“Privatizările” care ne-au ars la buzunare
20/04/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Romania nu a “privatizat” nimic, ci a dat totul de-a gata si degeaba, atunci cand gaurile facute in contabilitatea firmelor de stat de catre politrucii pusi pe pile politice nu au mai putut fi acoperite de la buget. Putine “investitii” cu capital occidental au pornit chiar de la firul ierbii in Romania. Marea majoritate au fost “investitii” in doua sectoare strategice (bancile si energia) care au avut aceeasi reteta: firma romaneasca (de regula, monopol sau cu piata foarte stabila si baza de date enorma de clienti captivi) imposibil de sustinut (din motive de pierderi) vanduta la un pret mult subevaluat, dupa ce in prealabil statul a “sters” datoriile (achitandu-le cu bani de la buget).
Cam asta a fost reteta de succes a multor “investitii” straine. Sa dau un exemplu: o banca romaneasca, bunaoara Banca Agricola, azi Raiffeisen. Care a fost “vanduta” ca in bancul de la Radio Erevan: statul roman nu doar ca a vandut-o, insa a mai dat si bani ca sa scape de ea, si Isarescu era chiar incantat! Exceptie a facut BCR, vanduta printr-o licitatie internationala (insa ce folos, ca banii castigati atunci i-a praduit Tariceanu pe pensii marite, care au adus PNL doar un 5% in plus in alegerile din 2008).
Nu spun ca toate privatizarile s-au facut asa, caci insa cele mai multe (si strategice) cam asa au fost. Cand nu au avut pierderi, au fost mult subevaluate (din motive politice de intrare in UE). Sa dau un exemplu? Petrom. Adrian Nastase a vandut Petromul (cu rezerve subsolice cu tot) pe pretul unui pumn de scobitori. E-On, CEZ si GdF sunt alti titani occidentali care au gasit aici o piata numai buna de praduit, asa cum o dovedeste Curtea de Conturi. Pentru intrarea in UE, Nastase si-ar fi vandut-o si pe matusa Tamara, daca ar fi vrut aia din UE sa o cumpere!
Pana la urma, afacerile sunt afaceri. Daca statul roman a vandut in pierdere, prosti ar fi cumparatorii sa nu profite. Ce nu inteleg insa e comportamentul statului care a inchis ochii la praduiala post-privatizare.
Si asta in timp ce romanilor li se taiau salariile pe motiv de “reforma statului”!
Certificatele verzi, co-generarea, accizele, taxele de tot felul au umflat fiecare factura la curent pana la un nivel in care iti vine sa iti iei campii. Unde era statul cand baietii destepti cumparau de la Hidroelectrica si vindeau scump catre populatie, sau cand bancile puneau comisioane si pe privitul la bancomat?! Era ocupat cu “reforma”, probabil!
O sa ma intrebati care stat. Ala, statul roman reprezentat de Videanu si Varujan care ii acordau subventii altui smecher ca Ioan Niculae, de acel “stat” vorbesc. Insa se pare ca romanii traiesc mereu filmul “economia ca o prada”. Inainte de privatizare, au fost furati de compatrioti saraci si cinstiti (Ilici la brutarie!), dupa privatizare au fost furati de “investitori” europeni cu gulere albe si 7 randuri de dinti, cu complicitatea statului “de drept” care le taia salariile sub Boc si le baga taxe mai mari sub Ponta.
Solutia nu e nici nationalizarea, nici datul pe degeaba, ci respectarea legii drepte. Insa cine sa faca o lege dreapta, cand exact de la cei din Parlament incepe (si nu se mai sfarseste!) putregaiul? Ma intreb daca peste vreo sute de ani nu cumva si mormintele romanilor vor fi distruse si nu se vor rasari peste acele locuri sfinte vreun mall sau vreo plantatie de rapita sau vreo eoliana….semn al destinului nostru “european” ce camufleaza (prost) o viata…ca in jungla!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Impecabil!
