Compasiune
25/12/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Eveniment |
Compasiunea este unul din putinele sentimente care transforma individul intr-un membru de calitate al societatii in care traieste. Compasiunea unui individ este un sentiment profund personal care contine manifestari sociale de genul unul pentru multi-multi pentru unul.
Compasiunea nu este un element transmis genetic, ci este generat prin educatie si exersat social din cele mai fragede varste si pana la diparitia fizica a individului. In multe societati si religii compasiunea este transcedentala, ea depaseste granitele existentei fizice, compasionatul fiind tinut minte generatii intregi sub forme diferite – in crestinism este sanctificat, in judaism el va fi tinut minte ca tsadik, uneori facator de minuni. In islam este transformat in Al-Rahman, adica un om care poarta pecetea divinitatii prin primirea darului pe care-l detine aceasta divinitate.
Etimologic, provenienta termenului este latin: com-passus-sum, adica suferinta comuna. Asa cum am mentionat, compasiunea este un sentiment de reciprocitate si grija colectiva, generat din empatie si altruism. Compasiunea NU este in nici un caz mila (sentiment despre care vom discuta intr-un alt articol).
Desi compasiunea este un sentiment social, el nu poate fi cautat in institutiile societatii. Compasiunea nu poate fi gasita in catedrale si nici intr-una din institutiile statului. Compasiunea nu este apanajul preotilor si nici a ministrilor, ea poate fi insa sentimentul pe care un ministru sau un preot il poate avea sau nu.
Din nefericire, multi profesionisti, de genul de mai sus, il exercita “mecanic”, ca parte din fisa postului – gresit si nedorit! Compasiunea este muntele pe care a urcat Mantuitorul pentru a-si timite mesajul “Noului Juramant” – il veti gasi integral in “Predica de pe munte a Mantuitorului.” [Evanghelia dupa Matei 5:1 – 7:29]. Unul din cele mai importante texte din Noul Testament. Puteti gasi compasiunea si in parabola “Bunului Samaritean” [Evanghelia dupa Luca 1-:25-37] sau in A Doua Epistola catre Corinteni a lui Pavel.
Acum 10 ani am tinut in mana un text vechi de 23 de secole, remasita Eseniana a unor adevaruri stravechi, sta scris acolo:
Mila se simte pentru un altul – Compasiune nu cunoaste un alt [altul esti tu]
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Crăciun fericit !
E pentru prima oară când găsesc o atât de simplă explicație a diferenței dintre milă și compasiune.
Craciun fericit!
Cu placere doamna profesoara.
Craciun fericit!
Subscriu textului vechi de 23 de secole, ramasina Eseniana. Completez prin cuvintele Mantuitorului “(..). Mila voiesc, iar nu jertfa, (…)”, Evanghelia dupa Matei 9 : 1- 38.
Craciun fericit,
multumec pentru completare
Craciun fericit!
Multumesc Clemy,
si voua draga mwa 🙂
Craciun fericit si in pace!
ma consider credincios,atat cat mi se ingaduie
dar as completa despre compasiune
1. Luati aminte ca faptele dreptatii voastre sa nu le faceti inaintea oamenilor ca sa fiti vazuti de ei; altfel nu veti avea plata de la Tatal vostru Cel din ceruri.
2. Deci, cand faci milostenie, nu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii in sinagogi si pe ulite, ca sa fie slaviti de oameni; adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor.
3. Tu insa, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta,
4. Ca milostenia ta sa fie intr-ascuns si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie.
Numai bine, Intamplator, Craciun fericit si multa sanatate!
Salutare si Craciun linistit, cu pace si bucurii tuturor membrilor si cititorilor! 🙂
Pacea Mantuitorului, nascut in ieslea Bethleemului, sa fie peste toti romanii, din tara si din diaspora 🙂
Mi-au plecat musafirii (poftiti si invitati), acuma e vremea de strans si spalat vasele 😆
Buna Dimineata,
Craciun Binecuvantat si voua! Pace, buastare si multa sanatate.
Craciu fericit!!!
Craciun fericit, sanatate si bunastare!