Nemuritorii (3) – Gurkha (The Royal Gurkha Rifles)
17/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Militare, Ziarul de Duminica |
Subcontinentul indian adaposteste una dintre cea mai bogate civilizatii din lume. India este si caminul a unor populatii care prin religie, traditiile istorice, cultura si cutumele sociale sunt considerate populatii razboinice. Vorbim de aproximativ 20 de triburi care includ un numar de cateva zeci de caste. Dintre acestea, castele Nairilor, Sikh-silor si Gurkha-silor sunt poate cei mai cunoscute in occident.
Strigătul de luptă al soldaților gurkha “Jai Maha-kali, Ayo Gorkhali! (Slăvita fie zeita războiului, vin luptatorii gurkha!)” este poate cel mai semnificativ semn al acestor cutume religioase si sociale.
Populatia gurkha traieste in Nepal fiind insa la origine hinduşi din Nordul Indiei (rajputii si brahmanii) care au emigrat la inceputul cuceririi mogule (islamice) spre teritorii inaccesibile noilor cuceritori. Probabil ca etimologic, denumirea lor provine din sanskritul gau-rakka (figurativ “protectorii celor sfinte,” la propriu “protectorii vitelor”, vitele fiind pentru hindusi animale sfinte).
Mitul fondator povesteste de un anumit Gorkhanath, un mare guru tantric, considerat o incarnare a zeului Shiva. Istoria acestei populatii incepe odata cu legenda lui Bappa Rawal, printul Khalboj. In timpul adolescentei sale Bappa Rawal, tanar care obisnuia sa vaneze tigrii prin padurile Himalayei, care din intamplare a dat peste un misterios sfant-razboinic aflat intr-o stare de meditatie profunda. Impresionat de aura degajata de straniul personaj, Bappa a decis sa stea de paza si sa-l ingrijeasca pe batranul sfant care era nimeni altul decat Gorkhanath, incarnarea a zeului Shiva. Cand Gorkhanath si-a revenit din meditatie a fost impresionat de comportamentul tanarului, daruindu-i acestuia protectia si invataturile lui impreuna cu faimosul cutit Kukri, care va deveni apoi simbolul de temut al trupelor gurkha.
Bappa Rawal a fost primul dintre luptatorii gurkha care a incercat sa opreasca invazia ilamicilor moguli pe care a reusit sa-i invinga de mai multe ori pana fiind coplesit a fost nevoit sa se retraga in fruntea oamenilor lui spre Nepal
***
Astazi luptatorii gurkha sunt soldatii in armata nepaleza, britanica, indiana, filipineza, singaporeza, maleziana si americana. In armata americana, soldatii gurkha au un rol defensiv fiind paznicii instalatiilor militare din Bahrain (Naval Support Activity Bahrain). Articolul de fata se refera la regimentele de puscasi gurkha din armata britanica.
Relatiile intre Imperiul Britanic si populatia gurkha au inceput la modul cel mi sangeros posibil, in razboiul anglo-nepalez (1814–1816). Dupa terminarea razboiului si semnarea tratatului de pace, soldatii gurkha devin mercenari in slujba Companiei Indiilor de Est. Avand in vedere glorioaselor fapte de arme si a curajului extraordinar dovedit de gurkha pe campurile de lupta ei au fost recrutati direct in armata indo-britanica si mai tarziu, dupa retragerea britanicilor din India au ramas in armata britanica.
Arma simbolica a soldatilor gurkha a fost si a ramas cutitul Kukri, conceput de gurkha ca arma alba de mici dimensiuni care poate fi ascunsa si transportata usor in timpul unei misiuni de lupta capabila fiind sa reteze mana sau capul unui inamic atunci cand situatia o cere. Lama sa are o lungime intre 30-38 centimetri, iar manerul este facut in mod traditional numai din corn de bivol. Kukri este probabil cel mai eficient cutit de lupta creat vreodata. In ciuda formei sale asemanatoare cu a unui bumerang, acesta arma nu a fost conceputa pentru aruncat. Kukri are un design al lamei care-i permite sa efectueze cele mai adanci taieturi de care este capabil un cutit. Forma sa este unica in toata Asia, nicio alta arma alba din India, Tibet sau China nu are lama asemanatoare cu cea de kukri.
În timpul Primului Război Mondial, peste 200.000 de soldați gurkha au luptat în rândurile armatei britanice, aproximativ 10% dintre aceștia au fost răniți, morți sau declarați dispăruți. Soldaților gurkha le-au fost acordate aproape 2.000 de ordine și medalii miltare pentru fapte de arme în timpul primei conflagrații mondiale]. Numărul batalioanelor gurkha a crescut la 33, iar guvernul nepalez le-a pus la dispoziția înaltului comandament britanic pentru a fi folosite pe toate fronturile. Soldații gurkha au luptat în bătăliile din Franța (bătăliile de la Loos, Givenchy, Neuve Chapelle sau cele de la Ypres), din Irak, Persia, regiunea Suezului, Palestina sau Turcia (Gallipoli și Macedonia . Un detașament gurkha a luptat alături de Lawrence al Arabiei. În timpul bătăliei de la Loos, un batalion al Regimentului 8 a luptat până la ultimul om.
În timpul dezastruoasei campanii din Gallipoli din 1915, gurkha au fost printre primii care au debarcat și ultimii care au fost evacuați. Unitatea gurkha care a cucerit Sari Bair a fost singura care a reușit să cucerească și să mențină controlul asupra înălțimii care controla accesul către Strâmtori.
