Israel – Gaza: retrospectivă şi situaţia geopolitică
18/11/2012 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Eveniment, GeoPolitica, Magazin Politic |
Ultimele evenimente din regiunea respectiva starnesc vechi polemici legate de o problema cronica care nu poate fi rezolvata, cel putin nu in aceasta generatie si poate nici in cateva generatii viitoare. Alternativele au fost si sunt sumbre, singura actiune posibila este ceea ce anglo-saxonii numesc “containment” (in limba romana a fost tradus in politica de stăvilire, îngrădire sau izolare). Termenul si doctrina s-au nascut in America in anii Razboiului Rece si presupuneau utilizarea numeroaselor strategii pentru a preveni extinderea comunismului în lume. In situatia de fata vorbim de politici care sa izoleze efectele locale, regionale si posibil mondiale pentru a produce o stabilitate din care se poate genera un proces de pacificare a regiunii. Proces lent, dar eficace, care sa conduca de la un armistitiu militar la o “pace rece”, asemanatoare cu cea care a existat intre Israel si Egiptul lui Mubarak.
***
Ca de obicei, marile conflicte se nasc din lipsa de cunoastere si intelegere a mentalitatilor. Talibanii au existat in zona afgana mai mult de un secol, americanii au avut “grija” sa-i “militarizeze” la nivelul dusmanul, dusmanului meu = prietenul meu si sa creeze o forta militara cu care nu se mai poate negocia astazi. Israelienii sunt de fapt creatorii de facto ai Hamasului. Gaza a fost in anii ’60 inainte de ocuparea ei de israelieni, un fel de tarâm al surghiunitilor, in care membrii marcanti ai “Fratiei Musulmane”, perzecutati de Nasser, si-au gasit locul de refugiu. Dupa ocuparea Gazei de Israel in ’67 si inceputurile insurgentei palestiniene, inamicul principal a fost PLO, cu organizatia principala Fatah, sub conducerea lui Yasser Arafat. PLO a fost o organizatie laica, cu accente de stanga socialiste, asemanatoare Ba’atului sirian sau irakian. Israelienii au facut prostia pe care au facut-o si americanii, inca inaintea lor, si au sustinut organizatiile fundamentaliste afiliate “Fratilor Musulmani”.
Personajul cheie al acestei povesti a fost Şeicul Ahmed Yassin, care a intemeiat la inceput o miscare de ajutor social (Mujama al-Islamiya) si mai taziu a acumulat armament prin contrabanda si a format o fractiune paramilitara. Fiind arestat de israelieni (1984), el a reusit sa-i convinga pe acestia ca formatiunea paramilitara a fost indreptata impotriva formatiunii lui Y. Arafat. Restul a devenit istorie. Inamicitia Hamas-ului este total impartita intre israelieni si Fatah, in parti aproape egale. In 2007, cu ajutorul unei insurectii armate, Hamasul reuseste sa invinga Fatahul in Gaza (aproape prin exterminarea fizica a liderilor, a ofiterilor si a demnitarilor Fatah din Gaza) .
Astazi, hegemonia politico-militara din Gaza este de facto impartita intre doua fractiuni Hamas apropiate de “Fratii Musulmani” (deci o aliata a al-Qaida) si miscarea principala din Gaza si Jihadul Islamic, apropiati de Huzbbulah si implicit de Iran. Bineinteles lucrurile nu sunt intodeauna clare, dar la nivel macro, asta este situatia politica. Din punct de vedere militar, Hamasul si-a insusit modelul irlandez al Sinn Féin, facand o diferentiere intre organele politice si cele militare reprezentate de “Izz ad-Din al-Qassam”. “Brigazile al Quds” reprezinta Jihadul Islamic si mai exista o a treia grupare armata care actioneaza in Gaza “Martirii Al-Aqsa” , fosta afiliata la Fatah, astazi in dizidenta fata de autoritatile de la Ramallah.
