Europa şi Rusia “energetică” (3)
13/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Stiri Europene |
Gazprom – date formale
Gazprom este o companie energetică, controlată de statul rus si este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. În 2010, capitalizarea companiei a ajuns la 585 miliarde USD. Gazprom controlează 17% din rezervele mondiale cunoscute de gaze naturale, cu extractie de 513.2 miliarde metri cubi pe an si detine 20-24% din productia mondială de gaze naturale, si mai mult de un sfert din consumul Europei. (vezi postarea anterioara) Grupul Gazprom detine monopolul extractiei si productiei rusesti de gaze naturale, unde detine 60% din rezerve si 85% din productie. Toate datele despre evolutia afacerilor (legitime) ale Gazprom le puteti citi inGazprom in Figures 2006–2010. Factbook(propun sa cititi cu atentie explorarile internationale si interesele comerciale in anumite regiuni ale globului).
Gazprom – Agenţi si influenţe
Nota: Toate datele mentionate sunt extrase din open sources.
- În Germania, Gerhard Schröder dupa semnarea acordului cu Gazprom, fiind inca Cancelar al Germaniei, a fost numit ulterior in CA-ul companiei. BBC
- În Polonia, agentul rus Vladimir Alganov a fost înregistrat la Viena discutand cu Marek Dochnal, oligarh polonez, in legatura cu mituirea unor oficiali oficiali polonezi, in frunte cu politicianul Andrzej Pęczakpentru a primi informatii si suport politic in privatizarea industriei energetice poloneze. The Independent.
- În Finlanda, Paavo Lipponen, fost Premier Social-democrat al Finlandei (1995 – 2003) , a sprijinit planurile Gazprom pentru a construi conducte in Finlanda, fiind apoi (dupa terminarea mandatului) angajat de către consorţiu. Helsingin Sanomat International Edition – Business & Finance
Maine continuam cu Italia, Germania si Cehia. Saptamana viitoare cu Romania.
Cateva extrase bibliografice, inclusiv sursele integrale pentru a intelege mai bine proportiile fenomenului.
Although, the proponents of both pipelines argue that these projects are economically justifiable, only the cost of the offshore part of the “Nord Stream” is estimated at 7.4 billion Euros, what makes the project 3-4 times as expensive as any alternative pipeline built on ground (e.g., crossing Polish territory).176 It contributes to the suspicions that the “Nord Stream” is actually a politically motivated project. These suspicions are even amplified by such events like employment of the former German Chancellor Gerhard Shroder by the Nord Stream Company. This triggered a wave of suspicions of corruptions within Germany because Gerhard Schroder at the time of being in office was negotiating the “Nord Stream” projects with Russians. Similarly, in August 2008, the Nord Stream Company hired another ex-Prime Minister as a lobbyist. This time it was the Finnish ex-PM-Paavo Lipponen. At his time in the office, he strongly supported the idea of building the “Nord Stream”pipeline. Russia – A New Empire under construction: the Russian policy towards former communist satellites – mechanisms of exertion of influence, Naval Postgraduate School, 2008 (page 109)
Afterwards, when Gazprom wanted to create fake competition, in order to avoid criticism of its monopoly position or just having additional possibilities for bold financial transactions, Gazprom used an until then unknown company called Eural Trans Gas. On 5 December 2002, Gazprom and Ukraine’s national oil company Naftogaz, appointed the company Eural Trans Gas as an agent to transport gas from Turkmenistan to Ukraine. On the following day, Eural Trans Gas was created. It was founded in Hungary by three Romanians and one Israeli. The deal between Gazprom and Naftogaz comes down to the fact that Eural Trans Gas was to keep 38 per cent of transported gas, which it could sell for its own profit. Consequently, it received 57 per cent of the Ukrainian gas market whilst appearing to be a competitor to Gazprom. As a result, Eural Trans Gas made $US767 million in net profit (in 2003 alone) without having any hard assets. Swedish Defence Research Agency – Russia’s Energy Policy (page 149)
Russian organized crime, with the tacit support of the Kremlin, is playing a significant role in expanding the Kremlin’s economic hegemony throughout the former USSR and the Warsaw Pact countries. In Romania the aluminum business was taken over by Russian owned companies using suspect means and there are serious questions about how that country’s gold mining industry is being bought up by companies from Central Asia who are friendly to the Kremlin and who appear to have a working arrangement with some high level Romanian officials. Russian Energy Sector Opaqueness Testimony before the Senate Foreign Relations Committee Roman Kupchinsky June 12, 2008 (page 2)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua , postare de trecut in manual si de predat loazelor de la colegiul national de aparare si alora care depun juramant prin parlament .
