Makuya lui Hristos
17/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica |
Crestinismul japonez este probabil unul din cele mai interesante din lumea crestina. Bineinteles ca nu ma refer la cel catolic, care si-a transferat dogmele, fortand mentalitatea japoneza sa se transforme pentru adoptarea religioasa, fara a lua in considerare specificul societatii. Trebuie mentionat ca iezuitii au facut-o cu o iscusinta deosebita; multi dintre noi am citit Shogunul lui James Clavel, in care autorul descrie destul de realist acest proces de crestinare catolica a unei parti a elitelor japoneze.
Cel mai mare ganditor crestin-japonez din toate timpurile a fost Uchimura Kanzō (1861-1930), evanghelist crestin si fondatorul “miscarii fară-biserica” (Nonchurch Movement -Mukyōkai). Kanzō a scris cam 50 de volume, jumatate din ele teologice si cealalta jumatate, studii biblice. Despre el am scris odata si am gresit profund. L-am crezut eretic vanitos, el nu a fost nici eretic si nici vanitos. Eu am fost un venetic neintelegator.
Cand jertfa pentru un ideal este un lucru normal in societatea nipona, este extrem de dificil de explicat jertfa lui Iisus, care este pentru japonezul de rand un lucru inteles de la sine. Kanzō a reusit sa o explice in felul sau, pe care eu l-am interpretat ca eretic; ce ignoranta si vanitate din partea mea!
Teologia lui Uchimura Kanzō nu include nici locas de cult, nici liturghie in afara Bibliei, nici taină si nici cler. Comunitatile (shukai-intalniri) sunt de fapt grupuri de oameni care invata Biblia impreuna (seisho shukai). Comunitatea specifica este calauzita in procesul de asimilare a pildelor biblice de un invatator (sensei). Pentru capitolele mai dificile sau conflictuale exista un invatat itinerant (dokuritsu dendosha). Cand liderul spiritual al grupului moare, grupul se dizolva pentru a se reuni in acelasi format sau altul diferit. Pur si simplu, armonia nu mai exista, ea trebuie reconstruita in jurul altui sensei. Zilele de duminica ale comunitatii sunt dedicate faptelor bune si ajutorarea semenilor si sunt petrecute fara tutun sau alcool.
Inutil de mentionat ca aceasta biserica a fost in totala opozitie fata de militarismul japonez. Uchimura Kanzō a fost surghiunit pentru ca a refuzat sa se incline in fata imparatului japonez (Meiji) si si-a pierdut postul de profesor.
Aveti un articol din wikipedia despre aceasta comunitate. Situl lor in japoneza si engleza.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]