Muzee celebre: Kunsthistorisches Museum
08/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta |
Redactat de @Demeter
Kunsthistorisches Museum, sau in traducere romaneasca, Muzeul de Istorie a Artei, a fost înființat la Viena, la scurt timp după campaniile militare conduse de Napoleon în Europa la începutul secolului al XIX-lea. Dinastia Habsburgilor are probleme legate de patrimoniul artistic al familiei si mai ales pentru comoara imensă mostenita de Sfântul Imperiu Romano – German.
Această comoară era împărțită între trei orașe: Castelul Ambras de lângă Innsbruck, Nürnberg și Aachen. Habsburgii au ordonat ca toate desenele să fie aduse la Viena și drept urmare obiectele de artă sunt transferate în Palatul Belvedere, unde se aflau deja câteva colecții de pictură. Kunsthistorisches Museum, găzduit de o clădire de pe Bulevardul Ring, ce aduce cu un palat, este unul dintre cele mai importante muzee de artă din lume.
Kunsthistorisches Museum a fost construit, ca și alte muzee din Viena, pentru a găzdui imensa colecție de obiecte de artă a Habsburgilor. Muzeul a fost deschis în 1891 , in același an in care a fost deschis si Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie a Naturii), de catre împăratul Franz Joseph al Austriei și Ungariei. Cele două muzee au exterioarele similare și se află unul in fața celuilalt in Piața Maria Tereza. Ambele cladiri au fost construite intre anii 1872-1891.
Secole de-a rîndul, comorile dinastiei Habsburg au fost protejate de prinții renascentiști care aveau legături de prietenie sau rudenie cu membrii familiei imperiale. Muzeul de Istorie a Artei din Viena este strîns legat de istoria și de averea Habsburgilor.
În anul 1358, ducele de Austria, Rudolf al IV-lea de Habsburg, devine proprietarul regiunii Tirol și, implicit , al unor opere medievale care au aparținut familiei. La un secol distanță, în anul 1493, Maximilian I, fiul lui Frederic al III-lea de Habsburg, duce de Austria și rege al Germaniei, Boemiei și Ungariei, este proclamat împărat. Suveranul moștenește de la tatăl său dragostea pentru artă și devine prietenul și clientul artiștilor.
Galeria tablourilor din Muzeul Kunsthistorisches s-a dezvoltat din colecţiile de artă ale Casei de Habsburg. Astăzi este una dintre cele mai mari şi mai importante de acest gen din lume.
Bazele colectiei şi accentele sale artistice principale au fost stabilite în secolul XVI-XVII-lea veneţian prin pictura lui Titian, Veronese si Tintoretto. Secolul al XVII-lea al picturii flamande cu Peter Paul Rubens, Sir Anthony Van Dyck, pictura timpurie olandeza a lui Jan van Eyck si Rogier van der Weyden şi pictura Renaşterii germane reprezentata de Albrecht Dürer si Lucas Cranach.
Printre cele mai importante tablouri prezente in acest muzeu se numara panzele lui Pieter Bruegel cel Bătrân, care sunt unice la nivel mondial, precum şi capodoperele lui Vermeer, Rembrandt, Rafael, Caravaggio, Velázquez şi marii pictori ai barocului italian.
Bibliografie note si citate:
Hermann Fillitz, Georg Johannes Kugler: Kunsthistorisches Museum, Wien. Wien 1988.
Herbert Haupt: Das Kunsthistorische Museum: Die Geschichte des Hauses am Ring: Hundert Jahre im Spiegel historischer Ereignisse. mit einem Beitrag von Wilfried Seipel. Brandstätter, Wien 1991. WikiCommons (De, Eng, & Ro)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua!
Un muzeu cu o zona de intrare impresionanta, colectii variate (panzele lui Pieter Bruegel cel Batran sunt exceptionale) si de notat prezenta tezaurului avar de la Sannicolau Mare.
salut miki,
asa e! Trebuia de mentionat 😉