Geopolitica: Ucraina între Occident şi Orient
04/12/2013 | Autor theophyle Categorii: Eveniment, GeoPolitica |
Nota: articolul este un rezumat al unei lucrari mai ample, pregatita de PGA (Politeia Geopolitical Analyses), mult prea “densa” pentru a fi publicata integral pe un site generalist.
Propun cititorului doua articole care se ocupa de formarea entitatii ucrainiene – Barbarii (14) – Apariţia statelor slave: Rusia (Rutenia) Kieveană – 1 si Barbarii (15) – Apariţia statelor slave: Rusia (Rutenia) Kieveană – 2.
***
O scurta istorie a relatiilor ruso-ucrainiene
Ucrainienii isi au originea in marele grup etnic cunoscut sub numele de slavii de est, care includeau pe ruşi, ucrainenii şi bieloruşi. Slavii estici erau aşezaţi de-a lungul râului Nipru unde este azi Ucraina. Ei s-au răspândit mai apoi spre nord, de-a lungul fluviului Volga, la răsărit de ceea ce este azi oraşul Moscova, ca şi spre vest, spre bazinele nordice ale râurilor Nistru şi Bug, unde sunt astăzi sudul Ucrainei şi Basarabiei. Aşezarea lor de-a lungul marilor fluvii est-europene le-a permis să controleze comerţul dintre zonele scandinave-baltice şi succesorii Imperiului Roman (în special Imperiul Bizantin şi coloniile greceşti de la Marea Neagră).
Cu nasterea nationalismului in secolul al XIX-lea, slavii de est au fost clasificati de lingvistii si etnologii perioadei sub următoarele denumiri: Marii ruşi (Velikorossiya – ruşii), Micii ruşi (Малороссия, Maloruşi – ucrainenii) şi Bieloruşi ( byelaruskaya mova), cunoscuti si ca rutenii albi. Studiile etnografice din secolul al XIX-lea noteaza diferente lingvistice şi culturale dintre actualele grupuri etnice ale slavilor din est, fara insa a desena o granita clara între teritoriile ocupate de aceste grupuri.
Identitatea ucraineana moderna apare dupa dispariţia Hatmanatului cazacilor zaporojeni în 1764, dupa ce caracterul multietnic şi multicultural a fost impus de Imperiul ţarist, ca reactie nationalista impotriva acestei acaparari imperiale. Apogeul influenţei ucrainene în interiorul imperiului ţarist a fost atinsă în perioada domniei împărătesei Elisabeta I-a (1741-1762 ), atunci când Alexei Razumovski (cunoscut si sub porecla de “imparatul noptii”), fiul unui cazac ucrainean, s-a casatorit cu împarateasa. In respectiva perioada, o mare parte din guberniile imperiului erau administrate de kieveni.
Fostul teritoriu al hatmanatului cazacilor zaporojeni a fost inclus in provincia imperiala numita Noua Rusia (Novorossiya), care a fost ulterior colonizata cu populatii din tot teritoriul imperiului ţarist. Teritoriile ramase autonome (in special in vestul si nord-vestul provinciei) si in care nobilii ucrainenii aveau aceleaşi privilegii ca şi nobilii ruşii, au început să constituie o problema politica majora pentru împarateasa Ecaterina a II-a (cea Mare), din aceasta cauza ea lanseaza un proces de “rusificare” masiv , incercand sa camufleze acest proces prin sustinerea identitatii istorice comune create de Rusia Kieveană. Această identitate a tuturor ruşilor din grupul slavilor de est a ajuns să înglobeze indentităţile naţionale ale ucrainenilor, bielorusilor şi ruşilor, cu polonezii bineinteles nu a mers de loc. Identitatea ucraineana a ramas captiva, desi au fost cel putin doua experimente de capatare a unei independente statale, ambele in preajma razboaielor mondiale si ambele extrem de nefericite pentru ucrainieni. Naţionalismul ucrainean reînvie odată cu apariţia statului independent ucrainean in 1991.
De ce Ucraina nu-şi poate permite o secesiune politică de Rusia?
