Războaiele Africii: Mali (Operaţiunea Serval)
19/01/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International, Magazin Politic, Stiri Europene |
Vezi articolul anterior. Operatiunea Serval (Felidă – Felis serval) este numele de cod al intervenției militare a armatei franceze pe teritoriul statului african Mali. Operatiunea a inceput la data de 11 ianuarie 2013, la cererea guvernului din Mali, în urma solicitărilor guvernului Mali si a ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane) pentru a facilita o interventie militară străină. Solicitarea a fost facuta la data de 12 octombrie 2012. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezolutie propusa de Franta prin care o forta ECOWAS sa asiste armata din Mali, în combaterea militantilor islamisti pe baza capitolului VII din Carta Natiunilor Unite. Rezolutia a permis o perioada de 45 de zile pentru “recomandări detaliate si realizabile” pentru interventia militară. In timpul acestor 45 de zile, toate provinciile din nord fusesera deja ocupate de rebelii islamisti.
Operațiunea Serval are ca scop sprijinirea trupelor statului Mali pentru respingerea atacurilor grupurilor armate islamiste, care au luat controlul total asupra regiunii Azawad, de fapt toata partea de nord a țării, care cuprinde regiunile Gao, Kidal si Tombuktu. Obiectivele acestei interventii, asa cum au fost exprimate de președintele francez François Hollande la data de 15 ianuarie 2013, sunt pentru a opri ofenziva forțelor jihadiste spre Bamako, capitala Mali și pentru a asigura recuperarea integrității sale teritoriale. Avand in vedere situatia fortelor armate ale statului Mali, lucrul pare foarte nesigur fara sprijinul toatal si activ al europenilor.
Fortele insurgente, asa cum am mai mentionat in articolul anterior, sunt formate din Mișcarea Națională pentru Eliberarea Azawad (MNLA), Mișcarea Salafista Din e’-Ansar, combinate cu alte mișcări islamiste afiliate al-Qaida (AQIM ). Una din marele probleme ale acestui conflict, la fel ca cel din Libia, este sa intelegi “cine este impotriva cui”. Avand in vedere ca unele unitati ale statului Mali, de fapt exact acelea care erau mai pregatite, au o componenta ridicata de etnici tuaregi, duc la multe probleme cu loialitatile impartite.
Multi soldati, de fapt unitati intregi, au trecut de partea insurgentilor si altele au trecut granitele unor state vecine in asteptarea constatarii “unde ar trebui sa se alature”, conform oportunitatilor pe teren. Ca lucrurile sa fie si mai complicate, potrivit cotidianului New York Times, trei din cele patru unități de elită sub comanda tuarega din Mali au fost formate si antrenate de Statele Unite la inceputul anilor 2000 si au trecut in totalitate în tabăra rebelilor la inceputul conflictului din 2012. Lucru bineinteles negat cu vehementa de autoritatile maleze.
Rebelii jihadiști, în esență, poseda armament de infanterie din arsenalele libiene sau cumpărate de la dealeri de arme, prin venituri din comertul de droguri, ființe umane si răscumpărarea de ostatici. Armamentul usor este compus din arme ușoare AK-47, puști cu lunetă Dragunov, mitraliere grele de 12,7 mm și 14,5 mm sau lansatoare de rachete RPG-763. Majoritatea armamentului mai greu este montat ca si in razboiul libian pe furgonete de provenienta japoneza.
Derularea evenimentelor
La data de 10 ianuarie 2013, după mai multe luni de lupte, situația militară se deteriorează rapid pentru armata din Mali. Insurgenții ocupa orașul. Konna indreptandu-se spre Mopti, ultima fortificatie serioasa spre capitala, Bamako. iar Președintele Mali (interimar) Dioncounda Traoré, declară starea de urgență în țară și face apel la președintele francez, François Hollande, cerând ajutor imediat militar din Franța pentru a contracara ofensiva jihadista.
La 11 ianuarie 2013, François Hollande accepta ca Franța, alături de partenerii săi africani, la cererea autorităților din Mali, în cadrul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU sa ajute la oprirea atacului, considerat de el ca atac terorist.
In 13 ianuarie 2013, ministrul de Externe, Laurent Fabius, a declarat că ofensiva grupurilor islamiste spre sud este oprită și Franța au început să “aibă grijă” de bazele din spate ale teroriștilor. La rândul său, ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian a anunțat că raidurile aeriene franceze se desfășoară continuu în partea de nord a țării și asigură implicarea franceză.
