Jurnal de calatorie – Valea Loarei / Château de Chambord
31/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Opinii |
Redactat de @Demeter
Francisc I (François I) al Franţei
Francisc I al Franței (François / 1494 – 1547) a fost regele Franței între anii 1515 și 1547. Întâi, conte de Angoulême și duce de Valois, el i-a succedat la tron vărului său Ludovic XII, prin căsătoria cu fiica acestuia, Claude a Franței. Francisc a devenit rege în 1515; Renașterea își făcuse apariția în Franța iar Francisc a fost un important promotor al artelor.
A sprijinit mulți artiști ai timpului său și i-a încurajat să vină în Franța. Unii au lucrat pentru el, inclusiv Andrea del Sarto și Leonardo da Vinci, pe care Francis l i-a convins să părăsească Italia în ultima parte a vieții sale. Leonardo a pictat puțin în Franța, însă a adus cu el multe dintre lucrările sale mari, cum ar fi Mona Lisa și acestea au rămas în Franța, la moartea sa.
Alți mari artiști pe care Francisc i-a angajat sunt: Benvenuto Cellini, Giulio Romano și Francesco Primaticcio, toți angajați de Francis în amenajarea diferitelor palate ale regelui. Francis a angajat un număr de agenți în Italia, care au depus eforturi pentru a procura lucrări ale maeștrilor italieni, cum ar fi Michelangelo, Titian și Raphael și să le aducă în Franța.
Château de Chambord – Castelul Chambord
Castelul Chambord, situat la Loir-et-Cher (Chambord), este unul dintre cele mai cunoscute castele din lume datorită unei foarte distincte arhitecturi renascentiste franceze, care îmbină stilul medieval al epocii cu structuri renascentiste. Castelul, cel mai mare de pe valea Loirei, a fost construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa (5441 ha).
Castelul, care nu a fost finalizat niciodata a fost construit de regele Francois I-ul, în parte pentru a fi aproape de amanta sa contesa de Thoury, Claude Rohan, soţia lui Julien de Clermont, membru al unei familii foarte importante a Franţei feudale. Domeniul acestui mare feudal, Château de Muides, este in vecinatatea acestui castel regal. Interesant de mentionat ca blazonul contesei de Thoury, Claude Rohan, a fost sculptat pe un frontispiciu central al castelului.
Proiectul original al castelului Chambord este atribuit (cu mai multe îndoieli) lui Domenico da Cortona. Unii experti ai Renasterii franceze susţin că arhitectul Philibert Delorme a avut un rol considerabil în arhitectura acestui magnific castel, in sfarsit, alţii sugereaza că Leonardo da Vinci l-ar fi proiectat.
Castelul Chambord nu a fost niciodată destinat să furnizeze orice formă de apărare impotriva unor duşmani potentiali, în consecinţă si zidurile, turnurile sunt pur decorative, devenind un anacronism chiar in perioada constructiei lor. Unele elemente ale arhitecturii – ferestrele deschise, loggia şi o zonă vastă în aer liber (terasă descoperită) in partea de sus au fost imprumutate din arhitectura Renasterii italiene, fiind elegante, dar nepractice in clima rece şi umedă din nordul Franţei.
Château Chambord a fost sursa de inspiratie pentru castelul Bestiei în filmul de animaţie Disney din anul 1991 “Frumoasa şi Bestia”. Astăzi, Chambord este o atracţie turistică majoră şi în 2007 – 08, aproximativ 700 – 800 de mii de persoane au vizitat castelul.
Bibliografie, note si citate:
Chirol, Serge; Seydoux, Philippe. Chateaux of the Val de Loire, Vendôme Press. 1992.
Garrett, Martin, The Loire: a Cultural History, Oxford University Press, 2010.
Web. Château de Chambord
WikiCommons (Fr., Eng., Ro.)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Si tu ce impresie ai de scara??Am urcat si coborat pe ea de cateva ori,si sonic este “din alt film”
In alta ordine de idei ,castelul este declarat ca avand cele mai multe seminee,tocmai pentru a sporii confortul legat de temperatura rece de care pomeneai ca nefiind prielnica atator terase