Jurnal de calatorie – Israel / Grădinile Bahá’í
04/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Arta, Opinii |
Redactat de @Demeter
Nota: Credința Bahai este o religie monoteistă, fondată deMírzá Husayn-’Alí Núrí, cunoscut sub numele deBaha’u’llah (în limba arabă: Slava lui Dumnezeu), în secolul al XIX-lea, în Persia. Numărul Bahai-lor din lume este de aproximativ 5 milioane, fiind răspândiți în peste 200 de țări pe tot globul. În multe din orașele mari ale lumii se află așezăminte Baha’i. Conform învățăturilor Bahai, evenimentele religioase din istorie sunt văzute ca un proces educațional evolutiv pentru omenire, prin intermediul mesagerilor lui Dumnezeu. Aceștia sunt numiți Manifestări ale lui Dumnezeu. Baha’u’llah este văzut ca cel mai recent, dar nu ultimul dintre aceștia. Orașul Haifa (Israel) a devenit centrul mondial al credinței Baha’i și reședința parcului cu același nume.
Decizia ca sediul mondial al Baha’i-ului să fie Haifa a fost luată ca urmare a faptului că nici o altă țară in afara de Israel nu a oferit o libertate mai mare de desfășurare a activității religioase a acestei credințe. Regina Maria a Romaniei a adoptat aceasta religie la sfarsitul vietii ei. (Mai multe despre Bahai puteti citi aici)
Gradinile Bahá’í, numite si gradinile suspendate din Haifa, sunt o minunatie greu de imaginat. Probabil seamana cu Gradinile Semiramidei. Arhitectii si artistii implicati in acest proiect au avut o inspiratie minunata. Vederea ce se deschide spre Marea Mediterana, peste Domul aurit al Mausoleului / Altarul Bahai, este unica. Chiparosi, palmieri, pini si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe vesnic inflorite, vase cu flori si straturi colorate de sezon insufletesc spiritul vizitatorului cu impresia ca se afla in Gradina Raiului. Arhitectul acestei minunatii a fost Fariborz Sahba din Iran, inginerii care au construit acest monument de frumusete sunt Karban & Co din Haifa. Împreună cu Locurile Sfinte ale Baha’ia din vestul Galileii, au fost declarate UNESCO World Heritage Site.
Arhitectul Fariborz Sahba si-a început activitatea de proiectare a gradinilor si a supravegheat construcţia în anul 1987. Terasele au fost deschise pentru public în iunie 2001. Incepand de la baza sa, grădina se extinde aproape un kilometru pe o panta a Muntelui Carmel, acoperind circa 200.000 de metri pătraţi de teren. Grădinile sunt legate de un set de scari flancate de fluxuri de apă paralele, care curg în cascadă printre poduri si terase. Terasele reprezintă primii optsprezece discipoli ai Bab.
Trebuie sa mentionez ca atunci cand am vizitat acest sublim centru am inteles cat de frumoasa poate fi natura folosita de om, din dragoste pentru societate si poate pentru o mai buna intelegere intre oameni.
Grădinile Bahá’í – Acra (Akko)
Conacul Bahjí (Bahji în arabă inseamna plăcere) este numele folosit pentru casa de vară din Acra, Israel, locul în care Bahá’u’lláh, fondatorul Credinţei Baháí, a murit în 1892. Altarul lui este situat lângă această casă. Întreaga zonă a fost numita Al-Bahjá (Locul Placerilor).
Zona a fost iniţial o grădină botanica plantata de Suleiman Paşa (cel Drept), care a fost guvernatorul Acrei, pentru fiica lui Fatima, pe care el a numit-oBahji. Mai târziu, zona a fost extinsa si amenajata, construindu-se si un conac de Abdullah Paşa. Proprietatea a fost bine cunoscuta pentru splendoarea gradinilor sale frumoase şi iazul care era legat de proprietate de un apeduct roman inca functional si in zilele noastre. Mai traziu, in acelasi secol, proprietatea a intrat în posesia unei familii creştine numita Jamal.
Abdul-Bahá a inchiriat şi apoi a cumpărat acest conac pentru Baháulláh (fondatorul) şi familia sfânta a Bahailor. Baháulláh s-a mutat si a trait in ea până la moartea sa.
Când Baháulláh a murit în 1892, el a fost îngropat într-una din clădirile din jur şi clădirea a devenit altarul lui Bahá’ulláh. Site-ul a fost de atunci impodobit cu gradini de paradis, care sunt denumite Haram-i-Aqdas (devenind unul dintre cele mai sfinte locuri ale religiosilor bahai), fiind intersectate de o traiectorie circulară, care serveşte ritualul prin care este înconjurat altarul de Baháulláh. Conacul, altarul şi grădinile din jur sunt cele mai sacre locuri de pe pământ pentru Bahaii şi sunt site-uri de pelerinaj ale credinciosilor.
Bibliografie, note si citate:
Balyuzi, H.M. Bahá’u’lláh, King of Glory. Oxford, UK. George Ronald. 2000.
Smith, Peter. “Bahjí”. A concise encyclopedia of the Bahá’í Faith. Oxford: Oneworld Publications. 2000.
Wikicommon (Eng.)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
intretinerea gradinilor se face prin voluntariat. exista o cladire de oaspeti care gazduieste voluntari din toata lumea. vizitarea gradinilor este gratuita.
Frumusete. Echilibru. Liniste. Aceasta este starea pe care o am, atunci cand privesc aceste gradini!