Confreria Prerafaelită (2) William Holman Hunt
22/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Ziarul de Duminica |
Redactat de @Demeter
Confreria Prerafaelită ( The Pre-Raphaelite Brotherhood ) a reprezentat un grup de pictori, poeți și oameni de artă englezi, fondat în 1848 de John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti și William Holman Hunt, cu dorința si intenția de a reforma maniera artistica, refuzând manierismul artiștilor care i-au succedat lui Rafael și Michelangelo.
Dupa parerea mea (nu prea impartasita), William Holman Hunt a fost si cel mai bun pictor al Prerafaelitiilor. Detaliile lui biografice sunt obscure sau foarte controversate. Stim foarte putin despre anii copilariei lui – stim ca s-a nascut in 1827, intr-o casa instarita, a fost primit la studii la Academia Regala de Arte, academie pe care a parasit-o din cauza unei galagioase certe cu atot-puternicul director-fondator al acestei Academii, Sir Joshua Reynolds.
Dupa o logodna nefericita cu Annie Miller, model care a fost si modelul prietenilor Confreriei Prerafaelite. William Holman Hunt se casatoreste cu Fanny Waugh. Aceasta moare la nasterea copilului lor. William Holman Hunt se casatoreste, incalcand cutumele si legile Angliei Victoriene cu sora sotiei lui Edith, fiind fortat sa paraseasca Anglia.
William Holman Hunt se simte atras mai mult de misticismul artei medivale decat de rationalismul Renasterii. Profund naturalist in picturile lui, care arata aproape ca fotografii, cu o atentie la detalii aproape excesiva, se foloseste de o simbolica aproape mistica pentru a sublinia mesajul tabloului.
In 1850 iese intr-o calatorie in Egipt si apoi in Tara Sfanta unde va poposi aproape doua decenii si va crea picturile cu cea mai mare incarcatura religioasa, inspirat probabil de locurile in care a pictat. Isi construieste o casa in Ierusalim, care poate fi vizitata si astazi pe strada Profetilor (ha-Neviim) numarul 64, langa Poarta Damascului. Casa exista si astazi si poate fi vizitata. In Ierusalim el picteaza cele trei capodopere ale operei lui plastice. Cateva versiuni diferite ale “Ţapului ispasitor”, “Vizita copilului Iisus in Templul din Ierusalim”, “In umbra mortii”. Toate cele trei tablouri sunt pur si simplu capodopere ale secolului al XIX-lea.
In 1905, William Holman Hunt isi va scrie biografia si va incerca intr-un fel sa-si explice opera. Primeste in aceasta perioada si Ordinul de Merit al Imperiului Britanic din mainile regelui Edward VII care l-a admirat profund si care a fost un mare colectionar (pe ascuns) al tablourilor lui contraversate. Moare in tihna in anul 1910, la varsta de 83 de ani, in resedinta lui de la Sonning-on-Thames.
La zeci de ani dupa moartea pictorului, nepoata lui, Diana Holman-Hunt scrie o biografie bazata pe arhiva pictorului. Cartea se numeste “My Grandfather, his Life and Loves”. Una dintre cele mai frumoase biografii care puteau fi scrise despre un mare artist.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]