Din 14 ianuarie, incep lupte pentru posesia orașelor Diabaly și Konna, care blochează drumul spre capitala Bamako. Forțele jihadiste au cucerit Diabaly in 14 ianuarie, după o luptă cu armata maleza. În replică, fortele aeriene franceze efectueaza cateva raiduri impotriva acestor obiective în noaptea dintre 14 – 15 ianuarie.
La 15 ianuarie, în paralel cu o vizită in Emiratele Arabe Unite, Francois Hollande a declarat ca cele “trei obiective” ale operațiunii sunt: stoparea ofensivei jihadiste spre capitala Bamako, “Protejarea” Bamako, unde traiesc si 5000 de cetateni francezi si ajutor statului Mali pentru a recupera integritatea sa teritoriala prin “sprijinirea misiunii încredințată forțelor ECOWAS”, subliniind că Franța nu intenționează să rămână în Mali.
În 18 ianuarie, armata Mali a emis un comunicat de presă declarând “am preluat controlul total al orașului Konna, după pierderi grele la inamic.” Informația a fost confirmată de către Ministerul Apărării de la Paris. Soarta orașului Diabaly este inca necunoscuta.
Tot la data de 18 ianuarie 2013, 1800 de soldațI francezi facand parte din Legiunea Straina sunt angrenati direct in acest conflict, ocupand pozitii pentru a proteja Markala, un pod construit peste râul Niger și pentru a preveni accesul trupelor luptătorilor islamisti, care sunt situati la 80 km nord de acest pod. Aceasta actiune este prima operațiune a armatei franceze în ceea ce privește personalul angajat in afara Frantei de la iesirea din Afghanistan.
În dimineața zilei din 16 ianuarie 2013, un grup islamist a luat ostatici peste 200 de persoane, în principal algeriene si probabil un numar de patruzeci vestici angajati de BP, Statoil și Sonatrach. Strainii sunt de origina norvegiană, japoneză, franceză, americană, britanică șI romana pe o platformă de gaz, care opereaza in Amenas în sud-estul Algeriei, în apropiere de granița libiana. Deoarece nu sunt cunoscute inca (cu adevarat) detaliile aceste actiuni o vom relata in articolul urmator.
Deocamdata:
- Acelasi scenariu ca in Libia, adversarii ajung la un succes clar (in cazul Libiei, occidentalii ii sustineau pe rebeli, care erau infranti si Bengazi era in pericol sa cada), Franta deschide operatiunile armate tragand dupa ea toti aliatii europeni;
- Nu sunt clare obiectivele tactice si este la fel de clar ca exista posibilitatea unui confilct lung si costisitor din toate punctele de vedere;
- 3. La fel de clar este ca Europa nu are armata si nici o politica de aparare comuna, ca sa nu discutam de politica externa coerenta si lucrurile se fac ad-hoc si conjuctural;
- Sper ca Romania sa trimita, ca si in cazul Libiei, cele 2 fregate 🙂 care navigheaza foarte bine in nisipurile sud-sahariene;
- Tarile care au promis ajutor logistic sunt Belgia, Canada, Danemarca, Spania si Marea Britanie. Germania, ca si in cazul Libiei, ofera numai sevicii de transport trupelor tarilor africane care doresc sa ajunga in Mali. Cine a spus ca dna Merkel nu este un bun strateg?
Un articol nou in zilele urmatoare.
O bibliografie:
NYT – French Strikes in Mali Supplant Caution of U.S. / 13.01.2013
Telegraph- Mali air strikes: ‘The situation has become much more volatile,’ says Ban Ki-moon / 14.01. 2013
BBC – France: How was it dragged into the Malian conflict? / 14.01.2013
BBC – Mali crisis: West African leaders to meet in Ivory Coast / 19.01.2013
BBC – Algeria siege: ‘Around 30’ hostages unaccounted for / 19.01.2013
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut Teofil! 🙂
Acum am priceput şi eu despre ce este vorba, mulţumesc.
Cît despre declaraţia lui Corlăţean, probabil că “a scăpat un bun prilej pentru a tăcea” 🙂
Buna 🙂
nu cred ca tb sa ai pretentii la Corlatean, este o mare catastrofa care nu a inteles ca uneori tacerea este de aur si in probleme sensibile face parte din regulile jocului.
