Legea eternă – Sanātana Dharma
05/11/2012 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Cred, si intodeauna am crezut ca jumatate de adevar este un lucru mult mai grav decat o minciuna cap-coada. Am fost invitat de un profesor roman sa asist la o lectie in care subiectul respectiv este si subiectul nostru, este vorba de o universitata particulara, cred eu respectabila. Dupa aproximativ o ora si jumatate in care profesorul respectiv a vorbit cu multa elocventa si a convins cu seriozitatea argumentelor cei 40-50 de studenti, ma intreba stimatul conferentiar care a fost parerea mea despre materialul predat. Daca nu intreba ramaneam prieteni pana in ziua de astazi. Sarmanul om vorbise despre o religie care numai exista de multe sute de ani.
I-am spus-o, azi cand ma vede prin oras se grabeste sa se uite la cer daca este prea tarziu sa treaca pe celalat trotuar. “Hindusismul” este cea mai veche si mai complicata religie existenta, cartile lui sacre sunt cele mai complicate si mai grele de citit, invatat si interpretat , singura concureta poate fi din parta Talmudului ebraic. Saracul profesor chiar a crezut ca citind cateva carti traduse poate intelege ce doi mari invatati ca Eliade si Culianu au recunoscut ca nu au reusit. ”Religia Hindusa” este imposibila de invatat daca nu te-ai nascut si trait in ea. Pentru un Evreu trecerea la Crestinism este foarte facila, pentru un Crestin invers este mai greu dar posibil, un Musulman daca nu este omorat din cauza apostaziei, ar putea sa traiasca o viata normala si plina de intelegere a pasului facut in ambele religii. Un om ateu sau un om care s-a nascut intr-o religie Abrahamica trecerea la Hindusism este aproape imposibila si toti “vesticii” care o fac sunt mascarici care habar nu au ce fac sau au probleme mentale foarte grave. “Hindusismul” este a treia religie dupa Islam si Crestinism in ceeace priveste numarul de adepti.
Diferenta dintre Religiile Abrahamice si cele Aryene, adica Hindusism constau din inima conceptului filozofic-religios. Religiile Abrahamice (Judaism-Crestinism-Islam) sunt religii care au raspunsuri, Sanātana Dharma adica Hindusism este o religie care are numai intrebari. Diferenta este intre un rău molcom de campie fata de un suvoi teribil care coboara din munti. Una din sursele Sanātana Dharma (sans. Legea eterna) este veche traditie religioasa reprezentata de Veda.
Hinduismul include asa cum am subliniat mai sus un corpus sacral vast aproape inexistent in nici o alta religie . Acest corpus este divizat in doua parti. In Śruti (“revelatia”), ceeace la noi este scriptura (Tanakh, Biblia = VT+NT, Quran) si Smriti (“traditia -amintita”) ceeace la noi este Talmudul Evresc sau Sfanta Traditie Crestina sau Tafsirul Musulman. Textele include doua cu autoritate absoluta Vedas si Upanishads cele mai vechi si mai complexe. Altele mai putin importante, totusi adoptate venerate si invatate includ Tantras, Agama, Purānas si epicele Mahābhārata si Rāmāyana. O alta lucrare pe numele ei Bhagavad Gītā, este un fel de rezumat din Mahābhārata, care reproduce spusele lui Krishna (un fel de Evanghelie, daca doriti), care de fapt este un rezumat spiritual preluat prin Mahābhāratadi Veda.
Dupa ce v-am explicat ce inseamna Hindusismul tin sa va anunt ca nu exista religie pe acest nume. Hindu este numele Persan al raului Ind (Indus) care este amintit in Rig Veda pe numele Indo-Aryan drept Sapta Sindhu adica tara Indo-Aryenilor, care in Avesta Persana (cea a lui Zoroaster) primeste terminologia Hapta Hendu pe scurt Hendu-Hindu. Vin Islamici si-i numesc pe toti ce nu sunt Budisti, pe numele Hindu si dupa ei Britanici care si ei nu-si bat capul cu denumirile si numesc de aceasta data pe toti care nu sunt Budisti, Jansenisti sau Sikhisti, Hindustani sau Hindusi. Bun acum am invatat in cateva randuri ce nu a inteles stimatul meu coleg ca nu exista o religie care se numeste Hindusism. Acest termen este unul de ordin general care include cateva traditii care la neinitiat arata cam la fel. Ce exista totusi? La inceput au existat 6 interpretari diferite ale corpusului literar In Śruti (“revelatia”) si Smriti (“traditia – amintita”).