***
Actualul conflict nu este exact strain de contextul regional si nici de conflictul in evolutie dintre Iran si Israel si nici de situatia din Siria. In mai-iunie a.c, mentionam intr-o nota geopolitica ca: ceea ce se intampla astazi in Siria, sunt evenimente care pot aduce avantaje Israelului in cazul in care Bashar al-Assad supravietuieste. In regiunea respectiva un inamic cunoscut este preferabil unuia pe care nu-l cunosti. Bineinteles ca scenariul are si inconvenientele lui, supravietuirea lui Bashar al-Assad ii poate aduce de facto pe iranieni la granita cu Israelul de la Marea Galileii si pana la Mediterana, avand in vedere ca sudul Libanului este in totalitate sub controlul Hezbollah, militia şiita sub tutela iraniana. Caderea lui Bashar al-Assad poate complica situatia Israelului la fel de mult ca si un potential regim islamist, asemanator celui din Egipt. O perioada de tranzitie poate fi suficenta Israelului pentru a rezolva (intr-un fel sau altul) problemele pe care le are cu palestinienii din Gaza si Hezbollah-ul din sudul Libanului. Probabil ca perioada aceasta de tranzitie s-a terminat sau este pe cale de terminare si lucrurile trebuiau reglate si puse la punct.
Declansarea confilictului este absolut legata de informatile pe care le detinea Israelul despre cantitatile relativ importante de rachete chino-iraniene de tip WS1E (Fajr), care pot ameninta orasele centrale ale Israelului si suburbiile lor (Gush Dan), la fel cum pot ameninta si Ierusalimul. Conflictul a inceput de fapt la 23 octombrie 2012 cu bombardarea uzinei de armament Yarmouk, în apropiere de Khartoum in Sudan, cand o escadrila de avioane israeliene a distrus sursa rachetelor Fajr, care erau fabricate si transportate prin Marea Rosie si Sinai in Gaza. Ceea ce a urmat vedem astazi si vom vedea inca cateva zile pana la un alt armistitiu care poate sa mentina linistea cateva saptamani, luni sau un an sau doi.
Fara indoiala ca la nivel tactic, Israelul isi va atinge toate obiectivele fixate. La nivel strategic, Israelul se afla intr-o situatie la fel de dificila ca cea care a existat in anii ’70 si inceputul anilor ’80 ai secolului XX. Dupa 58 de ani de dictaturi militare sau de regimuri civile conduse de militari, in alegeri libere, in cel mai transparent scrutin a fost ales un civil in fruntea statului Egiptean. Aceste alegeri transforma de facto “Primavara Araba” in “Primavara Islamica”. Din Maroc in vest si pana la granitele Asiei in desertul Sinai, in est, prin vointa populatiei au fost instaurate regimuri de coloratura islamista – flamurile verzi ale islamului flutura pretutindeni in Orientul Mijlociu. Israel nu mai are parteneri in Orientul Mijlociu si nici aliati. Tratatul cu Egiptul traieste probabil ultima perioada sub regimul “Fratiei Musulmane” si Turcia nu mai este nici pe departe aliatul Israelului in noua perioada neo-otomana sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan.
In mare, prognoza geopolitica pe care am formulat-o la sfarsitul lui februarie a.c. ramane neschimbata, cu unele noi provocari.
Probleme strategice: (a) Israelul nu poate duce razboaie de durata (uzura) pe termen lung, avand in vedere ca majoritatea rezervistilor isi intrerup activitatile civile si paralizeaza economia nationala; (b) Israelul nu are adancime strategica, retragerea sau purtarea unui razboi pe teritoriul propriu este imposibila; (c) toate razboaiele in care Israelul a avut intaietatea declansarii actiunilor militare s-au terminat rapid si fara multe victime, lucru care nu s-a intamplat cand Israelul a asteptat sa fie atacat; (d) Israelul nu-si poate permite pierderi umane la nivelul zecilor de mii; (e) Israelul trebuie sa lupte, asa cum s-a intamplat in trecut pe mai multe fronturi, de asta data mult mai complicate, avand in vedere ca aceste fronturi implica populatia civila din Israel, Palestina si Liban.
Probleme geopolitice: (a) Administratia Obama este departe de a fi simpatetica Israelului. Un nou mandat [primit deja] pentru Obama va insemna multa presiune asupra Israelului; (b) actualul regim [american] a destabilizat Orientul Mijlociu, punand sub semn de intrebare Tratatele de Pace (de fact pacturi de neagresiune) intre tarile arabe si Israel; (c) Israelul nu se bucura de sprijin diplomatic de la nici o putere din lume, singurii fiind pana astazi numai americanii; (d) dupa “Primavara Araba”, Orientul Mijlociu arata mult mai dificil pentru Israel si mult mai extremist decat a fost in 2010; (e) o initiativa militara fara concursul Satatelor Unite in an electoral in SUA nu va fi privita cu simpatie si nici acceptata la Washington.
