Pragul lui Tudorel: furați, baieți, în rate!
06/03/2017 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Nu e nimic mai jignitor pentru inteligenta unor oameni decat sa le spui ca, daca vor fi furati in rate, nu vor fi deloc pagubiti.
Cand un hot intra in casa de 5 ori si fura cate 199.999 lei iar furtul se pedepseste, conform Codului Penal, incepand de la o paguba de minim 200.000 lei, inseamna ca hotul poate reveni ori de cate ori vrea in casa ta si se poate servi cu obiecte si bani care trebuie sa insumeze sub 200.000 de lei pentru ca organele de ancheta penala sa ii aplice, chiar si cand il prind in flagrant, niste blande sanctiuni contraventionale sau administrative. Penal vorbind, omul va fi curat ca un inger.
Astia ne cred prosti sau se cred ei super destepti?!
Cam astfel se rezuma si ideea cu dezincriminarea mascata a abuzului in serviciu daca se produce doar o “mica” paguba care ramane sa fie stabilita in functie de pragul arbitrar al penalilor, slujiti cu nadejde la Grajdanul Toader. Zice o stire de azi din Revista Presei:
“În acest moment, acest prag valoric nu există în lege, necesitatea sa fiind invocată însă într-o decizie CCR de anul trecut. Deocamdată, Tudorel Toader nu precizează care va fi valoarea prejudiciului de la care se va porni pentru incriminarea abuzului în serviciu, însă subliniază că acesta va exista ca element constitutiv al infracţiunii, ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale de anul trecut. „Decizia spune în considerente că este necesară delimitarea răspunderii contravenţionale de răspunderea penală. Care va fi acel prag de delimitare rămâne să vedem. Facem proiectul de lege, îl supunem dezbaterii publice, ne consultăm cu societatea civilă, cu mediul juridic, CSM, instanţe, procurori, după care draftul asumat de Guvern va fi trimis spre Parlament”.
Sa vedem noi ce spune Curtea in decizia celebra, 405/2016:
Pe de altă parte, Curtea reţine că infracţiunea de abuz în serviciu este o infracţiune de rezultat, urmarea imediată a săvârşirii acestei fapte fiind cauzarea unei pagube ori a unei vătămări a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Curtea constată că legiuitorul nu a reglementat un prag valoric al pagubei şi nici o anumită intensitate a vătămării, ceea ce determină instanţa de contencios constituţional să concluzioneze că, indiferent de valoarea pagubei sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei, aceasta din urmă, dacă sunt îndeplinite şi celelalte elemente constitutive, poate fi o infracţiune de abuz în serviciu. Analizând comparativ reglementarea infracţiunii de abuz în serviciu cu dispoziţiile legale expuse mai sus, ce instituie alte forme ale răspunderii decât cea penală, Curtea reţine că, deşi nu sunt identice, acestea se aseamănă într-o măsură care determină posibilitatea ca în cazul săvârşirii unei fapte să poată fi incidentă atât răspunderea penală, cât şi alte forme de răspundere extrapenală, cum este cea disciplinară, administrativă sau civilă. Aceasta este posibil, având în vedere, că astfel cum s-a arătat, legiuitorul nu a precizat necesitatea existenţei unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei. Totodată, Curtea reţine că este opţiunea legiuitorului să incrimineze săvârşirea faptei de abuz în serviciu atât cu intenţie directă, cât şi cu intenţie indirectă, fără ca în acest fel să se încalce prevederile constituţionale ale art.1 alin.(5). Este totuşi necesar ca fapta să prezinte o anumită gravitate. În caz contrar, neexistând gradul de pericol social al unei infracţiuni, fapta atrage, după caz, numai răspunderea administrativă sau disciplinară.
La o lectura superficiala, s-ar parea ca onor Curtea aproape ca cere ea insasi introducerea unui prag valoric in cadrul dispozitivului legal de incriminarea a abuzului in serviciu. Tudorica Grajdanul va baga carbuni juridici la greu pentru a ne convinge ca are dreptate sa introduca un prag (cat mai sus, daca se poate, cu 7 cifre, de preferinta!).
