Bijuteriile blestemate: “Le bleu de France”
14/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Redactat de @Demeter
Cunoscut sub denumirea consacrata in lumea anglo-saxona ca “Hope” si in lumea cunoscatorilor sub sinonimele “Le bleu de France” sau “Le Bijou du Roi“, este exponatul cel mai vizitat din lume, dupa Mona Lisa expusa la Musée du Louvre din Paris. Hope sau “Le bleu de France” este un diamant din clasa IIb, adica acele diamante considerate “blestemate”.
Categoria IIb intruneste cele mai rare si valoroase diamante existente in lume, raritatea lor este absoluta, reprezentand numai 0,1% din diamantele descoperite pana astazi. Categoria respectiva reprezinta o serie de calitati, inclusiv puritatea respectivului diamant. Diamantul are o culoare albastra inchisa, dependenta de luminozitatea expunerii. “Le bleu de France” cantareste 9,10 grame, adica 45,52 carate.
Când reporterului Associated Press Ron Edmonds i-a fost permis de către oficialii Smithsonian sa-l tina în mână, în 2003, el a scris că primul gând care i-a venit în minte a fost: “Wow, a fost descris ca rece la atingere”.
David Royle, producator al Canalului TV al Smithsonian, a declarat intr-o productie care prezenta diamantul: Hollywood-ul nu ar fi putut produce o dramă asemanatoare istoriei diamanatului Hope. Este un amestec fantastic de frumusete, blestem mitic, bogăţie enorma. O poveste mai mare decât viaţa, care intruneste de la caractere extraordinare, blesteme mitice, avere nespusa, personaje mai mari ca viata şi pana la tehnologii de ultimă oră.
Diamantul Hope a fost format adanc in Pamant aproximativ acum 1,1 miliarde de ani. Diamantul a fost extras intr-o exploatare de diamante in regiunea Golconda din India. Diamante similare, insa nu la celeasi dimensiuni, au fost descoperite cu o suta de ani mai tarziu in 1725 si în Brazilia. Potrivit Smithsonian, Hope conţine urme de atomi de bor amestecate cu structura de carbon, mix din care rezultă culoarea albastra a diamantului.
Istoria diamantului, care a fost în cele din urmă numit diamantul Hope, a început când comerciantul francez călător Jean Baptiste Tavernier a cumpărat un diamant de aproximativ 112,18 carate (22.45 g). Acest diamant, care a fost extras cel mai probabil din mina Kollur din Golconda, India, a fost achizitionat oarecum intr-o forma triunghiulara si grosolan tăiat. Culoarea sa a fost descrisa de Tavernier ca un ” frumos violet.” Tavernier a vândut diamantul regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei în 1668, iar pretul platit de Ludovic al XIV-lea a fost 220.000 de livre de aur, echivalentul a 147 de kilograme de aur pur. In 2011, valoarea diamantului a fost stabilita intre 210 – 250 de milioane de USD. Diamantul este asigurat cu 250 de milioane de USD.
Istoria, superstitiile si ghinioanele aduse de acest diamant pot fi citite in linkurile din bibliografie.
Bibliografie, note si citate:
Kurin, R. Hope Diamond: The Legendary History of a Cursed Gem, HarperCollins, NY 2006.
Encyclopedia Smithsonian
Curious Curses – The Hope Diamond
WikiCommons (Eng & Fr)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]