Gnosticismul (5) Erezii medievale – Catharii
20/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica, Magazin Istoric |
Vezi postarile anterioare – “Gnosticismul (2) Maniheismul” Gnosticismul (3) Erezii medievale – Paulicianismul si “Gnosticismul (4) Erezii medievale – Bogomilismul”. Evul Mediu readuce in forta elemente gnostice din doctrina lui Mani si reapare in Imperiul Bizantin prin paulicianism (sec VII- X d. Hr), care a fost aspru reprimat, iar apoi prin bogomilism (sec X – XI) , care, din Bulgaria, a cucerit Serbia si Bosnia, unde a constituit chiar o Biserică natională. Din Dalmatia s-a răspândit în Lombardia, de unde, mai târziu, – miscarea catharilor (sec XII-lea) – si ea reprimata cu o mare cruzime.
***
Catharii si Catarismul
Catarismul a fost o doctrină cvasi-crestină, de sorginte gnostica, apărută în secolele X-XI-lea. Catharii (din greacă katharoi, care poate fi tradus ca”Purii”) au fost cunoscuti si sub numele de Albigenzii , din cauza activitatii lor intensive în regiunea Albi din sudul Frantei Midi-Pyrénées, pe atunci parte a Confederatiei Catalano-Aragoneză ori a Regatului Aragonului. Acesti Cathari au fost o sectă crestină, cu puternice influente dualiste gnostice. În anul 1176, doctrina cathară a fost proclamată eretică. Catharii, la fel ca toti gnosticii, erau dualisti, care credeau ca lumea nu a fost creată de Dumnezeul lui Avram, ci de un demiurg rău – Diavolul. Considerand universul nostru, adica cel in care traim, drept o creatie a diavolului, catarii militau pentru o existenta ascetică, depuneau jurământ de castitate (nerescunoscund institutia familiei prin căsătorie). Catharii considerau existenta materială o uriasă închisoare, în care sunt detinute sufletele luminoase, create si apartinând Dumnezeului bun.
Comunitatea cathara cunostea doua straturi sociale, Perfecţii (Parfaits) si Fidelii ( Fidèles) , inexact cunoscuti in unele prezente literare sub denumirea de Auditorii. Perfectii acceptau un ascetism mai bland, Fidelii avand chiar familii prin care ei perpetuau comunitatea, a diavolului sau nu. Catharii credeau in reîncarnare, prin care toate sufletele, după cateva reveniri ( de obicei 7) în “inchisoarea” materială, se vor elibera spre mântuire. Multi Cathari dorind sa se elibereze de “închisoarea trupului” practicau “endura” (moartea prin înfometare).
Doctrina catară a fost combătută cu vehementa de biserica catolica si aderentii ei au fost prigoniti avand doua alternative, moartea sau revenirea la catolicismul dogmatic. Primele măsuri masive împotriva catarilor au inceput in anul 1147, in timpul papalitatii lui Eugen al III-lea. In anul 1209, Papa Inocentiu al III-lea a lansat Cruciada Albigensiană (1209 – 1229) ori Cruciada cathară, care a durat 20 de ani.
Catharii au reusit sa-si mentina cateva fortificatii pana la distrugerea totala a tuturor comunitalilor cathare. Sfârsitul catharilor s-a petrecut la 15 martie 1244, la fortăreata Montségur, care după un asediu prelungit, în care le-a fost oferită alternativa convertirii la catolicism, 250 de catari au coborât din cetate si s-au sinucis arzand de vii.
Anne Brenon: Catharii
Anne Brenon este poate una din cele mai influente cercetatoare europene ale ereziilor crestine ale Evului Mediu. Nascuta in 1945, este istoric si paleograf, fosta directoare a Centrului National Francez de studii Cathare (Centre national d’études Cathares René-Nelli à Carcassonne) astazi profesor de istorie medievala la Universitatea din Montpellier. Nu i-am cunoscut studiile pana recent, am fost insa extrem de impresionat de eruditia si acuaretea cartii pe care v-o prezint in postarea aceasta.
Comunitatea Cathara a fost ultima comunitate crestina de sorginte gnostica din Europa. Exterminarea aceastei comunitati, printr-o cruciada, este o pata rusinoasa pe fata bisericii Catolice, fiind singura comunitate crestina care a fost anihilata fizic fara nici un fel de incercare chiar fortata de a-i converti. Nici o comunitate religioasa crestina nu a fost distrusa cu forta de alti crestini si exterminata fizic in afara acestor Cathari.
Catharismul, apărut în secolul al X-lea, în Sud-Vestul Franţei, în regiunea Languedoc din munţii Pirinei, s-a răspândit ulterior în intreaga Europă de Vest. Catharii au fost urmasii spirituali ai Pavlikianilor (Paulikianoi) , care au urmat invataturile lui Marcion si ale arhiepiscopului Paul (Pavel) din Samosata (200 – 275 d.Hr) si urmasii Bogomililor bulgari, o sectă dualistă gnostică ce sintetizează paulicianismul armean şi mişcarea reformatoare a bisericii slave din Bulgaria între 950 şi 1396 d.Hr.
Teologia Cathara (cunoscuti in istorie si pe numele de Albigensiani – Albigeois), se numeau intre ei comunitatea “barbatilor si femeilor bune” (Bons Hommes et Bonnes Femmes). La fel ca majoritatea gnosticilor crestini, refuzau Vechiul Testament ca parte din teologia lor dualista, care considera pe Dumnezeul Vechiului Testament drept demiurgul Rau (Satana); si o parte din Noul Testament a fost respins de ei, Cartea lor sfanta era Evanghelia dupa Ioan. Considerând că întreg universul vizibil reprezintă opera Diavolului
Regulile comunitatii lor (intr-un fel) se asemanau cu cele ale esenienilor. Din punct de federe al regimului dietetic, ei nu consumau de loc carne si extrem de rar peste. In majoritatea lor erau vegetarieni, nemancand nici un fel de alimente care erau produsul unei reproduceri sexuale.
Cartea scrisa Anne Brenon, tiparita de editura Nemira sub traducerea excelenta a lui Ioan Doru Brana, este traducerea originalului “Les cathares, Editions Albin Michel, coll. Spiritualités vivantes”, din 2007. Este un demers exceptional, care descrie cu exactitate epoca, teologia si viata acestei comunitati. Extrem de interesant pentru cei care doresc sa cunoasca mai mult despre Gnosticism. De citit.
Bibliografie note si citate:
Barber, M. The Cathars: Dualist heretics in Languedoc in the High Middle Ages. The Medieval world. Harlow: Longman. 2000
Roach, Andrew P. The Devil’s World: Heresy and Society 1100–1320. Harlow: Pearson Longman. 2005
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Multumesc pentru subiectul zilei. Multumesc pentru recomandarea facuta. O carte cu adevarat indrumatoare in aprofundarea gnosticismului.