Prima este religia populara cea mai raspandita care este bazata pe interpretari la nivel de comunitati geografice, De aici multitudinea de Gurus si ashramim (loc unde se invata traditiile rligioase.) Fiecare comunitate cu zeii ei.
Al doua perceptie religioasa este reprezentata de “Hindusismul”Vedic practicat de diferiti Brahamni cu diferite dogme, obiceiuri, traditii.
A treia perceptie religioasa este tot un Hindusism Vedic bazat pe Advaita (Smartism), care este si tehnica folosita de Upanishads.
A patra perceptie este Hindusismul Yogic bazat pe Sutrele Yoga din Patanjali. Acesta este ce a invatat Mircea Eliade, tot acest fel de “Hindusism” si folosit de “marele guru” Bivolaru in versiunea Romaneasca cu fraerii lui.
A cincea este mai mult o versiune etico-morala “Dharmica“, adica intr-un effort de adeveni mai complet pentru a atinge Karma care ti se cuvine.
Ultima se numeste Bhakti sau credinta absoluta si este un fel de misticism animistic (Vaishnavism).
Ca sa conclud aceasta postare cateva concluzi: (1) Hindusism este o denumire culturala si nu religioasa; (2) exista doar doua identitati religioase (scoli religioase) sub umbrela Hindusismului Vedanta si Yoga, daca doriti Eliade a fost specialist in Yoga si Culianu in Vendata, eu personal NU sunt specialist in ambele; (3) denominatiunile principale care se ramifica din aceste scoli (Vedanta si Yoga) sunt Vaishnavism, Shaivism, Smartism si Shaktism.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Marite scrib . Cu articolul asta sint facut praf . Fara gluma .
Am citit de 3 ori argumentarea si ma doare capul . Greu sa pricep ceva de catre muritorul de rind . Macar am priceput ca nu exista religia numita hindusism . 🙂
PS . Am cunocut cindva o experta in yoga . Mai ceva ca o calugarita . 🙂
De ce Stef ? 🙂
Ce nu e clar? Ca noi occidentali habar nu avem despre ce vorbim, sau ca poate altii vad diferit de noi viata?
“noi” occidentalii ne credem mari si tari dar sint altii care au demonstrat mai multa inteligenta si cu multi ani inainte sa ii descoperim noi .
Rezultatul e ca e nu sintem buricul planetei (noi occidentalii ) 🙂
Ca urmare o sa ajungem undeva la “si altii” . Cind , nu stiu . 🙁
Pana la urma ei sunt mult mai vechi decat noi si … mai multi!
Buna ziua marite scrib 🙂
Pana acum am inteles ca nu am nici o sansa sa inteleg ceva, decat vorba lui Stefan ca nu exista religia numita hinduism. Oricum in mintea mea era o mare varza referitoare la acest subiect, acum inteleg si de ce.
Pana la urma nu am inteles nici asta “eu personal NU sunt specialist in ambele”. O fi de la atatea denumiri … 🙂 (G/M)
Draga miki,
daca doi oameni atat de luminati ca Eliade si Culianu au recunoscut adancimile curentelor religioase hinduse, atunci, chiar cine sunt eu?
🙂 Eu sugeram doar o problema de formulare: “eu nu sunt specialist in niciuna”.
In privinta intrebarii “cine sunt eu?” nu ma hazardez sa raspund. 🙂
Aha 🙂
Uite si astia de la Foreign Policy (Romania) mi-au permis sa public un articol sub pseudonim. Il ai in revista (nu pe net). Am sa-l public eu, dupa ce l-au publicat ei sptamana asta 😆
Eu am fost la MISA. Baneaza-ma, n-ai decat, dar nu ma consider fraier.
Parerea mea e ca mi-am castigat dreptul sa dau suturi in koor jurnalistilor pt toata viata, la cate minciuni au inventat despre noi.
Sa fi sanatos mac 🙂
Treaba ta unde ai fost!