Camera de Chihlimbar
12/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Arta, Ziarul de Duminica |
Redactat de @Demeter
Nota: Chihlimbarul, numit si „ambră galbenă”, este o piatră pretioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică si anume răsina fosilă. Chihlimbarul nu este ambră adevărată. Vârsta chihlimbarului este apreciată de până la 260 milioane de ani. Provine din răsina arborilor din acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substantă amorfă, fără să fie un mineral. În România singura exploatare de chihlimbar a fost în satul Colti, Buzău. [Wikipedia]
Camera de Chihlimbar se afla în Palatul Ecaterina din Tsarskoye Selo de langa Sankt Petersburg, fiind o camera complet decorata cu panouri de chihlimbar şi oglinzi prinse de panouri cu ajutorul unor frunze de aur. Acesta camera a fost creata în secolul al XVIII-lea si a fost distrusa in timpul celui de al Doilea Război Mondial. Camera a fost recreata în 2003.
Înainte de a fi pierduta (diastrusa sau furata), Camera de Chihlimbar a fost denumita de multe ori ” a opta minune a lumii” datorită frumuseţii sale originale si singulare. La origine , Camera de Chihlimbar a reprezentat o capodopera creata de maestrii germani şi rusi. Constructia Camerei de Chihlimbar a durat între 1701 – 1709 în Prusia. Camera a fost conceputa de sculptorul german baroc Andreas Schlüter şi construita de către meşterul danez in chihlimbar Gottfried Wolfram şi a rămas la Berlin City Palace până în 1716, când a fost oferita de regele Prusiei Friedrich Wilhelm I aliatului său, ţarul Petru cel Mare al rusilor.
În Rusia, Petru cel Mare a extins camera si a remodelat-o de trei ori, urmasii lui au remodelat-o inca de doua ori. Camera a cuprins la sfarsitul acestor remodelari mai mult de 55 de metri pătraţi şi conţinea peste şase tone de chihlimbar.
Camera de Chihlimbar a fost jefuita in timpul celui de-al doilea război mondial de către Germania Nazistă şi adusa la Königsberg (Kaliningrad) in Prusia Orientala. Camera s-a pierdut sau a fost distrusa în haosul de la sfârşitul războiului.
Camera de Chihlimbar, asa cum am mentionat, a fost construita intre anii 1701 –1706 pentru a fi instalata in Palatul Charlottenburg, rezidenta lui Friedrich I-ul, primul rege al Prusiei. Camera a fost construita la îndemnul si rugamintea celei de-a doua soţii a regelui, Sophie Charlotte. Conceptul camerei şi designul acestei capodopere a fost facut de maestrul barocului german Andreas Schlüter. Creatia conceptului lui Schlüter a fost implementata de Gottfried Wolfram, cunoscut artizan la curtea regelui Frederic al IV-lea al Danemarcei, cu ajutorul meşterilor lucratori in chihlimbar Ernst Schacht şi Turau Gottfried din Danzig (Gdansk).
Deşi iniţial destinate pentru Palatul Charlottenburg, dupa ce panourile au fost completate au fost instalate in rezidenta din Berlin a regelui. Petru cel Mare, tarul Rusiei, in vizita lui din 1716, a admirat-o profund. Friedrich Wilhelm I, fiul primului rege, incercand sa cimenteze o alianţă ruso-prusaca împotriva Suediei, a oferit-o Rusiei. Astazi, Camera de Chihlimbar reprezinta un efort comun al meşterilor germani şi rusi. După o serie de 5 renovari si o reconstructie totala, camera de chihlimbar ocupa astazi mai mult de 55 de metri pătraţi şi conţine peste 6 tone de chihlimbar modelat.
La scurt timp după începutul invaziei germane a Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial, soldaţii germani au dezasamblat Camera de Chihlimbar în termen de 36 de ore, sub supravegherea a doi experţi. La 14 octombrie 1941, Rittmeister Graf Solms-Laubach a dispus evacuarea a 27 de lăzi spre orasul Königsberg în Prusia de Est, pentru montarea vestitei camere în castelul orasului.
În vara anului 1944, Königsberg a fost puternic bombardat de britanici, orasul suferind daune grele. Intre 21-24 ianuarie, conform ordinelor lui Hitler si sub comanda lui Albert Speer, bunurile culturale ale orasului au fost transportate spre Germania. Camera de Chihlimbar nu a mai fost văzuta din nou niciodata. Diverse rapoarte au aparut ocazional, atestand că parti din Camera de Chihlimbar au supravieţuit războiului. Într-adevăr, două elemente din decoratiile camerei (dar nu panourile de chihlimbar în sine) au fost în cele din urmă redescoperite.
În 1979, a început un efort de reconstrucţie la Tsarskoye Selo (Rusia), bazat în mare măsură pe fotografii alb-negru ale Camerei de Chihlimbar originale. Dificultăţile financiare ale proiectului au fost rezolvate cu ajutorul a 3,5 milioane de dolari donati de compania germana Ruhrgas AG. Până în 2003, munca titanica a artizanilor rusi a fost finalizata. Nouă cameră a fost dedicată de catre preşedintele rus, Vladimir Putin si cancelarul german Gerhard Schröder, aniversarii a 300 de ani de la intemeierea oraşului Sankt Petersburg.
Bibliografie, note si citate:
Scott-Clark, Catherine; Adrian Levy. The Amber Room: The Untold Story of the Greatest Hoax of the Twentieth Century. London: Atlantic Books. 2004
Massie, Suzanne. Pavlovsk: The Life Of A Russian Palace. Boston: Little Brown. 1990.
Wikicommon (Ro, En, Ru)
Etichete: @Demeter, 2014, Arta, Camera de Chihlimbar, Ziarul de Duminica
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]