Lecțiile trecutului : Edmond About despre Grecia contemporană
07/07/2015 | Autor Cetatean Categorii: Dosare, Economie, Editoriale |
Redactat de †Theophyle in august 2013, mai actual ca niciodata!
Edmond About (1828-1885) a fost un literat şi jurnalist francez, membru al Academiei Franceze. Făcând parte din Şcoala franceză din Atena, a trăit mai mulţi ani în Grecia, unde şi-a redactat eseul Grecia Contemporană (1854). Este cunoscut şi pentru cronicile semnate în nenumărate ziare franceze ca şi pentru romanele pentru copii. mai multe detalii puteti citi, aici.
Eseul scris de Edmond About si publicat in 1863 este unul dintre cele mai actuale si citite texte in Europa contemporana. Am avut norocul ca PressEurop a preluat fragmente din acest eseu publicate in FAZ si mi-a scutit cateva ore de traducere. Dupa ce am citit intreaga carte m-am lacomit si am citit si alt eseu numit Roma contemporana (Rome contemporaine) scris in 1860. Trebuie sa recunosc – omul a fost profet!. Mai jos textul din FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) la sfarsitul articolului puteti descarca intregul eseu in format PDF in limba franceza.
***
Dupa 150 de ani
Grecia este singurul exemplu cunoscut de ţară care trăieşte în situaţie de faliment din ziua naşterii ei. Dacă Franţa sau Anglia s-ar afla doar un an în această situaţie, am trece prin catastrofe teribile. Grecia a trăit mai mult de douăzeci de ani în pace cu falimentul ei. Toate bugetele de la primul până la ultimul sunt în deficit.
Atunci când într-o ţară civilizată, intrările la buget nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile, se face un împrumut intern. Este o modalitate pe care guvernul grec nu a încercat-o niciodată şi oricum n-ar fi avut succes. A trebuit ca puterile protectoare ale Greciei să-i garanteze solvabilitatea pentru ca să poată negocia un împrumut exterior. Resursele oferite de acest împrumut au fost irosite de către guvern fără nici un fel de roade pentru ţară şi o dată banii cheltuiţi, a trebuit ca garanţii, din pură bunăvoinţă, să acopere interesele. Grecia nu le putea plăti.
Astăzi ea a renunţat la speranţa de a-şi achita vreodată împrumuturile. Nici în cazul în care cele trei puteri protectoare ar continua la nesfârşit să plătească în locul ei, Grecia nu s-ar afla într-o stare mai bună. Cheltuielile ei tot nu sunt acoperite de propriile sale resurse.
O ţară unde impozitele sunt plătite în natură
Grecia este singura ţară civilizată unde impozitele sunt plătite în natură. Banii sunt atât de rari în ţară încât a trebuit coborât la acest mod de percepţie. Guvernul a încercat iniţial să dea în arendă impozitul, dar fermierii, după ce s-au angajat temerar, nu şi-au respectat angajamentele iar statul, lipsit de putere, nu avea cum să-i constrângă. De când statul colectează el însuşi impozitele, costurile colectării sunt mult mai mari iar veniturile au crescut foarte puţin.
Contribuabilii fac ce făceau agricultorii: ei nu plătesc. Proprietarii bogaţi, care sunt în acelaşi timp oameni influenţi, au găsit mijloace de a frustra statul, fie cumpărând, fie intimidând angajaţii. Aceştia, fără vreun viitor asigurat, susceptibili să fie destituiţi la prima schimbare de minister, nu urmăresc interesele statului, ca la noi. Ei se gândesc numai să-şi facă relaţii, să cruţe puternicii şi să câştige bani. Iar în ceea ce priveşte micii proprietari, care trebuie să plătească pentru cei mari, ei sunt protejaţi împotriva confiscărilor, fie de vreun prieten puternic, fie de propria lor mizerie.
Grecii se cunosc mult şi se iubesc puţin
Legea nu este niciodată în Grecia entitatea fără milă pe care o cunoaştem noi. Angajaţii ascultă contribuabilii. Atunci când toată lumea se tutuieşte şi când se cheamă toţi fraţi, se găseşte întotdeauna un mijloc de a te înţelege. Toţi grecii se cunosc mult şi se iubesc un pic. În schimb ei cunosc prea puţin această fiinţă abstractă numită Stat şi nu o iubesc defel. În sfârşit, perceptorul este prudent: el ştie că nu trebuie să exaspereze pe nimeni, că trece printr-unele străduţe întunecate când merge spre casă şi că un accident se poate întâmpla repede.
