The Economist: Cele mai mari bugete militare
24/04/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International, Militare, Politeia Digest |
Cheltuielile de apărare la nivel global au scăzut cu 0,5% până la 1.750 mld. dolari anul trecut. Acesta este primul an de declin din 1998, potrivit celor mai recente date ale Stockholm International Peace Research Institute.
Chiar dacă American încă deţine cea mai mare pondere în cheltuielile mondiale cu apărarea, cu 69% mai mult în termeni reali faţă de 2001, cota sa a scăzut sub 40% pentru prima oară din 1991.
Într-adevăr, de la recesiunea din 2008, cheltuielile au scăzut cu 10% în 20 din 37 de ţări din Vestul şi Centrul Europei. În contrast, Rusia şi-a crescut cheltuielile cu 16% în 2012 şi are planificate noi creşteri până în 2015. Atât Rusia, cât şi America au cheltuit echivalentul a 4,4% din Produsul Intern Brut al ţării, considerabil peste media globală de 2,5%, dar mult mai puţin decât Arabia Saudită, unde cheltuielile s-au plasat la 8,9% din PIB.
În ultimii zece ani, bugetul militar al Chinei a crescut cu 175%, cea mai mare creştere înregistrată de ţările cuprinse în analiză, dar cu toate acestea cheltuielile reprezintă circa 2% din PIB. Articol original
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Daca toti zic ca China in milenara ei istorie nu a atacat pe nimeni , de ce pompeaza bani cu gramada in un instrument militar numit pompos “pacific” ? 🙂
Ceva ginduri ascunse , ceva ambitii inconfesabile ?
Parca si Uniunea Sovietica se mandrea cu faptul ca n-a ‘atacat’ pe nimeni, ci doar a ‘eliberat’ popoarele ‘muncitoresti-fratesti’. Asa si China mai mult ca sigur vrea re-editarea mai vecii idei de ‘sfera de co-prosperitate’, numa’ ca de data asta cu ei motzu’. Deja maraie zdravan pe Asia de Sud-Est contra Japoniei, in largul coastei vietnameze, in Burma, pe frontiera cu India, in Filipine etc., etc.
Si-n tot timpul asta SUA s-a sovietizat extrem la capitolul inzestrare. Echipamente inutile, la preturi ridicole, programe de ‘corporate welfare’ militar-industriale, politizare maxima in saraciile alea doua de camere la nivelul deciziilor de bugetare militara (vezi cazurile avioanelor cu piese produse in vreo 30 de state, asamblate in al 31-lea).