Articole pe subiectul: Gnosticism

Gnosticismul (7) supravieţuitorii – Druzii

Druzii sunt un popor monoteist  etno-religios (apartenenta religioasa este dictata prin nastere), fara posibilitate de convertire in afara comunitătii, prozelitismul nu exista.  Religia druza a apărut în secolul al XI-lea, dupa ce o parte din credinciosii ismailii ( nu ismaeliţi, sectă shiita) au parasit secta si islamul shiit. Musulmanii, fie ei Suniti sau Shiiti, vad in Druzi secta musulmana eretica […] Continuare…

Barbarii (5) “Germanicii 4” – Vandalii

Vandalii au trecut si ei pe la noi cu o prezenta mult mai minora si probabil pentru o perioada scurta de vreo 60-80 de ani (cam trei generatii). Vandalii au fost un popor germanic extrem de curios. Aliantele lor principale au fost cu popoare slave si intotdeauna indreptate sau impotriva romanilor (unde aveau ceva de castigat) sau impotriva gotilor, care […] Continuare…

Gnosticismul (6) supravieţuitorii – Mandeienii

Mandeienii sunt singuri supravietuitori ai Gnosticismului timpuriu. Druzii o alta populatie cu o religie apropiata de Gnosticism apartin unei religii mult mai tarzii si care a evoluat din Islamul Isamaili. Numele religiei, Mandaiia este dependent de sursa etimologica a cuvantului grec gnōsis care in aramaica veche este manda – (vezi Cartea lui Daniel 2:21, 4:31, 33, 5:12, paralel ebraic Mada), […] Continuare…

Gnosticismul (5) Erezii medievale – Catharii

Vezi postarile anterioare – “Gnosticismul (2) Maniheismul”  Gnosticismul (3) Erezii medievale – Paulicianismul  si “Gnosticismul (4) Erezii medievale – Bogomilismul”. Evul Mediu readuce in forta elemente gnostice din doctrina lui Mani si  reapare in Imperiul Bizantin prin paulicianism (sec VII- X d. Hr), care a fost aspru reprimat, iar apoi prin bogomilism (sec X – XI) , care, din Bulgaria, […] Continuare…

Gnosticismul (4) Erezii medievale – Bogomilismul

Vezi postarile anterioare – “Gnosticismul (2) Maniheismul” si Gnosticismul (3) Erezii medievale – Paulicianismul. Evul Mediu readuce in forta elemente gnostice din doctrina lui Mani si  reapare in Imperiul Bizantin prin paulicianism (sec VII- X d. Hr), care a fost aspru reprimat, iar apoi prin bogomilism (sec X – XI) , care, din Bulgaria, a cucerit Serbia si Bosnia, unde […] Continuare…

Gnosticismul (3) Erezii medievale – Paulicianismul

Vezi postarea anterioara – “Gnosticismul (2) Maniheismul”. Evul Mediu readuce in forta elemente gnostice din doctrina lui Mani si  reapare in Imperiul Bizantin prin paulicianism (sec VII- X d. Hr), care a fost aspru reprimat, iar apoi prin bogomilism (sec X – XI) , care, din Bulgaria, a cucerit Serbia si Bosnia, unde a constituit chiar o Biserică natională. Din […] Continuare…

Gnosticismul (2) Maniheismul

Maniheismul a fost probabil prima si cea mai organizata religie gnostica. Maniheismul a aparut in secolul al III-lea d.Hr. si a fost antiteza doctrinara cea mai puternica si mai antagonista crestinismului timpuriu (primar). Religia a fost fondata de Mani (lat. Manes), considerat profetul fondator si raspandita din China si pana in vestul Europei, cuprinzand tot Imperiul Roman. Maniheismul astazi este […] Continuare…

Primul (şi ultimul) Împarat Gnostic

Flavius Claudius Julianus , nepotul de frate  al marelui Constantin, fiul fratelui lui Iulius Constantinus (asasinat in 337 d.Hr) si ultimul imparat al Dinastiei Constantiniana, a fost singurul imparat gnostic si ultimul imparat Bizantin care nu a fost crestin. Julianus, pe romaneste Iulian, a ramas cunoscut in istorie sub “porecla” ingrata dar adevarata, Iulian apostatul. Inainte de a-l cunoaste istoriceste […] Continuare…

Plotin , scoala Gnostică-Neoplatonistă şi Manuscrisele de la Nag Hammadi

Plotin s-a născut în Egipt, la Lykopolis (cca. 205 d.Hr.) si a studiat filozofia la Alexandria, avându-l drept maestru pe Ammonios Saccas, un filozof platonician, care nu a scris nimic, întocmai ca şi Socrate. După ce a asistat la o prelegere a lui Ammonios, profund impresionat, Plotin a rămas în preajma lui Ammonios timp de 11 ani. E de notat […] Continuare…

Pagina Urmatoare »