Pentru contribuabilii nomazi (păstori, tăietori de lemne, cărbunari, pescari), a nu plăti impozitele este o plăcere, şi chiar o chestiune de onoare. Ei gândesc ca pe vremea turcilor, că duşmanul lor este stăpânul lor şi că cel mai frumos drept al omului este să-şi păstreze banii. De aceea, miniştrii de Finanţe dinainte de 1846 făceau două bugete ale veniturilor. Unul, bugetul de exerciţiu, indica sumele pe care guvernul ar fi trebuit să le primească în anul respectiv; celălalt, bugetul de gestiune, indica ceea ce spera să primească.
Şi, cum miniştrii de finanţe sunt susceptibili să greşească în favoarea statului în calculul acestor resurse probabile, ar fi trebuit să fi făcut un al treilea buget, cu suma pe care guvernul era sigur de a o primi. De exemplu, în 1845, pentru produsul măslinilor din domeniul public, dat în arendă particularilor, ministrul înscria în buget o sumă de 441 800 drahme. El spera (buget de gestiune), că, din această sumă, statul ar fi norocos să primească 61 500 de drahme.
Dar această speranţă era îndrăzneaţă fiindcă anul precedent, statul nu primise pentru acest articol nici 441 800 drahme, nici 61 500 de drahme, ci 4457 de drahme şi 31 de centime, adică aproximativ un procent din ceea ce i se datora. În 1846, ministrul de Finanţe nu a mai scris niciun buget de gestiune şi obiceiul s-a pierdut.
Nimeni nu împrumută guvernelor neconsolidate
Cheltuielile Greciei constau din: datoria publică (datoria internă, datorie externă), lista civilă, indemnităţile Camerelor, serviciul ministerelor, costuri de colectare şi de guvernare, cheltuieli diverse.
Dacă aş cunoaşte un guvern care s-ar îndoi de puterea lui, de creditul lui, de afecţiunea partizanilor săi şi de prosperitatea ţării, i-aş spune: “Fă un împrumut !”.
Dar nimeni nu împrumută guvernelor care nu sunt considerate a fi consolidate. Banii se împrumută guvernelor considerate suficient de sincere pentru a-şi îndeplini angajamentele. Nu împrumutăm decât guvernelor pe care dorim să le menţinem ca atare. Opoziţia nu a stat la baza colectării de fonduri publice nicăieri în lume. Şi în fine, nu se împrumută altcuiva decât atunci când ai bani de dat împrumut.
Bibliografie:
FAZ – „Das Land lebt seit seiner Geburt im totalen Bankrott“
La Grèce contemporaine (1855), in format PDF – originalul francez.
Despre cei care au devalizat Grecia, cu lacrimi de crocodili si cu peste 500 de milioane euro in conturi, cititi aici un alt editorial Politeia scris de † Theophyle.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua!
Se pare ca grecii s-au dus la intalnirea Eurogrupului de astazi fara nici o propunere. Au promis ca trimit maine … astazi au venit doar sa studieze “atmosfera”. Tsapiras vrea exitul – parerea mea.
http://www.theguardian.com/world/live/2015/jul/07/greek-debt-crisis-alex-tsipras-seeks-last-chance-deal-live#comments
salve .. link PressEurop nu fct 😉
salut! Da. am verificat. Nu mai merge site-ul sursa de unde a preluat Theophyle. Site-ul a fost inchis in decembrie .
https://en.wikipedia.org/wiki/Presseurop
buna ziua
daca mascariciul ala s-a dus fara nici o propunere e “cam gata”/ aici toti au fost la unison” asteptam propunerile grecilor”
intre timp ecb temporizeaza si desi nu extinde ELA nici nu spune ca e nevoie de colaterale suplimentare din partea bancilor grecesti,ceea ce e echivalent cu “grexit”ul de facto/bancile grecesti mai pot rezista”in situatia de avarie” pana la sfarsitul saptamanii
Buna ziua!
Citind despre cum Fidel Castro i-a urat succesuri “scumpului coleg Tsipras”, subliniind ca Grecia este o tara “familiara” Cubei… îndeosebi datorită “artei şi ştiinţei politice”, mi-am amintit de un fragment dintr-un articol scris in forbes: “A Scary Similarity Between The Greek And Chinese Economy”.