Buna ziua !
Un exemplu de privatizare care nu a ars doar la buzunare ci a ars si cateva de zeci de oameni :
” În insolvență, însă, Pionierul a ajuns în mod artificial, nu în urma activității sale economice.
Patronul israelian Gideon Zelivanski a cerut intrarea în insolvență a companiei pentru a-l împiedica pe iranianul Mostafa Gozal să îi scoată la vânzare activele, în contul unei datorii de circa 1,8 milioane de euro.
Datoria se referea la un pachet de 27 la sută din acțiuni pe care Zelivanski le-a preluat de la Mozal și nu le-a mai plătit niciodată.
Deși datoria de 1,8 milioane de euro a încetat să mai greveze asupra întreprinderii, Pionierul continuă și astăzi să fie în insolvență.” http://www.riseproject.ro/articol/colectiv-incursiune-in-fabrica-mortii/
Buna ziua
Eu unul abia astept sa intre in vigoare legea aia cu 51% produse romanesti in supermarket-uri
Atunci pe cine vor mai da vina “producatorii”romani?
salut , producatori romani nu prea mai exista . dar stiti bine ( probabil calatoriti mai des ca mine in vest 😀 ) ca in franta , italia etc sunt campanii publice prin care consumatorii sunt indemnati sa cumpere produsele de la producatorii lor 🙂
ce e rau in a cumpara , de exemplu , sare romaneasca .. in loc de sare adusa de la turci ? e rau pentru intermediari , insa pe termen lung e sanatos la propriu si la figurat . cartofii polonezi sunt mai buni ca cei de la reghin ?
ps – in privinta legii .. cred ca e cam greu de pus in aplicare si reprezinta de fapt incompetenta legiutorilor romani in managementul pietei . sunt produse sezoniere pe care Romania nu le poate acoperi din productie proprie pe timp de iarna . dar asta e nivelul competentilor care au condus /conduc Romania . ca fapt divers .. USA cumpara de 2 ani ( in crestere ) cereale romanesti – sunt foarte cautate 😀
Buna ziua,
Nesimtire este un eufemism pentru jigodii 👿 O alta institutie transformata intr-o mare famiglie. au si o concluzie ….Auditul nu este obiectiv. poate se uita si la salariile pe care le au. Cred ca in urma cu ceva ani era un sef/presedinte ANRE cu un salariu anual/lunar de peste 50.000 euro.
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-20948517-anre-despre-raportul-dur-curtii-conturi-privind-piata-energiei-auditul-nu-prezinta-concluzii-actualizate-obiective-redus-drastic-tarifele-distributie.htm
Telenovela continua, se pare ca MM s-a retras.
http://www.stiripesurse.ro/livetext-ziua-z-la-pnl-ramane-sau-nu-munteanu-candidat-hartia-a-teptata-de-liderii-pnl_991564.html
oficial – In consecinta am consimtit in urma discutiilor sa imi retrag candidatura, am acceptat aceasta chestiune
http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_locale_2016_bucuresti-20948687-live-text-marian-munteanu-nimic-din-ceea-spus-nu-natura-incrimina-mod-real.htm
stapanirea Romaniei a invins 😀
mai stiti vreo tara in care candidatii se retrag pentru ca nu convin altei tari ?
buna Mar 😀
Mda, la cât de hoţi/’jmekeri’ suntem noi românii probabil că TOATE ’privatizările’ sunt jafuri ordinare, singura diferenţă că unele au fost depistate şi altele nu încă.
Buna seara!
Acest “candidat” venit pe filiera Dudu Ionescu – Athanasiu nici nu trebuia propus de PNL. ce se deduce de aici si asta se vede de pe Statia Spatiala:
1. PNL nu pare condus de cei care sunt oficial sefi ai partidului. Acestora li se servesc propuneri si oameni si ei accepta. Insa ei nu au initiativa si sunt doar servanti.
