Siria (3) – Jocuri geopolitice
11/03/2012 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Siria va fi un examen geopolitic extrem de dificil pentru toate partile interesate din Estul si Vestul lumii in care traim. Nimic nou, Siria a fost intotdeauna in istoria ei un examen greu pentru toate marile puteri care s-au perindat in istoria zbuciumata a acestei regiuni. Pe acele meleaguri a fost infrant pentru prima data marele Ramses al-II-lea in batalia de la Kadesh si a semnat primul tratat de pace inregistrat in istoria omenirii, tratatul dintre Ramses marele rege al Egiptului si Hattusili regele Hitiţilor scris in limbile celor doua state, care este o perla a diplomatiei antice, probabil de neintalnit in zilele noastre. Cititorii Bibliei probabil ca stiu celebrele cuvinte ale profetului Isaia – “din nord vor veni toate cele rele”, bineinteles referindu-se la Nordul Israelului antic. Pe melegurile Siriei au sucombat cruciadele, infrante de sirianul de origine kurda, vestitul Saladin, si tot aici au aparut primii teroristi inregistrati de istoria omenirii, Hashshashīn ( transformati de europeni in Assassins (“Asasinii”).
In zilele noastre cuvintele profetice ale lui Isaia devin actuale in toate punctele cardinale ale regiunii. Regiunea istorica numita Siria Mare sau daca doriti Siria-Palestina, care includea si Libanul, este nu numai un mozaic de etnii, religii si popoare, ci si o intersectie geografica de o importanta enorma. Situata intre Asia mica (Anatolia), pe drumul spre Europa, leaga si Estul Orientului Mijlociu cu Marea Mediterana. Drumurile din Sudul Orientului Mijlociu si Peninsula Araba, Nordul Africii (Magrebul) trece tot prin Siria.
Am sa incep cu concluzia – Problema siriana si varsarea de sange la care suntem martori se va rezolva in clipa cand Rusia o va dori. Si Rusia o va dori in clipa cand va fi sigura ca isi va pastra privilegiile de care se bucura astazi in aceasta regiune, singura ramasa sub hegemonia ei in Orientul Mijlociu. Nimeni si nimic nu vor rezolva probleme siriana fara acceptul si concursul Rusiei.
Interesele americane in Siria. SUA nu are interese directe in Siria, influenta Statelor Unite in regiunea care include si Siria s-a depreciat masiv in ultimii doi ani. Istoric, a fost minora in Siria de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. Interesele americane sunt colaterale si sunt legate de mentinerea unei paci in aceasta zona. Marea problema americana este legata de armele de distrugere in masa aflate in mainile regimului de la Damasc. Sirienii au incercat sa echilibreze balanta strategica cu Israelul cu ajutorul catorva sute de focoase chimice (gaz mustar si sarin), care pot fi montate pe rachete de origine Nord-Coreeana. Rusia a refuzat cu insistenta sa permita montarea acestora pe armament balistic de provenienta sovietica si mai tarziu rusa. Probabil ca sirienii au in arsenal si cateva focoase armate cu factori biologici. Aceasta este marea problema a americanilor. Mai mult decat sigur ca folosirea in ultima instanta a acestui arsenal impotriva Israelului poate declansa o riposta nucleara a acestui stat. Alte interese colaterale ar fi prezervarea regimului de la Aman, Beirut si securitatea bazinului Estic al Marii Mediteraniene.
Interesele Chineze in Siria. Si aceste interese pot fi considerate colaterale. Siria nu este o miza pentru China. Iranul este miza secundara, cu o anumita conexiune la situatia din Siria. Miza principala ar fi principiul care ghideaza diplomatia chineza dintotdeauna. China este impotriva oricarui interventionism, oricat ar fi statul respectiv de represiv fata de proprii cetateni. Principiul este de inteles avand in vedere trecutul Chinez si poate si viitorul lui.
Interesele UE in Siria. Interesele UE in Siria sunt in majoritatea lor la nivel declarativ. Siria, fost dominion Francez (impreuna cu Libanul), in perioada interbelica si putin dupa terminarea celui de al Doilea Razboi Mondial se priveste ca factor interesat. O parte din elita siriana este francofona si s-a dezvoltat pe timpul mandatului francez in aceasta tara. Franta se vede ca garant al Libanului si orice schimbare in Siria va influenta dramatic status-quo-ul libanez atat de fragil si complicat. Romania are probabil interese in Siria de natura economica, dar in special bazate pe “schimburile” de populatie incepute de pe timpurile lui Ceausescu si continuate cu multa intensitate in primii ani ai guvernarii lui Ion Iliescu. Probabil dl Priboi le cunoaste mai bine decat mine.