“Simply put, one arm of the government lends funds to another arm of the government, and everyone is happy, until someone must pay the bill. Then the situation turns ugly.
That’s what happened in Greece in 2011, when the country’s semi-Soviet model collapsed, taking down a large and corrupt government that lacked the resources to finance its multiple roles in the economy.
Things are even worse than Greece in China when it comes to the potential of a systemic risk crisis. Government-owned banks lend money directly to government owned corporations, which usually perform a great deal of welfare activities; and to land developers, who are behind the country’s property bubble..”.
Now, think about the size of the Greek economy vis-à-vis the size of the Chinese economy. You can see why China’s financial crisis could be a Greek-style crisis on a grand scale.”
“Admir Partidul Comunist Chinez pentru felul in care si-a condus poporul pe calea socialista”. (ponta)
“Incredibil, dar colegii nostri chinezi, practic, si asta ma bucura, impartasesc aceleasi valori cu noi in tot ceea ce inseamna constructia unui partid, (…) cat si a modului in care te raportezi la cetatean”. (blaga)
Monik, niste comunisti toti!
Bun gasit …. 🙂
deci s-a dus Tsipras ca sa aiba de unde veni….. creanga lui de ‘bagabond” 🙂
Was Grexit Always the Plan for Greece’s Alexis Tsipras? scris la 1 iulie !!
“A fost Grexitul adevaratul plan al lui Alexis Tsipras? Daca iesirea Greciei din Zona Euro a fost scopul lui Tsipras, e greu sa te gandesti ca ar fi putut actiona altfel decat a facut-o”, scrie cotidianul financiar american Wall Street Journal intr-un comentariu semnat de editorialistul Simon Nixon.
Cat din tacticile lui Alexis Tsipras din ultimele cinci luni a fost cauzat de incompetenta si cat a fost plan? E o intrebare careia istoricii s-ar putea sa nu-i gaseasca niciodata raspunsul, scrie editorialistul, care trece in revista toate manevrele facute de premierul Tsipras de la preluarea mandatului, in ianuarie.
Wall Street arata ca Tsipras a intarziat si tergiversat negocierile cu creditorii internationali pana in momentul in care bailout-ul a expirat, facand greu de evitat iesirea din Zona Euro.
“Daca acesta a fost planul, l-a executat perfect”, mai arata editorialistul. “Deponentii au fost persuadati sa-si pastreze banii in banci prin asigurari zilnice, timp de cinci luni, ca o intelegere cu troika e iminenta. De fapt, cea mai mare parte a timpului nu a existat nici o negociere. Tsipras a mimat dialogul cu discutii infinite despre cum ar trebui sa fie numita troika, unde sa se tina negocierile si cine sa participe la ele.
In ultimul moment, Tsipras a trimis propuneri cu zero sanse sa fie acceptate, dar care i-au permis sa dea vina pe creditori. Acum, cu bailout-ul terminat, bancile inchise si tara in incapacitate de plata, a organizat un referendum in care cetatenii sunt intrebati daca sunt de acord cu o propunere expirata. Totul arata premeditarea iesirii Greciei din Zona Euro, arata Wall Street Journal.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20272685-ziarul-american-wall-street-journal-pune-public-intrebarea-care-gandesc-toti-europenii-daca-grexitul-fost-singurul-adevaratul-plan-lui-tsipras.htm
PS 3.500 miliarde de dolari pierderi in ultimele 3 saptamani la bursele chinezesti !!
buna ziua
unde sunt cei care vedeau US “terminate”in 2007/8 si “marea economie chineza” noua stea a sec XXI?
nu ca china e de neglijat dar trebuie sa mai curga multa apa pe yangtze pana sa ajunga economia de referinta a lumii
s-ar putea sa asistam la explozie populara,deoarece enorm de multi chinezi “simpli’ si-au “bagat” banii la bursa.
Eu nu v-am spus ca astia vor sa iasa din UE si din NATO?
S-ar putea sa-i vedem in Uniunea euro-asiatica.
Le-ar cam trebui o „cura” de genul celei prin care am trecut noi prin anii 1984-1989, si sa simta pe pielea lor marile „binefaceri” comuniste. Dar …. sa nu dorim raul nici la dusmani!
