Facsimile celebre (5): Très Riches Heures
19/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Magazin Istoric |
O alta editie facsimila celebra, “Très Riches Heures du Duc de Berry”, a fost produsa de editura franco-italiana Patrimonio Ediciones. Editia Facsimila contine 416 pagini, 131 miniaturi (mari, oximoron) si 300 Majuscule decorate si iluminate magnific.
Manuscrisul respectiv este unul dintre cele mai frumoase manuscrise iluminate create la hotarul intre Evul Mediu si Renastere. “Très Riches Heures” este rezultatul efortului artistic si financiar a trei (sau patru) generatii de artisti si mecenati, care au daruit omenirii una dintre cele mai splendide (si mai necunoscute) capodopere ale culturi umane.
Manuscrisul in cauza este cunoscut bibliofililor sub numele “ “Très Riches Heures” sau in romaneste ar iesi “Bogatele ore ale Ducelui de Berry”. Acest magnific manuscris este de fapt o colectie de texte liturgice pentru fiecare ora a zilei, care include si calendarul eclesiastic, rugaciuni, psalmi si liturghii pentru zilele de sarbatoare crestine.
Manuscrisul a fost comandat de Ducele Jean de Berry, unul din cei mai cunoscuti nobili ai secolului al XV-lea. Jean de Berry a fost fratele regelui Charles (Carol) al V-lea si unchiul regelui Charles al VI-lea si al ducelui d’Orleans. Sarmanul de Berry s-a stins de inima rea din cauza “pulverizarii” regalitatii dupa dezastrul de la Agincourt.
Jean de Berry a fost cunoscut drept mecenat fin si colectionar de arta si bibliofil pasionat. El a posedat o colectie superba de tratate astronomice, harti ale lumii si o colectie dintre cele mai frumoase manuscrise in afara Vaticanului. Colectia lui religioasa continea 14 Biblii, 16 Psaltiri, 18 Breviare, si nu mai putin de 15 Carti ale Orelor, inclusiv manuscrisul de fata ( Tres Riches Heures).
Manuscrisul “Tres Riches Heures” a fost comandat in 1410 de de Berry a fost insa terminat in 1489 (aproape 70 de ani de creatie). Manuscrisul a fost produs cu ajutorul unor tehnici si materiale extrem de interesante, pe care in mare parte nu le cunoastem nici pana in zilele noastre. La acest manuscris au lucrat fratii Limbourg, Barthélemy van Eyck, si Jean Colombe. Fara pic de indoiala sau exagerare acest manuscris este Mona Lisa manuscriselor. El poate fi vazut la muzeul Condé, din Chantilly, Franta. Cine ajunge pe acolo musai sa-l vada impreuna cu toata colectia lui Jean de Berry si multe altele.
P.S Aveti doua reviste publicate de mine in format PDF care descriu aceasta editie bibliofila. Le puteti descarca –BIBLIOPHILE_NOTES-PILOT-3 si BIBLIOPHILE_NOTES-Pilot-4
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua! Fascinanta si interesanta editia facsimila. Multumesc pentru cele doua reviste in format pdf!
O zi frumoasa alaturi de cei dragi!
Buna,
Cu placere 🙂