Articole pe subiectul: Militare

O lume în schimbare: războaie, terorism, insurgenţă

Suntem noi  “homo sapiens sapiens” (omul viu si inteligent)? Probabil ca suntem vii, nu sunt sigur ca suntem insa inteligenti. Atata timp cat nu am gasit metoda de a trata conflictele intre noi fara a recurge la violenta extrema, probabil ca nu am atins nivelul inteligentei suficiente unei specii evoluate.  Conform UCDP (Uppsala Conflict Data Program) vorbim despre 8 conflicte […] Continuare…

Absenţele strigente ale României

Ieri aparea pe fluxurile de stiri ale agentiilor de presa o mica stire, care probabil nu ar fi fost luata in seamna daca nu indica un lucru ciudat, cel putin pentru majoritatea cititorilor romani inclusiv cei mai informati dintre ei. Stirea mentiuna, citez:  Summit extraordinar la Budapesta: Premierii Cehiei, Ungariei, Poloniei si Slovaciei discuta despre situatia din Ucraina. Premierii Cehiei, […] Continuare…

Ucraina – un butoi cu praf de puşcă

Preambul si avertisment Dupa 15 ani Romania se afla inca odata in fata unui razboi civil, care are loc la granitele sale. De asta data granita de nord, cea care ne desparte de Ucraina. Conflictele Iugoslave incepute in 1991 s-au terminat in 2001 dupa terminarea conflictului Macedonian si dupa bombardamentele NATO din 1999. Războaiele Iugoslave s-au încheiat cu noi state […] Continuare…

Geopolitica: Conflictul Arctic – un război rece într-o zonă îngheţată

Dupa evenimentele din Orientul Mijlociu, catalogate la gramada sub titlul “Primavara Araba,” in special dupa marea imparteala a resurselor energetice ale Libiei, am crezut ca vom avea cativa ani de liniste in privinta “conflictelor energetice” devenite acute. Nici vorba, doua zone de conflict s-au acutizat intr-un ritm galopant ingrijorator. Prima zona, Marea Chinei de Est si a doua, zona Arctica […] Continuare…

Nemuritorii (3) – Gurkha (The Royal Gurkha Rifles)

Subcontinentul indian adaposteste una dintre cea mai bogate civilizatii din lume. India este si caminul a unor populatii care prin religie, traditiile istorice, cultura si cutumele sociale sunt considerate populatii razboinice. Vorbim de aproximativ 20 de triburi care includ un numar de cateva zeci de caste. Dintre acestea, castele Nairilor, Sikh-silor si Gurkha-silor sunt poate cei mai cunoscute in occident. […] Continuare…

Operaţiunea “Tridentul lui Neptun” (Geronimo) – II

Elementul informaţional Intr-o ancheta jurnalistica (Top Secret America),  ce poate fi exemplu de jurnalism profesional si civic, doi jurnalisti ai reputatului The Washington Post, Dana Priest  Bill Arkin au reusit sa descopere cum sunt cheltuite aceste miliarde de dolari si care ar fi eficienta lor. Din concluziile la care au ajuns autorii anchetei putem mentiona cifrele urmatoare: In SUA exista 1 […] Continuare…

Operaţiunea “Tridentul lui Neptun” (Geronimo) – I

Decorul Americanii sunt cunoscuti pentru gafele fundamentale pe care le pot comite. Operatiunea de lichidare a lui Osama bin Laden a primit numele de cod Geronimo. Geronimo a fost numele de cod al lui bin Laden. Probabil ca totusi cineva din anturajul lui Obama i-a explicat porcaria si numele operatiunii a fost schimbat in   “Tridentul lui Neptun” (Operation Neptune’s Spears) […] Continuare…

Nemuritorii (2) – U.S. Navy SEALs

Trupele numite impreuna SEALs  (SEa, Air and Land) sunt trupe care au actionat intr-un fel sau altul din anul 1942. Conceptul actual a fost revizuit dupa razboiul din Vietnam si dupa dezastrul din Iran comis de premergatorul ideologic al Presedintele Obama, Presedintele Jimmy Carter. Astazi exista in armata americana cinci grupuri de forte care sunt SEAL. Grupurile sunt numerotate de […] Continuare…

Alianţe sau vasalitate (4) – Anii ’30 şi izolarea politico-militară a României

Divergentele dintre marile puteri au facut imposibil constituirea unui front al tarilor interesate in mentinerea statu-quo-ului in Europa. Dupa ocuparea Austriei (martie 1938) si Cehoslovaciei (martie 1939), guvernul de la Berlin si-a intensificat preocuparile diplomatice in directia izolarii Poloniei, obiectivul imediat al agresiunii  germano-sovietice. In climatul international existent, caracterizat de o stare apropiata izbucnirii razboiului, exploatand diferentele ce se manifestau […] Continuare…

Pagina Urmatoare »