Buna ziua! 🙂
Sa ramanem optimisti. E viata si dupa „grexit”!
s-ar putea sa fie chiar “mai buna”
cat despre grecia odata iesita din zona euro ,e o tara terminata
rusia gafaie al naiba sa “securizeze crimea” si aia nu sunt greci,aia sunt invatati de mult cu “binefacerile socialismului”
cat despre china,deocamdata n-a “digerat “africa-deja ocupata +apar problemele interne
Probabil ca s-au gandit ca sunt atat de neinlocuit (prin pozitia geo-strategica), incat pot face orice fel de joc. Dupa sirtaki pe nervii UE, unul pleaca pe motocicleta, iar altul face bezele ba spre UE, ba spre Rusia/ China.
Intre timp, Rusia:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20282398-rusia-lansat-manevre-militare-surpriza-armenia-tara-care-confrunta-manifestari-populare.htm
Armata rusa a lansat marti manevre militare pentru a verifica “pregatirea de lupta” a trupelor stationate in Armenia, aliatul sau care se confrunta cu manifestari populare si un conflict de lunga durata cu vecinul sau, Azerbaidjan, scrie AFP.
In Moldova:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20282706-uniunea-europeana-suspenda-finantarea-pentru-republica-moldova-pana-formarea-unui-nou-guvern.htm
Uniunea Europeana a decis suspendarea finantarii pentru Republica Moldova pana la formarea unui nou guvern care sa poata purta negocieri cu Fondul Monetar International, a anuntat Pirkka Tapiola, seful Misiunii UE la Chisinau. “Decizia noastra pentru acest moment este sa suspendam suportul bugetar. Uniunea Europeana isi doreste sa vada, cat mai curand, o coalitie de guvernare la Chisinau, iar noul Guvern va trebui sa contacteze imediat Fondul Monetar International pentru a solicita un nou acord de finantare. In acest moment, asa cum se stie deja, tinem cont de doua aspecte: de criza bancara si de stabilitatea macrofinanciara a tarii”, a declarat Pirkka Tapiola, potrivit Mediafax, care citeaza Jurnal de Chisinau.
Resalut
Papagalul grec nu a prezentat absolut nici o propunere la reuniunea tarilor cu moneda euro . Din contra , a cerut 7 miliarde euro de ajutor imediat (48 ore) .
Comunistii gasesc mereu pe cine sa deie vina pentru propriile greseli catastrofale .
Acum e moda UE , FMI , in trecut “agenturilii straine” si evident evreii . 🙂
– Ca fapt divers , bancile grecesti raman inchise pina miercuri dar gurile rele zic ca vor fi inchise toata saptamina . Aceleasi guri spurcate 🙂 prevad ca guvernul grec va baga mana adinc in toate conturile curente , depozite bancare ca sa aiba cu ce plati salarii , pensi dar si restul clientelei .
– E in act o hemoragie colosala de prenotari turistice . O medie de 50.000 de renuntari zilnice la pachetele oferite de agentiile de turism internationale .
– Criza de bani gheata incepe sa blocheze total economia elena .
Evident e vina altora . Aia care nu le mai dau bani moaca .
Si totusi , sint pe functii niste posesori de diplome marete in Grecia . Identic ca la altii mai cunoscuti . 🙂 🙂
Numai cat pierd acum din turism! Dar cum isi asterne omul (grecul), asa va si dormi! 🙂
Un articol interesant:
http://adevarul.ro/news/politica/frustrarea-grecia-1_559b8bacf5eaafab2c524bbe/index.html
Frustrarea noastră cu Grecia e una firească. Prostească, dar legitimă. Şi nu pentru că am avea realmente ceva de împărţit cu ei, ci pentru că seamănă atât de tare cu noi încât sunt numai buni de tăvălit puţin prin făină. După 50 de ani dezastruoşi (25 de ceauşism + 25 de democraţie) am putea să ne aşezăm şi să ne facem o autoevaluare. Exclus! E mult mai uşor să te descarci pe greci.
………………
Diferenţa dintre greci şi noi e că ei au avut ocazia şi au priceput că e bine să trăieşti pe banii altora, aceşti alţii fiind în primul rând Europa şi finanţele internaţionale. La noi, elita a crezut că alţii suntem noi, ceilalţi. Aici se opreşte diferenţa. În rest, ambele elite au fost construite pe furat cât se poate. Pe ei însă îi salvează restul lumii în timp ce noi ne-am fi înecat aici ca proştii dacă nu ar fi existat DNA-ul.