Insa Grajdanul de lux, fost judecat la CCR, trebuie sa raspunda la doua intrebari de bun simt:
– Diferenta de natura intre o fapta penala si una non-penala poate fi facuta doar de 1 leu? Produci o vatamare cuantificate la 199.999 lei si te alegi doar amenda, produci una de 200.000 si te paste inchisoarea? Altfel spus: e suficient 1 leu in plus sau in minus pentru ca o fapta sa fie penala sau non-penala? In ce sistem juridic a mai vazut el, specialistul de drept penal, asemenea dispozitiv?!
– Care va fi metodologia de cuantificare a pagubei in functie de care se va stabili ca abuzul in serviciu care produce o vatamare ce nu poate fi cuantificata financiar (cetateanul Ionescu nu primeste un act sau i se refuza un drept, nu il poate valorifica si sufera o paguba iremediabila) vor scapa de sanctiunea penala?
La abuzul in serviciu, vorba Curtii, vorbim nu doar de “valoarea pagubei”, ci si de intensitatea vatamarii (am subliniat in text, de doua ori). Sunt doua elemente distincte, si ele nu trebuie confundate, cum vrea Tudorel Grajdanul!
Nu toate actele de abuz in servicuiu pot fi cuantificate financiar, caci nu orice abuz produce o paguba materiala. Cele mai perfide abuzuri sunt cele in care functionarul public priveaza pe cetatean de un drept legal sau il pune in situatia ca acesta sa nu isi poata valorifica un drept legal. Cu alea ce facem? Tudorica Grajdanul insa nu va sufla o vorba despre abuzul care, desi nu produce o paguba, produce totusi o vatamare.
Deci, mai usor cu pragul pe scari, ca asta nu acopera ceea ce spunea Curtea intr-o alta decizie: obligatia de a nu afecta protectia penala a unor valori sociale deosebit de importante.
P.S. Desi increderea mea in Curtea lui Dorneanu a scazut simtitor in ultima perioada, avand in vedere ca inca mai sper ca exista macar 5 judecatori rationali in acel loc, la momentul potrivit voi schita o serie de argumente juridice impotriva ideii de “prag valoric” si le voi face publice, dupa ce va fi adoptata legea, pentru ca Presedintele Romaniei sa le poata prelua intr-o sesizare oficiala. Unii membri ai Comunitatii cu care am discutat stiu deja ca problema m-a framantat de mai mult timp si ca am gasit o posibila solutie juridica ce merita sa imi mai irosesc odata (a cata oara?!) timpul si nervii mei pentru a fi trimisa Curtii (pana nu imi dispare de tot optimismul).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua.
Excelentă postare, lamuritoare ca de fiecare dată. Mulțumiri C.!
Off topic! – Incep să sevadă sforile și este trist 🙁
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21646384-nicusor-dan-deocamdata-nu-pune-problema-excluderii-din-usr-lui-clotilde-armand-sesizarea-analizata.htm
Încep să cred că „mazilirea” lui Moroianu a fost cu „direcție”, ca „preaviz” pentru Clotilde… Urâtă treabă!… 🙁
Bună ziua!
Postare excelentă! Succes, @Citi, deși eu mai sper (sunt naiv, poate!) să nu se ajungă la acel efort suplimentar!
Ce zice noul grăjdan de la (in)justiție e din „puțul” nesimțirii sale! Nici nu știu dacă să-mi doresc să se care din executiv, că revine înapoi de unde a plecat!…
În altă ordine de idei, avem și azi o aniversare sau, mai degrabă, o comemorare: în 6 martie 1945 a venit la conducere, după „ordinele” lui Vîșinski, „guvernul Petru Groza”, primul pas spre comunizarea României…
Paga. Dacă află Fierea&Co, sigur pun de o paranghelie în Buhu. Sau de o statuie/placă comemorativă.
La asta nu m-am gândit… Totuși, nu cred că ar îndrăzni: ei, deși practică aceleași metode, învățate de la Ilici Kaghebilă, vor să „pozeze” în ochii fraierilor care-i votează în „democrați”… E o „cioară vopsită” (într-un roșu strident) pe post de „porumbel”…
E bun asa… Tot inainte … Nu fur salamul…numai daca-i feliat…::))
Si nici macar nu-mi trebuie buletinu pt …ratele astea.
Salarii dublate la stat. Pensiile asteapta la rindul lor o marire.
In ritmul asta depasim vestul la anul ….dar mai mult ca sigur in fff multi ani.
Buna ziua.
Salutari tuturor……..
