B.O.R a mai primit o șansă. Ultima!
07/03/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Intrucat sarabanda legata de ora de religie s-a incheiat (prin inscrierea a aproape 90% dintre elevi), consider ca apele sunt suficient de linistite pentru a-mi exprima, si eu, o pozitie. Nu este pozitia oficiala a Comunitatii (intrucat pe astfel de subiecte Comunitatea Politeia nu poate avea o pozitie oficiala, nefiind vorba de un bine sau de un interes public ori de unul politic cu impact general), ci a administratorului si comentatorului principal.
In Revista Presei de dimineata am semnalat in editorial scris de George Damian. Consider analiza facuta de autor ca fiind pertinenta.
Decizia CCR nr. 669/2014 stipuleaza urmatoarele:
1. Simpla existenta adisciplinei scolare numita “Religie” in trunchiul comun nu este o incalcare a libertatii de constiinta, daca acest lucru nu genereaza obligatii de frecventare a acelor cursuri.
“Curtea constata ca includerea Religiei ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun, nu reprezinta eo ipso o problema de natura a genera nerespectarea libertatii constiintei, cata vreme dispozitiile contestate nu genereaza obligatii de natura a urma cursuri avand ca obiect o anumita religie, contrara convingerilor fiecaruia“.
2. Prin “Religie”, Curtea se refera la disciplina “Religie” predata in conformitate cu doctrina/preceptele/traditia celor 18 culte recunoscute de stat. Prin urmare, CCR nu asimileaza “Religie”, cu “religie ortodoxa”, cum au facut multe capete mai mult sau mai putin luminate.
“De aceea, caracterul obligatoriu al Religiei, ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun nu poate fi opus elevilor, intrucat instituirea lui are drept scop atingerea exigentelor constitutionale mai sus aratate, prin indeplinirea de catre stat a obligatiei de a include aceasta disciplina in planul-cadru de invatamant. Prin urmare, obligativitatea disciplinei Religie este opozabila numai statului care este tinut de necesitatea organizarii invatamantului religios prin asigurarea predarii Religiei pentru cele 18 culte recunoscute.”
3. Exista o obligatie partajata a parintilor si a Statului legata de educatia religioasa: obligatia parintilor de a transmite (sau de a tine departe de…) copiilor propriile convingerile religioase, in timp ce Statul trebuie sa creeze cadrul legislativ pentru studierea si receptarea invataturilor celor 18 culte legal recunoscute.
“Curtea constata ca Legea fundamentala garanteaza parintilor dreptul la ingrijirea si educarea copiilor lor si cuprinde dreptul la educarea religioasa. De aceea, este primordial dreptul acestora de a transmite copiilor convingerile proprii legate de probleme religioase. De asemenea, parintii au dreptul de a-si tine departe copiii de convingeri religioase. Insa acest drept de educare nu apartine exclusiv parintilor, statul, caruia i s-a incredintat controlul asupra intregului sistem scolar, asumandu-si in mod autonom si concurent o misiune proprie de educare, corelativa cu cea a parintilor“.
4. In acelasi timp (si este un lucru rar pentru Deciziile CCR), Statul trebuie sa isi impuna o obligatie negativa (de non-interventie), corelata cu una pozitiva (de asigurare a cadrului legislativ).
“Rezulta ca, pe de o parte, exista o obligatie negativa a statului de a nu interveni in formarea sau aderarea la o convingere sau credinta religioasa, iar, pe de alta parte, exista si obligatia pozitiva potrivit careia, in masura in care persoana se manifesta in sensul studierii sau receptarii invataturilor unui anumit cult sau credinta religioasa, sa creeze cadrul legislativ si institutional necesar exercitarii drepturilor prevazute de art. 29 si art. 32 din Constitutie […] De aceea, statului ii este interzis sa adopte solutii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect fata de convingerile religioase sau filozofice ale parintilor, motiv pentru care organizarea activitatii scolare trebuie sa se subordoneze atingerii unui scop de conciliere in exercitarea functiilor pe care si le asuma in procesul de educatie si de predare a religiei cu respectarea dreptului parintilor de a asigura educatia in conformitate cu propriile convingeri religioase”.
5. In fine, cel mai disputat aspect al chestiunii, cel legat de necesitatea exprimarii in mod liber a optiunii pentru studierea religiei, ceea ce interzice prezumarea acceptului tacit (cum era cazul pana la decizia CCR).
“Insa, in niciun caz o persoana nu poate fi pusa ab initio in situatia de a-si apara sau proteja libertatea constiintei, pentru ca o asemenea abordare ar contraveni obligatiei negative a statului, care, in virtutea acestei obligatii, nu poate impune studierea religiei. Asa fiind, numai dupa exprimarea dorintei elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, de a-si insusi prin studiu preceptele specifice unui anumit cult religios intervine obligatia pozitiva a statului de a asigura cadrul necesar mentionat. In adoptarea reglementarilor sale in domeniul invatamantului, legiuitorul trebuie sa tina seama de faptul ca art. 29 alin. (6) din Constitutie garanteaza dreptul la invatamantul religios si nu obligatia de a frecventa cursuri de religie. Sub acest aspect, manifestarea libera a optiunilor implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in sensul frecventarii disciplinei Religie, iar nu consimtirea tacita sau refuzul expres. Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constitutionale referitoare la libertatea constiintei si a religiei aplicabile in domeniul invatamantului religios trebuie sa aiba intotdeauna un sens pozitiv (persoana alege sa studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege sa nu studieze religia), intrucat in cea de-a doua ipoteza persoana este prezumata ca manifestand deja optiunea de a studia, fiind nevoita sa actioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezinta altceva decat o constrangere a persoanei in manifestarea unei optiuni, ceea ce de plano, contravine libertatii constiintei consacrata de Constitutie“.