Ce sa citeasca 🙁 tara asta este tradata de secole!
Buna ziua. Multa nedreptate ca ziarele germane (tocmai tara in care Schroeder a fost cancelar) sa ne acuze pe noi de “cardasie pro-rusa”. Ieri nu am mai vrut sa caut sursele care documenteaza relatia vinovata dintre fostul cancelar si Gazprom.
Revenind la tipurile de democratie despre care ati prezentat o excelenta analiza (elocventa si usor de inteles, ca pentru ingineri 🙂 ), ma intreb cum de este posibila o infierare atat de vehementa a unor alegeri cu rezultat atat de clar !?
Nu stiam despre legatura dintre PPE si UDMR (va multumesc), dar oare care sa fie legatura dintre Basescu si ziarele germane care ne spurca cu o vehementa greu de inteles !? Oare orientarea acelor ziare sa fie impotriva grupului parlamentar de care apartine USL ? Chiar nu stiu – cu greu inteleg politica romaneasca, daramite pe cea euorpeneasca 🙁
Buna ziua,
Extrem de greu de explicat unor oameni seriosi oriunde in lume trei lucruri:
1. Cum un falsificator al biografiei personale si un plagiator poate ajunge premier;
2. Cum se poate mistifica tot timpul declarand una in afara tari si alta in tara. Nici macar Yasser Arafat nu a reusit aceasta performanta;
3. Nu este vorba de ziare germane ci si de cele franceze de stanga (Le Monde) sau dreapta (Le Figaro), germane de dreapta (FAZ) si de stanga (Sudetische Zeitung). Engleze de stanga (The Guardian) si de dreapta (The Independent) sau spaniole de stanga (El pais)
Deci vom trai, si vom vedea impreuna catastrofa pe care dumneavoastra o admirati si pe care eu din nefericire o vad cu frica.
Buna ziua si multumesc pentru raspuns(uri).
Exista plagiatori in Europa care au ajuns presedinti sau ministrii; diferenta (greu de neglijat) este ca au demisionat. De fapt, asta este diferenta dintre Romania si Europa si are legatura cu justitia care la noi nu functioneaza.
Daca am lasat sa se inteleaga ca admir rezultatul alegerilor sau ca ma bucur de situatia actuala, atunci cu siguranta nu am reusit sa ma fac inteles. Sunt simpatizant USL pentru ca PDL s-a dovedit a fi acelasi lucru ca si PSD sau PNTCD; odata ajunsi la guvernare s-au napustit sa-si faca plinul si si-au afundat adanc mainile in banii publici. Faptul ca toti pana la ei (si cu siguranta si dupa ei) au facut sau vor face (proces de intentie, stiu) acelasi lucru, nu le atenueaza vina de a-si fi batut joc de sperantele si increderea cu care i-au investit alegatorii. Sa mai enumar cazurile de coruptie si delapidare din PDL ?
Sunt prea marunt si neinformat ca sa stiu cine si cat a vandut “pe nimic” din averea tarii. Unii au dat petrolul, altii (sau aceiasi ?) au dat cimentul, flota a disparut nu se stie cum, aurul il vom pierde, bancile romanesti au fost aranjate … Exista o culoare politica a tradarii de tara ? ma indoiesc 🙁 Ceea ce insa mi se pare hilar este faptul ca lumea uita atat de usor ca PDL este rupt din PSD-PDSR-FSN-PCR … De ce unii ar fi mai buni decat altii ?
