Xi Jinping, noul “împarat” al Chinei comuniste (1)
09/11/2012 | Autor theophyle Categorii: Dosare, Editoriale, Eveniment, International |
Fara indoiala anul 2012 este anul marilor schimbari globale. Dupa alegerea lui Hollande in Franta, realegerea lui Barak Obama in Statele Unite, a venit timpul Chinei sa-si schimbe vechea garda cu una noua si sa-si aleaga, sau mai bine zis sa-si numeasca conducatorul suprem pentru perioada urmatoare. Inainte de a analiza aceasta schimbare doresc sa mentionez cateva cuvinte despre traditia milenara a Chinei confucianiste, care s-a pastrat intr-un fel sau altul pana in zilele noastre.
Cultura politică în Orientul Îndepărtat
Mao Zedong a lasat China intr-o mizerie economica si sociala crunta, un fel de Coreea de Nord mai mare si mai sofisticata. Intemeietorul Chinei pe care o cunoastem astazi, o super-putere economica, batranul intelept Deng Xiaoping, a hotarat sa o transforme in ceea ce este acum. Mare om, dar cand a trebuit sa ia o pozitie impotriva curentului democratic care matura regimurile comuniste in ’89, a ordonat tancurilor sa faca “curatenie” in Piata Tiananmen si s-au suparat toti pe el. Unde este supararea lor astazi? Deng Xiaoping a parasit postul fara a fi silit sa o faca cu 5 ani inainte de moartea lui. A fost urmat de Jiang Zemin, care si-a terminat mandatul in 2002, el traieste la pensie pana in zilele noastre, i-a urmat actualul conducator al Chinei comuniste, Hu Jintao, care termina mandatul acum. Intrebare: este China o dictatura? Sau o autocratie? Este China un stat comunist sau capitalist sau poate ambele impreuna? Raspunsul il avem in lunga istorie a Chinei si a Orientului Îndepărtat, in traditiile lor confucianiste, care au rezistat oricarui sistem politic efemer, care a fost si care probabil va mai fi in viitor.
Traditia Orientului Îndepărtat cunoaste tranzitia de la un conducator la un altul printr-o institutie (parerea mea – inteleapta) care se numeste tàishàng huáng, in romaneste poate fi tradus “conducator maret – overlord ”, in sensul unui conducator care si-a implinit destinul, traieste si cedeaza locul benevol altora pe care ii considera capabili de a-l urma. Traditia a inceput in 202 d.Hr. , regatul Chinez – Han, cam cu un deceniu inaintea unificarii lui Qin aprox 210 –220 d.Hr. Ea continua pana astazi si cred ca va continua mult timp de aici incolo.
Aceasi traditie de “conducator in retragere” o puteti intalni si in Japonia, se numeste Daijō-tennō si a fost parte dintr-un sistem de guvernare numit Insei (cvasi monastic, nu in sens crestin). In Coreea acelasi sistem se numeste Sang-hwang si a rezistat pana la prima anexare a Coreei la Japonia la inceputul secolului XX. Important de inteles este ca sistemul nostru democratic poate fi bun pentru noi sau pentru oricine care il intelege, il accepta de buna voie si are institutiile care pot controla si pazi acest sistem politic, caruia pe zi ce trece ii vedem defectiunile cand institutiile lui nu mai sunt efective sau sunt ineficiente. Masele se revolta impotriva dictaturilor sau a autocratiilor; intrebarea este au ce pune in loc? Traditia lor este democratica sau este bazata pe alte surse traditionale sau ideologice. Poate deveni o autocratie o democratie peste noapte sau mai usor este sa devina Emirat sau Califat? Intrebare la care conducatorii occidentului ramasi cu pantalonasii in vine nici macar nu si-au pus-o. Toti vom urmari impreuna dezintegrari sociale si prabusiri de state, in special din cauza lipsei de intelegere a conducatorilor populisti, lipsiti de viziune si de intelegere, care alesi la fiecare 4-5 ani trebuie sa-si mentina populismul pentru a supravietui.