***
Personal, consider Decizia CCR ca fiind extrem de clara, fiind adoptata cu multa buna credinta, precum si cu “retinere” morala, religioasa si filosofica. Numai o persoana care nu este capabila sa citeasca si sa inteleaga aceasta decizie poate sustine, intr-un prim comunicat oficial, urmatoarele:
Patriarhia Română ia act cu mâhnire de decizia Curţii Constituţionale a României, discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie. Nu comentăm acum contextul sau împrejurările în care a fost luată această decizie, ci aşteptăm publicarea motivaţiei acestei decizii. Este evident că se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinţilor acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deşi învăţământul religios este garantat de Constituţie”.
Dupa publicarea motivarii, Patriarhia Romana a revenit cu alt comunicat: “În concluzie, motivarea responsabilă, nuanţată şi echilibrată a Curţii Constituţionale corectează orice propagandă alarmistă şi agresivă de discreditare a orei de Religie, propagandă oarecum asemănătoare cu cea din timpul comunismului ateu. Cine se înscrie pentru a participa la ora de Religie doreşte să cunoască şi să cultive valorile spirituale perene în locul modelor efemere şi nu confundă libertatea cu vidul spiritual. Să-i învăţăm pe copii şi tineri iubirea de Dumnezeu şi de oameni pentru a creşte spiritual în cultura generozităţii!“
Nu are rost sa evidentiez diferenta de ton dintre cele doua comunicate. Nu are rost sa trec in evidenta (acesta va fi subiectul unui alt articol) nici toate aberatiile si filosofemele de doi bani ale diversilor analisti cu privire la cat de “inutila” este religia in scoala (care nu te face mai religios).
Semnalez doar una, cea mai crasa: pe modelul sofist de argumentare “Disciplina școlară „Educație religioasă” nu ne face mai religioși” avansat de insusi fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea, se poate sustine si ca Educatia sexuala nu te protejeaza mai bine de bolile cu transmitere sexuala, si nici Educatia antreprenoriala nu te face mai pregatit pentru a intelege si a actiona pe piata muncii, si nici Educatia civica nu te face mai bun cetatean, nici Educatia artistica nu te face mai receptiv fata de chestiunile estetice/artistice.
Nu ar fi mai bine, draga domnule fost ministru, sa scoatem in afara scolii si aceste alte discipline care nu prea “educa”, dupa cum “nu educa” nici Educatia religioasa? Cate aberatii au putut curge pe internet impotriva Educatiei religioase/Religiei in scoala!
Revin insa la chestiunea care ma procupa: atitudinea BOR: absolut dezgustatoare, de condamnat si nedemna de intreaga istorie a martirilor si sfintilor crestini care si-au dat viata pentru credinta in Hristos.
In loc sa se preocupe de raspandirea corecta (neabatandu-se de la dogme!), in mod smerit (fara propaganda desantata pentru actiunile unui patriarh vremelnic!) si prin exemple personale de viata crestineasca (iar nu prin stiri despre banii pentru Catedrala Neamului), Patriarhia Romana, prin vremelnicul Daniel, s-a pus pe facut presiuni pe Ministerul Educatiei si Parlament, sa voteze un amendament la lege, pentru punerea in acord cu Decizia CCR, care sa videze de continut prevederile deciziei 669/2014. Adica elevul/parintii sa aiba de optat cat mai putin (o data pentru intregul ciclu de invatamant) pentru ora de religie, acordul tacit fiind iarasi prezumat ca valabil pentru mai multi ani, iar nu pentru fiecare an in care apare aceasta disciplina in orar. Ce manareala ieftina a Deciziei CCR!
In acelasi timp, in loc sa dea exemple – ca imbold pentru inscrierea la ora de religie – de sfinti sau martiri ori de calugari sau mireni inca in viata care au dovedit (atat cat omeneste se poate cunoaste de catre semenii lor si de catre duhovnici) ca traiesc respectand modelul evanghelic de viata crestina, Patriarhia a facut clipuri de “promovare” a religiei ortodoxe cu tot felul de VIP-uri despre care Patriarhul Daniel, personal si institutional, nu poate garanta nimic cu privire la viata lor crestineasca !
Daniele, sfintii nu “faceau campanie” pentru Hristos, ci traiau in Hristos si pentru Hristos!
De Connect-R, de Ana Blandiana si de Dan Puric ca “promoteri” are nevoie Hristos?!
De Arsenie Papacioc, Iustin Parvu, Gheorghe Calciu, Petroniu Tanase, Adrian Fageteanu (foto dreapta, si fisier audio despre cum l-a mustrat acest Parinte pe Patriarhul Daniel pentru erezie), nu s-a auzit la Patriarhie (asta ca sa nu insirui tot calendarul cu sfinti si sfinte si toate lista de martiri de la Aiud, Gherla, Jilava, Pitesti, Ramnic, Sighet, Periprava, Canal etc) ?
Daniele, aflator vremelnic pe scaunul de Patriarh pe care au stat altii mai vrednici ca tine, Curtea Constitutionala ti-a dat o ultima sansa, aceea de a sadi credinta in sufletele parintilor, pentru ca acestia sa o transmita mai departe copiilor, inscriindu-i la ora de Religie.
Mai sminteste tu mult oamenii cu banii pentru Catedrala, colaborarea gretoasa cu PSD-ul, manevrele oculte cu ecumenistii si masonii, dictatura de tip papal impusa in Biserica de sus in jos pe principiul “faceti ascultare!“, si peste o generatie viitorii parinti nu isi vor mai inscrie copiii la ora de Religie, avand in fata, drept contra-exemplu, viata prea putin conforma cu Evanghelia a unor ierarhi care au uitat de cuvintele lui Hristos!
“Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale.
Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte.
Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu are grijă de oi.
Eu sunt păstorul cel bun şi cunosc pe ale Mele şi ale Mele Mă cunosc pe Mine.
Precum Mă cunoaşte Tatăl şi Eu cunosc pe Tatăl. Şi sufletul Îmi pun pentru oi” (Ioan, 10, 11-15)
***
Nota redactiei: data fiind importanta subiectului “religia in scoala” si consecintelor Deciziei CCR 669/2014, pentru a permite dezbateri civilizate si cu argumente intre membrii Comunitatii, postarea de fata ramane in mod exceptional pe prima pagina si in ziua de maine, inlocuind Ziarul de Duminica.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/03/06/aproape-90-dintre-elevi-inscrisi-la-ora-de-religie-un-prim-asalt-respins-insa-e-doar-inceputul-urgiei-anticrestine/
buna seara, Paula! multumesc pentru semnalare, unul dintre articole a fost semnalat si de mine in Revista Presei, cel scris de George Damian!
hello 🙂
foarte buna postare City ,cu adevarat exceptionala !
articolul lui m.micle are totusi cateva sintagme demne de retinut :
as aminti asta(a mai avut si altele) , “Religiozitatea este o atitudine și o stare sufletească. Ea se poate obține prin experiențe de viață, prin contactul cu modele exemplare, prin efort personal de reflecție asupra transcendentului. ”
as aduce aminte si de interventia lui CTP,care se referea la (rezumand) contradictia in termeni care produce veritabile confuzii in mintea unui copil(evident nepregatit si cu niciun fel de experienta de viata in general vorbind),scoala prin disciplinele predate ar reprezenta cumulat ,argumente,explicatii,demonstratii,logica etc, in contrapondere cu `decretarea` binelui si raului.
a.plesu (si o consider cea mai buna interventie la tema) intr-un articol mai vechi spunea ca nu religia predata in scoli ar fi daunatoare ci felul in care aceasta este predata.Si exemple sunt cu duiumul.
Efectul agresivitatii bor-ului prin felul in care incearca `impunerea` pretentiilor domniilor lor va fi ,fara niciun dubiu,indepartarea de cele sfinte,decizia CCR intr-adevar le mai da o sansa.
La fel de evident mi se pare ca aceasta sansa este deja refuzata,mai mult, s-a trecut la un contraatac prostesc,incluzand decizia ccr in ,vezi Doamne,nomenclatorul erorilor facute de ccr cu ,desigur,cel mai important efect: cand parlamentul stabileste ca ccr a facut o eroare,atunci “marea adunare nationala” prin votul a 2/3 sa poata corecta decizia respectiva a ccr.
Tinand cont de impactul temei(religia ortodoxa cu precadere) asta da…e cu bataie lunga ,nefiind vorba desigur despre religie in “intentiile” alesilor…ci despre modificarea constitutiei intr-un anume sens.
Pe langa celelalte “apoftegme” debitate de diversi pe toata media,argumentul ca ccr incalca legea prin faptul ca nu se poate modifica curricula scolara in timpul anului, trece drept rezonabila. 😆
Personal cred ca ,manualele sunt de tot rahatul,si felul cum e predata religia in scoli tine de norocul fiecarei clase peste ce profesor da(pt ca familia nu si-o alege copilul,si despre parinti e tare mult de vorbit).Mai cred ca un anumit nr de ani (4,max.8 )sunt suficienti,pana la liceu.
Inzestrat cu minime cunostinte dobandite pe parcursul primilor ani de scoala,cu un minim de experienta si cu modele formatoare corespunzatoare(familie si viata in general),elevul poate lua apoi o hotarare in relativa cunoastere de cauza,ca sa zic asa.
buna, Mircea! 🙂 Multumesc frumos pentru comentariu. Nu am vrut sa evidentiez partile bune ale articolului lui Miclea, pentru ca am considerat ca intentia primara a autorului este sa faca sofistica ieftina, pe baza unor asumptii pe care nu le critic acum. Evident, punctual, sunt de acord cu fraza:
“Religiozitatea este o atitudine și o stare sufletească. Ea se poate obține prin experiențe de viață, prin contactul cu modele exemplare, prin efort personal de reflecție asupra transcendentului”.
Insa intentia frazei e alta: justificare “ineficientei” religiei in scoala. Ca si cum alte materii ar fi “eficiente”, dupa criteriul stabilit de Miclea. O droaie de materii sunt “ineficiente” si “nu folosesc la nimic”, dupa acelasi criteriu ciudat!
Inca ceva despre fraza lui Miclea si contextul ei:
“Religiozitatea este o atitudine și o stare sufletească. Ea se poate obține prin experiențe de viață, prin contactul cu modele exemplare, prin efort personal de reflecție asupra transcendentului. După cum se poate obține și comtemplând cerul înstelat, un răsărit de soare, miracolul nașterii unui om (Deus sive Natura – Dumnezeu sau Natura sunt aceeași entitate, spunea Spinoza). Religiozitatea este adesea, nu întotdeauna, un lucru foarte bun. Ea poate fi salvatoare în adaptarea la situații limită, ea te poate scoate dintr-o criză existențială, te poate face să speri când nu mai ai speranțe. E adevărat, însă, că uneori religiozitatea poate produce și fanatism și inchiziție“.
Ce as avea de spus:
1. Miclea confunda religiozitatea ca atitudine generala in fata divinului (impersonal) cu relatia personala cu un Dumnezeu (indiferent de religie sau confesiune) care are un nume. Miclea nu a iesit inca din perspectiva reductionista care nu distinge intre religiozitate si religie.