@Paganel, multzumiri pentru raspunsul de sambata seara. Credemacelasi lucru. Despre chinezii care se stabilesc in Siberia fara sa-i intrebe nimeni de sanatate stiu din articolele lui Alexandru Vakulovski (deschide.md). De-aia ziceam ca rusii nu-s in stare sa-si administreze ceea ce au deja………..
Bună ziua!
Cu plăcere! Și eu mai „arunc” un ochi pe ce mai scriu jurnaliștii de peste Prut. O parte dintre ei sunt onești și interesați să informeze corect… Asta, în niște condiții extrem de grele, deoarece jigodia de plahotniuc controlează aproape tot. Pe lângă acest oligarh de la Chișinău, varanul nostru e doar un mic copil…
De antologie!
http://adevarul.ro/news/politica/doi-experti-constantinescu-tariceanu-1_58bc0fa25ab6550cb80bea2c/index.html
Magistral!… Am râs (cu lacrimi), din ce în ce mai mult, pe măsură ce mă apropiam de finalul… apoteotic… Deși, nu e de râs, e de plâns! Cercetarea românească e la pământ (o simt, inclusiv pe „pielea” mea, că noi, universitarii din participarea la cercetare ne menținem „la zi” cursuri, caiete de lucrări practice, etc.), educația, sănătatea, cultura (cea serioasă nu „sforăieli” gen „calorifer”!) – la fel, dar acestor nulități li se… „rupe-n paișpe”… 🙁
Nenorociții nu se lasă 👿
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21646782-document-psd-pregateste-gratierea-pentru-abuzul-serviciu-serban-nicolae-depus-amendament-acest-sens-proiectul-legii-gratierii.htm
Adăugați și asta:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21646788-dragnea-vrea-scoata-din-anaf-ofiterii-sri-detasati-departamentul-antifrauda-surse.htm
Un articol de citit: Moise l-a „cooptat” pe Barbu Mateescu în echipa Biziday…
http://www.biziday.ro/2017/03/06/politica-si-demografie-cum-si-cand-se-va-schimba-peisajul-electoral/
Dacă anticipările lui Barbu Mateescu se bazează pe informații corecte, viitorul va fi sumbru pentru România! Paradoxal, șansa de a se infirma un viitor (posibil) „trend crescător al pesedoilor ar veni de la „decreței” (între care intru și eu), o categorie de votanți… atipică!…
De urmărit – un „film” nou!
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/detalii-din-ultimul-dosar-al-lui-sebastian-ghita-682003
„Nume importante din vechile guvernări sunt invocate în noul dosar în care Sebastian Ghiţă este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Este vorba despre foştii miniştri Valeriu Tabără, Zsolt Nagy, Valerian Vreme şi Eugen Nicolăescu. Martori din dosar spun că fostul deputat susţinea că intervine la aceştia şi la Victor Ponta pentru a obţine aranjarea unor contracte IT cu statul. Iar parte din bani ar fi mers în campania pentru prezidenţialele din 2014, când a candidat Victor Ponta.”
buna ziua
e destul de citit,deocamdata usr merge inainte,cel putin in sect 1
de retinut punctul B 1
1. Activitatea consilierilor locali din partea USR
A. Săptămâna trecută au avut loc două şedinţe de Consiliu Local, pe 28 februarie cea ordinară pe luna februarie, iar pe 3 martie una extraordinară. Găsiți aici ordinea de zi a ședinței din 28 februarie, iar aici minuta realizată după ședință de Manuel Vieru, Consilier Local din partea USR.
B. O noutate deosebit de importantă și o victorie majoră a USR este aprobarea a două Hotărâri de Consiliu Local (HCL) propuse de Florin Cobzac şi aprobate (25 voturi “pentru” şi o abţinere din 26 consilieri prezenţi):
1. Îmbunătățirea transparenței față de cetățeni, prin care Primăria Sectorului 1 va trebui să facă public, în timp util, pe site-ul primăriei, toate deciziile importante: achiziții publice, ocuparea funcțiilor publice, certificate de urbanism și PUD-uri, bugete de venituri și cheltuieli, materiale de consiliu local, etc. Găsiți aici hotărârea aprobată în formă finală.
2. Îmbunătățirea activității de soluționare a petițiilor prin constituirea unei secțiuni de Sesizări, petiții și reclamații pe site-ul primăriei, unde să fie listate public toate solicitările primite, precum și statusul lor de soluționare. De asemenea, puteți citi aici hotărârea în forma sa finală.