Raspunsul nu este de loc complicat si nici un “premiu” European nu poate re-desena realitatile realitatile geostrategice ale regiunii. Majoritatea cartilor castigatoare se afla in mainile Rusiei si nimic din ceea ce pot face europenii nu poate genera o dinamica care sa contracareze aceste avantaje strategice pe care le are Rusia. Singura alternativa pentru ucrainienii care doresc o apartenenta Europeana in Afarea Rusiei este despartirea si implicit secesiunea teritoriala a Ucrainei. Pret enorm de greu de platit pentru majoritatea cetatenilor acestei tari.
Moscova este sustinuta in demersul ei de refacere a dominaţiei în fostele republici ale URSS de o populatie rusofona masiva in provinciile estice ale Ucrainei (vezi harta de mai jos).
Aproape toate avantajele economice pe care le-a avut Ucraina pe timpurile “imperiilor ruse” au fost anihilate cu grija in ultimul deceniu de catre geniul malefic al noului Ţar, Vladimir Putin, sa vedem cum:
- Ucraina a reînnoit permisiunea de staţionare la Sevastopol a flotei ruse din Marea Neagră până în 2042. Clar că presiunile politice ale Kremlinului au făcut-o să accepte păstrarea bazei navale ruse pe teritoriul său.
- Micsorarea pana la minimul posibil a exporturilor de cereale din Ucraina spre Rusia. Daca pe timpul URSS cam 45-50% din granele Ucrainei ajungea in afara ei, astazi exporturile de cereale au atins minimul istoric de 13-15% din totalul cerealelor ucrainiene. Producţia internă de cereale a Rusiei acoperă integral necesarul sau de consum şi îi permite să faca si exporturi.
- Continuitatea teritoriala a Rusiei spre Marea Neagră şi Marea Azov nu este in nici un pericol avand in vedere doua lucruri – primul si poate cel mai important – prezenta bazei navale ruse de la Sevastopol si al doilea este faptul ca Rusia isi exporta astazi si petrolul si celelalte marfuri pe care le exporta din porturile de la Marea Neagra prin porturile de la Marea Baltică.
- Rusia deposedează gradual Ucraina de principalele sale active industriale prin intermediul fuziunii sau preluarii lor directe de catre firme rusesti. (Atentie Romania!)
De fapt Ucraina nu are nici un subiect cu care poate negocia cu Rusia, inclusiv conductele de transfer de gaz si petrol spre Europa. Rusia a aratat foarte lesne ca poate inchide robinetul fara sa se sinchiseasca de cat de friguroasa este iarna europeana. Pana la urma ucrainienii au fos siliti de europeni sa se conformeze cerintelor Rusiei.
Problemele Ucrainei sunt si mai mari astazi decat erau pe timpul administratiilor Ronald Reagan in Statele Unite. Orice analist serios intelege ca fara umbrela politica a Statelor Unite, Uniunea Europeana nu poate garanta nimic Ucrainei. Astea ar fi si cauzele:
- O mare parte din populatia Ucrainei este loiala Moscovei si crede ca singura soluţie pentru o redresare a economiei Ucrainei este o colaborarea economica extinsa cu Mama Rusia.
- Diminuarea sau chiar ruperea relatiilor economice cu Rusia ar activa automat mişcările secesioniste din Crimea şi Estul Ucrainei. Rusia poate destabiliza foarte usor Ucraina prin iniţierea unor revolte în interiorul societatii ucrainene.
- Americanii sprijina numai verbal (si asta destul de firav) intentia de integrare a Ucrainei in spatiul Uniunii Europene. Administratia Obama este interesata de colaborarea Rusiei in Orientul Mijlociu (Siria, Iran, etc.) si in America Latina, unde au aparut multe guverne de stanga ce colaboreaza foarte strans cu Rusia (Venezuela, Bolivia, Nicaragua, etc,.)
- UE nu poate asigura securitatea internă a teritoriului ucrainean în faţa presiunilor economice ale Rusiei si nici nu poate prezenta alternative fezabile economice si de securitate interna. Economia Ucrainei nu poate concura cu multinationalele europene, care in multe cazuri vor canibaliza (asa cum s-a intamplat la noi) industriile invechite care lucreaza astazi la limita subzistentei cu multe ajutoare de la stat.
