Cartile Interzise (9) Sefer Yetzirah [Cartea Facerei]
21/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Dosare, Esoterica, Opinii, Ziarul de Duminica |
Sefer Yetzirah (Eng. “Book of Creation”. In romana, traducerea ar fi Cartea Facerei sau a Creatiei). Este titlul celei mai vechi carti iudaice cu continut esoteric-cabalistic. Sefer Yetzirah, impreuna cu literatura denumita Heichalot (Palatele), definesc bazele proto-misticismului iudaic, care va conduce la aparitia Kabbalei (Cabala, Kabbalah). Sefer Yetzirah, atribuita patriarhului Abraham, este descrierea “speculativa” a motivatiei divine in crearea universului. Din punct de vedere scholastic, se poate spune ca influenta acestei carti este aproape egala cu cea a unor carti importante ale Talmudului in dezvoltarea iudaismului medieval.
Cartea a fost cenzurata “la greu” si exclusa din canoanele iudaice aproape 600 de ani. Astazi este citita in versiunile autentice numai de kabalisti sau de cercetatori biblici.
Sefer Yetzirah a fost pastrata in 4 versiuni diferite: 1) Versiunea scurta, ce contine aprox. 1300 de cuvinte 2) Versiunea lunga 3) Versiunea Sa’adia Fayum (tradusa si in romaneste) si 4) Versiunea GR’A (Eliahu din Vilna). Diferentele intre versiunile 2-4 sunt minore.
Probabil ca sursa cartii dateaza din secolul al II-lea î.Hr. Versiunea transmisa si pastrata pana astazi este de fapt o compilatie recenzata intre secolele al II-lea d.Hr. si secolul al X-lea d.Hr. Sefer Yetzirah contine speculatii despre divinitate, ingeri, rolul alfabetului si elementele creatiei, corelate cu o realitate criptica si esoterica. Macrocosmosul reprezentat de univers este legat de microcosmosul reprezentat de om-umanitate. Cele 22 de litere ale alfabetului ebraic sunt clasificate in trei categorii reprezentative, corespunzatoare emanatiilor divine care au adus la crearea universului. In carte putem gasi influente gnostice (nu se stie cine de la cine a a fost influentat), putem gasi si influente clare ale mitologiei sumeriene, babiloniene si egiptene. Cartea este foarte interesanta pentru un cititor cu inclinatii esoterice, inzestrat cu rabdarea necesara pentru citirea si recitirea unor fragmente pana la intelegerea particulara a textului. Textul este extrem de deschis la interpretare personala si la explorarea unor concluzii personale.
Versiunea romaneasca a “Cartii Formarii” a fost publicata de editura Harald. Din nefericire, editia este neingrijita, cu multe inversari de ilustratii importante. Probabil ca aceasta carte a fost tradusa nu dintr-o copie ebraica, ci dintr-o copie frantuzeasca, de un traducator neexperimentat si necunoscator al subiectului. In orice caz cartea este de citit pentru o persoana care nu are acces la alta limba.
Pentru interesati, versiunea Kaplan (scurta) in limba engleze – format PDF. SeferYetzirah
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Multumesc pentru efortul dumneavoastra.