Jurnal de calatorie – Toscana (1)
02/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Opinii, Ziarul de Duminica |
Redactat de @Desy Demeter
Înainte de Florenţa
Theophyle spune ca raiul legendar ar putea fi localizat undeva intre Tigru si Eufrat, in Sudul Irakului, pe meleagurile Sumerului antic. Eu sunt aproape sigura ca raiul ar trebui stamutat pe plaiurile Toscanei. Putine locuri pe acest pamant sunt mai frumoase decat insorita Toscana.
Unde putea renaste ceva decat in Toscana, patria lui Petrarca si a lui Marsilio Ficino si meleagurile unde Giovanni Pico della Mirandola a scris primul maifest umanist din istoria lumii – De hominis dignitate, in acelasi timp manifestul intelectual al Renasterii Italiene! Unde ar fi putut incepe creatia lui Leonardo da Vinci sau a lui Michelangelo Buonarroti decat in Toscana, ambii fiind nascuti in aceasta regiune (vom vizita virtual si oraselele Caprese Michelangelo si Vinci).
Plimbarea noastra virtuala incepe la Roma, pe autostrada A1, care uneste Roma de Florenta. Autostrada buna, prima construita in Italia dupa cel de al II-lea Razboi Mondial si care strabate “cizma italiana” de la Neapole pana la Milano (760 km.). De la Roma si pana la Florenta sunt cam 280 de kilometri, intr-o zi frumoasa cam trei ore pe A1. Noi o vom parasi de cateva ori ca sa vedem alte minunatii Toscane.
Desi Siena este mai aproape, am hotarat sa vizitam mai intai Arezzo, care se afla la sud-estul capitalei Toscane, Florenta. Asa cum am mentionat, Arezzo este locul in care Pico de la Mirandola a scris celebrul manifest, este insa si locul in care si-a pierdut aproape viata, indragostindu-se de nevasta unuia dintre verii lui Lorenzo de Medici, care fara multe nazuri l-a aruncat in inchisoare, din care a scapat numai dupa interventia personala a Magnificului.
Arezzo (Arretium), fosta capitala a Etruscilor, cucerita in secolul al IV-lea i.Hr, este locul in care a fost descoperita cea mai celebra dintre antichitatile etrusce descoperite pana in zilele noastre, “Himera din Arezzo”. La Arezzo vom vizita cateva dintre cele mai frumoase si mai vechi catedrale din Italia, dar in primul rand il vom vizita pe Guido d’Arezzo (sau Guido Monaco), cel care a inventat in secolul al XI-lea notificatia muzicala de care ne folosim pana astazi. Omul fara de care (dor,re, mi, fa, sol…) nu ar fi existat.
Inainte de toate, putine cumparaturi pe stradutele adiacente la Piazza Grande si o vizita interesanta in “talciocul” de sub coloanele acestei piete. De cumparat – numai daca voi cunoasteti bine italiana sau sunteti insotiti de un localnic.
Masa e musai sa o luati la Ludovico – de inceput cu Affettati Misti, un antipasti usor, din feliute subtiri de carne, servit cu pecorino si ricotta. Ca fel principal propun Valigette – un fel de rulouri de carne rulate in sunca si cu feliute subtiri de pecorino, bineinteles insotit de spaghete in sos Ragù di carne alla fiorentina. Vinul trebuie sa fie Toscan si unul local. Am baut un Brunello di Montalcino, e un vin DOCG, adica al naibii de scump. Merita insa orice centima – traim o singura data! Nu?
Arezzo – Giostra del Saracino
Arezzo astazi este un orasel cu mai putin de 100 de mii de locuitori, care insa pastreaza o istorie milenara, cu edificii care pot “ajunge” unui intreg stat. 16 bazilici si catedrale construite din secolul al VIII-lea pana in secolul al XVIII-lea, palate, case memoriale, muzee si care gazduieste un festival medieval superb – Giostra del Saracino (Turnirul Sarazinilor), de vis si unicat european.
Protagonistii acestui festival sunt locuitorii celor patru cartiere traditionale ale orasului: Porta Crucifera, cunoscuti sub numeleCulcitrone – in culorile verde-rosu, Porta del Foro cunoscuti si sub numele Porta St.Lorentino – in culorile galben-purpuriu, Porta Sant’Andrea in culorile alb-verde si, in sfarsit, a patra echipa, Porta del Borgo, cunoscuti astazi caPorta Santo Spirito – in culorile galben-albastru.
Procesiunea, jocurile si festivalul care are loc dupa sfarsitul jocurilor sunt dirijate de primar, cei patru “rettori”, reprezentantii cartierelor, bineinteles cu binecuvantarea episcopului de Arezzo.