Din nefericire, trebuie sa termin cu concluziile OXAN (Oxford Analytica ) din 2011 pentru anul 2012, care s-ar putea sa aiba dreptate – Izolarea Israelului prin anularea tratatelor de pace cu Egiptul si Iordania ar putea produce un efect asemanator cu cel care a declansat Razboiul din 1967 (Six Day War), cu reocuparea teritoriilor aflate astazi sub posesia palestinenilor si cu un razboi generalizat cu toate statele din vecinatate, care ar putea iesi din granitele conflictelor conventionale.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Seara buna
A impaca israelienii cu palestinezii e ca si cum am vedea ca se saruta Basescu cu Ponta pe gingii .
Salut,\
cred c si mai dificil 🙂
Israelul este singura democratie autentica pe mii de km roata imprejur. Sa iti bagi la parnaie coruptii indiferent de pozitia in stat e ceva. Orice sentimente am putea avea democratia asta trebuie aparata de noi toti.
La mai mult nu ma bag sa comentez caci nu stiu. Singura mea experienta este “Relatare despre Regele David” de Stefan Heim pe care o recitesc odata pe an 🙂
Si mai stiu o treaba. Obama activistul socialist a facut o greseala enorma incurajand revolutiile care pina la urma ajung pe mana popilor. Un echilibru instabil a fost rupt . Mubarak nu merita sa fie umilit in felul asta. L-au inlocuit pe Gadaffi …. cu cine ?
Mai putin Obama si mult mai mult H. Clinton. Ea este patroana acestei enorme destabilizari. Parerea mea ca si-a trait traiul si si-a mancat malaiul politic.
buna seara
ce se intampla acum in israel probabil ca este inceputul ” ofensivei finale” a islamului,”ofensiva”probabil inceputa in 79 prin alungarea sahului;
de atunci iranul a “propagat” islamismul ;poate ca saddam n-a fost chiar asa de inconstient cand a atacat iranul( impins sau de bunavoie)
dar cum zicea ben gurion” in orientul mijlociu,cine nu crede in miracole,nu e realist”
sa speram ca si de data asta un ” miracol” se va intampla si israelul nu va ramane singurul aparator al civilizatiei iudeo crestine
Salut,
a avut dreptate moshu daca a zis-o!
Uite domle ce teroristi sun astia 🙂
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4307934,00.html
pai singur ca sunt ” teroristi”/trebuia sa le trimita si ” gagici” si sa le reimprospateze stocul de rachete
Buna seara,
recunosc ca privesc cu inima stransa evolutia situatiei din OM si mi-as dori inca o minune.Daca ma gandesc la “cantitate” prevad reusita unora, daca ma gandesc la “calitate” sper in reusita celorlalti.
Acum , scuze, dar trebuie sa va dau o veste : maine, avem de urmarit un eveniment:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatorul-psd-catalin-voicu-in-fata-instantei-supreme-el-afla-daca-va-sta-cinci-ani-la-i-1.html
Buna Cedric,
tarea as vrea sa-l vad pe asta coleg de celula cu Nastase!
Off topic
De ce comunistii chinezi nu au criza economica . 🙂
http://www.bbc.co.uk/news/business-20384431
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13639273-ard-cere-guvernului-anularea-ordonantei-privind-achizitia-masini-18-000-euro.htm
Bravo ARD , bravo Stolojan. Sper sa va tina , in anii grei de opozitie cu o putere la 70%
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca Alianta Romania Dreapta cere Guvernului Ponta anularea “ordonantei prin care a dat libertate la cumpararea de masini cu valoarea pana la 18.000 de euro”, avand in vedere ca sunt spitale si scoli care nu mai au bani pentru cheltuielile curente,
“Cerem Guvernului Ponta sa anuleze ordonanta prin care a dat libertate la cumpararea de masini cu valoarea pana la 18.000 de euro, in conditiile in care, iata, economia Romaniei scade. Avem spitale, avem scoli care reclama ca nu mai au cu ce plati medicamente, energie, intretinere si asa mai departe”
Salutare !