2. Miclea pune pe acelasi plan religiozitatea panteista strict conceptuala (il citeaza pe Spinoza) cu extazul mistic dat de relatia personala cu un Dumnezeu. Pentru el, un sfant ca Stefan, care, in momentul omorarii cu pietre, are o viziune a lui Hristos stand de-a dreapta Tatalui, este “egal”, sub aspectul “religiozitatii”, cu un individ care contempla cerul instelat, rasaritul de soare sau nasterea unui copil.
Mai mare reductie a fenomenului religios in cel mai pur miez al lui (experienta mistica personala a lui Dumnezeu), greu mai gasesti! Daca Miclea nu are sau nu crede in astfel de experiente mistice, treaba lui, insa sa nu le echivaleze sub aspect functional si valoric cu privitul la rasarit sau la apus, ca asa ceva nu face decat sa ii tradeze propriile limite, ale lui, nu cele ale “religiei”.
3. Nu “religiozitatea” a produs Inchizitia, ci ideologia politica a Papalitatii. Nu am auzit inca de vreun sfant adevarat care sa fi ars pe rug pe cineva.
Buna ziua tuturor…
Cel mai aproape de mine e opinia lui Vlad Zografi – http://www.contributors.ro/cultura/de-ce-predarea-religiei-in-%C8%99coli-submineaza-credin%C8%9Ba/
Dezvoltarea mintii si putinta de a alege (de exemplu biserica la care mergi, daca mergi) trebuie sa preceada educatia religioasa.
Ce sa mai zic despre acei parinti majoritari care au cmpletat cereri, chipurile asta e alegerea lor, ca si cum ar fi in stare sa aleaga…Nu i-ati vazut pe toti cei care, la slujba de Paste, de exemplu, se inchina pentru ca asa face si vecinul, dar habar nu are de ce trebuie sa se inchine?
Putina cultura generala si cateva lecturi te ajuta sa ajungi la concluzia ca “biserica lui Dumnezeu este inlauntrul nostru” si ca nimeni nu are cu adevarat nevoie de toata ierarhia BOR – apropo, ierarhiile se cam trag de la Skaraotzki…
Si va multumesc pentru articolul de ieri @intamplator, @City 🙂
buna seara! 🙂
Seara buna
Citeam pe contributors ca religia se studiaza pe toata perioada scolastica . ( elementare – liceu ) . E adevarat ?
da si nu 🙂 cine vrea si opteaza, face toata perioada, cine nu – nu.
Ce drac de religie studiezi in 13 ani de scoala ?
Inveti biblia pe de rost ? Aia din scolile coranice pakistane invata “la memorie” coranul . Ies talebani de nadejde . 🙂
Stef, cam ce faci si la alte materii: reiei din ce in ce mai aprofundat acelasi corpus de autori, de teoreme sau de fapte istorice.
Buna seara ,
E ultima chestie care ne lipseste sau care ne framinta: religia ca materie de studiu..In rest stam ff bine la toate capitolele. Sintem premianti pe europa…ce mama naibii …
Ca tot e la moda : Ce va face profesorul de religie daca are un singur elev de credinta musulmana in clasa ? Daca tat-su o fi putin mai musulman ca altii ?? Nu se va simti pus la colt individul respectiv ? Io-te asa ne facem si noi rost de ceva scandalagii de genul “hai sariti, sariti cu mine….”
Nu mai vorbesc de micile scandaluri inter-crestine care cel putin sint puse sub capac (ultimul de care am auzit a fost legat de biserica greco-catolica cu proprietatile de numai stiu unde..).
Una peste alta ….s-au tot facut si se fac biserici ….credeti ca sintem mai credinciosi ca acum 10 ani ???
Eu nu….poate din contra. Caci cu ocazia asta vede si amaritul ala de somer mercedesu’ cu care vine popa la slujba . Si va asigur ca numai de credinta nu-i arde in momentul ala .
Credinta se ia , se insufla , de oriunde altundeva …dar nu de la scoala .
Probabil ca efectele vor fi inverse . Sa ma ierte preasfintitul , dar asta e “credinta” mea.
salut! 🙂
de aceea am preferat sa scriu dupa ce s-a incheiat sarabanda publica. Acum, ca perioada de “inscriere” s-a incheiat si ea, putem discuta fara a sustine ca acest blog a influentat fie si macar o singura persoana sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religiei.
pina una alta il trimitem pe tsipras la ora de religie , religia banului (am auzit si de expresia asta..):
http://www.spiegel.de/international/europe/spiegel-interview-with-greek-prime-minister-tsipras-a-1022156.html
Buna seara !
obiectul / materia de studiu -religia- e diferit de modul ca s a impus aceasta materie .
nu am vazut un manual de religie ( doar intreb ) – scrie pe manual ” religia ortodoxa ” ?
Salut
As fi foarte curios daca “profesorii” astia de religie au citit cindva , cumva , “Istoria ideilor si a credintelor religioase ” . Sau daca macar o folosesc la scoala .
E scrisa de un roman faimos . Emigrantul Mircea Eliade .
Inclusiv azi e considerata o capodopera .
Ferm convins ca preafericitul Daniel va fi de alta parere . 🙁
citeam acum : http://cdn4.libris.ro/userdocspdf/434/tratat-de-istorie-a-religiilor.pdf
si : http://www.istorii.weebly.com/uploads/5/0/1/8/5018387/2292939-mircea-eliade-istoria-ideilor-si-credintelor-religioase-vol-1.pdf
@paula 2:59
se spune in articol “Avem un maxim de 97,6% in judetul Dambovita” optiuni/inscrisi… un procent ca oricare altul, pe linga altele…
Cind vad procente de genul asta mi se aprind beculetele alea rosii .