Stiu ca analiza mea poate pare cinica, asta este insa adevarul care trebuie luat in consideratie. Maine voi posta un nou articol legat de impactul pe care il pot avea evenimentele din Ucraina asupra spatiului romanesc (inclusiv R. Moldova). Un singur lucru totusi am sa-l spun astazi: incidentele si demonstratiile din Ucraina faciliteaza trecerea Moldovei in Spatiul European. Rusii vor fi foarte ocupati acolo pentru a incerca sa obstructioneze ceea ce a inceput deja in spatiul romanesc – Dumnezeu si de aceasta data ii iubeste pe romani!
Bibliografie, note si citate:
PGA (Politeia Geopolitical Analyses) – Ucraina: Studiu de caz 1991 – 2013
Olena Viter, Rostislav Pavlenco, Mihailo Honchar,Ukraine: Post-Revolution Energy Policy and Relations with Russia (Russian Foreign Energy Policy),Ed.GMB Publishing Ltd ,Londra,2006.
Paul J. D’Anieri,Economic Interdependence in Ukrainian-Russian Relations, Ed.State University of New York Press, Albany,1999.
FP – 8 Geopolitically Endangered Species
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
subiectul e f. interesant si mai putin stiut de mine.
Imi pare nespus de rau de ucraineni (de cei pro UE). Cunoastem metodele bolsevice ,KGBiste , Dumnezeu sa ii apere ca din alta parte, vedem, slabe sperante.
Scuze ca revin la situatia din Romania, dar si aici se pare ca invie bolsevismul. L-am auzit pe Ponta enumerind membrii PSDisti care vor face parte din asa zisa comisie Calarasi : Gabriela Firea, Nicolicea, Serban Nicolae si inca 3 mai putin celebri.Presedintele comisiei va fi unul din primii doi!
Corpul de control al guvernului si toate organismele similare vor colabora cu comisia.
Mai e nevoie de justitie? Eu zic ca nu!
este interesant si merita cunoasterea cititorilor nostri
Articol abordat foarte realist. Evaluarea avantajelor si dezavantajelor, a pierderilor si a cistigurilor este ca la o partida de sah. Atuurile Rusiei sint atit de mari ca si o deplasare spre Europa poate sa fie contrata si destabilizata. Cred ca UE nu este pregatita sa joace aceasta partida de sah. Dar greseala apartine politicienilor ucraineni (inclusiv presedintele) care s-au grabit sa afiseze iluzii europene. Fructul asta nu este copt si are nevoie de conditii altfel nu va mai fi.
este o partida de sah, desi in Romni liderii nostri prefera in cel mai bun caz – tablele
îmi place concluzia 🙂
am o curiozitate – câţi dintre rusofoni reprezintă populaţie veche “autohtonă” a Ucrainei şi câţi au fost colonizaţi pe timpul puterii sovietice?
nu cred ca exista date (libere) de acest gen
salutare si merci pentru un articol “greu” si cu impact 🙂
salut,
cu placere 🙂
Incredibil cat tupeu:
“Proiectul de lege care prevede că femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi minim de 15 ani, a fost avizat, miercuri, de Guvern, afirmă surse oficiale.
Începând din ianuarie 2035, femeile se vor pensiona, ca şi bărbaţii, la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Măsura se va aplica femeilor născute după decembrie 1970″.
