Jurnal de calatorie – Val de Loire – Valea Loarei
18/07/2013 | Autor SysAdmin Categorii: Opinii |
Redactat de @Demeter
Valea Loarei este situată între localitătile Sully-sur-Loire si Saint-Florent-le-Vieil, masurand aproximativ 280 de Km in lungime, cu o suprafata de 800 de kilometri patrati. Cunoscută si sub numele de „grădina Frantei” sau „tărâm de basm al castelelor” este o regiune a superlativelor, unde se concentrează cele mai multe castele din Europa. Singulară ca ambiantă, cu un peisaj mirific, străbătută de ape limpezi, tărâm al artei si al istoriei, leagan al limbii franceze, presărat cu nenumărate castele si monumente, atrage turistii din lumea întreagă. Valea Loarei a fost populata de la mijlocul paleoliticului.
Castelele de pe valea Loarei fac parte din mostenirea arhitectonică a oraselor Amboise, Angers, Blois, Chinon, Nantes, Orléans, Saumur si Tours, situate în Franta, de-a lungul Văii Loarei. Ele se încadrează stilistic în cadrul curentului Renasterii si Iluminismului. Castelele de pe Loara se situează cronologic de-a lungul a sapte secole de evolutie a stilurilor arhitecturale. Astfel, castelele din Angers, Chinon, Loches se înscriu în goticul traditional, cele din Amboise, Blois, Chambord, Chenonceaux în stilul renascentist, pe când castelele din Valençay si Cheverny apartin clasicismului.
În secolul al XVI-lea, monarhia franceză era mai puternică decât în celelalte tări ale Europei occidentale. În perioada lui Francisc I-ul, curtea regală devenise un adevărat centru al umanismului influentat de Renasterea italiană. In ziua de astăzi, Valea Loarei numără multe monumente istorice, printre care maiestuoasele sale castele de-a lungul râului, evocând şi punând în scenă toate evenimentele importante sau mărunte din istoria Franţei.
Maiestuoasă şi liberă, Loara a ştiut să modeleze peisajul văii sale, aşa cum îl vedem astăzi. Stau mărturie deversoarele care protejează terenurile cultivate şi locuinţele trogloditice săpate în stânci. Pe malurile Loarei, mai ales între Chaumont-sur-Loire şi Saumur, ca un secret bine păstrat, galeriile de tuf calcaros, folosite odinioară pentru ridicarea castelelor, au acum alte întrebuinţări. Săpate în versanţi, aceste locuinţe neolitice sunt astăzi crame şi ciupercării unice sau au fost transformate în camere de hotel sau pensiuni.
Teritoriul Văii Loarei nu este doar leagănul splendorilor, prezentate aici, şi al castelelor de pe Loara, ci şi un teritoriu natural în întregime. Flora şi fauna sunt prezente în împrejurimile şi de-a lungul râului Loara şi le oferă vizitatorilor un spectacol mirific. u meandrele largi care se deschid în vaste insule nisipoase, pădurile aluviale presărate cu cordoane de plante denumite „verdiaux” (un fel de salcie sălbatică), pajiştile udate în mod regulat, dâmburile calcaroase care domină câmpia, valea Loarei are multe chipuri şi este în continuă schimbare.
Câteva bancuri de nisip, încălzite de soarele verii la peste 50°C, fac posibilă dezvoltarea plantelor tropicale. Important culoar de migraţie pentru păsări, peşti, dar şi pentru plante, Loara este neîmblânzită dar in acelaş timp fertilă si blandă locuitorilor ei. De la Sancerre la vinurile de Nantes, continuând cu vinurile din Touraine şi Anjour, viile din Valea Loarei sunt bogate în vinuri de excepţie, care strălucesc prin diversitatea şi autenticitatea lor. Cu preparatele sale culinare dintre cele mai savuroase, arta de a trăi a Văii Loarei va şti să vă convingă.
Sper ca o sa aveti rabdarea sa vizitam (virtual) impreuna aceste meleaguri magice.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]