Locasuri divine: de la zigurat la templu (2) – Mastaba şi Piramide
01/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica, Magazin Istoric |
De la Mastaba la Piramide
Un articol despre piramide in general, sau cele Egiptene in particular, este aproape plictisitor si nici prea ultil. Putini oameni nu au auzit cel putin de piramidele Egiptene. Majoritatea considera ca au informatiile suficiente, asa ca un articol mai mult sau unul mai putin nu conteaza, si totusi… Totusi fascinatia pe care aceste structuri gigantice ne inspira, miturile si legendele care s-au creat, speculatiile mai mult sau mai putin rationale, si in special antichitatea lor ne provoaca la cateva cuvinte, un fel de sinteza daca doriti.
Piramidele Egiptene sunt in primul rand “memoriale” ale unor lideri absoluti care s-au crezut si au fost considerati zeitati. Constructia piramidelor Egiptene a inceput cu Djoser, (2630 – 2612 i.Hr.) faraon in a treia dinastie al Vechiul Regat si s-a terminat cu ultimul mare Faron al dinastiei a12-a, Amenemhat III c. (1860 – 1814 i.Hr.)
Piramidele au fost construite pe o portiune de aproximativ 200 de kilometri si toate pe malul vestic al Nilului, intre localitatea Abu Rawash (Rosh) in nord – piramida lui Djedefre, si piramida lui Amenemhat III din Dashur in portiunea de sud al teritoriului mentionat. Pana acum au fost descoperite mai mult de 100 de piramide, in marea lor parte in ruinate. Piramidele principale sunt mentionate in ordinea domniei faraonilor respectivi:
Djoser c. 2630 – 2612; Sneferu c. 2612 – 2589 ( a construit 3) ; Khufu c. 2589 – 2566; Djedefre c. 2566 – 2558; Khafre c. 2558 – 2532; Menkaure c. 2532 – 2504 BC; Sahure c. 2487 – 2477; Neferirkare Kakai c. 2477 – 2467; Nyuserre Ini c. 2416 – 2392; Amenemhat I c. 1991 – 1962; Senusret I c. 1971 – 1926; Senusret II c. 1897 – 1878; Amenemhat III c. 1860 – 1814. Toate datele sunt î.Hr.
Inainte de constructiile de piramide in primele dinastii ale Vechiului Regat, dar si in paralel cu ele, Egiptenii isi ingropau notabilitatile in cladiri numite mastabe. O mastaba a fost o clădire rectangulară, cu acoperişul plat şi cu pereţii înclinaţi ce marca mormântul. Erau de obicei construite din piatră sau cărămizi uscate la soare.
Piramide Khufu – Cheops
Tradiţia construirii de piramide a început în Egiptul antic ca o sofisticare a ideii de “mastaba” sau “platformă” ce acoperea mormântul regal. Mai târziu, au fost folosite mai multe “mastaba”, fapt dovedit de primele piramide, cum este Piramida în Trepte a faronului Djoser (Zoser), construită de faimosul arhitect egiptean, Imhotep. Marea Piramidă din Giza a fost cea mai înaltă construcţie din lume mai mult de 43 de secole, până în secolul al XIX-lea în 1889, când a fost construit Turnul Eiffel. Aceasta marea piramida a fost construită de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2.560 î.Hr. După cum ne informează Herodot din Halicarnassus (c.480-c.429 i.Hr.) in Historia – Cartea a II-a / VI Logos 2.100-182, construcţia ei a durat peste douăzeci de ani, lucrând 100.000 de oameni. Întâi a fost pregătit locul de amplasare şi au fost transportate blocurile de piatră. Atunci era folosit un proiect pentru exteriorul piramidei, o şlefuire ce a dispărut de-a lungul timpului.
Astazi stim ca probabil numarul muncitorilor care au lucrat la construirea piramidei a fost probabil mai mic si nu a depasit mai mult de 40 de mii, unii arheologi considera probabil jumatate din numarul acesta. Piramida avea, la început, 146 m (azi, 138 m) înălţime, latura de 227 m şi cuprinde aproximativ 2 milioane si jumatate m cubi de piatra. Fiecare bloc de piatră din cele două milioane în total cântăreşte mai mult de 2 tone. Unghiul sub care e construită este de 54 de grade şi 54 de minute. Fiecare parte a ei este orientată atent spre unul din punctele cardinale ale busolei, adică nord, sud, est şi vest. Perimetrul orizontal al fiecărei secţiuni în piramidă descrie un pătrat. Cea mai mare eroare între lungimile laterale este, uimitor, mai mică de 0,1%.
Pe faţeta din nord se află intrarea în piramidă. Coridoarele şi galeriile duc fie spre camera mortuară a regelui, fie au avut alte funcţii. Camera regelui se află în inima piramidei, putând fi accesată numai prin Marea Galerie şi un coridor ascensional. Sarcofagul regelui este făcut din granit roşu, ca şi pereţii interiori ai camerei. Cea mai impresionantă este piatra cu laturi foarte fin şlefuite de deasupra intrării, lungă de peste 3 m, înaltă de 2,4 m şi groasă de 1,3 m. Toate pietrele din interior se potrivesc atat de bine, încât nu poţi strecura nici o foaie de hartie între ele. Sarcofagul este orientat conform direcţiilor busolei şi este cu numai 1 cm mai mic decât intrarea în cameră. Probabil a fost introdus în timpul construcţiei.
Intersatii in statistici au sugerat faptul că în cele trei piramide sunt suficiente blocuri de piatră pentru a construi un zid gros de 30 cm şi înalt de 3 m care să înconjoare Franţa. Suprafaţa ocupată de Marea Piramidă poate înghiţi Catedrala Sf. Petru din Roma, catedralele din Florenţa şi Milano şi Catedralele Westminster şi Sf. Paul din Londra, toate laolaltă.
Senzationalistii au propus diferite teorii, de la unele mai modeste cum ar fi obervatoare astronomice, locasuri mistice de venerare faraonica, si pana la unele teorii estravagante cum ar fi structuri geometrice construite de o civilizaţie de mult dispărută sau tot felul de teorii legate de extratereştri. Dovezile istorice şi ştiinţifice copleşitoare sprijină în continuare concluzia că Marea Piramidă a fost construită de civilizaţia egipteană de pe malul vestic al Nilului, pentru a servi ca morminte regilor lor. Morminte unde Khufu, Khefren şi Menkaure puteau să-şi înceapă călătoria mistică în viaţa de apoi.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ziua buna,
Si asa se mai duce naibii cea ce devenise un izvor nesecat de teorii ale conspiratiei. Unele chiar dand dovada de o imaginatie uimitoare………..pacat 🙂
salut,
Toate basmele au un sfarsit. Asta este farmecul lor 🙂