Va recomand un media player destept imi cer scuze
Receptor Cablu HD – Amiko CHD-8240 CICXE PVR
Receptioneaza 131 canale tot ce transmite digi care pot fi inregistrate pe USB sau HD
Se poate folosi ca media player reda fisierele video de pe YouTube se pot reda fisierele
mp3 sau pozele va puteti conecta la internet
MPEG-Fully DVB-C HD compliant
Conax Embedded with Common Interface
5000 channels (TV and Radio) programmable
Two High Speed USB 2.0 Connections
USB WiFi Support (Ralink RT5370 chip only)
YouTube videos (WiFi connection required)
RSS Reader & Weather Forecast Functions (WiFi connection required)
Channel Recording to External Storage Devices
Timeshift support
Channel Recording & Timeshifting Simulteniously (optional)
Channel switching time less than 1 second
True-color, User Friendly On-Screen Display (OSD)
Full Picture In Graphic (PIG) function
Electronic Program Guide (EPG) for on screen channel information
Subtitle supported
Teletext supported by VBI insertion and software emulation
Parental lock facility by channel and program event
e bine de stiut 🙂
se considera ca cea mai veche scriere aste pe tablitele de la Tartaria
http://www.reelisor.com/p/vinca_the_mother_of_europe/
din nefericire neomologate si nerecunoscute stiintific! Deci, de fapt inexistente 🙁
Ponta vorbeste in numele lui Isarescu, iar Isarescu tace!
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-il-implica-pe-isarescu-in-scandalul-cu-basescuguvernatorul-poate-sa-transmita-mesa-1070846.html
draga Cedric,
ti-am mai zis si ieri, astia lucreaza impreuna si cel mai iubit dintre romani este o molusca fara pereche!
Se confirma din nou!
buna seara. ce nu face viticultorul ca sa aiba recolte manoase si inca un mandat pana la pensie… dupa cum sade frumos pe coada deja la recunoscut pe ponta ca fiind alfa
l-a.
care pensie Radule,
pe asta il duc la cimitir direct de la biroul lui de la BNR si il ingroapa cu fotoliul
Inca o dovada ca astia lucreaza pe toate fronturile:
http://sorinamatei.blogspot.fr/2013/12/lupta-pentru-controlul-politic-al.html
draga Cedric,
suntem prajiti!
Seara buna
“sint un dobitoc ” Am ajuns la virsta asta fara sa am habar ca exista in Romania orasul Salaj . 🙁
Acum inteleg de ce nu voi ajunge nici politician si nici macar bugetar. 🙂
E Ok, Stef, nici eu! Ti-am raspuns pe contributors 🙂
Citit . 🙂
interesant zic eu:
http://cursdeguvernare.ro/rosia-montana-gold-corporation-urmarita-penal-pentru-evaziune-fiscala-si-complicitate-la-spalare-de-bani.html
Flagrantul la primarul PNL, Emilian Frâncu, l-a costat funcţia pe şeful DGA? De ce vrea Radu Stroe să controleze serviciul anticorupţie din Ministerul de Interne – Justiţie
Nemulţumirea lui Radu Stroe
Potrivit unor surse din cadrul DGA, totul a pornit de la nemulţumirea lui Radu Stroe (PNL) atunci când a aflat că DGA a participat la ancheta procurorilor DNA privind cazul primarului (PNL) din Râmnicu-Vâlcea, Emilian Frâncu.
Potrivit unor surse, ministrul a cerut verbal ofiţerilor DGA să se limiteze în acnhetele DNA doar la cazuri de corupţie privind ofiţeri din Ministerul De Interne. Aceleaşi surse au arătat că el ar mai fi mai cerut să fie anunţat despre toate anchetele în care sunt implicaţi politicieni din USL.
Sorina Matei: “Nu mică a fost furia ministrului liberal când și-a văzut primarul arestat chiar de propriii angajați”
Sorina Matei susţine că ofiţerii DGA au păsstrat confidenţialitatea anchetei, fapt care a stârnit reacţii vehemente din partea lui Radu Stroe. “Nu mică a fost furia ministrului liberal când și-a văzut primarul arestat chiar de propriii angajați fără să știe. Ofițerii DGA au păstrat în confidențialitatea cauzei, însă tocmai asta ar fi provocat o reacție vehementă la nivelul conducerii ministerului de Interne, ministrul Radu Stroe dând chiar ordin verbal ca între DGA și DNA colaborarea să se reducă cât de mult este posibil. Un ordin scris și semnat de ministru ar fi putut însemna chiar un abuz în serviciu, cele două structuri putând colabora potrivit legii,” susţine jurnalista.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/flagrantul-la-primarul-pnl-emilian-francu-l-a-costat-functia-pe-seful-dga-de-ce-vrea-ra-1070804.html#ixzz2mZPv5Pq4
Intrebare intrebatoare (cam lunga):
Presupunem ca Basescu are determinarea sa atace bugetul la CC (dupa ce Parlamentui ii va fi trimis a doua oara bugetul la promulgare). Ar putea avea o sansa motivul ca nu se respecta legile care prevad alocarea a 6% pentru sanatate si pentru invatamant?