……………………..
Aşa că Grecia şi colapsul ei nu se referă la bani, ci la sisteme. Lumea e prea mare şi prea complexă ca să o schimbi cu tricouri cu Che Guevara. Ai nevoie de predictibilitate ca să poţi trăi pe banii celorlalţi, iar actele de bravură sunt pur şi simplu prostii propagandistice pentru hrana popoarelor care nu înţeleg pe ce lume trăiesc. Grecii nu sunt putori leneşe, sunt prizonierii propriei ţări, aşa cum am fost şi noi 25 de ani. Nu de mult, primeam oferta de a deveni români mândri. Slavă celui de sus (oricine ar fi el) că am refuzat-o. Mai bine plictisit, decât imprevizibil.
Si ceva de pe la noi:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Elena+Udrea+Se+simte+lipsa+lui+Mazare+de+la+Primaria+Constanta
„Din păcate, constat că staţiunea Mamaia nu mai arată ca anul trecut. Şi o spun eu, care nu am fost niciodată fan Radu Mazăre. Se vede că nu mai are primar. La fel constat şi că lucrările începute împreună cu Consiliul Judeţean în mandatul meu de ministru sunt blocate toate – nu se mai lucrează la drumul spre Năvodari, nu se mai decontează niciun ban de la Ministerul Dezvoltării, totul este blocat. Din păcate, suferă constănţenii şi turiştii care vin pe litoral.” zise EU.
…………………..
Ea crede că staţiunea Mamaia va arăta pe viitor tot mai rău, pentru că „efectul Mazăre” însemna foarte mulţi turişti în Mamaia.
dupa beciul domnesc se ajunge la consens intre hotii si vardistii de ieri!:)
n au fost eliberati la pachet .. ? 😉
Si inca o boaba:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20282789-rezolutia-dna-cum-dat-mita-sebastian-ghita-fostului-primar-ploiestiului-vila-schimbul-unei-finantari-pentru-asociatia-basket-sistemul-circuite-suveica-controlat-ghita.htm
Procurorii DNA sustin, in rezolutia de incepere a urmaririi penale consultata de HotNews.ro, ca in anul 2013, in calitate de primar al Ploiestiului, Iulian Badescu a pretins si primit de la deputatul Sebastian Ghita un imobil in valoare de 1 milion de lei in schimbul finantarii Asociatiei Basket Club Assesoft Ploiesti cu suma de 1.500.000 de la bugetul local. Potrivit sursei citate, fostul primar ar fi suportat doar 124.000 de lei din pretul vilei, diferenta reprezentand mita deghizata prin incheierea unei promisiuni de vanzare a imobilului.
Domn`e ,nu se mai poate asa ! L-am auzit si vazut pe domn Ghita cum explica el frumos ,chiar induiosator ca nu este vinovat.ca nu intelege ce vrea DNA ul de la el ?Cum sa dea el spaga? Mita ? , ,spalare de bani? NU SE EGZISTA !!
Si daca este doar banc , merita citit:)
EXCLUSIV/ZVON în PSD:
Ponta vine sâmbătă, dar în Ungaria! Inaugurează autostrada și se ÎNTOARCE în Turcia! 😀 😀
În PSD s-a vorbit marți, la modul cel mai serios, că Ponta se va duce sâmbătă la inaugurarea autostrăzii Nădlac-Arad. Dar se va duce în Ungaria, la punctul de trecere dintre Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria). După care se va întoarce în Turcia, la Belek! Ori pe pesediști i-a tâmpit codul portocaliu de căldură și disperarea, ori avem de-a face cu cel mai nerușinat om născut vreodată în această țară!