C. Colegele noastre Manuela Mureşan şi Ilinca Macarie au reuşit să anuleze intenţia PMB, care cu sprijinul Poliţiei Locale Sector 1 dorea mutarea câinilor din adăpostul Odăi într-unul gestionat de PMB. De fapt, prin această acţiune se urmarea desfiinţarea adăpostului de la Odăi pentru motive pe care deocamdată le putem doar bănui (interese imobiliare).
În plus, cu ajutorul fundaţiei Kola Kariola care este un lider în activităţile de îngrijire a animalelor fără stăpân, colegele noastre au propus încheierea unui protocol de colaborare cu PS1 care să contribuie la îmbunătățirea condiţiilor de viaţă a câinilor din adăpostul de la Odăi şi modernizarea acestuia. Mai multe detalii puteți găsi în acest post de pe pagina noastră de Facebook
D. Tot la iniţiativa grupului USR, în faţa Consiliului a venit domnul Ionuţ Uțescu din cartierul Aviaţiei care a prezentat situaţia de supraaglomerare a Şcolii 12 din acest cartier. Ţinând cont de faptul că în 2002, un teren de 2000 mp apartind acestei şcoli a fost trecut în folosinţa Administraţiei Pieţelor Sector 1 care a înfiinţat o piaţă (care este slab frecventată şi solicitată de către locuitorii zonei), s-a propus reîntoarcerea acestui teren la Şcoala 12 pentru a se construi corpuri noi de clădire.
Tot în acest demers, colegul nostru Cristian Bulfon a prezentat şi cazul liceului “Nicolae Iorga” care se află în aceeaşi situaţie de subdimensionare a capacităţii de primire a elevilor. Faţă de Şcoala 12, aici există avantajul că liceul “Iorga” are teren propriu disponibil pentru extindere, în plus având şi toată documentaţia necesară care trebuie doar actualizată şi asigurat bugetul de construire.
2. Diverse
A. Ne-a fost adus la cunoștință faptul că postarile paginii noastre nu ajung mereu în feed-ul fanilor. Pentru a rectifica această situație vă recomandăm să faceți următoarele setări, care vor rezolva problema.
3. Activitatea în parlament
A. Tot legat de îmbunătățirea transparenței, USR are o inițiativă extrem de importantă și la nivelul parlamentului. Puteți citi mai multe pe pagina lui Cătălin Drulă, deputat din partea USR și Președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.
Vă invităm să vizualizați și înregistrarea conferinței de presă de astăzi 6 martie 2017, pe tema transparenței, susținută de Nicușor Dan, Mihai Goțiu, Cătălin Drulă și Florin Cobzac, Președinte USR Sector 1.
B. O veste bună și foarte importantă primim și de la Tudor Pop, Deputat USR: adoptarea cu amendamente a ordonanței 79/2016 (privind unele reforme în sănătate inițiate de fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu) în locul propunerii de respingere așa cum a recomandat Comisia de Sănătate din Senat. Găsiți mai multe detalii aici și aici.
Să ne reauzim cu bine!
Echipa USR Sector 1
PS: Pentru sugestii de îmbunătățire a acestui newsletter, vă rugăm trimiteți-ne un scurt mesaj la newsletter@usr.ro.
Numire in doi pași, ca să batî la ochi.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21646967-alina-petrescu-moderator-antena-3-fost-numita-purtator-cuvant-guvernului.htm
Buna seara,
pe Olguta a luat-o gura pe dinainte! Sa vedem cum rectifica gogoasa pe care a lansat-o!
http://www.ziare.com/social/salariu/presedintele-comisiei-de-munca-din-camera-deputatilor-despre-dublarea-salariilor-probabil-e-o-greseala-de-comunicare-1456418
Buna Cedric.
Mai drage o duscă, se duce la un TV prieten și totul este ok. Sunt soluții la PSD, pentru gașca penală nimic nu este imposibil.
@Paganel. 17:01 – de ce “paradoxal”, noi om fi in varsta, dar “in varsta” nu inseamna “tampit”. Fara noi nu “se ducea” ceashka. Eu nu vreau sa aibe nimeni grija de mine, care paradox? Viata e viata numai cand nu esti o povara pentru nimeni.