Interesele Iranului in Siria. Interesele Iranului sunt majore poate la nivelul celor rusesti. Pentru Iran, Siria este puntea teritoriala spre acoliti. Din Liban si intr-un fel o legatura la granita cu Israelul. Mai mult decat atat, Siria a fost si este un aliat de nadejde in toate provocarile pe care le-a avut in fata Israelului si un teritoriu strategic in cele pe care le considera esentiale in viitorul apropiat. Statiile de radar si de urmarire electronica de pe Muntele Hermon (partea siriana) le permit accesul la ceea ce se petrece pe teritorul israelian aflat sub acoperirea acestuia.
Interesele Rusiei. Siria este unul din putinele state in Orientul Mijlociu total aservite Rusiei. Dupa o pauza de 10 ani, cand Rusia nu a putut ajuta Siria cu nimic, Putin reinvie politica imperiala si se reintoarce in Orientul Mijlociu cu ajutorul a doi vectori puternici. Primul vectoreste reprezentat de o populatie rusofona masiva, care a ajuns in Israel (mai mult de un milion si jumatate de cetateni), care isi traieste “viata ruseasca” cu o influenta minora a noii culturi si societati in care traiesc si care intr-un viitor mai indepartat ar putea influenta dramatic societatea isreliana si o eventuala migratie de pe pozitii socio-politice occidentale spre Rusia. Al doilea vector, cel actual, este reprezentat de sporirea masiva a influentei care a intrecut cu mult cea pe care au avut-o guvernele sovietice. Cateva subiecte relevante in aceasta idee:
- Sfarsitul erei sovietice va insemna o datorie siriana de 14 milarde de USD, datorie acumulata in doua decenii precedente de catre sirieni care nu aveau cum sa o plateasca. In anul 2001, aceasta datorie este practic stearsa, desi in noul contract se vorbeste de stergerea a numai 10 miliarde;
- In 2008, pe timpul conflictului din Georgia (Sud Osetia), Statele Unite amplaseaza in Polonia 3 baterii anti-rachete de tip Patriot. Rusia trimite in Siria o flotila inzestrata cu arme nucleare pentru a ameninta flancul de Sud-Est al NATO. Aceasta flotila va ramane in Siria pana la inceputul anului 2009. In acelasi an, Rusia incepe lucrarile de renovare si largire a bazei navale de la Tartus, care deserveste de 3 decenii flota rusa din Mediterana;
- În 2008, Siria a semnat un contract de achizitie a doua escadrile multirol MiG-29, Si-a reinnoit sistemul anti-aerian (bazat pe SAM-3) cu un sistem S1E Pantsir, a cumparat rachete tactice Iskander şi a comandat două submarine Amur 1650.
- Conform unui articol publicat de Stockholm International Peace Research Institute, contractele de armament ale Siriei cu Rusia s-au ridicat în 2011 la o valoare de cel putin 4 miliarde dolari. Cotidianul New York Times scrie ca intre care 2000 – 2010 Rusia a vandut armament Siriei la o valoare de 1,5 miliarde de USD, transformand Siria, in cel mai mare client de armament al Rusiei.
La nivel civil :
- Exporturile Rusiei către Siria au fost în valoare de 1,1 miliarde dolari în 2010 şi investiţiile sale în aceasta ţară au fost evaluate la aproximativ 20 de miliarde de USD (inclusiv cele 4 milarde pentru armament).
- Stroitransgaz a fost implicat în proiecte în valoare de 1,1 miliarde dolari. Stroitransgaz este implicat in construirea unei centrale de distributie a gazelor naturale de 200 de kilometri est de Homs, în regiunea Al-Rakaka şi în suport tehnic pentru construirea unei conducte de gaz din Irak.
- Tatneft, o subsidiara a Gazprom, este firma cea mai importantă de energie din Siria. Compania a început în 2010, printr-un joint-venture cu compania siriana naţională de petrol pentru a a prospecta un camp petrolier la granita cu Irakul.
- Alte firme cu interese de afaceri majore în Siria includ producătorul de oţel TMK si transportatorul naţional Aeroflot, care intretine flota civila de avioane a Siriei.
In ultimele luni:
Dupa vizita flotei Ruse conduse de portavionul Kuznetzov din luna ianuarie a.c., presa israeliana si unele reviste de specialitate au anuntat ca Rusia ar fi instalat statii de urmarire si interceptare a avioanelor israeliene in spatiul aerian regional la un nivel de 5000 de km. Probabil pentru a urmari eventualele miscari ale israelienilor spre Iran. Informatia nu a fost confirmata de surse americane sau NATO. Detalii despre subiectele mentionate le puteti accesa pe situl Institute for National Security Studies
Imi permit sa amintesc concluzia mentionata mai sus – nimeni si nimic nu vor rezolva problema siriana fara acceptul si concursul Rusiei.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]