Spre comparatie mai dau un procent , relativ recent :
“Referendum in Crimeea: 96,6% dintre alegatori au votat pentru alipirea la Rusia – rezultate finale”.
http://www.ziare.com/international/rusia/referendum-in-crimeea-96-6-la-suta-dintre-alegatori-au-votat-pentru-alipirea-la-rusia-rezultate-finale-1288183
Un procent …atit e diferenta ….
Putem spune ca i-am invins ….in sfirsit …
tot offtopic dar asta e:
se prefigureaza o victorie usoara in iraq a armatei Iranului, sunt vreo 50.000 contra 1000 la Tikrit. Problema e:
– pe arabi a fost mereu usor sa-i bati cu trupe regulate
– dar a naibii de greu sa ii bati dupa victorie in razboiul de gherila.
Si isis nu au reusit in scopul lor principal, sa-i aduca pe americani la sol impotriva lor. Desi Arabia Saudita a facut un ultim apel disperat sa vina ca numai in ei au incredere.
Cred ca o sa mai auzim de individul asta , mai ales ca khomeini s-ar zice ca e pe duca : Qasem Soleimani
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-27883162
foarte interesant!
Buna seara prieteni. Eu nu inteleg de ce trebuie predata religia de la gradinita pana in ultima clasa de liceu. Cred ca din punctul asta de vedere suntem unici in Europa. Mi-e teama ca educam generatii de habotnici 🙁 Rusine parintilor care au cedat presiunilor si si-au inscris copiii la ora de religie. Spun asta din postura de credincioasa ortodoxa practicanta.
Ciao clemy
Se preda si in Italia . In urma concordatului semnat de vatican cu statul Italian .
Oficial materia se numeste “religia catolica ” .
E facultativ .
Gradinita = o ora si jumatate pe saptamina
Clasele I-III = doua ore spataminal
Clasa IV- XII = o ora saptaminal
Parintii pot face cerere in numele copiilor ca sa participe la orele respective exclusiv la inceputul anului scolar.
PS . Engleza nu e limba obligatorie in scolile italiene . Multe nu au nici profesori pentru asa ceva .
Pentru orele de religie , nu exista lipsa de profesori care vin numiti de biserica si platiti de stat . (nu e musai sa aiba o diploma de facultate . oricare 🙂
macar la noi e democratie : http://www.gandul.info/stiri/ora-de-religie-in-scolile-catolice-din-bucuresti-biserica-anunta-ca-peste-99-din-elevi-s-au-inscris-deja-13938151 😀
Concordatul e legea care stabileste legatura intre statul Vatican (reprezentat la ONU) si statul italian .
Nu am habar sa existe o astfel de lege intre BOR si statul roman . Care BOR oficial e doar la nivel de natiune . Nu are ambasadori acreditati nicaeri . 🙂
corect , ” Papa a voit să aibă şi el statul lui, a luptat cu statul german, episcopii catolici erau latifundiari, prinţi electori, prinţi reali şi, deci, s-au luptat numai pentru putere. Şi astăzi, Statul Vatican e stat. De ce? Pentru ce să fie stat? Vaticanul are ambasadori peste tot. A fost o luptă pentru putere, n-a fost o luptă pentru credinţă.” – Dumitru Stăniloae
Buna Clemy : “Pe bătrânul continent, problema predării religiei în școli a fost tranșată. În Franța e interzisă, în Luxemburg s-a ieșit în stradă când guvernul a vrut să o interzică. În Italia, religia e curs opțional, în Grecia orele încep cu o rugăciune, în Olanda se predă precum o știință, iar în Anglia și anumite landuri germane e obligatorie.”
http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/cum-se-preda-religia-in-tarile-europei-occidentale-342122
Multumesc ptr informatii.
Buna seara!
Despre procente: nu le consider reprezentative, au fost multe influente/presiuni la nivelul scolilor/directorilor pentru a inscrie copii. Am comentat despre asta zilele trecute.
Calitatea orelor depinde de calitatea profesorilor. Pana acum din discutiile directe cu copii din ciclul primar am doua reactii:
1. dorm la ora – copil la clasa pregatitoare
2. considera ca cei care nu sunt crestini – inca nu fac deosebire intre diverse culte crestine- vor arde in iad, sunt necredinciosi .. ce sa mai vorbim … ar merita sa moara daca nu cred in Isus. Dupa o discutie in care am incercat sa explic ceva mai mult despre alte religii situatia s-a mai domolit – nu stiu pentru cat timp. Inclusiv fumatul era un mare pacat. Situatia unui copil de clasa a III-a.
Trist, foarte trist. Este aceeasi maniera de a gandi care ii determina pe cei din ISIS sa distruga cu buldozerul tot ce nu este islamic.
Cind moare Ion Iliescu , o sa aiba preoti la inmormintare ? 🙂
sigur!
sunt gata sa pariez ca “preafericitul” va conduce soborul
Asta-i intrebarea zilei ….e de top !!
buna seara
subiect extrem de personal
“credinta” este sau nu este,”religia” n-am idee/cel putin asta am inteles eu citind parte din epistolele Sf apostol Pavel
credinta este personala,dar nu poate fi “exercitata individual”/acceptand asta e primul pas spre ateism
studiul in scoli! chiar nu-mi dau seama/probabil ca e ca “mersul la biserica”/in fiecare duminica la Liturghie
ma intreb cati din cei ce participa-la slujba intreaga-stiu sau macar incearca sa inteleaga despre ce e vorba
sper ca nu e blasfemie,dar cateodata ma intreb daca unii preoti chiar stiu ce savarsesc in timpul Sf Liturghii
credinta nu este o profesie,e o chemare
Buna seara ,
nu mai stiu unde am citit. Cred ca tot legat de Eliade.
religia/credinta are legatura cu dorinta celui ce statea in fata unui foc , de a sti ce este in intuneric. Adica dincolo de zidurile imaginare date de focul aprins. Nevoia de a explica ce e “dincolo”. Nu are sens sa amestecam chestii profunde cu nimicniciile noastre. Se va intoarce impotriva noastra.