Totul incepe cu o procesiune in care echipele coboara din cartierele lor, impreuna cu suporterii spre piata Domului, unde heraldul (crainicul) va citi proclamatia turnirului si episcopul isi va da binecuvantarea. In total 300-400 de costume si fix 27 de cai in armura completa (Pacat ca dl. Mazare a lipsit de aici si s-a dus numai in Brazilia). Dupa citirea poemului (scris in 1677, cand a inceput traditia turnirului) si o manifestare de maiestrie care consta in purtarea si manuirea steagurilor gigantice, arcasii incep sa traga in “sarazini”, intruchipati de niste momai impaiate, localizate in unul din colturile pietii, strigand din tot bojocii “Arezzo”. Dupa ce soldatii isi termina treaba incepe lupta cavalerilor, care reprezinta familiile nobile ale orasului (nu prea mai exista astazi urmasi -recunoscuti). Cavalerii primesc puncte conform felului in care calaresc pe culoarele desenate si in felul in care isi “rup” lanciile in sarazinii intruchipati in momaile umplute cu paie.
Bineinteles ca festivalul este bazat pe un eveniment istoric, care s-a terminat mult mai putin glorios decat acest pitoresc festival (zice Theophyle ca nobilii din Arezzo au mancat o bataie sora cu moartea de la sarazinii condusi de Buratto – Regele Indiilor, care nu era nici rege, nici al Indiilor si nu-l chema Burato). Poate din aceasta cauza locuitorii din Arezzo se razbuna in fiecare an pe sarazini!
Dupa terminarea turnirului, echipa care a castigat face un chef monstru. Muzica, mancare buna si bautura din belsug. Recomandat cel putin o data in viata. Anul acesta se desfasoara la 4 septembrie – merita daca sunteti in Italia, merita chiar daca nu sunteti –data viitoare vorbim despre catedrale si plecam repede la Siena.
Ce pot spune – Toscana, patria celor care ne-au construit mostenirea culturala – Petrarca, Dante, Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Amerigo Vespucci, Luca Pacioli si Puccini merita cel putin cateva articole.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ziua buna .
Nu ai ce vedea in Italia .
Sint atit de prosti incit au construit autostrazi fara ajutorul nimanui din strainatate si pe deasupra nu au trecut cu buldozerul peste monumentele istoriei proprii . Mai sint si caposi ca mentin traditii seculare . 🙂
Buna,
Italia este una dintre cele mai frumoase si intereaante tari din lume. Pacat numai ca este locuita de italieni 🙂
Las ca vin romanii sa ii alunge . 😆
Altoi prost peste un altul si mai prost!
😆
buna ziua;
de acord cu fiecare litera spusa despre toscana!corect ar fi ” vedi toscana e poi mori”( sper ca am scris corect)
lumina mai frumoasa ca in toscana nu exista nicaieri-cel putin pe meleagurile pe care le-am vazut pana acum:
abia astept si restul….sper ca nu uitati chianti!
salut,
adevarat! Pacat ca nu suntem suficient de bogati pentru a ne face acolo restul vieti. Cum naiba sa uitam vinul toscan si chianti
😆
Razi fericitule, razi!
@theophyle
adevarat,daca as putea sa aleg unde sa petrec zilele care mi-au mai ramas,as alege toscana!
Cu tot respectul , pentru a trai in Italia trebuie sa fi antrenat ani buni .
La presiunea fiscala si taxarea oricarei proprietati (inclusiv pamint , casa , baita sau cocina porcilor ) trebuie sa ai un venit minim de peste 1.500 euro lunar (cumulat pe 2 membri a familiei ) pentru a trai in partea joasa a decentei clasei mijlocii .
In Toscana ajungi la un necesar minim de cam 2.500 euro/lunar pentru aceiasi familie .
Dovada ca pensionatii straini care cumpara casa in Toscana sint in totalitate englezi sau nemti . Au pensi care le permit asta .
Iar cumularea pensiei cu un alt venit din oricare alta activitate , e taxata in italia progresiv . La peste 75.000 euro venit cumulat brut anual , impozitul e de 45 % .
Restul taxelor , impozitelor pe casa , masina , apa , energie , gaz , gunoi si canalizare le platesti din ce ramine dupa taxarea venitului . Mai trebuie sa si maninci . 🙂
Stai linistit, probabil ca batranetile mai inaintate nu le voi face nici in Italia si nici in Romania.
Eu ca ardelean sint prin definitie linistit . 🙂
O calatorie de turism in Italia si lunga cam 30 de zile , face bine oricarui om .
Ai ce vedea si mai ales ce manca . 🙂
multumesc
(Miam, miam)