“Nicolae Manolescu – profesor universitar, director al revistei „România literară”, preşedinte al Uniunii Scriitorilor şi ambasador al României la UNESCO (atribuţii pe care şi le îndeplineşte cu o inegalabilă operativitate, făcând naveta între Bucureşti şi Paris) – s-a reorientat, în funcţie de evoluţia situaţiei politice din ultima vreme: dintrun susţinător al lui Traian Băsescu, care l-a numit ambasador, a devenit un susţinător al lui Victor Ponta, de care depinde menţinerea sa ca ambasador.
Nu întâmplător, Uniunea Scriitorilor nu s-a pronunţat în niciun fel asupra plagiatului lui Victor Ponta, deşi este instituţia care are menirea să apere demnitatea condiţiei de autor. Mai mult decât atât, când o cunoscută lingvistă, Rodica Zafiu, a încercat să publice un articol pe această temă, „Stilistica plagiatului” în „România literară”, Nicolae Manolescu a scos textul din revistă, înainte de trimiterea ei la tipar. Nu întâmplător, Uniunea Scriitorilor nu a reacţionat faţă de decizii iresponsabile luate de actuala guvernare în domeniul culturii.”
http://www.revista22.ro/-mineriada-n-cultura-articol-refuzat-de-romania-literara-19266.htmli.”
Draga tzepi
daca ai fi cunoscut mai in detaliu pe Nicky Manolescu, profesor.,,,bla…. bla …. nu ai fi fost prea surprins de traiectoria respectivului……
A fost tradat la greu…. si a invatat si el sa tradeze la greu…
Da` cine a zis ca sunt surprins (sotia l-a avut profesor) ?
Curve sunt peste tot, nu numai pe centura.
Cu cat sunt mai sus (elite), cu atat sunt mai daunatoare.
Uite , curva asta a fost data afara din facultate in anii 60 pt ca a avut opinii critice ref ;la Gheorghe Gheorghiu Dej. Nu stiu daca tu ai facut la fel in institutul de proiectari in care rodeai cascavalul din cusca de soareci…… Dar decenta e o chestie complicata.
Nu a fost el cel mai curajos om din lume dar fata de voi energeticienii lui Ceausescu si Dej e diferenta. E si el un sobolan, dar e un sobolan curajos care mergea la Monica Lovinescu si Ierunca, Singurul lucru luminos este ca ai o sotie tanara 🙂 avind in vedere ca tu esti mai tinar decit Nicky cu doar 9 ani
Noul program guvernamental SENIOR pt. pensionari : 🙂
“Ești un cetățean pensionar bolnav și guvernul spune că nu există nici o îngrijire medicală la domiciliu disponibila pentru tine. Deci, ce faci? Planul nostru pentru pensionarii de 65 ani sau mai în vârstă : vi se da o armă și 4 gloanțe. Vi se permite să trageti in patru politicieni. Desigur, acest lucru înseamnă că veti fi trimis la închisoare dar aveti avantajul ca veți primi trei mese pe zi, un acoperiș deasupra capului, incalzire centrala, aer conditionat si tot suportul de îngrijire a sănătății de care ai nevoie! Aveti nevoie de dinti noi? Nici o problemă. Nevoie de ochelari? Asta-i grozav. Aveti nevoie de un nou șold, genunchi, rinichi, plamani sau inima? Sunt toate acoperite. Ca un bonus, copiii dvs. pot veni in vizita la dumneavoastră la fel de des cum o fac acum. Și cine va plăti pentru toate astea? Este același guvern care tocmai ti-a spus că nu își poate permite sa te ingrijeasca dupa ce ai platit 40 de ani taxele catre stat. Și poți să scapi de 4 politicieni inutili, si in plus, pentru că ești un prizonier, nu trebuie să mai plătesti taxe pe venit.
Nu este minunat?”
Bosorogii astia ar/vor impusca tot ce inseamna dreapta si speranta de mai bine a romaniei
iti dau si permisul de portarma?
te tin integral sau numai 2/3 din pedeapsa?(asa prevede legea pt cei peste 60 ani)
asigura certificat medical ca esti responsabil psihic?
nu dealta dar cand vor vedea cati amatori sunt sa se inscrie in programul asta ,s-ar putea sa gaseasca tot felul de chestii ca sa nu te condamne
@tds
lasa domle ” bosorogii”/discuta cu ” aia activi” si vezi cum sta treaba;
iti servesc o ” mostra”:profesoara de geografie,35-40 ani=cum sa votez pe ungureanu,asta a vandut tezaurul la rusi!
poti sa crezi sau nu,e o replica ce mi s-a dat in dupaamiaza asta;
asa ca..mai usor cu pianul pe scari
Intimplator
Pentru mine timpul e pretios, Eu nu discut cu idioti de genul celor cu care vad ca tu conversezi.