Buna seara
@diana subscriu;eu unul de pe vremea lui vacaroiu “mi am luat gandul de la a trai din pensie”…de ce?cand vedeam in jurul meu cum se pensionau la 50ani toti si jucau table “la o berica”la scara blocului m am apucat de economisire pentru “varsta a 3a”/nu stiam daca ajung acolo /in plus am lucrat pana acum 2 ani si inca mai lucrez,mai putin-nu ca n as vrea,dar vremurile se schimba atat de repede ca ma adaptez tot mai greu si asta se vede-…deci cei care “erau la berica” si radeau de mine ca muncesc,azi se plang…mie unul nu mi e mila de,ei…ii compatimesc,dar nu mi e mila
Va felicit pentru felul de viata. Sunteti un exemplu pentru mine. E adevarat ca multe se schimba, dar unele schimbari se petrec mai ales lasuprafata, sunt principii care raman neschimbate si pe care documentatile noi le cam uita in favoarea a “what’s new in…….”. Cel putin in IT asa este.
@Diana: Barbu Mateescu explică în articol faptul că, odată cu apropierea de „vârsta pensionării”, destui dintre cei care se îndreaptă spre acest „prag” ar putea deveni mai… sensibili la retorica (populistă, demagogică) a „grijii sociale” pe care psd o „mimează” cel mai bine – și pe un fond idiotiza(n)t al pnl… Și pe Biziday erau o mulțime de comentarii (am comentat și eu) în care, cei care au scris, au reacționat vehement, insistând că, deși au o vârstă de 50 ani (ori peste), ei nu se lasă păcăliți de psd… Problema este că nu știu câți dintre ceilalți – dintre care unii n-au acces la altă informație decât cea de la tembelizor – vor fi la fel de insensibili! Barbu Mateescu afirmă, însă, că s-ar putea înșela: „decrețeii” sunt o generație atipică (mulți dintre ei au ieșit în stradă și în 1989 și după) și, ținând cont de numărul masiv al acestor cohorte, pe un fond al absenteismului grav al celor sub 30 de ani, ei pot „înclina” balanța, chiar începând cu alegerile din 2019…
În ultimă instanță, autorul fiind sociolog, e o apreciere estimativă și se poate dovedi eronată!
@intamplator: Bună seara!
Total de acord cu dumneavoastră! Nu vreau să mă laud, dar, deși eram în categoria celor pentru care nu era obligatoriu să își facă pensie privată, am preferat să o fac… Apoi, de pe la 14-15 ani, m-am obișnuit (încurajat, discret, de părinți) să nu aștept „para mălăiață”, găsindu-mi de lucru și ca licean (în vacanța de vară) sau ca student… Aș mai avea niste ani până la pensie… Îmi doresc doar să fiu și atunci sănătos, spre a avea activitate, fiindcă nu mă văd „stând degeaba”…
Buna seara
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/viceprimarul-capitalei-a-prezentat-aparatul-ruso-israelian-care-prezice-cutremurele-cu-4-ore-inainte-reactia-seismologilor.html
Cucuruz & vodka ruseasca + niste fraieri ( romanii se inscriu cu succes la categoria asta , au Elite Valorase care sa-i indrume ! ) = Know-how . la primaria lu’ black cubu’ vesel !
Buna seara. http://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-cum-a-esuat-statul-punand-un-azil-de-milioane-de-euro-in-mana-unui-acuzat-de-delapidare-678803 Din datele Ministerului Muncii, in Romania sunt 118 camine de batrani in tot sistemul public. 44 tin de Consiliile Judetene, 74 – de primarii. O medie de doua pe judet. Realitatea arata insa ca exista judete fara niciun camin de stat sau in care supravituieste unul singur. Problema nu ar fi atat de bani, cat de modul in care sunt alocati. Daca centrele de ingrijire pentru adultii cu dizabilitati sunt finantate in proportie de 90% direct de la bugetul de stat, pentru caminele de batrani Ministerul Muncii isi asuma, abia de cateva luni, doar 10% din cheltuieli.
Spune senatorul serban nicolae “Eu nu cred ca cei care sunt corupti trebuie sa stea trei intr-un pat, in conditii de igrasie, de igiena precara.” Sa stea in caminele de batrani (la regim semideschis sau sambata si duminica cum spunea o mimoza) ca poate asa se rezolva si acolo cate ceva
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-7-martie-gratiere-fara-numar-pentru-penali-de-la-soferul-lui-catalin-voicu/52474/