Pe 11 iulie vor fi inaugurat lotul II al Autostrăzii Nădlac-Arad, cuprins între Pecica şi Arad, dar şi segmentul de autostradă din Ungaria, cuprins între frontieră şi Mako, potrivit Mediafax. De asemenea, va fi deschis noul punct de trecere a frontierei de stat, care va lega cele două ţări prin interconectarea autostrăzilor A1 şi M43, între localităţile Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria). Lotul II din Autostrada Nădlac-Arad are o lungime de 16 kilometri, însă şase kilometri au fost deschişi circulaţiei în luna decembrie 2014, odată cu primul lot. Astfel, pentru 11 iulie au ramas de inaugurat inca 10 kilometri.
http://www.comisarul.ro/politic/exclusiv/zvon-in-psd-ponta-vine-sambata-dar-in-ung_504566.html
http://www.nasul.tv/incredibil-ioan-rus-si-cei-sase-consilieri-ai-sai-au-uitat-sa-plece-din-ministerul-transporturilor/
doamna viorica strikes again! daca e asa, e grav doamna!
Legea sigurantei nationale s-a promulgat recent si a prevazut, sub sanctiune disciplinara… s-a introdus o litera (n.n. – Legea 255/2013 prin art. 51 a modificat art. 7 alin 4 si 5 din Legea 182/2002 si s-a dat HCSM nr. 140/6.02.2014), in care obliga, sub supravegherea unui director de securitate, a unui ofiter se securitate care poate sa ma verifice ce masuri iau in dosar, sa imi iau angajamente cu privire la instrumentarea anumitor documente care sunt in dosar. Adica ce presupune? Ca eu daca am intr-un dosar anumite documente, pot sa am acces la ele numai eu, sa-mi formez o opinie, nici inculpatul, nici avocatul nu au acces la aceste documente si eu pot sa judec dosarul si sub influenta acestor documente la care ceilalti nu au voie. Daca eu incalc, lucru pe care l-am facut o data, si pun la dispozitie si avocatului si inculpatului, sunt sustenabila (susceptibila – n.r) de sanctiune. La ce a dus acest lucru? Angajamentele s-au semnat. Toata magistratura romana… sunt putini care n-au semnat”, – See more at: http://www.nasul.tv/un-judecator-face-dezvaluiri-zguduitoare-magistratii-obligati-sa-semneze-angajamente-secrete-in-ce-fel-ar-fi-fost-implicate-serviciile/#sthash.ZmiIvhfL.dpuf
dar judecatorul Vasilica Danilet lamureste dilema!
”Pentru că, din păcate, există corupţie în justiţie, serviciile de informaţii au competenţă şi în acest domeniu. Ca urmare, ele strâng informaţii despre magistraţii bănuiţi de corupţie pe care, la fel, sunt obligate să le înainteze la DNA în cadrul căruia s-a format anul acesta un birou care are ca principală activitate combaterea corupţiei în sistemul judiciar. Nu există nicio sesizare că astfel de informaţii au fost folosite nelegal, pentru a impune acestor magistraţi anumite soluţii.
Prin urmare, respectivele declaraţii despre relaţii nelegale dintre magistraţi şi serviciile de informaţii sunt nefondate. Când ele vin din partea unor magistraţi care nici nu indică, nici nu sesizează organismele competente pentru cercetarea în concret a unor situaţii de încălcare a legii, eu personal le consider total inadecvate statutului pe care îl au respectivii. Îmi scapă motivul pentru această risipă de energie şi rostul acestor declaraţii jignitoare dacă nu chiar belicoase la adresa colegilor. Dar ştiu cu siguranţă că în acest fel sunt alimentate speculaţiile de tot felul care în mod voit sunt generate de oameni ce se confruntă cu acuzaţii sau chiar condamnări penale.”
https://cristidanilet.wordpress.com/2015/07/07/declaratii-inadecvate-ref-relatiile-magistrati-servicii-de-informatii/
Iohanis si Timofti au aflat ca UE a sistat orice finantare pentru Moldova???
”Finita la commedia” // UE a îngheţat finanţarea pentru Moldova http://deschide.md/…/Finita-la-commedia–UE-a-%C3%AEnghe%C5…#
Buna seara prieteni. Inconstienta in Grecia atinge cote maximale. Ma uitam mai devreme pe Bloombergsi un baietas povestea acolo cum la Atena oamenii stau linistiti in cafenele.
E caldura mare! 🙂 Oamenii isi fac siesta!
Salut @clemy
Inainte ca Grecia sa NU platesca la FMI ratele , bancile grecesti au fost golite de zeci de miliarde de euro . Bani gheata retrasi . + miliarde transferate in conturi peste hotare (e foarte simplu in UE ) .
Exista rezerve “la purtator” consistente de euroi la greci .