Revenind la raporturile Romaniei cu Rusia eu cred (dar cine sunt eu ?!) ca normalizarea relatiilor, atata cat este posibil, ar fi mai putin pagubos decat o pozitie de forta, care seamana mai degraba cu gesturile obscene pe care le face un pusti baietilor mai mari, doar pentru ca a iesit cu fratele mai mare. In timp ce lumea civilizata cauta sa stabileasca relatii cu toate marile puteri, inclusiv Rusia si China, pentru Romania asa ceva inseamna “cardasie pro-rusa” ! Cu ce ne poate ajuta pe noi o relatie tensionata cu Rusia !? Au ei ceva de castigat din relatiile bune cu Romania ? ma indoiesc … traseele energetice sunt concepute ca sa ne poata ocoli, preturile ne sunt impuse, nu negociate, iar despre prezenta pe teritoriul nostru a unui sistem anti-racheta nici macar nu se negociaza cu noi ! Asta spune multe despre “independenta” tarii noastre.
Eu tot nu inteleg cum a fost posobil ca ani de zile Romania sa nu aiba ambasador in China !? Presedintii tarilor europene se deplasau acolo si cautau investitori, iar noi ii ignoram !? Cred ca am inteles eu ceva gresit … cel putin asa sper.
In sfarsit, imi permit sa va rog sa ne prezentati o analiza globala a resurselor energetice la care poate accede Romania. Ce e pana la urma cu gazele de sist ? exista un pericol ecologic real si semnificativ al exploatarii acestora, sau este doar propaganda ? sursele sunt contradictorii. Ce este cu parcul eolian mamut din Romania ? e de bine sau e de rau ? de ce duce la cresterea preturilor ? cum e cu centrala noastra nucleara ? e “buna” sau e “rea” ? Va multumesc anticipat pentru o asemenea prezentare si sunt convins ca articolul de fata poate fi inteles mai bine din perspectiva unei asemenea analize.
Cu stima.
Salut,
Va propun sa cititi serialul meu (3 articole)
http://politeia.org.ro/dosare/gazul-de-sist-1-chevron/129/) care incepe cu primul articol
Buna ziua , cum credeti ca ar reactiona germanii daca liderii din bundestag ar calca in picioare vointa poporului suveran exprimata in urma unui referendum valid?rezultatul unor alegeri democratice nu poate fi infierat dar incalcarea vointei poporului cu privire la nr de parlamentari ar trebui sa duca direct la puscarie!
Buna ziua. Sunt de acord ca vointa exprimata prin vot trebuie respectata. Nu s-a respectat suspendarea, nu se respecta numarul de parlamentari si sistemul mono-cameral … nu se respecta nimic. Era o vorba: “Daca am putea schimba ceva, crezi ca ne-ar mai lasa sa votam ?” 🙂 🙁
Buna seara 🙂
excelenta propunere, de citit cu creionul in mana si de luat notite, mai ales ca unii au inceput sa cada din nou freza de dragul Rusiei. Uneori am senzatia, care se transforma in certitudine pe zi ce trece, ca am fost sacrificati din nou si ne-am intors in acelasi punct al cercului 🙁 Parca am fi niste soricei inchisi intr-o cusca circulara, dam din picioare ne agitam, roata se invarteste si ajungem in punctul zero 🙁
Cu vreo 5-7 ani in urma, cand aveam niste marunte interese legate de Rusia si in particular de petrolul si gazele lor, productia anuala a Gazprom era de 500+ miliarde de metri cubi pe an. Numarul mentionat in primul paragraf e cu siguranta o eroare.
Aveti dreptate. Am reparat cifra. Aveti datele originla extrase de la “mama lor: