O lume în schimbare: războaie, terorism, insurgenţă
19/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Suntem noi “homo sapiens sapiens” (omul viu si inteligent)? Probabil ca suntem vii, nu sunt sigur ca suntem insa inteligenti. Atata timp cat nu am gasit metoda de a trata conflictele intre noi fara a recurge la violenta extrema, probabil ca nu am atins nivelul inteligentei suficiente unei specii evoluate.
Conform UCDP (Uppsala Conflict Data Program) vorbim despre 8 conflicte majore care genereaza anual cel putin 1000 de victime (numai decedati), de fapt in majoritatea cazurilor cifra este mult mai mare si 33 conflicte care genereaza mai putin de 1.000 de victime (numai decedati). O parte din aceste conflicte “implinesc varste” venerabile, de exemplu – conflictul kurd din Iran-Irak-Turcia implineste deja 96 de ani. Altele 60, 50, 40 etc.
Razboiul din Afganistan este cel mai sangeros conflict al ultimelor decenii. Inceput in 1978, cand sovieticii au invadat tara pentru a-si inscauna marioneta, continua pana astazi in diverse forme fara nici o sansa de pacificare. Va amintesc ca singurul lider militar strain care a reusit sa cucereasca si sa pacifice aceasta tara a fost Iskander (Alexandru Macedon). Intre 1978 si 2013 au murit in aceasta tara intre 1.405.111 – 2.084.468, diferentele sunt cauzate de surse diferite. In anul 2013 au fost 5.648 victime (numai decedati).
Insurgenta islamista din Nigeria. Aceasta insurgenta a inceput in anul 2001 si a generat pana in anul 2012 10.700 de victime (numai decedati), in anul 2013 a existat o intensificare a luptelor, rezultata cu 1.000 – 1.100 victime. De la inceputul anului 2014, in numai o luna si jumatate au murit 335 de oameni.
Insurgenta islamista din Nord-Vestul Pakistanului. Conflict inceput in 2004 cu 50.500 de fatalitati pana in 2012, 5.366 de morti in 2013 si in prima luna a anului 2014, aproximativ 400 de morti.
Razboaiele cartelurilor de droguri din Mexico, incepute in 2006, aproximativ 110.000 morti pana in 2012 si 11.800 de morti in 2013, conflict intern de o violenta ne mai intalnita de la Razboiul din Vietnam.
Razboiul civil din Siria a inceput in 2011 provocand intre 100.000 – 140.000 de fatalitati in primii doi ani de conflict. In 2013 au murit (sau sunt disparute) 73.000 de persoane. In prima luna a anului 2014 sunt peste 9.000 de victime.
Insurgenta islamista din Irak dupa retragerea trupelor americane. A inceput imediat dupa retragerea ultimului combatant SUA din Irak, in anul 2011. Aproximativ 50.000 de morti cu o escaladare extrem de virulenta in 2014, intr-o luna si jumatate vorbim de 1.380 de morti.
Completari
Din punct de vedere istoric, consider “globalizarea” un fenomen care-si are radacinile la inceputul secolului XX. De asemenea, consider conflictele militare globale drept o manifestare clara a fenomenului de “globalizare”, care include aspecte politice, economico-financiare sau sociale. Primul si al doilea razboi mondial sunt fara nici un fel de echivoc manifestarile militare ale fenomenului de “globalizare”. Ororile si pierderile umane in aceste conficte globale s-au transformat in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial in conflicte locale, care luate impreuna pot fi considerate o continuare a rezolvarilor militare de ordin global printr-o serie de conflicte regionale.
Razboaiele coloniale de dupa cel de-al doilea razboi mondial, in special cele din Indo-china, inclusiv conflictul Corean, sunt o buna dovada a celor afirmate mai sus. Chiar si razboaiele din Orientul Mijlociu, care au reprezentat in stagiile incipiente ciocnirea a doua miscari de eliberare nationala, israeliana si palestiniana, au luat aproape imediat forma unor confruntari intre marile puteri ale lumii. In timp, divergentele intre puteri au luat si forma unor dispute pentru piete de desfacere si materii prime, in special resursele energetice. Daca conflictele dintre Israel, statele arabe si palestinieni au cel putin un aspect national, social si religios, ambele razboaie din golf sunt clar razboaie pentru asigurarea surselor energetice.
Caderea “lagarului socialist” in 1989, dizolvarea “pactului de la Varsovia” si disolutia Uniunii Sovietice au creat falsa perceptie ca democratiile-liberale au infrant totalitarismul si ca am ajuns intr-un fel la “sfarsitul istoriei”. Speranta unei “Pax Americana” a fost spulberata extrem de rapid si impreuna cu pulverizarea influentelor sovietice au propulsat “islamismul militant” spre fostele republici sovietice de sorginte islamica, in special Cecenia, care s-a transformat intr-o scena a unui amar razboi de gherila. In Europa, dizolvarea fostei Iugoslavii a transformat un pseudoconflict etnic intr-unul religios in teritoriile fostei provincii Bosnia, in care islamul-religios extrem de intovertit a devenit un islam militant si extremist. Populatiile musulmane in vestul Europei au trait intr-o armonie aproximativa ca minoritati conlocuitoare, bucurandu-se de toate drepturile civile si religioase dar au fost supuse unei propagande revansarde-extremiste bazate pe minciuni si jumatati de adevaruri, transformand Occidentul European si America de Nord din statutul islamic religios “Dar-es-Salaam” (pamant/casa pacii) in “Dar al-Harb” (pamant/casa razboiului).
11 Septembrie 2001 a fost ziua cand terorismul a devenit o problema globala si intr-un fel a declansat o serie de evenimente care corelate pot produce senzatia unui conflict global pentru ca de fapt este unul de acest gen. Daca-l numim sau nu “al treilea razboi mondial” este numai o chestie de semantica, adevarul este ca manifestarile lui sunt de acest gen.
Din punct de vedere militar, pardigmele de “front” si “spatele frontului” au fost rasturnate, rasturnarile au fost simtite din plin si in cel de al doilea razboi mondial. Daca “spatele frontului,” adica populatia civila a fost “terorizata” si in al doilea razboi mondial prin bombardamentele aviatice (carpet-bombing al aliatilor) sau balistice (V2-german) asupra oraselor si ale tintelor civile, insa cu efecte militare limitate, astazi in stadiile in care ne aflam, “spatele frontului” a devenit obiectul principal in razboiul terorist.
Etichete: 2014, Dosare-2014, Geopolitica, Militare, O lume în schimbare
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut marite scrib
Razboiul a fost principala preocupare a omului . De cind exista . Fara acest “interes” , nu am fi avut nici un imperiu pe planeta asta si niciodata .
Ce vedem noi azi e acelasi vechi “sport” care a existat mereu . Doar ca sintem mai digitalizati planetar si atunci informatia vine in timp real din oricare zona .
Ce stiau aia din Africa sau Japonia despre Europa unde se lupta si murea in “razboiul de 100 de ani ” ?
Razboiul rece a fost o perioada de relativ calm militar . Cu mare cheltuiala . 🙂 Un echilibru si fiecare din parti controla supusii .
Dezagregarea acestui sistem a dus la multe lupte si intre multi .
Va fi mult mai dezastros si mai oribil cind lupta pentru energie , materii prime se va generaliza . Acum sintem doar la inceputuri .
Ca fapt divers , sa ne imaginam USA total independenta de petrolul strain si gazul altora pentru vreo 35 – 40 de ani si ulterior sa descopere ca rezervele/resursele de apa potabila au fost iremediabil otravite prin poluarea datorita metodelor de extractie . Atunci lupte ca setea elimina bunele maniere . 🙂