In timpul celeui de-al Doilea Razboi mondial (1939 – 1945), au fost mobilizate de partea Aliaților zece regimente cu un total de 20 de batalioane. După evacuaarea de la Dunkerque din 1940, guvernul nepalez a acceptat să crească numărul soldaților gurkha care să se înroleze în armata britanică, ceea ce a dus la creșterea efectivelor acestora la 35 de batalioane. Creșterea efectivelor a dus la înființarea unor noi baze de recrutare și antrenament în India. Unele dintre noile regimente formate au fost folosite la păstrarea ordinii și paza frontierelor în India. Un mare număr de gurkha au fost recrutați și pentru unitățile ne-gurkha, precum cele de parașutiști, geniști sau poliție militară. În timpul războiului, aproximativ 250.280 de soldați gurkha au luat parte activă la lupte, în apoape toate teatrele de război. Pentru bravura dovedită pe câmpurile de luptă, soldații gurkha au fost decorați cu 2.734 de ordine și medalii. În timpul lupelor, soldații gurkha au înregistrat 32.000 de răniți, morți sau dispăruți.
La fel ca luptatorii Legiunii Straine, puscasii gurkha sunt considerati conform Conventiei de la Geneva drept soldati si nu mercenari. Soldatii gurkha au continuat sa lupte in toate razboaile postbelice ale Regatului Unit de la Malvine (Falkland), prin Irak si astazi in Afganistan.
In prezent, gurkha din trupele de commando britanice sunt cantonati in baza militara Shorncliffe din Kent. Soldatii sunt inca selectati din comunitatile din Nepal, circa 28.000 de tineri gurka trebuind sa treaca de selectia dura, pentru a ocupa cele 200 de locuri puse la dispozitie in fiecare an. Procedeele de selectie sunt considerate printre cele mai grele din lume, fiecare candidat trebuind sa urce alergand un munte timp de 40 de minute, incarcat cu o ranita grea de 35 kilograme. Pentru siguranta Printului Harry, curtea regala britanica a decis ca acesta sa-si execute cele 10 saptamani de stagiu militar din Afganistan in cadrul unei unitati de elita gurkha dislocata in teatrul de operatiuni militare.
Dupa reorganizarea din 1994, astazi mai functioneaza in cadrul armatei britanice numai doua regimente de comando gurkha – 1st Battalion, Royal Gurkha Rifles (fost 6th Queen Elizabeth’s Own Gurkha Rifles) si 2nd Battalion, Royal Gurkha Rifles (fost 7th Duke of Edinburgh’s Own Gurkha Rifles)
Poziția față de gurkha și familiile lor a fost un subiect de dispută în Regatul Unit după ce s-a aflat că pensionarii gurkha primeau pensii mai mici decât camarazii lor britanici. De asemenea, statutul național al gurkha și familiilor loa a fost subiect de dispută, după ce au existat rapoarte cu privire la refuzul autorităților să acorde dreptul de reședință familiilor unor soldați nepalezi trecuți în rezervă. Pe 8 martie 2007, guvernul britanic a anunțat că toți gurkha care s-au înrolat după iulie 1997 vor obține pensii echivalente cu soldații britanici. Guvernul garanta totodată dreptul la reședință soldaților gurkha în retragere și familiilor lor.
Printr-o hotărâre de revoluționară, Înalta Curte de Justiție de la Londra a hotărât pe 30 septembvrie 2008 că toți gurkha care au părăsit armata mai înainte de 1997 au dreptul automat la reședință în Regatul Unit. Ministerul de interne britanic este obligat prin această hotărâre să revizuiască situația tuturor celor afectați de această decizie.
Pe 29 aprilie 2009, o moțiune a opoziției inițiată de Liberalii Democrați în Camera Comunelor a fost adoptată cu o majoritate de 267 la 246 de voturi, prima înfrângere a unui partid guvernamental britanic din 1978. Nick Clegg, iderul libral-democraților avea să declare că „Aceasta este o victorie imensă […] pentru drepturile gurkha, care au așteptat de atât de multă vreme dreptatea, o victorie pentru Parlament, o victorie pentru decență”. El a mai adăugat că „acesta este tipul de lucruri pe care oamenii vor ca această țară să îl facă”
Pe 21 mai 2009, ministrul de interne Jacqui Smith a anunțat că toți gurkha care au slujit în serviciul activ cel puțin patru ani vor primi dreptul să se stabilească în Regatul Unit.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iL5tCVwKZFw]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=O1l4l-bx5Zk]
Bibliografie, note si citate:
Tucci, Sandro, Gurkhas. Published by H.Hamilton,1985.
Parker, John, The Gurkhas: The Inside Story of the World’s Most Feared Soldiers, Headline Book Publishing, 2005.
Chappell, Mike, The Gurkhas. Oxford: Osprey Publishing., 1993.
“Brown defeated over Gurkha rules”. UK Politics. BBC News.
:Gurkhas win right to settle in UK”. UK News. BBC News
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
salut theophyle
foarte, foarte interesant articolul
toata seria de fapt, multe lucruri de care habar nu aveam 🙂
merci mult
🙂
multumesc Aos,
asta a fost si intentia mea. Sa luminez putin aceasta zona 🙂
Salut .
कांथर हुनु भन्दा मर्नु राम्रो
“Kaatar Hunnu Bhanda Marnu Ramro” motto trupelor Gurkha .
In engleza tradus : “Better to die than to be a coward” 🙂
stef,
iar de joci cu google translate 😆
Fals 🙂
copy paste direct de aici :
http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Gurkha_Rifles
atunci gresala e acolo 🙂
Buna seara,
Kukriul aduce un pic cu falcata, sabia trupelor spaniole din slujba lui Hannibal.
Aici un exemlu de flacata:
http://tinyurl.com/jvmr57l