Muzee celebre: Ermitaj (2) Colecţii
15/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta |
Redactat de @Demeter
Colecţiile Ermitajului / 2 – antichitati
Colectia de antichitati – Piesele cele mai remarcabile ale acestor colectii (sunt 4 la numar) sunt obiectele din aur ale civilizației sciților, o imensă colecție provenită din culturile romane și etrusce, dar și o serie de obiecte deosebit de bine conservate ale poporului hun. Poate fi găsita, de asemenea, o colecție deosebit de bogată a obiectelor ce amintesc istoria Siberiei, ca scrierile din secolele al IV-lea și al V-lea găsite în peștera Magao din China. Ermitajul expune cea mai veche mărturie a scrierii mongole – piatra de Dchingis – dar și un mare număr de obiecte aparținând Rusiei Kievene.
În jur de o treime din piesele expuse sunt monede, din care 120.000 aparțin Antichității, 220.000 Asiei orientale și 300.000 Rusiei. Camera numită Comorile expune istoria bijuteriei și fabricarea obiectelor din aur începând cu mileniul al 3-lea î.Hr
Pe lângă colecțiile cunoscute pe plan mondial ale artei Europei de Vest, Ermitajul are, de asemenea, un număr de piese variate. Astfel, pot fi găsite o colecție de icoane religioase existente din secolul al XII-lea originare, printre altele, din Kiev, Moscova și Novgorod, o colecție de bijuterii din atelierul lui Fabergé și un mare număr de costume istorice.
Țarii au adunat, de asemenea, obiecte provenite din artizanatul rus ca tapiserii și porțelanuri; colecția de veșminte rusești din secolul al XVIII-lea și până în secolul al XX-lea sunt deosebit de impresionante. Printre veșminte, pot fi găsite 300 de piese din garderoba lui Petru cel Mare.
Patru saloane mai mici la parter, în mijlocul Noului Ermitaj sunt dedicate bijuteriilor descoperite de arheologi incluzand perioade din mileniul al IV-lea î.Hr. si pana la inceputul secolului XX. Interioarele bogat decorate de la primul etaj al Palatului de Iarnă pe laturile sale de est, nord şi vest sunt dedicate culturii ruse şi vor găzdui expoziţii de artă rusă din secolele XI- XIX. Expoziţiile temporare au astazi loc în Sala Nicolae, din acelasi palat.
Colectia italiana
Impărătesa Rusiei Ecaterina a II-a a inceput crearea colectiilor in 1764, cand a cumpărat 225 de tablouri de la negustorul de artă J.A. Gotskovski. Tablourile au fost la început achiziționate pentru regele Prusiei, Frederic, dar acesta a trebuit să renunțe la ele căci dupa Războiul de 7 ani, situația financiară a statului scăzuse. În 1765, Ecaterina a cumpărat pentru suma de 80.000 taleri aproape 1.000 de tablouri din colecția contelui Brühl, a căror valoare fusese estimată la 105.329 taleri.
Curând, o a doua clădire a fost construită pentru a fi folosită la stocarea noilor achiziții. Această clădire, Vechiul Ermitaj, a fost construita de către arhitectul J.M. Velten în anul 1784. La acea vreme, piesele de teatru erau jucate în Micul Ermitaj. În 1783, Ecaterina a dorit să fie construită o clădire dedicată acestei arte: teatrul Ermitajului. Aproximativ în același timp, a fost edificată loggia lui Rafael, o replica a originalului construită la palatul din Vatican din Roma. În 1797 colecția a ajuns la impresionantul număr de 3996 de picturi.
Pictura italiană formează ansamblul cel mai important al colecției de pictură din perioada clasică. Operele cele mai importante și cele mai vizitate sunt două picturi ale lui Leonardo Da Vinci, opere care fac parte dintr-o serie de 12, cunoscute pe plan mondial: la Madonna Benois (1478) si la Madonnna Litta (1490/91). Madonna Conestabila (1502/03) și Sfânta familie (1506) ale lui Rafael sunt și ele celebre. Aici poate fi găsită și o reconstituire a loggiei lui Rafael din Vatican, construită cu exactitate după original. Muzeul deține, de asemenea, și diferite opere ale lui Tițian, Judith a lui Giorgione, picturi ale lui Michelangelo, Paolo Veronese, Caravaggio, Carracci, Luca Giordano, Salvator Rosa, Giuseppe Maria Crespi, Tiepolo, Stefano Torelli și Francesco Guardi.
Bibliografie, note si citate:
Norman, Geraldine. The Hermitage; The Biography of a Great Museum, New York: Fromm International, 1997.
Hughes, Lindsey. Russia in the Age of Peter the Great. New Haven, Connecticut: Yale University Press. 1998.
WikiCommons (Ru, Eng, Fr, Ro)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Din nou un sincer si recunoscator : multumesc !
cu placere 🙂