daca nu mor toti preotii inaintea lui 😉
un pic si despre “ierarhia bisericeasca”
intai ca membru al bisericii ortodoxe cred ca am dreptul la opinie
discutand cu preoti”cu har” nu “facuti pe puncte” se pare ca ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane a uitat de “smerenie”
dar, fiecare va plati la Judecata de Apoi
si sa fim optimisti, Biserica ortodoxa din Grecia sau Rusia ,demonstreaza ca “intotdeauna se poate si mai rau”
off top : http://www.comisarul.ro/politic/video/rusine-rom%C3%82nia!/un-rahat-galonat_387747.html
Cu clasa politica care exista in RO , asta va ajunge generalisim . Ca Stalin si Tito . 🙂
Generalii astia avansati fulgerator si repetat dar la apelul bocancilor, sint o adevarata “sula in coaste” pentru democratie .
Dobritoiu e altul . Degeratu e cu “steaua romaniei” . La Romatsa alt general pensionat (Ion Aurel Stanciu) ca director general .
Sint infiltrati peste tot . Exclusiv dupa pensionarea timpurie . 🙁
si un raspuns la “cestiune”
nu cred ca religia trebuie inclusa in programa scolara obligatorie
religia-sau credinta,daca doriti- nu cred ca se poate “preda”!!!
credinta “te straduiesti sa o traiesti”
se transmite de la mama la copil odata cu laptele supt,se invata de la bunici odata cu rugaciunile spuse seara
s-ar putea ca pana la urma aceasta insistenta a “obligativitatii “sa aibe rezultat contrar
“Cozma-i cel mai tare”….se zice la un moment dat. la vestiare unde erau.
nu putem decit sa-i dam dreptate…
sorry
pt @zigzag 10:42 pm
Ce se intimpla ?
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19577158-parchetul-general-regretabil-traian-basescu-pune-indoiala-impartialitatea-procurorilor-csm-apere-magistratii.htm
si eu m-am intrebat
e aiuritor/atat cat stiu/unora li s-au retrocedat terenuri agricole de la statiunea fundulea:au primit titluri de proprietate in baza legii 18/au vandut cuiva/acel “cuiva” a vandut fetei lui basescu
acum se spune ca terenurile alea au fost retrocedate ilegal
pai cum ramane cu faimoasele schimburi gen “10 ha la cuca macaii pentru 7 ha la afumati”tot in baza legii 18??
legal nu cred ca au vreo sansa,doar daca anuleaza legea 18,si se ajunge la haos total
unde cred ca a gresit basescu=folosirea “politic”in ce spune el
Adica a fost fraierit ? (a cumparat in buna credinta )
Pai nu declara el personal pe sticla cind inca era presedinte ca : “sint cel mai informat roman ” ? 🙂
Mai sublim e ce scrie blonda de la bulau . Ca vina ei a fost sa fie nevasta lui Cocos .
Pai nevasta lui Nastase are condamnare definitiva (cu suspendare) . O fi din cauza ca era nevasta lui Nastase , deci sentinta politica ?
Astia, cindva “marii” PDL , nu mai stiu ce scuze sa debiteze si ce boli sa contracteze .
Evident averile lor provin toate exclusiv din salariile de la stat . Ca doar bugetari au fost de cind au deschis ochii . 😆
@stefan
rog citit atent
nu am spus ca basescu are dreptate cand a folosit cuvantul “politic”
am spus si repet:
fiica-sa a cumparat unteren/cand l-a cumparat ,l-a cumparat de la o firma
firma cumparase terenurile de la ami multi,improprietariti in baza legii 18/1990,cu titluri de proprietate legale,valabile emise de guvernul romaniei!!!
nu cred ca poti pune sechestru la al treilea proprietar!!!!
@dp 10 52
subiectul e infinit
din memorie-nu stiu daca textul pe care l-am citat e apocrif sau nu-
“credinta” nu se poate negocia
toata viata noastra este de fapt o cautare de a intelege de ce suntem
nu credem,nu avem ce cauta si corolar “nu avem de ce trai”
cu cat stiinta avanseaza in loc de a avea raspunsuri avem si mai multe intrebari
ex recente:”particula lui Dumnezeu”in fizica sau epigenetica in biologie/ambele nasc mai multe intrebari decat raspunsuri/de fapt marii fizicieni sau geneticieni devin “credinciosi”pe masura ce avanseaza in cercetarile lor
si revenind la “credinta mea personala”:crestinismul este singura religie care propavaduieste iubirea pentru cel de langa tine”iubeste pe aproapele tau ca pe Dumnezeul tau”( nu sunt sigur ca este exact ca in evanghelie)si care in acelasi timp iti lasa tie alegerea,libera alegere:poti face asta sau nu,tu alegi,nu esti obligat
si
“traieste fiecare zi ca si cum ar fi ultima zi”-ce poate fi mai frumos??
seara buna 🙂
f.buna postarea de ieri !
si acum la tema
sunt cateva dileme intr-adevar
obedienta vs excelenta
sau cum zicea cineva,stiinta a luat un avant important existand la un moment dat posibilitatea ca sa ajunga din urma religia 🙂
salut City 🙂
multumesc si eu pt raspunsul consistent si inca o data pt postarea excelenta 🙂
tot textul lui m.miclea are o tenta manipulatoare nu doar fraza amintita de mine ,care reintrodusa in context ,evidentiaza(adevarata) intentia autorului ,dar nu sunt eu sa-l recenzez(in orice caz nu-l “acuz” de rea-credinta,presupun ca nici tu 🙂 /desi parca ar intra la manual felul cum construieste plecand de la mici adevaruri,e o expunere cum considera el ca ar fi mai bine avand desigur si unele argumente)
as extinde putin planul dezbaterii dpdv al beneficiuliu societar punand simpla intrebare qui prodest ?
