Clădiri celebre: Gugong – oraşul interzis (2)
13/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Magazin Istoric |
Redactat de @Demeter
Colecţiile Palatului (Bronz, Jad şi Bijuterii)
Bronzul deţine un loc important în cultura chineză şi a fost mereu o parte importanta a ceremoniei de stat. Colecţia de bronz a Muzeului Palatului datează din timpul dinastiei Shang. Din cele aproape 10.000 de piese deţinute, aproximativ 1600 sunt obiecte inscriptionate din perioada de pre-Qin (la 221 î.Hr.). O parte importantă a colecţiei o reprezinta lucrari din bronz folosite in scop ceremonial de catre curtea imperială, inclusiv seturi complete de instrumente muzicale folosite de orchestrele imperiale.
Jadul are un loc unic în cultura chineză. Colecţia Muzeului este compusa in cea mai mare parte din colecţia imperială si cuprinde circa 30.000 de piese. Colectia incepe cu timpurile neolitice si pre-dinastice (inainte de dinastia Yuan), cuprinzand mai multe piese renumite de-a lungul istoriei, precum şi piese din multe descoperiri arheologice recente. Cele mai timpurii piese datează din perioada neolitică. Piesele dinastiei Ming şi piesele apartinand dinastiei Qing includ si elemente utilitare ale palatului, precum şi elemente primite ca tribut din unele regiuni ale Imperiului şi dincolo de el.
În China, bijuteriile au fost purtate si de barbati si de femei pentru a arăta nivelul de nobleţe şi bogăţie. Femeile purtau un set de bijuterii care putea include o diademă sau o simpla bentiţă aproape similare celor purtate de femeile din Valea Indusului. Bijuterii, amulete religioase şi alte elemente decorative au fost adesea plasate în morminte. Imparatii, conducătorii civili si militari şi marii funcţionari au fost îngropaţi împreună cu bijuterii si artefacte de jad pentru a-si proteja viaţa de apoi, unii membri ai curtii imperiale au fost chiar îngropati într-un costum complet de jad verde.
Taiwan – Guoli Gugong
Museul Naţional al Palatului este un muzeu de artă din orasul Taipei. Acesta este Muzeul Naţional al Republicii China (Taiwan) şi are o colecţie permanentă de 700 000 de artefacte antice şi opere de artă din China, transformandu-l intr-unul dintre cele mai mari din lume. Muzeul Naţional al Palatului şi Muzeul Palatului, situate în interiorul Orasului Interzis din Republica Populară Chineză, împărtăşesc aceleaşi rădăcini originale, fiind împărţite în două ca urmare a războiului civil chinez.
Când luptele din 1948 s-au înrăutăţit, în razboiul dintre armatele comuniste ale lui Mao şi naţionaliste ale lui Chiang Kai-shek, directorii de la Muzeul Palatului situat în interiorul Orasul Interzis au luat decizia de a trimite unele dintre elementele cele mai pretioase din colecţia Muzeului in Taiwan. Hang Li-Wu, mai târziu director al muzeului, a supravegheat transportul împartit în trei spre portul Keelung în Taiwan, la bordul cargoului Chung Ting.
Transportul continea un total de 2.972 de lazi expediate în trei grupuri si a ajuns în Keelung în februarie 1948. La data în care exponatele au sosit în Taiwan, armata comunistă a preluat deja controlul colectiei Muzeului Palatului din interiorul Orasului Interzis, astfel ca nu toate piesele colectate au putut fi trimise în Taiwan. Cele 2.972 de lazi continand artefacte mutate în Taiwan au reprezentat doar un sfert din lăzile iniţial transportate la Sud de Beijing.
Clădirea Muzeului Naţional al Palatului din Taipei a fost proiectata de Huang Baoyu şi construita intre martie 1964 – august 1965. Datorită spaţiului insuficient pentru a expune cele peste 600.000 de artefacte, muzeul a avut renovari in 1967, 1970 şi 1996. În 2001, muzeul a investit 21 de milioane de dolari intr-o noua renovare si modernizare si pentru a-l face mai spaţios şi modern. Aceste noi activitati au fost accelerate în 2002, an în care aproximativ două treimi din secţiunile muzeului au fost inchise. Muzeul a fost redeschis în ziua de Crăciun 2006, după o lungă perioada de aproape zece ani de renovare.
Conform raportului oficial, Muzeul Naţional al Palatului din Taipei detine opere de caligrafie chineză, portelan, bronzuri, picturi, jad şi multe alte obiecte. Originea lor – cam 22% (2972 din cele 13.491 lazi) din lazile transportate iniţial la sud de Beijing. Datele includ transferurile de la alte instituţii, donaţii, precum şi achiziţiile efectuate de către muzeu. Până la sfârşitul anului 2011, muzeul a acumulat 700 000 de artefacte istorice sau artistice cu valori semnificative. Din aceasta colecţie, cu o asemenea dimensiune, doar 1% este expusă la un moment dat. Restul colectiei este stocat în tezaurul muzeului in conditii climaterice controlate.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]