Manuscrisele de la Marea Moarta – Qumran (6) Cartea Templului
03/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric |
Carte templului este supranumita academic 11QT (descoperita in pestera 11 care este cea mai departata pestera de Qumran – vezi harta). Am vizitat pestera, se afla la aproximativ 4 Km la Nord de Qumran si este extrem de anevoios sa ajungi acolo.Nici o sansa ca astazi (dupa vreo 18 ani) m-as mai incumeta sa ajung inca o data pe acel drum. Cartea Templului este descrierea unui templu imaginar. Templul de felul care este descris nu a fost construit niciodata, nici de Solomon (descris in Cartea A Treia A Regilor 6:3) , nici de Ezdra (descris in Cartea a treia a lui Ezdra, capitolele 6-7) si nici de Irod (Herod). Cartea descrie o revelatie Dumnezeiasca a lui Moise in care i se dicteaza cum sa construiasca Templul. O formidabila vizionare a acestei capodopere aveti aici (link la Muzeul Cartii din Ierusalim)
Cartea Templului, scrisa ca sul (scroll) pe o piele de capra salbatica, contine 19 piese diferite cusute intre ele. Cartea poseda 69 de coloane si are 9 metri in lungime. Parte aexterioara a fost din nefericire deteriorata, altfel incat coloanele 2 – 14 sunt fragmentate si incomplete.
Toate regulile cultice descrise in Biblie in cartile Exodului (Iesirea), Leviticului si Deutronomului sunt reunificate intr-o singura carte pentru un cult traditional in Templul Domnului la Ierusalim. Extrem de interesante sunt dimensiunile Templului descris, mult mai mari decat ale templului lui Solomon. Este clar ca aceasta carte a fost conceputa inaintea constructiilor de largire ale regelui Irod (Herod). Si mai interesant este ca acest templu descris este apropiat de cel descris in cartea lui Iezechiel, capitolele 40-47. Cred ca o lectura a acestor versete ar fi fost interesanta pentru cititor, fara nici o conutatie religioasa.
Alte lucruri interesante ar fi ritualurile aratate; aceasta carte este probabil unica in posibilitatea pe care o confera istoricului sau teologului modern sa ia cunostinta cu religia iudaica originala, diferita de cea contemporana. Aflam despre de sarbatori care nu se mai amintesc in zilele noastre nici in Iudaism si nici in Crestinismul modern (amintite insa de Irineu), sarbatori cu caracter agricol (primii struguri – vezi sarbatorirea laica-contemporana a mustului cu berbecut; sarbatorirea culesului maslinilor – primul ulei, pentru candele sfinte, s.a.m.d.).
Limba in care este scrisa cartea este ebraica biblica (greu de inteles pentru cei ce vorbesc ebraica moderna), cu litere post exilice (ebraica patrata), bineinteles fara notatie a vocalelor. Scribul a fost un mester bun, nu insa foarte bun si experimentat (probabil un om tanar). In banii de astazi copierea unei carti la nivelul acesteia folosind manopera si materiale asemanatoare celor originale, ar costa 30-40 de mii de euro.
Este clar ca aceasta carte a fost scrisa (in sensul copiatului) in primul secol i.Hr. are la baza un original mai vechi, probabil dintr-un secol mai devreme si tot la fel de clar ca autorul (in sensul de compozitie) a fost initiat in cultul templic, poate insusi Marele Preot din care se trage aceasta secta (a Esenienilor). Cartea desi gasita intr-o pestera pe care personal nu o consider Qumranica, este clar de natura sectarina si eseniana.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]