Articole pe subiectul: Japonia

Ştiri Externe: 24 aprilie 2014 – Criza Ucraineană / SUA îşi mobilizează aliaţii asiatici

Ucraina: Securitatea siturilor nucleare, amenințată. Situația politică actuală din Ucraina reprezintă o amenințare pentru securitatea siturilor nucleare ale țării, a avertizat miercuri șeful partidului social-ecologic “Uniunea. Cernobîl. Ucraina”, Iuri Andreev. “Ceea ce se petrece în prezent este extrem de periculos. Niciun sit nuclear din Ucraina, între care zona Cernobîl, nu beneficiază de o protecție garantată împotriva tentativelor indivizilor, care și-au […] Continuare…

Makuya lui Hristos

Crestinismul japonez este probabil unul din cele mai interesante  din lumea crestina. Bineinteles ca nu ma refer la cel catolic, care si-a transferat dogmele, fortand mentalitatea japoneza sa se transforme pentru adoptarea religioasa, fara a lua in considerare specificul societatii. Trebuie mentionat ca iezuitii au facut-o cu o iscusinta deosebita; multi dintre noi am citit Shogunul lui James Clavel, in […] Continuare…

ZEN

Zenul este viziune filosofico-religiosa a Marelui Vehicol Budist (Mahayana). Recomand cititorului sa lectureze articolul “Budismul în China şi manuscrisele de la Dunhuang.” Budismul chinez si cel japonez fac parte din budismul est-asiatic sau mahayana.  Nimeni nu cunoaşte în prezent originile geografice precise ale şcolii budiste Mahayana. Este plauzibil ca diversele elemente ale Mahayanei să se fi dezvoltat în mod independent […] Continuare…

China sursa culturală majoră pentru Japonia şi Coreea – artele plastice

China Arta plastica chineza este una dintre cele mai vechi din lume, materialele sunt diverse – de la hartie, pe care au fost printre primii care au fabricat-o, si pana la materialele mai complicate, culminand cu matasea sau portelanul.  Conceptia artistului chinez difera diametral de cea a artistului occidental. Au trecut milenii pana la dezvoltarea “orgoliului” artistic si accentul pe […] Continuare…

China sursa culturală majoră pentru Japonia şi Coreea – lingvistică

Limba chineza (rezumat) Limba chineză face parte a familiei de limbi sino-tibetane şi cred că a existat o limba de origine, denumite proto-sino-tibetană, de la care au derivat limbile sinice şi tibeto-birmaneză. Relaţia dintre chineză şi alte limbi sino-tibetane este un domeniu de cercetare activ, cum este şi încercarea de a reconstrui limba proto-sino-tibetană. Principala dificultate în acest efort este […] Continuare…

O Istorie a Japoniei – 7 (final)

De la Shogunatul Tokugawa la restauratia Meiji În prima parte a secolului al șaptesprezecelea, Shogunatul Tokugawa  a bănuit că toți comercianții sau misionarii erau spioni ai puterilor europene. Din această cauză intrarea lor în Japonia a fost controlată cu strictețe din ordinul personal al Shogunului. Un marinar englez pe nume William Adams, călătorind pe un vas olandez, a eșuat pe […] Continuare…

O Istorie a Japoniei – 6

Feudalismul de la Daimyo la Şogun (3/3) Samurai este un termen care a fost folosit pentru a desemna un membru al aparținînd nobilimii militare. Cuvîntul samurai este derivat din verbul japonez saburau (de unde a derivat și numele masculin “Saburo“) însemnînd a servi. Samuraiul era literal servitorul unui nobil. Au existat și femei samurai. În Japonia medievala doar samuraiului îi […] Continuare…

Artizanii tradiţiei japoneze

Redactat de @Demeter Trei denumiri in trei limbi diferite, cu acelasi sens, insa cu conotatii diferite – Gheisha in japoneza, Kisaeng in coreeana si Yueji sau Mingji in chineza. Toate cele trei (patru) denumiri nu sunt sinonime, dar reflecta numele unei profesii artizanale, cu o traditie milenara, traditie  care a perpetuat obiceiuri  pe care majoritatea occidentalilor nu numai ca nu […] Continuare…

Calea ceaiului – chanoyu, chakai şi chaji

Redactat de @Demeter Calea ceaiului sau ceremonia ceaiului (chanoyu sau chado)  este in primul rand un ritual care deriva din budismul clasic si pana la urma s-a impamantenit in Budismul Zen practicat in Japonia. Ceaiul detine o valoare sacra intr-un fel asemanator vinului in crestinism.  Filozofia Zen considera ca aceasta cale a ceaiului intruneste cele patru elemente necesare spiritului – […] Continuare…

Pagina Urmatoare »