Daca profesoara de geografie era o femeie ametitor de frumoasa te-as fi inteles, desi personal nu stau de vorba cu proastele oricit de bine ar arata.
si apropo de pian. Ce piesa la pian iti place mai mult ?
poate se gaseste vreunul de la ard sa-i explice lui ponta ca raspunsul la “nedumerirea lui” il are in casa;socru-sau a negociat-ca ministru al agriculturii-aderarea la EU
Primul ministru, se arată în comunicat, a precizat ca în Uniunea Europeană “am intrat ca şi alte ţări pentru că UE presupune coeziune şi o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de trei ori mai mici decât cel francez şi spaniol despre ce vorbim
tds
Mai lasa oamenii sa respire .
Nu trebuie sa faci valizele ca mergi in Italia ? 🙂
NU ai zis inca daca sa iau gumarii cu mine 🙂
Valize nu imi trebuie. Carnetul de cecuri al lui Rockfeller imi ajunge. Ce sa iau cu mine ?
Au venit activistele ucraine sa demonstreze in Franta . 🙂
http://www.corriere.it/gallery/esteri/11-2012/parigi-femen/1/scontri-le-femen-corteo-anti-gay_b0a64356-31a9-11e2-b54b-5890948d86c8.shtml#1
Francezii bat fara rusine . 🙂
@tds
a. pai de aia are drepta cat are;ca vorbiti numai intre voi;
b. rahmaninov concertul nr 2 si -integral,chopin
c. la varsta mea,nu mai conteaza “frumoasa sau nu”, e inutila intrebarea
Uite aici postarea mea si sa vezi de ce eu prefer pe Rach 3
http://lastnightmusic.wordpress.com/2012/05/24/sa-mori-la-bruges/
Ce esti copil ??? La varsta ta , nu stiu care e, dar nu iti plac femeile ? nu iti place Gioconda , fata cu cercel de perla a lui Vermeer ? femeia care iti zimbeste in parc ? Chiar daca ai avea 150 ani nu te-as crede. Parol ! 🙂
Lansator de rachete palestinian mimetizat . (adica bine camuflat )
http://video.corriere.it/i-razzi-palestinesi-mimetizzati/442b2702-3157-11e2-b54b-5890948d86c8
@TDS
O curiozitate : tu ce fel de sobolan ai fost inainte de `89 ?
Si un sfat (ca sa nu deterioram atmosfera) : uita-ma !
Eu ca sobolan, am fost arestat in Ungaria cu pasaport fals ca sa trec in Iugoslavia si de acolo cu permis de muncitor iugoslav sa trec in Austria si apoi in Germania. Am fost restituit lui Ceausescu. Am fugit ulterior
Eram sef de proiect aici, eram si bisnitar cu filatelia, aveam mai multi bani decit aveai tu, si cu toate astea am vrut sa plec din raiul in care tu mergeai la ski iarna si la mare vara, economisind banii ca sa plec.
Atmosfera ?
Tu esti uitat, dar prea des intri aici si spui gogomanii,. Cum naiba sa te uit cind spui ca Manolescu a fost o curva ? Daca o spunea Havel intelegeam dar daca o spui tu care nu ai stat o zi in inchisoare politica nu inteleg.
@tzepelica/buna seara
care a fost consumul mediu-la varf-de energie electrica anul asta???
cel putin o estimare a ta
@intamplator
Salut !
N-am cifra medie anuala dar va dau cifre edificatoare pt. joi 15.11.2012 vs joi 17.11.2011 :
-consum meniu : 7373 MW/7742 MW;
-consum maxim : 8644 MW/8865 MW.
Se vede involutia.
