Articole pe subiectul: Razboi in Mali

Românul, “celula de criză” şi zonele de conflict

Stirile care le-am primit de la locul catastrofei din Algeria, m-au indemnat sa scriu acest articol si asta numai  dupa ce am citit cateva zeci de comentarii la articole mai bune sau mai proaste, publicate de presa romaneasca si comentate pe larg de televiziunile de stiri mioritice. Ca supliment la aceste stiri am vizionat si citit despre bravele indemnuri ale […] Continuare…

Războaiele Africii: Mali (Operaţiunea Serval)

Vezi articolul anterior. Operatiunea Serval (Felidă – Felis serval) este numele de cod al intervenției militare a armatei franceze pe teritoriul statului african Mali. Operatiunea a inceput la data de 11 ianuarie 2013, la cererea guvernului din Mali, în urma solicitărilor guvernului Mali si a  ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane) pentru a facilita o interventie militară străină. Solicitarea a […] Continuare…

Manuscrisele de la Timbuktu

Nota: Ultimele zile, razboiul din Mali, cucerirea orasului Timbuktu si mai presus de toate, unele intrebari ale comentatorilor, de genul “ce ne pasa noua de Mali” si de ce ne pasa de islamistii care vor si ei o tara acolo, m-au facut sa public cate ceva despre  valorile fenomenale acumulate in acest oras, care cred ca s-au “evaporat” sau sunt […] Continuare…

Razboaiele Africii: Mali (ianuarie 2012 – ianuarie 2013)

Interventia franceza actuala in Mali este a douazeci si noua interventie armata occidentala in perioada dintre 2001 si pana astazi. La ora actuala au loc in Africa, conform datelor oficiale publicate de ONU  (2011), 41 de conflicte armate majore  descrise ca “razboaie intre natiuni”, “razboaie civile” sau “razboaie de secesiune”. Exista alte 67 de “conflicte interetnice” si alte  “rascoale sau […] Continuare…

Europa: 18 ianuarie 2013 / Razboi in Mali

Războiul care anunţă moartea Europei apărării. Intervenţia armată a Franţei în Mali este un război purtat solitar în numele întregii Europe. Slabele mijloace de desfăşurare care îi sunt oferite de partenerii săi nu sunt doar eschive: sunt şi clopotele care anunţă moartea Europei apărării. Dacă în Mali ar fi fost vorba numai despre Mali, probabil că soldaţii francezi n-ar fi […] Continuare…