Articole pe subiectul: Dosare-2012

Cum sunt românii altfel ? A şaptea mocănime şi “vatra străromână”

Vatra străromână Parintii istoriografiei romanesti A. D. Xenopol, Nicolae Iorga, Constantin Daicoviciu, Vasile Pârvan, cat si Constantin C. Giurescu sau Florin Constantiniu au considerat intotdeauna ca “vatra străromână”, cum numit-o Iorga, este spaţiul format din trei regiuni: Dacia – actuala Românie, fara Moldova şi Bucovina, Moesia Inferior – Banat, actuala Serbie şi nordul Bulgariei şi Scitia Minor – Dobrogea si […] Continuare…

Cum sunt românii altfel ? Mocanii, Mioriţa, Eliade şi creştinismul cosmic

Astazi voi face o mica pauza pentru a elucida niste subiecte care ma preocupa de mult timp si care au ajuns la momentul unor raspunsuri la unele intrebari care ar trebui sa ne preocupe in afara existentei destul de precare pe care o traim cu totii pe drumul iminent spre furnalul european. Evolutia unui popor este un proces continuu, de […] Continuare…

Cum sunt românii altfel ? Mocanii – veriga lipsă (2)

Mocanii. Ca definitie generala putem sa caracterizam aceasta populatie romaneasca ca populatie la inceputurile ei, semi-migratoare (sec III- V/VI d. Hr.), devenita la inceputul secolului al VI-lea populatie sedentara la indemnul (uneori fortat) al regilor Gepizi care stapaneau primele lor asezari. Bineinteles ca acest “indemn” nu a fost de loc altruist – nu poti lua biruri de la migratori. Cei […] Continuare…

Cum sunt românii altfel ? Moţii – veriga lipsă (1)

Dupa 10 articole din serialul “Cum sunt românii altfel ?” (vezi in partea stanga a ecranului) si 7 articole din serialul “Barbarii” (aidoma) incerc o prima sinteza si o posibila unire intre cele doua serii de articole. Bineinteles este o supozitie pe care o inaintez cititorului pentru a judeca impreuna si perioada dacica si daco-romana, dar si pentru a parcurge […] Continuare…

Manuscrisele de la Marea Moarta – Qumran (6) Cartea Templului

Carte templului este supranumita academic 11QT (descoperita in  pestera 11 care este  cea mai departata pestera de Qumran – vezi harta). Am vizitat pestera, se afla la  aproximativ 4 Km la Nord de Qumran si este extrem de anevoios sa ajungi acolo.Nici o sansa ca astazi (dupa vreo 18 ani) m-as mai incumeta sa ajung inca o data pe acel […] Continuare…

O istorie a relaţiilor ruso-române (3) Dominaţia politică (sec XVIII- XIX)

Inceputul influentei rusesti – Tratatul de la Kuciuk-Kainargi Tratatul de la Kuciuk-Kainargi (Küçük Kaynarca) a fost semnat la 21 iulie, 1774, de Imperiul Rus (Piotr Romianţev) şi Imperiul Otoman după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774. Tratatul era o lovitură extrem de umilitoare primită de Imperiu Otoman. Otomanii au cedat teritoriul regiunii Yedisan dintre râurile Nipru şi Bugul […] Continuare…

Cum sunt românii altfel ? 23 de secole pâna la daci

Nota: Toate datele istorice sunt actualizate conform ultimelor cercetari arheologice si antropologice. O parte din datele mentionte in acest articol sunt furnizate de lucrarea publicata de Prof.univ.dr. Ioan Glodariu sub titlul “Istorie Antica a Romaniei”, inclusiv biblografia aferenta acestei lucrari. Interpretarea si comentariile imi apartin si sunt sustinute de unele concluzii care pot fi catalogate stiintific ca speculatii. Scriam in […] Continuare…

Problemele dreptei româneşti (5) Conservatorismul si creştin-democraţia

Creştin-democraţia este o doctrină politică care a aparut si a evoluat după cel de-al doilea război mondial, ea este considerată în multe ţări europene drept o formă de neo-conservatorism si se intersectează cu conservatorismul în puncte fundamentale ale ideologiei, precum respectul faţă de valorile tradiţionale, credinţa şi familia. În Europa, adversarii lor au fost în mod tradiţional socialiştii fiind moderat […] Continuare…

Problemele dreptei româneşti (4) Conservatorismul Liberal

Conservatorismul liberal este o variantă politică a conservatorismului, aceasta variantă doctrinara încorporand elemente liberale. În evolutia politica, “conservatorismul” şi “liberalismul” au avut semnificaţii diferite în timp, iar in anumite ţări, termenul de “conservatorism liberal” a fost utilizat în sensuri destul de diferite. În democratiile Europene moderne, conservatorismul liberal combină politici conservatoare, combinate cu multe poziţii liberale pentru rezolvarea unor problemele […] Continuare…

Pagina Urmatoare »