2. PNL nu are resursa umana. Sa il prezinti pe Munteanu ca “reprezentant al societatii civile” e o bataie de joc la adresa societatii civile, cea care l-a facut pe Iohannis Presedinte (ca doar nu Partidul l-a facut!0
3. PNL prezinta candidati vulnerabili pentru prostiile spuse si/sau facute de acestia cand erau tineri. Indiferent de ce zic unii sau altii, Munteanu era vulnerabil pentru colaborarea cu Virgil Magureanu si Sistemul. Restul apartine beznei anilor 90, cand toti erau o apa si un pamant. Ce credea Munteanu in anii 90 e nerelevant azi (poate il intreaba cineva pe tovarasul Alexandru Florian ce credea si scria el in anii comunismului), conteaza ca azi nu are nici un plan ca Primar al Capitalei si ca nu e bun ca primar nici intr-o comuna din munti.
Dudu Ionescu asta n-a fost si in trupa lui Voiculescu pe la haznale dupa PNTCD? Poate ma inseala pe mine memoria, sa nu gresesc…
2003-2005, membru al Partidului Umanist. Nu l-au pus pe lista in 2004, ca sa se aleaga…
A candidat din partea PD in 2008 si nu s-a ales. Etc.
Insa cea mai tare faza cu Dudu e ca, la in moment dat, prin 1998, a avut ideea unei amnistii legate de Alegerile din 1989. Emil Constantinescu il sustinea…
Salutare! 🙂
cautati sa vedeti ce firma a adus dudu ionescu in Ro , in domeniul militar . si apoi se intelege a cui sageata e dudu ionescu si ca toata afacerea asta cu Munteanu e mai mult mai perversa .
Interesant… si din aceasta sageata elbit el aranjeaza de la Cotroceni sa-l puna pe Munteanu…
Cre’ ca stim si cine le-a dat aprobare “inalta” derbedeilor sa agaseze pe Kovesi?
cam asa 😀
iar ce a facut “firma” aia ( cu nea dudu ) se numeste -crima!
Seara buna!
For Those About To Rock, I Salute You! 🙂
1. “Nu ne vindem tara!” pentru ca “Noi muncim, nu gandim”. Ilici la brutarie!
2. “Privatizarile” ne ard la buzunare in continuare. Si ne vor mai arde, inca. Daca doar ne-ar fi ars…
3. In 2008, ministrul Justitiei de pe atunci, Catalin Predoiu, a pierdut alegerile in colegiul Buzau. Era in competitie cu un multiplu cercetat penal. Ghiveciu. Nici nu mai conteaza acum cine si daca mai candideaza din partea PNL la Primaria Generala; parerea mea ca nici la primariile de sector nu mai conteaza.
4. PNL e un partid de mascarici, de mincinosi si de hoti prosti sau de prosti smecheri (cele mai tari specii de hoti, respectiv de prosti). “Emanatia” de la Cotroceni a acestui PNL, preavotatulantiponta Malai-Mare Intaiul, la fel de “dotat” ca si partidul, este, in plus, un infractor si un parvenit, ambele de manual(e).
5. Eu nu as fi votat Munteanu din motive foarte precise. Si cred ca nici PNL, indiferent de “pretendent”. Dar consider ca nu e firesc sa nu poata candida oricine pentru orice functie in Romania, daca are drepturile cetatenesti intregi. Vad ca, mai nou, au loc “alegeri” preliminare care se tin prin diverse colturi ale lumii si/sau in ziare, reviste, institute de cercetare sau de comemorare, societati de mitizare a istoriilor alternative samd. Astia care fac asa nu sunt altceva decat niste Victori Socaci mai “subtili” care nu au curajul sa o spuna ca ala: “ba, nu e treaba voastra sa stabiliti prin vot ce vreti voi; mai intai ii selectam noi. Noi va spunem daca e bun de votat sau nu”. Etc.
