Jurnal de calatorie – Valea Loarei / Château de Talcy
20/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Arta, Opinii |
Redactat de @Demeter
Castelul Talcy (Château de Talcy) este situat în localitatea Talcy, în regiunea Beauce, pe malul drept al Loarei, la 26 km de Blois. Istoria castelului începe în 1517, la 8 noiembrie, când Bernard Salviati, un bogat bancher florentin din Toscana, rudă cu cei din familia de Medici (probabil văr al Caterinei de Medici), cumpără castelul si dependintele sale de la Marie Simon, văduva lui Antoine Sanguin.
În jurul anului 1520, acesta construieste o noua clădire. Este de asemenea si epoca în care s-au construit marile castele Renascentiste de pe Valea Loarei si totusi, Talcy a ramas străin modei italiene, fără rafinament decorativ si conservând în special aspectul edificiilor de la sfârsitul Evului Mediu.
În 1545, Pierre de Ronsard (poet si scriitor, supranumit „printul poetilor”) o întalneste cu ocazia unei sărbători la curtea castelului Blois pe Cassandre, fiica proprietarului castelului Talcy. Din această întâlnire se naste o poveste de dragoste, prin care Ronsard ne va dărui frumoase si numeroase poeme.
Mai târziu, tot la Talcy, Diane fiica cea mica a lui Salviati, va juca acelasi rol inspirator fată de Théodore-Agrippa d’Aubigné, vecinul lui Salviati, care în 1571 va compune o colectie de sonete, balade si idile intitulate „Le Printemps”, iar la sfârsitul vietii, ultimul său poem intitulându-se „Les Tragiques”. Măritată cu Guillaume de Musset, fiica Cassandrei se numără printre descendentii directi ai poetului Alfred de Musset.
In 1682, Talcy va fi achizitionat de o familie de ofiteri numiti Burgeat, care vor amenaja castelul si vor aranja straturile de flori în stil „à la française” din grădină. Vândut mobilat în 1780, văduvei unui bancher protestant, Elisabeth Gastebois, l-a păstrat pentru fiica sa cea mică care s-a căsătorit cu filozoful si politicianul Philippe-Albert Stapfer, descendentii acestuia l-au vândut statului în 1932, cu întregul mobilier mostenit din secolul al XVIII-lea.
Bibliografie, note si citate:
Chirol, Serge; Seydoux, Philippe. Chateaux of the Val de Loire, Vendôme Press. 1992.
Garrett, Martin, The Loire: a Cultural History, Oxford University Press, 2010.
WikiCommons (Fr., Eng., Ro.)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]