Salut,
Africa nefiind intre preocuparile mele, tot ce citesc este de aici de pe blog. Se vorbeste de un razboi al gruparilor islamiste cu restul lumii. Este un razboi religios ? Revendicarile sunt religioase ? Sa moara crestinistii si sa invinga islamistii ? Europa contra Islam ? Ce isi doresc ei, si nu se poate obtine prin negociere ?
Salut TDS.
Jucatorul cel mare din umbra este AQIM, Al-Qaeda in Islamic Maghreb, o ramura autonoma a organizatiei, ce urmareste rasturnarea guvernului algerian si instituirea unei teocratii wahabbiste (si transformarea Algeriei intr-un punct de pornire pentru atentatele teroriste din Europa). Eliminarea AQIM din Mali ar scadea masiv capacitatea acestei grupari de a crea instabilitate in nordul Africii.
multumesc,
m-am uitat pe wiki sa vad ce e aia wahabist si am vazut ca Arabia Saudita e wahabista, Asa ca devine prea complicat pentru mine. Ma pierd. Merci oricum 🙂
Salut TDS,
In Islam sunt doua culte principale (sunna – suniti si shia – shiiti). 80% din islamici sunt suniti. Ficare din aceste culte au interpretari diferite la regulile islamice. Mai extremiste sau mai moderate.
Sauditi sunt wahabiti (numele unui interpret din secolul al XIX-lea al islamului) interpretare extrem de dura – whabismul inseamna si salafi. Ei sunt acest “frati musulmani” care conduc astazi Egiptul si implicit si al-Qaida. Saudia pro-occidentala este cea mai dura interpretare a islamului.
Iranul este shiit, de obicei mai putin extremist, dar interpretarea iraniana este la fel de dura, din fericire antagonista wahabismului.
Secte derivate ale acestor doua culte sunt si spre exemplu alawiti, care sunt shiiti dar mai moderat). (Al-Asada din Siria este de fapt shiit – alawit)
Cam ca in crestinismul secolului al XVI-XVII_lea. Nimic nu este nou sub soare.
Buna ziua 🙂
multumiri ca ne luminezi in probleme sensibile. Cred ca Hollande l-a copiat pe Sarko, fiind si el in picaj la capitolul imagine 🙁 Sper ca lucrurile in zona sa capete o finalitate gestionabila, sa nu mai raspunda oameni nevinovati ptr. erori de strategie.
salut mar,
Hollande este un idiot! Dar ar trebui sa ne obisnuim ca idotii nu sunt de stanga ori dreapta. Idiotii sunt idioti, indiferent de dioctrina
Corect,
Numai ca statistic am observat ca majoritatea idiotilor bat spre stanga.
Dreapta e mai complexa, nu e atit de agreabila e ca o femeie urata dar sclipicioasa asa ca trebuie sa ai ceva in cap ca sa te indragostesti de ea.
Statistic? Hmm… oarecum simplificand dar cine crede in “solutiile” socialiste chiar are o pb la mansarda. Asa ca e normal sa dea “chifle” la chestiuni mai complicate 😀
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14035161-ora-16-00-victor-ponta-titus-corlatean-sustin-conferinta-presa-sediul-mae.htm
Avem un roman mort 🙁 Dumnezeu sa-l ierte!
Seara buna.
Merci fain pt precizari, Theophyle.
1.da, se cam repeta scenariul;
2.cred ca e vb de ocuparea unor pozitii strategice;
3.se vede de multa vreme, mai ales de cand in White-House e un chirias care vaneaza Nobelul pt pace;
4.right 😛 si pe ascuns sa le vanda rebelilor mig-urile;
5.tanti Angelika n-are alegeri anul acesta?
salut,
tare mi-as fi dorit ca tanti Angela sa fie presedinta Statelor Unite 🙂
Bună seara,
Din câte înţeleg, suniţii şi shiiţii se acceptă unii pe ceilalţi ca fiind musulmani, lasând la o parte neînţelegerea vis a vis de succesorul lui Muhammed. Singurii care s-au supărat şi şi-au luat jucăriile de la masă sunt wahabiţii. Întrebarea mea este, dintre cele trei, de wahabiţi ar trebui să ne fie cel mai frică? În alte cuvinte, ei doresc să propage wahabismul la nivel global, sau doar în ţările islamiste, considerându-se singurii adevăraţi musulmani?