6. A cam inceput sa ma deranjeze neo-comunismul asta tamp, insiunat incet-incet in viata mea: corectitudinea politica, multikulti, fundamentalismul anti-religios, ura fata de valorile traditionale care au stat si mai stau inca la baza societatii europene (asa cum e ea) etc.
7. Am obosit.
8. Si totusi: Ilici la ocnaaa!
” 5. Eu nu as fi votat Munteanu din motive foarte precise. Si cred ca nici PNL, indiferent de “pretendent”. Dar consider ca nu e firesc sa nu poata candida oricine pentru orice functie in Romania, daca are drepturile cetatenesti intregi. ”
subscriu 100% – asta incerc si eu sa zic . as vrea sa vad ambasada Israelului din Paris ca se implica in alegerile din Franta ( sa-i vad daca au acest tupeu ! )
Poate generalul Pétain ( regimul Vichy ) o fi fost roman , nu’ i exclus sa fie pus in carca Romaniei .
Seara buna !
Seara buna
Eu pot doar sa comentez cu o comparatie .
O privatizare “de succes” italiana e SIP . Actualul Telecom .
NU a cabat Italia cu fibra optica dar a facut 35 miliarde de euro datorii (dupa privatizare) care nu au fost pentru investitii ci doar sumele platite de unii privati pentru a cumpara colosul de la alti privati. 🙂
Pentru a arata si partea goala a paharului , Nouva Pignone a fost si ea privatizata . La americanii de la General Electric . E una din putinele firme mondiale (cindva era si RSR printre ele) care produce utilaje si aparataj pentru exploatarea , transportul petrolului si a gazului metan . Inclusiv acum , sub americanos .
In rest , cind ai o clasa politica nenorocita ,vinzi orice pe doi bani .
Nici macar comunistii chinezi nu au fost si nu sint nici azi asa de prosti ca cei romani si urmasii lor . Nu au vandut nimic dar au atras investitii de sute de miliarde de dolari anual . Un mizilic pe 20 de ani .
“Robot telefonic la sediul PNL”
https://www.youtube.com/watch?v=W0ljrQxUZXc
buna dimineata, Soare!
in sfarsit a dat si PNL candidatul firesc
Si inca un gest normal,
“Ii adresez lui Ciprian Ciucu invitatia de a veni alaturi de mine.”
Ciprian Ciucu are fata de om normal, Nicusor Dan e mult prea hipster pentru gustul meu.
‘ai de plm, acum am vazut ce a facut M10. Ma duc sa ma culc, in dreapta asta daca nu se da unul in stamba atunci se simte altul obligat sa se faca de ras.
Buna seara prieteni. Acum ca Marian Munteanu s-a retras sau a fost retras, cu cine va defila PNL la Bucuresti? Cine isi asuma raspunderea acestui circ asemator cu catastrofalul mandat al Elenei Udrea la conducerea filialei Bucuresti a PDL?
Conform Hotnews, Catalin Predoiu, si conform mie perfect normal, fiindca el e seful organizatiei PNL Bucuresti.
Multumesc ptr informatie. Acum, blandul Blaga si doamna Ghorghiu cand isi asuma responsabilitatea ptr povestea asta ptr ca Marian Munteanu nu s-a autonominalizat candidat la primarie.
acuma stii, Predoiu ar trebui sa isi asume, ca el i-a incurcat cand a refuzat initial candidatura. Predoiu voia direct premier, nu doar primar in Bucuresti.
Vai, vai. Adica PNL statea in candidatura lui Predoiu si ptr ca el a refuzat aceasta onoare nu au gasit pe nimeni altcineva decat Marian Munteanu. Daca nu ar fi trist ar fi comic. Ca si balamucul creat de un alt “nevinovat” la ONB. Da, ma refer la ministrul culturii, domnul Vlad Alexandrescu.
Buna seara
Dupa preliminariile in NY,Hillary poate jubila
Trump mai are de transpirat,dar nu mult se pare
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-21-aprilie-munteanu-retras-predoiu-sacrificat-corabia-se-scufunda/45945/