si sub acest raport beneficiu/pierderi care ar fi utilitatea orelor de religie,individual/societate/doar anumite institutii
pune aceste ore (in lipsa implicarii familiei sau altora) bazele si instrumentele dorintei de cunoastere a adevarului necesare pt identificrea cat mai buna a relatiei personale cu cel Mare si Sfant ,cu efecte pozitive atat pt el cat si pt semeni, sau dimpotriva,il indeparteaza de acesta ?
adica putem deveni o societate mai buna pt toti (concept relativizat prin diverse corelari) sau se urmareste un scop anume(statistic vorbind) in folosul unor “minoritati” ?
imi ia mult timp ca sa aduc o gramada de corectii de abordare facuta in scoala( a mea e-ntr-a 4-a si ca sa-i raspund lui Ziggy,da, scrie pe manual religie crestin ortodoxa) din pacate nu doar religiei ci si altor materii.
good evening ladies and gentlemen 🙂
@mircea
buna seara
inteleg ca aveti copil “mic”
copiii mei sunt probabil generatia dvs/ce cred ei stiu dar,
a.copiii ii ai din dragoste si nu obligatie
b. din ce in ce mai mult aud ca societatea trebuie sa aibe grija de copii,”sa-i institutionalizeze” de la varste din ce in ce mai fragede
e-dupa mine -o contradictie: cum sa permiti ca altii sa se ocupe de implinirea,realizarea a ceea ce iubesti tu?
care e rolul tau ca parinte,daca delegi -pana la urma -iubirea pentru copii altora?
daca se merge tot asa,de ce sa nu fie copiii “produsi in vitro” si parintii sa nu aibe nici o obligatie
cam asa si cu “predarea religiei”-ce valori sociale transmiti-si apropo epigenetica enumera intre cei cinci factori care definesc genetic un individ si mediul social-lasi decizia credintei unui preot betiv sau curvar???
eu unul sunt impotriva predarii obligatorii sau “quasiobligatorii” a religiei in scoli/am trait experienta “marxismleninismului” obligatoriu si mi-a ajuns
si in incheiere azi
traim in societate insa raspundem individual aici si dincolo
nici o “religie” nu neaga acest lucru
cand se creeaza un val (indiferent ca izvoraste din ignoranta sau buna-credinta si cunoastere) n-ai cum sa te opui.In primul caz incerci sa corectezi /adaptezi altfel valul te va distruge,in al 2-lea,te lipesti de el,te urci pe creasta valului.Foarte rar e altfel.
din pacate asta e,familia dpdv conceptual tinde sa-si piarda din esenta si predarea invataturilor religioase din frageda pruncie fara corelarea cu exemplele formatoare din familie sau in general , nu va ajuta la ameliorarea statutului acesteia.Cred,dimpotriva,ca efectul va fi pe dos(dpdv al psihologiei copilului e chiar simplu de explicat) pt ca nu raspunde preocuparilor si capabilitatilor de intelegere corespunzatoare grupurilor de varsta,dar asta,in primul rand din cauza celor implicati in acest proces(de la profesori si parinti pana la agresivitatea unor prelati mai mult sau mai putin inalti) , nu din cauza “religiei” in sine.
nu vreau sa se creada ca prin sofisme ieftine sa se ajunga la ipoteza ca in plin ceausism nicicand familia n-a fost mai unita si cautarea adevarului n-a fost mai sincera si acum,cand exista libertatea de a alege ,ne indepartam tot mai mult de invatatura crestina.
convingerea mea este insa ca din cei 90 % inscrisi la religie ,foarte multi au facut-o din cu totul alte motive decat credinta/convingerile in sine.Ceea ce este chiar blamabil.
“…manifestarea libera a optiunilor implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in sensul frecventarii disciplinei Religie, iar nu consimtirea tacita sau refuzul expres.”
Și totuși, părinții au primit acasă un formular pe care să-l completeze cu opțiunea DA sau NU pentru ora de religie, cu alte cuvinte celor care refuzau li s-a cerut “refuzul expres”. E adevărat, eu știu doar un județ în care s-a procedat așa, poate e singurul…
Iar foarte mulți au optat pentru religie fiindcă ajută la media generală, lucru care li s-a amintit în ședințele organizate.
La Multi Ani Desy si La Multi Ani tuturor doamnelor din comunitatea Politeia !
O zi frumoasa si insorita .
Hello Ziggy! 🙂
Multam frumos!
Buna dimineata
Si un La Multi Ani din inima doamnelor si domnisoarelor !!
Inepem tare cu un interviu cu Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier,pentru HotNews.ro (asta fiindca tot facem echilibristica-ntre axe):
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19580921-exclusiv-ministrul-externe-germaniei-frank-walter-steinmeier-interviu-pentru-hotnews-germania-pregatita-participe-crearea-romania-unui-comandament-nato-firmele-germane-cauta-infrastructura-siguranta-j.htm
Buna ziua
Urari de bine , din inima, pe net si sexului frumos fara de care am fi niste nulitati . 🙂
Incepind cu tovarasele trecute de la lux la zabrele si terminind cu milioanele de doamne care in anonimatul vietii nu au pus niciodata piciorul in DNA sau puscarie .
Felicit si pe cele care care tinjesc/viseaza la garaje pline de lingouri (de aur pur 99,999% ) sau acces la carti de credit fara limita de cheltuiala zilnica . 😆
Si acum la politica (internationala)
Citeam pe net , imediat dupa ce a fost ucis rusul linga Cremlin ,comentarul unui domn .
