ca în est.
200’000 de kurzi??? Vorbeşti serios?
Unde încap atâţia străini? În Bucureşti?
Sunt doar sunt în trecere sau vreun iresponsabil plătit i-a cadorisit şi cu cetăţenia?
Elena,
eu vorbesc foarte serios! Vezi linkul 🙁