De aia multi stau linistiti . (in interviuri pe la tv straine)
Problema ca statul + bancile nu mai au numerar in depozite . Si atunci cu ce platesti salariile si pensile ? Cu ce achiti facturile marfii importate daca banca e inchisa ?
Deja se fac schimburi comerciale cu banii jos . Sau achitari de facturi din conturi bancare straine .
Saracul va fi si mai sarac . Inevitabil .
Si cat vor dura „rezervele”?! Si cine nu are „rezerve”? Desigur, altii vor fi de vina pentru problemele lor financiare.
Asta este clar dar ptr reporterii occidentali, asta nu este vizibil. Eu cred ca grecii vor incepe sa inteleaga ce s-a intamplat atunci cand statul va incepe sa aiba probleme in a plati pensiile si salariile, cand va intra in conturile bancare inca netransferate si cand rezervele de cash vor incepe sa se termine. Asta inseamna cel putin inca o saptamana. Si nici fratii chinezi si nici rusii (nu mai vorbim de Cuba sau Venezuela) nu vor sari sa ii ajute financiar. Bursa din Shanghai tot o ia la vale iar Putin are propriile lui probleme acasa.
Pina simbata se termina oricare rezerva de bani din banci .
1- FT scria (cu ceva timp in urma ) de un scenariu in care guvernul “baga mana adinc” in conturile bancare a grecilor .
Doar ca Draghi a fost mai rapid . A ridicat procentul de “colaterale” pe care bancile grece sint nevoite sa prezinte pentru a obtine euroi de la BCE (programul Ela)
Daca initial la prezentarea unor titluri de stat de valoare nominala de 1 miliard (sa zicem ) , BCE le elibera 1 miliard de euroi , acum e mai complicat . La acelasi miliard primesc doar 600 milioane de euroi . Cu tendinta sa primeasca doar 250 milioane de euro in curind pentru controvaloare de 1 miliard euro de garantii . (colateral)
Analistii prevad ca in decurs de 1 saptamana bancile grecesti nu mai au ce da ca garantie la BCE si ca urmare urmeaza confiscarea guvernativa de bani din conturile curente .
2- Pentru a introduce din nou drahma , e necesar o gramada de timp . Reguli internationale de decont modificate , o gramada de contracte bancare internationale de rescris .
Pina acum , grecii tin dur in speranta ca “sudistii” europeni si Franta se vor impune la UE cu niste “indulgente” financiare .
Nu se stie daca frontul nordic (cu RFG in frunte) vor accepata concesiuni din pura dragoste fata de greci si “sudisti” . TOATA PROBLEMA E AICI .
Ma indoiesc ca flancul sudic, poate mai putin Franta, sa fie foarte indulgent cu Tsiparis. Spaniolii sunt cei care zbiara cel mai tare. In fond ei au Podemos in coasta si nu vor sa ii urce pe un val electoral mai mare decat este acum prin concesii facute pomana Syrizei.
Luati cu multa lamaie: http://www.stiripesurse.ro/ips-pimen-grecii-sunt-oameni-intelepti-europa-e-un-pericol_960863.html
Asta primeste salariul de la statul roman? De ceee?
http://m.ziare.com/victor-piturca/arabii-nu-reusesc-sa-scape-de-piturca-cati-bani-vrea-fostul-selectioner-1372137
Piturca o crede ca arabii sunt facuti din acelas aluat ca “nasu'” Sandu? Sunt curios ce se va intampla cu fanfaronul.
Cum e vorba aia? Cand vrea Dumnezeu sa te piarda, prima data iti ia mintile.
VICTORAKIS 🙂 🙂
Cum calcă Ponta pe urmele lui Tsipras restul este “vanare de vant” l interesanta bancnota din finalul lungului articol ( NOTA 5 )
http://adevarul.ro/news/politica/victorakis-calca-ponta-urmele-tsipras-1_559bf3cbf5eaafab2c55c88a/index.html
Barack Obama, convorbire telefonică de urgență cu Alexis Tsipras
Preşedintele american Barack Obama şi premierul grec Alexis Tsipras au avut marţi o convorbire telefonică în cursul căreia liderul de la Casa Albă şi-a exprimat dorinţa ca negocierile dintre Atena şi creditorii săi internaţionali să aibă un rezultat fericit, informează agenţia de presă elenă ANA, preluată de AFP.
