OXAN despre riscurile globale
19/09/2011 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Politic |
Oxford Analytica (OxAn) este o prestigioasa firma de consultanta si analize strategice din lume. A fost fondata in 1975 de Dr. David Young, fost angajat al Consiliului de Securitate American. Firma publica rapoarte bazate pe “open source intelligence” (adica surse publice). Printre clientii acestei firme se numara guvernul Statelor Unite si inca 18 guverne din lume, institutii internationale din toate domeniile, inclusiv marile firme din sectorul privat. OxAn publica rapoarte referitoare si la situatia din Romania, acoperind diverse domenii din viata publica si politica a tarii. Consider aceste rapoarte corecte, inclusiv majoritatea concluziilor respective.
Unul din cele mai importante rapoarte OxAn a fost cel referitor la media romaneasca “ROMANIA: Media no longer play positive political role” (ROMANIA: Media nu mai joaca un rol politic pozitiv). Raport publicat in perioada de dinaintea alegerilor prezidentiale (27 august 2009), raport criticat de corifeii presei romanesti, care insa a fost de o corectitudine exemplara din punctul meu de vedere. Am publicat si am analizat aceste rapoarte. (Vezi aici si aici.)
Pe situl acesta vom continua sa publicam rezumate ale unor analize OXAN, astazi incepem cu Monitorizarea Riscurilor Globale pe luna septembrie a.c. (Global Risk Monitor: September 2011).
OXAN mentioneaza in ultimul raport 10 posibile evenimente care pot deveni riscuri majore. Patru riscuri cu o probabilitate mai mare si alte 6 ca fiind posibile, dar cu un grad mai mic de probabilitate. Vezi imaginea de mai jos.
Riscurile cu o probabilitate mai mare sunt:
1. Neintelegeri in UE si dezintegrarea Zonei Euro (End of the euro Zone)
2. Colapsul Pakistanului (Pakistan state collapse)
3. Conflicte “proxi” intre Iran si Arabia Saudita (Iran-Saudi proxy war)
4. Capturarea statului de drept in Mexic si transformarea lui intr-o dictatura din cauza “razboaiele drogurilor” (Mexico state capture)
5. Conflict intre Israel si palestinieni care poate atrage o parte din statele arabe din proximitate
Cele alte 6 riscuri mai minore, insa posibile sunt:
1. Stagnarea economica in China si inceputul somajului acolo (Collapse of growth in China)
2. Probleme economice generate de masuri populiste in Africa de Sud (RSA economic populism)
3. Revolte populare (fenomenul “primavara araba”) in Saudia (Saudi civil unrest)
4. Implozia regimului din Coreea de Nord (North Korea regime implosion)
5. Un confict militar intre China si Taiwan (China/Taiwan military conflict)
6. Probleme de lichiditati financiare in SA din cauza excedentului bugetar si disensiunilor politice din Congresul American)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]