2012- anul dragonului si al schimbarilor
Evenimentul politic major al anului 2012 in China este fara indoiala transferul de putere, care va trece de la preşedintele Hu Jintao la Xi Jinping, în vreme ce Li Kegiang va prelua postul de premier de la actualul şef al guvernului, Wen Jiabao. Cel mai probabil, Xi Jinping, fiul unui fost activist comunist, va deveni oficial succesorul lui Jintao în octombrie 2012, la cel de-al 18-lea congres al Partidului Comunist Chinez. Funcţia o va exercita în două mandate, a câte cinci ani. Preluarea conducerii se va efectua din primăvara anului 2013. Xi Jinping este fiul lui Xi Zhongxun, lider legendar al gherilelor comuniste, epurat de Mao Zedung în 1962. Zhongxun a fost reabilitat dupa multi ani de Deng Xiaoping, parintele reformelor din China. De mentionat ca Xi Jinping este artizanul noilor relatii chineze cu tarile continentului African si al legaturilor cu statele BRIC.
Numele succesorului a fost cunoscut cu aproape cu un an si jumatate inaintea numirii probabile, acest lucru nu trebuie sa surprinda pe nimeni. Asa cum am mentionat mai sus, China are o traditie milenara, care a fost intrerupta uneori de un despotism de felul practicat de Mao, dar asta nu a fost regula, ci numai o rupere istorica a traditiei.
Cine este Xi Jinping si la ce se poate astepta Occidentul de la el
In primul rand Xi Jinping, viitorul conducator al Chinei, este a doua generatie de nomenklaturisti comunisti. Are 59 de ani, varsta potrivita mentalului chinez pentru a conduce statul. Lista de posturi ocupate in ultimii 5 ani indica faptul ca a fost pregatit pentru a ajunge la varful ierarhiei chineze. Este cunoscut ca un bun organizator si un “liberal” in termenii Chinei comuniste. In posturile pe care le-a ocupat a fost extrem de dur in cazurile de coruptie si promotorul unor pedepse capitale in multe cazuri de coruptie dovedita. Intre 1975 si 1979 Xi a studiat inginerie chimică la Universitatea Tsinghua din Beijing. Detine si un doctorat in stiinte politice.
In martie 2007 a devenit secretar de partid la Shanghai, ca un prim pas în cariera sa, ca unul din noua generatie de lideri chinezi. In acelasi an a fost numit rector al Scolii Centrale de Partid, institutul de educatie ideologica a Partidului Comunist. In martie 2008, cu ocazia celui de-al XI-lea Congres PCC, Xi a fost ales ca vice-presedinte al Chinei. In 2009 a fost desemnat de Time ca unul dintre cei mai influenti oameni ai planetei (locul 17). Din 18 octombrie 2010, Xi a fost numit vice-presedinte al Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist, un post pe care l-a avut si Hu Jintao în 1999, înainte de a deveni secretar-general.
Incepand cu 2008 a inceput o serie de vizite in Est si Vest, vizitand si Romania in octombrie 2009. In Romania a participat la forul de prietenie si colaborare. Din nefericire nu au existat discutii serioase, avand in vedere ca vizita a avut loc putin inaintea alegerilor Prezidentiale. Fiica respectivului (Xi Mingze) invata la Universitatea Harvard din toamna anului 2010.
Din punct de vedere politic este aproape clar ca vor fi schimbari in atitudinea Chinei in unele subiecte. Conform discursurilor lui Xi din ultima perioada, se pare ca este mult mai vehement in renegocierea DTS (Drepturile speciale de tragere) din cadrul FMI si reluarea activitatii SED (China-U.S. Strategic Economic Dialogue – SED), care nu s-a intrunit din 4 decembrie 2008.