Ca tot l-a pomenit cineva pe socrul prim plagiatorului Comentariile mele au fost sterse, caci sint cam nedorit pe la liberalii lugojeni.
http://www.ziarulactualitatea.ro/social/ilie-sarbu-noi-banatenii-nu-suntem-obisnuiti-sa-stam-in-genunchi-in-fata-altora-p/
Consum mediu, nu “meniu”, bineinteles.
gaza
curioasa pozitia britanica
+
min de externe francez in zona ” pt armistitiu”
+
rusia tace
+
turcia nu se pronunta
s-ar putea ca la rhyad sa fie o solutie=iran nu prea are bani(embargoul) iar sauditii nu au ce face cu ei/cumva se poate face coneziune siria &gaza…
oricum e interesant/daca se mentine sub control,e bine de memorat si studiat,dupa…
multumesc/bine-nteles ca am citit ” mediu” / sunt ” campion incontestabil” la incurcat tastatura;
la naibii de bine ” se leaga” consumul de energie cu ” pib-ul”,daca iei in considerare ca nu devii eficient economic peste noapte;
daca mai corelez si cu transportul,se poate estima ca romania e iar in” recesiune tehnica”/tr 4 nu arata bine deloc
+
cu ce stiu de la doua mari-pe bune -firme americane cu filiale in europa( reduceri de cca 15 mii personal in eu ,anul viitor)
+
cu ” pas” spus de fmi pentru un nou acord
situatia e cam de ..” cacao”
parca incep sa-i inteleg pe aia de la ard
deja schimb de la posibil la probabil,posibilitatea ca in martie-mai 2013 sa nu fie bani pentru bugetari&pensii;daca vor fi,inflatia ” reala” va fi cel putin de 6-8 ori mai mare decat inflatia ” statistica”
@tds
daca manolescu nu este(repet nu este,si nu” nu a fost”)ce este?
ce nu inteleg: tu ai facut puscarie pentru tine sau pentru manolescu?
cand tu faceai puscarie,fii sigur ca manolescu r….a studentele sale
ca tipul e un bun critic literar ,e poate sau sigur,dar ca este un pupincurist e cert
in general sa mai lasam naibii chestia asta cu ” elita romaneasca”/s-au dus de cele mai multe ori acolo unde erau banii;si pe vremea lui carol1 si a lui ferinand si a lui carol II ,si a lui antonescu si a regimului comunist si -nu se dezmint- si acum-doar ca trebuie sa se miste mai repede/exceptiile confirma regula
daca vrei,
a. am auzit de prea multe ori in literatura despre fanus neagu decat despre radu gyr sau v gheorghiu
b.am auzit de prea multe ori in istorie despre giurescu decat despre gh bratianu
nu citesc/aud nimic despre d draghicescu-daca n-ai auzit despre el vezi wiki-
asa ca vor fi buni in domeniul lor,dar sa nu-i consideram la fel de buni ” oameni politici”
iorga ar fi exemplul ideal
Intimplator
discutia asta era cu tepelica nu cu tine
dragicescu a fost amintit de mine de prea multe ori aici sau in alte parti, Ori Draghicescu nu este acceptat aici si in alte parti, Dragicescu e ignorat cu buna stiinta !!! Nu ai observat asta “?
Manolescu o fi el cum zici, dar Tzepelica e mult mai jos ca el in sobolanism. Nu merita sa fie numit curva de Tzepelica
http://www.b1.ro/stiri/politica/imagini-in-exclusivitate-cu-imperiul-lui-liviu-dragnea-peste-7-000-de-metri-patra-i-piscina-de-lux-i-teren-de-tenis-video-42750.html
Sarac si cinstit, ce puma mea…
@tds
a. @tzepelica/ma simt dator-sper ca nu-l ofensez pe tzepe,sa-i iau partea/voi aveati club a ,noi aveam treigaura trei,voi aveati sfinx,noi aveam mondial/ce sa-i faci diferenta intre ing si arh e evidenta:degeaba esti arh daca nu ai un ing sa te inteleaga/si ,mai sunt si gelos=voi l-ati dat pe patriciu ingii pe roman
b.rahmaninov: raman la parerea mea/asculta si interpretarea unei femei(recomand helene grimaud)
c. cu fata cu ” cercelul de perla” ma intalnesc de cel putin 3 ori/an la haga la ” codoshul” mauritzius/revin cu picioarele pe pamant in autobuzele bucurestene cand tinere de 25 ani se ridica sa-mi ofere locul pe scaun( recomand si ca terapie” crailor”)
@tds
draghicesu/ba da, am observat/si nu pot spune decat un lucru=ca sa progresezi trebuie sa accepti ca ai puncte slabe si sa le corectezi
ori
noi ,” romanii” suntem cei mai “deshteptzi,frumoshi si cinstitzi”
nu avem ce corecta si deci,nu ne trebuie draghicescu