Potrivit ANA, dialogul telefonic a avut loc în timp ce Alexis Tsipras se află la Bruxelles, unde el urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez François Hollande, înainte de a participa la summitul european extraordinar, crucial pentru soarta Greciei şi pentru zona euro.
Casa Albă declara luni, prin purtătorul său de cuvânt Josh Earnest, că Atena şi liderii europeni ar trebui să încerce găsirea unui compromis cu privire la criza datoriei greceşti, compromis care să permită rămânerea ţării în zona euro.
http://www.stiripesurse.ro/barack-obama-convorbire-telefonica-de-urgen-a-cu-alexis-tsipras_960894.html
Mda…. telefon de la unchiul Sam…. probabil ca pe asta se tot baza Tsipras ….. si astepta ….
Nu cred ca telefonul asta a avut mesajul asteptat de Tsiparis. Parere pur personala.
http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/07/discutie-telefonica-obama-merkel-despre-grecia-21-26-49 :)))
http://bn24.ro/germania-si-olanda-nu-vor-sa-lase-grecia-sa-scape-asa-usor-una-din-cele-mai-mari-banci-a-ramas-fara-bani/
Normal.
http://www.contributors.ro/global-europa/romantismul-populist-ca-mit-politic-ipoteze-despre-criza-elena/
Tsipras s a crescut intr-o cultura politica a unei stangi impenitente, a absorbit miturile auto-glorificatoare (si simultan auto-victimizante) care prezinta rezistenta elena drept un sir continuu de eforturi supra-omenesti de a tine piept agresiunilor externe si infamiilor interne.
Alexis Tsipras nu este Aris Velouchiotis, liderul miscarii de rezistenta din anii celui de-al II-lea Razboi Mondia, nici generalul Markos Vafiadis, comandantul asa-zisei “Armate de Eliberare Greaca” din perioada Razboiului Civil (1946-1949). Ceea ce nu inseamna ca, imbatandu-se cu elixirul mitologic, el nu se concepe, asemeni unui Slobodan Milosevici, drept ultimul garant al unei libertati primejduite, incarnare profetica a unei misiuni de o urgenta extrema, de care depinde supravietuirea insasi a demnitatii pe pamantul Eladei (si chiar al Europei). In centrul viziunii sale mesianice se afla mitul poporului, al comunitatii de destin, un maximalism romantic ale carui consecinte se vad cat se poate de limpede la acest ceas de descumpanire europeana.
Foarte corect articol.
http://adevarul.ro/international/europa/bisericaortodoxa-grecia-grexit-marturisirea-crestina-1_559b92b0f5eaafab2c528bd2/index.html
Mesajul ierarhilor ortodocşi din Grecia poate fi sintetizat în dorinţa acestora de a alege răul cel mai mic şi de a evita astfel o eventuală catastrofă umanitară, provocată de izolarea internaţională şi colapsul economic şi financiar al Greciei. Deşi nu îi este specific să susţină acţiuni politice pro-U.E., Biserica Ortodoxă din Grecia s-a văzut pusă în situaţia de a promova un vot pro-european, singura opţiune care, în viziunea ierarhilor ortodocşi greci, poate ajuta la evitarea unui dezastru naţional total şi ireversibil.
Biserica ortodoxa greaca a fost unul din marii beneficiari ai populismului de nuanta socialist ortodoxa practicat timp de decenii atat de PASOK cat si de Nea Demokratia.
buna dimineata! 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-8-iulie-numaratoarea-inversa-pana-la-grexit-a-inceput/39202/
Teophyle mi se pare o mare pierdere. Textul asta al lui Edmund trebuie tinut la indemana si plesnit cu el bine peste bot orice conspirationist, comunist, rusofil, cretin, idiot, etc. care spera sa crape Occidentul cat mai repede ca sa traiasca el mai bine.
Zis-a bine Rezun (fost colonel GRU): “Luminatii nostrii conducatori se gandesc zi si noapte cum pot sa zdrobeasca Occidentul. Dar nu se gandesc, dupa ce vor fi zdrobit Occidentul, de unde mai cumparam noi mancare si de unde mai furam tehnologie?”
OK, Grecia nu fura tehonolgie, dar nici nu cumpara mancare; o primeste moka…
Disparitia lui Theophyle este, intr-adevar, o mare pierdere 🙁