Din punct de vedere al strategiilor geopolitice mondiale, cred ca viitoarea conducere chineza va mentine (inca) status-quo in privinta Taiwanului, dar nu va accepta un compromis sau o intelegere in cazul Iranului si conflictelor din Orientul Mijlociu, pozitiile ramanand neschimbate. Sunt anticipate discutii legate de intentiile de inarmare a Japoniei si posibila ei devenire putere nucleara, prin schimbarea constitutiei actuale. Calcaiul lui Achile raman cele doua conflicte existente – Peninsula Coreeana si apele teritoriale din Marea Chinei de Sud, care au generat conflictele intre China si Vietnam.
Despre China probabila sub conducerea lui Xi Jinping intr-o postare viitoare.
P.S Despre Confucius si confucianism.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
La noi Dej a impuscat pe Patrascanu si nu a avut un discipol in Ceausescu .
Ilescu a decis sa fie impuscat Ceausescu pentru a arata cine e noul conducator .
Nici un fel de programare oculta a ocuparii puterii . Lupta pe viata si pe moarte in acelasi partid unic .
Se ved efectele si dupa unde sintem in clasificarile mondiale . 🙁
Din acest punct de vedere noi sintem mai salbatici ca chinezii . 🙂
Fratelo,
despre ce vorbesti. China este una dintre cele mai vechi si originale civilizatii ale speciei umane. Inainte de a fii comunisti ei au ramas cu o profunda mentalitate confucianista de sute de generatii (cel putin 100). Deci nici macar o asemanare!
Un paralel intre doua gasti politice comuniste si atit . 🙂
Cind noi (europenii) ne omoram paduchii si puricii de pe noi , asiaticii astia se spalau ,produceau portelanuri dar si matasa . O fi ca din nou o sa ne deie clasa ?
Dragule pentru tine special ti-am postat o explicatie si diferenta intre civilizatii:
http://politeia.org.ro/magazin-istoric/confucius-si-confucianismul/981/
Multam fratello . 🙂 Cu 2 de l .
E tare curioasa/originala gramatica asta italiana . 🙂 Nu o stapinesc bine nici macar eu dupa atitia amar de ani . 😆
Nu degeaba i-a considerat chinezii drept barbari pe europeni multa vreme.
Ii considera pana astazi 🙂
Scuze: i-au nu “i-a” Din pacate nu pot vedea ce am scris in primele doua – trei cuvinte, pentru ca ramane “Introdu comentariul tau” afisat si se suprapune peste ce scriu eu.
Si buna ziua la toata lumea, ca vad c-am uitat de buna cuviinta.
Buna Ziua Alex 🙂
Buna ziua!
Intr-adevar nu poti sa schimbi un sistem peste noapte. Nu poti sa ai democratie doar pentru ca asa ai decretat. Iar incercarile de “implementare” (doar in Romania avem o organizatie cu un nume asa de tampit – scuze pentru exprimarea neacademica) a democratiei in tari a caror traditie/religie nu este apropiata de cea care a generat democratia este sortita esecului, si vom vedea acele dezintegrari sociale si prabusiri de state (ma gandesc aici in special la tarile din orientul mijlociu – “primavara araba”).
Salut miki 🙂
Asta este imbecilitatea occidentalilor care vor sa-i forteze pe toti sa imbrace “unisex”
eu n-as fi asa de ” incantat” de china;
se lupta impotriva coruptiei,dar a celei care nu e controlata de partidul comunist;
stiati ca chinezii primesc oficial comisioane,in contri personale,in banci chineze?
conditia e ca 1/2 din ce primesc sa “cotizeze” la ” partid”
daca nu ,ajung sa-si plateasca glontul
marea liberalizare e de fapt controlul total de stat,disimulat;schema este un grup de companii de stat,cate una in fiecare sector,care apoi infiinteaza companii 50/50 cu particulari, si a doua ,tot asa,pana la ultima intreprindere de jos;
nimic nu misca fara” partid”
numai occcidentalii,orbiti de ” mirajul pietei de desfacere” refuza sa vada asta;
un singur ordin,si un sector intreg e blocat de la centru;
cel mai bun exemplu ca nimic nu misca sunt investitiile in strainatate;unde zice partidul se fac,unde nu,nu
nu vorbesc de chinezul care ” investeste” usd 500 la complexul europa