Constitutia zice la art.1 paragraful 5. ca :
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
In general nerespectarea unei alte legi anterioare ar putea fi motiv de neconstitutionalitate pentru o alta lege care nu prevede abrogarea prevederii cu care este in contradictie?
salut! da, au mai fost cazuri.
Hopa !
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-16134797-toate-acordurile-bilaterale-incheiate-rusia-statele-pentru-constructia-south-stream-incalca-legislatia-europeana-oficial-comisia-europeana.htm
Curioasa decizia asta .
North Stream , tubul care duce gazul direct din Rusia in RFG prin Marea Nordului , e proprietate 51 % Gazprom dar se vede ca atunci cind e vorba de nemti , UE priveste in alta parte .
Bun seara,
Revine Nabucco?
Nici poveste .
Toate conductele care alimenteaza UE cu gaz din Rusia si Africa incalca principiul : producatorul gazului nu poate fi si proprietarul tubului .
Normativa UE prevede ca magistralele de gaz sa aiba alti proprietari decit cei care furnizeaza gazul .
La italieni , statul care e principalul actionist al ENI, e si proprietarul retelei nationale de tuburi de gaz. Au separat ENI de reteaua de transport dar principalul proprietar e tot ala . Adica statul .
Iar magistrala care aduce gazul din Africa in Italia (si se ramifica prin reteaua nationala pina la nodul de interconectare UE din Austria) , e tot proprietate ENI .
Astia la UE se trezesc mereu cind e prea tirziu .
buna seara
ucraina ca ucraina,dar ce facem cu romania?
auzii ca azi ponta ‘i-a ordonat’ lui stroe sa mearga la jai si sa le spuna alora ” verde-n fata” ceva de genul” ne bagam picioarele in schengenul vostru”
daca o tine tot asa maine poimaine va zice ” mai tineti mcv-ul ala? daca nu renuntati noi plecam din eu”
socru-su ala,daca tot vrea sa faca o comisie sa examineze pe basescu la cap ,mai bine ar incepe cu ginere-sau
p.s anecdotic: daca ati sti ce se distreaza functionarii care participa la jai cand il vad pe stroe cum merge de parca ar avea o proteza in fund
haos-numele tau e de fapt-ponta
http://www.zf.ro/companii/haosul-din-infrastructura-romaneasca-harta-lui-ponta-cu-autostrazi-prioritare-s-a-schimbat-de-pe-o-zi-pe-alta-11741411
Theophyle 🙂
Pare ca o sa platesti taxa anuala pentru blog .
http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-16135193-detinatorii-sau-potentialii-detinatori-domenii-internet-vor-plati-taxa-anuala-reinnoire-proiect-hotarare-guvern.htm
buna dimineata,
postare noua – Revista Presei – 5 decembrie / Bugetul fanarioţilor roşii
ar fi bine daca regiunile care doresc valorile europene(anti-mafie,anti-coruptie,libertate) sa fie separate ca regiuni autonome ,iar cele care doresc valorile sovietice(mafie,coruptie,dictatura) sa aiba la randul lor autonomie.nu e nevoie ca ucraina sa se rupa in tari diferite.ucrainienii care isi doresc libertate sa migreze in regiunile liberale,iar cei care doresc dictatura si bici sa mearga in regiunile estice.
si in orase s-ar putea face sectoare liberale europene si sectoare pro-sovietice.
asa fiecare cetatean poate locui unde se simte ca acasa.
pe ideea asta si transilvania ar trebui sa fie autonoma, asa ar scapa de baronii clasici, iar cei transilvaneni, inca firavi, s-ar anihila…ti-ar placea? dar atunci cum s-ar descurca ceilalti? asa este si in ukraina, pro-rusi sunt cei sustinuti social, de asta le place tatucul…