Buna seara,
trebuie sa ne fie frica de oamenii prosti si extremisti fara legatura la credinta lor. In Islam sunt patru (sunt care zic cinci) situatii:
1. Dar al Hudn – locasul in care exista armistitiu;
2. Dar al-Ahd – locasul in care islamul a este majoritar dar exista si alte credinte care convietuiesc impreuna;
3. Dar al-Dawa – Llacsul in care alta credinta este majoritara dar musulmanii traiesc bine (exemplu – Romania);
4. Dar al-Harb locuri in care islamul traieste in conflict cu “necredinciosii”.
si eventul – Dar al-Amn, si aici sunt tot felul de pareri diferit – in traducere ar fi “casa increderi”
buna seara;
@theophyle/nu am citit coranul,si ,sa fiu sincer,nici nu intentionez;
lenes fiind,as ruga o clarificare: este adevarat ca in coran nu este mentionat NICIODATA substantivul iubire sau verbul a iubi?multumesc anticipat pentru clarificare
Salut,
chiar nu stiu. Am sa controlez si am sa-ti dau un raspuns 🙂
Am numarat repede 87 de aparitii a cuvantului iub*. In continuare citez doua paragrafe in care apare acest cuvant in SURAT AL-BAQARA. Poate ca mertita citit Coranul; Eu am o versiune frumoasa de 2,5 MB in limba romana.
177. “… Cuviosia nu stã în a vã întoarce fetele spre Rãsãrit sau spre
Apus, ci cuviosia este a crede în Allah si în Ziua de Apoi, în îngeri, în
Carte si în profeti, a da din avere – în pofida iubirii pentru ea –
rudelor, orfanilor, sãrmanilor, cãlãtorului, cersetorului si pentru
rãscumpãrarea robilor …”
190. “Luptati pe calea lui Allah împotriva acelora care se luptã cu
voi, dar nu începeti voi lupta, cãci Allah nu-i iubeste pe cei care încep
lupte!”
In concluzie, nu crede tot ce se spune rau despre musulmani; probabil ca vom auzi in curand ca se hranesc cu copii, sau ca se dedau la orgii; propaganda tipica. Nu sunt ei nici cei mai buni, dar nici cei mai rai … ca si crestinii de altfel si ca orice om, in general. Vina lor este ca stau pe o mare de petrol … 🙁
Buna Petronius!
Imi poti trimite versiunea Coranului despre care vorbesti?
Multumiri anticipate
Sigur 🙂 email ?
buna seara,romanii nu dadura atentatul la viata unui politician turc din BULGARIA CIND ERA LA PUPITRU SI VROIA sa-si dea demisia aparu unu cu pistolul ,vroia sa-l omoare in direct,o sperietura ca la asta cred ca le.ar trebui si altor politicieni vedete
aici este inregistrarea, mare brambureala si mare minune ca a scapat
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2265002/Ahmed-Dogan-Heart-stopping-moment-man-pulls-gun-Bulgarian-opposition-leader-makes-speech-live-TV.html
Buna Dimineata,
Postare noua! – Ziarul de Duminică – 20 ianuarie 2013
Multumesc pentru articol, Domnule Profesor. Nu pot sa nu observ asimetria interventiei in Libia si acum, in Mali. Odata de partea rebelilor musulmani si teroristi, acum impotriva lor. Desigur, exista “explicatii”, totusi pentru un inginer care este obisnuit cu “da – da si nu – nu” este mai greu 😉
Inca ceva, Domnule Profesor. Am citit ca razboaiele impotriva Irakului, Iranului, Libiei, Siriei etc. vor fi cunoscute in perspectiva istorica sub numele de “Razboaiele Petrolului”, pentru ca adevarata motivatie aceasta este. Intrebarea mea este daca titlul acestui articol “Razboaiele Africii” se inscriu in alta paradigma ? Cu stima, si multumesc pentru raspuns.
salut,
Nu stiu cum se vor inscrie razboaiele din OM, nu cred ca este vorba numai de petrol. Razboiele Africii sunt:
Reziduri coloniale si un cvasi neocolonialism, in orice caz este vorba si de resurse, piete…etc