Războaiele Viitorului (2)
26/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica, International, Militare |
Primul razboi al “viitorului” este deja un razboi care a avut loc. Primul razboi al viitorului s-a petrecut deja in iarna dintre 2008-09, poarta numele de “Razboiul din Gaza.” In acest razboi, Israelul a pierdut numai 13 soldati, din ei 4 din “greseli de identificare” (friendly fire). Toate operatiunile terestre, navale si aeriene in acest conflict au fost coordonate electronic cu ajutorul unor drone de comanda, control si atac. Pentru prima data in istoria militara au fost folosite masiv drone de atac, care au produs cu mare precizie “atacuri chirurgicale,” anihiland pozitii care ar fi produs o multitudine de victime unor forte terestre care s-au aflat in teritoriu. De atunci si pana astazi au avut loc mii de atacuri conduse si executate de echipament militar electronic telegidat din afara teatrului de operatiuni. In acesti 4 ani au fost dezvoltata deja o noua generatie a echipamentului pe care noi il numim generic “drone”.
Drone
Un conflict posibil in viitorul previzibil este mult discutatul conflict Iran-Israel, daca se poate declansa sau nu vom vedea in viitorul mediu sau apropiat. In cazul Iranului, trebuie sa mentionam ca fiecare razboi reusit are tinte strategice si implementari tactice. Clar pentru orice analist militar ca tintele unor armate occidentale sunt:(1) minimum de pierderi omenesti, (2)apararea unor obiective strategice, care in acest conflict ar fi neintreruperea tranzitului petrolier prin stramtoarea Hurmuz.
Trebuie de mentionat ca nici in razboiul devastator dintre Iran si Irak, care a tinut 8 ani (9/1980-8/1988) si in care fiecare din parti putea sa inchida stramtoarea Hurmuz, lucrul nu s-a petrecut din simplul motiv ca razboaiele costa bani si popoarele in razboi trebuie sa si manance.
Noile drone despre care am vorbit si care au participat in deflagratia din Gaza au fost de doua tipuri: cele americane“Armed MQ-1 Predator” si cele israelien “IAI Eitan (Heron TP)” . Probabil ca exista mai multe variante si mai moderne ale acestor drone. Din nefericire, articolul Wiki care descria “Eitan” a fost “curatat” pe 3 martie a.c. de niste date care probabil au fost facute public “fara permisiunea” celor in cauza. Un lucru trebuie sa mentionez, un conflict in Iran se va termina mai repede decat cineva ar putea sa faca o miscare care ar pereclita tranzitul de petrol.
Armament Atomic Tactic
Spre deosebire de armele nucleare strategice, armele nucleare tactice (tactical nuclear weapon sau TNW), fabricate in forme diferite de livrare nu sunt concepute pentru a castiga un razboi, ci pentru a produce avantaje locale in atac sau aparare in fata unor obiective care ar necesita pierderi grele in atac sau aparare din cauza unei superioritati numerice sau tehnologice. Aparitia acestor arme a fost paralela la cele de distrugere in masa (arme nucleare strategice) dar, a inceput mult mai tarziu, probabil pe la sfarsitul anilor ’50 si inceputul anilor ’60, devenind operationale in mijlocul anilor ’60 inceputul anilor ’70. Ultimele date statistice arata ca in 2005 Rusia avea la dispozitie un arsenal de 20 de mii de asemenea arme si Statele Unite putin mai mult de 10 mii, Franta ar avea ceva in jurul a 350 si Regatul Unit aproximativ 200; nu exista date exacte despre alte puteri nucleare, probabil ca toate statele care poseda arme nucleare strategice au si armele nucleare tactice. Mai multe date puteti citi in documentul numit “Global nuclear stockpiles, 1945–2006”.
Asa cum am mentionat, aceste arme difera prin sistemul de livrare. Acest sistem de livrare poate fi aerian, naval sau terestru. Sistemul de livrare aerian este bineinteles bazat pe livrari din aeronave si poate fi compus din bombe gravitationale (“obisnuite”), rachete ghidate prin diferite metode si in ultimii ani si bombe sau rachete pentru distrugerea buncarelor subterane la mari adancimi. Sistemul de livrare naval este compus in majoritatea lui din rachete (ne-balistice) sau obuze (mult mai putin eficace), submarinele pot lansa de asemene rachete sau torpile cu asemenea incarcaturi. Armata terestra poate poseda armele nucleare tactice cu livrare de pe platforme de artilerie, de obicei tunuri cu un calibru 155 mm si cu un minimum al razei de actiune de peste 10 kilometri, blindate care poseda tunuri cu calibru de 120-122 mm, cu o minima raza de actiune de 3 kilometri. Tot armata terestra poate poseda armament atomic personal (ceea ce se numeste valizele diplomat atomice, care nu arata ca valize, bineinteles) sau mine pentru distrugerea de fortificatii de adancime.
Aceste “valize atomice” sunt extrem de periculoase pentru ca ar putea fi activate de teroristi in localitati urbane cu populatii dense. Primii care au testat asemenea arme au fost francezii la inceputul anilor ‘80. De pe la inceputul anilor ‘80 se discuta despre prezenta unor arme nucleare tactice care folosesc o metodologie de fuziune nucleara numita “enhanced radiation”, numite popular bombe neutronice (“neutron bombs”), care pot fi poreclite si “bombe capitaliste”, fatale oamenilor, pastrand proprietatile intacte.
Cred ca am informat cat se poate de concis despre aceste arme, care din fericire nu au fost folosite niciodata intr-o conflagratie mondiala. Sa ne rugam lui Dumnezeu ca ele sa nu fie folosite vreodata.Teatrele de conflict existente in care aceste arme pot fi folosite sunt Pakistan-India, Coreea Sud-Nord China-Taiwan sau China-Vietnam. In conflictul arabo-israelian (nu include un posibil conflict dintre Israel cu Iranul), aceste arme nu pot folosite in primul rand din cauza diversitatii populatiei (arabii si evreii locuiesc pe arii mixte) si pentru ca Israelul a anuntat (in diferite ocazii) ca va reactiona strategic la un atac tactic cu astfel de arme. Sper ca postarea mea vă va transforma in mai pacifisti decat ati fost pana acum. Este obligatoriu sa speram si sa luptam pentru ca astfel de arme sa nu fie folosite niciodata!
Articolul este un fragment dintr-o analiza PGA – Politeia Geopolitical Analyses
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut.
Ca sa nu creada lumea ca nu se citeste si pe aici… dar si vineri seara fiind:
http://www.youtube.com/watch?v=lCfTl1BwdyM 😉
… la care adaug placerea “vinovata”
salut Ken
eu cred ca coine nu citeste – pierde!
Eu am citit, mi s-a parut extraordinar, dar pur si simplu cand primesti ceva foarte nou n-ai ce pisici sa comentezi, si n-ai nici background de comunicat. Esti ocupat cu inghitirea.
Poate o chestie gen “mi s-a parut f interesant” ar contabiliza mai bine parerile.
salut mac,
traim intr-o luma ciudata. Musai sa o cunoastem si daca se poate sa o si intelegem.
Salutare tuturor.
Dronele de acel tip sunt deja perimate, in curand vor fi folosite doar pentru supraveghere. Dronele care vor purta razboiul in aer sunt cele asemanatoare ca forma cu B-2-ul, respectiv BAE Taranis, Dassault nEUROn, Northrop-Grumman X-47B, Shenyang LiJian etc. Portavioanele vor avea din ce in ce mai putine avioane pilotate, si din ce in ce mai multe aparate fara pilot.
http://www.youtube.com/watch?v=UduEZaOaonU