“sa vezi ca criminalii vor fi ceceni si eventual se vor sinucide ”
Acum se poate zice fara urma de indoiala ca nenea nu e rus , nu e agent Fsb (adica fostul KGB) , nu e analist la CIA , MI6 sau Mossad . Nici macar angajat la SRI sau SIE dar a nimerit in plin cu previziunea . 🙂
Fapte reale :
– 2 ceceni arestati
– al treilea incercuit la Grozny (Cecenia) si din “disperare” , sinucis .(prin explozie tip bomba umana )
Viata bate filmul sau astia din Fsb au “imaginatia profesionala ” ramasa la nivelul KGB unde din pura intimplare actualul presedinte Putin era colonel ? 😆
Buna ziua 🙂
Nu imi place ca Biserica se grefeaza pe un sistem obligatoriu cum este cel de invatamant.
Astfel din optionala religia devine un fel de semiobligiatorie spre obligatorie, cu toate ca declarativ se face o cerere. Comportamentul social caracteristic oamenilor duce acolo.
Cum o sa poti explica rational unui copil de clasa I-IV de ce el si inca trei colegi nu participa la clasa, cand acolo sa invata lucruri bune?
Parerea mea este ca ora de religie trebuia prevazuta in alt loc decat in cladirea scolii si la o ora rupta de orarul scolar. Consider ca este afectat caracterul laic al invatamantului. Sau daca nu este laic sa stim si noi.
Indraznesc sa fac si un pronostic: copiilor care nu vor frecventa ora de religie li se va crea o reputatie proasta. Daca nu se va proceda asa atunci va trebui sa li se explice celorlalti de ce ei au o materie in plus si nu prea vad cum se face asta.
Alt pronostic: la inceputul anului scolar viitor procentul va fi de 99,99.
MULTUMESC!
Primavara frumoasa.
In preliminarii ,pt treapta I, doar 50% ar promova:
http://www.evz.ro/bilant-ingrijorator-4932-la-suta-din-totalul-elevilor-de-clasa-a-viii-a-inscrisi-la-simularea-evaluarii-nationale-au-luat-note-sub-5.html
Porcusorul nostru de Guineea : “Așadar, George Scutaru face, în cinci ani, saltul de la Moscova la NATO. Problema e că Moscova nu crede în lacrimi, iar Washingtonul nu uită și nu iartă.”:
http://www.evz.ro/biografia-neromantata-a-unui-corespondent-de-presa-la-moscova-ajuns-consilier-prezidential-pentru-securitate-nationala-george-scutaru.html
Sa fi intrat KWJ-ul deja in curatenia de primavara?? “Ordnung und Disziplin”??
buna ziua!
acum saptezeci de ani am fost lasati sa suferim, fiind abandonati in ghearele bolsevicilor!
Telegrama primului ministru al Marii Britanii, W.
Churchill, către preşedintele SUA F. Roosevelt, privind
interesele Marii Britanii în Grecia, Polonia şi România.
Personal şi strict secret
Nr. 905 8.3.45
Sunt convins că şi dumneavoastră veţi fi la fel de mâhnit ca şi mine de recentele evenimente din România. Ruşii au izbutit să stabilească conducerea unei minorităţi comuniste prin forţă şi prin false declaraţii. Am fost stânjeniţi în protestele noastre împotriva acestor desfăşurări de faptul că, în scopul de a avea libertatea de a salva Grecia, Eden şi cu mine am recunoscut la Moscova, în octombrie că Rusia va avea o voce larg prepodenrentă în România şi Bulgaria, în timp ce noi vom conduce Grecia.Stalin a aderat foarte strict la această înţelegere în cursul celor treizeci de zile ale luptelor împotriva comuniştilor şi E.L.A.S. în oraşul Atena, în ciuda faptului că toate acestea îi erau neplăcute lui şi celor din jurul său. Acum pacea a fost restabilită în Grecia şi, deşi în faţa noastră se mai află multe dificultăţi, sper că vom putea organiza în următoarele luni alegeri libere, de preferat sub supravegherea britanică, americană şi rusă şi că apoi o constituţie şi un guvern vor fi instituite prin voinţa poporului grec care rămâne supremul şi ultimul nostru obiectiv în toate împrejurările şi cu care ştiu că simpatizaţi.
Stalin urmează acum o orientare opusă în două ţări ponto-balcanice/ Black Seea – Balkan countries / o orientare ce este absolut contrară tuturor ideilor democratice. După conversaţiile anglo-ruse din octombie de la Moscova, Stalin a semnat pe hârtie principiile de la Yalta, care au fost călcate în picioare de România. Cu toate acestea am fost foarte doritor să nu stărui asupra acestui fapt până într-atât încât Stalin să spună : “ Nu m-am amestecat în acţiunea voastră din Grecia, de ce nu-mi lăsaţi şi mie aceeaşi latitudine şi mie în România ?” Aceasta ar fi dus din nou la comparaţii între obiectivele acţiunii sale şi cele ale noastre. În această privinţă nici o parte nu ar fi convins-o pe cealaltă.Tinând seama de relaţiile mele personale cu Stalin, sunt sigur că ar fi o greşeală ca în această fază, să mă angajez într-o discuţie pe această problemă.
Sunt de asemenea foarte conştient că avem în mâinile noastre problema mult mai importantă a Poloniei şi, prin urmare, nu doresc să fac nimic în privinţa României care ar putea prejudicia perspectivele noastre de a ajunge la un acord pentru Polonia. Cu toate acestea cred că el ( Stalin ) ar fi trebui informat despre mâhnirea noastră faţă de evenimentele care au dus la instalarea prin forţă a unui guvern al minorităţilor comuniste în România, deoarece aceasta se află în conflict cu concluziile Declaraţiei privind Europa elibarată, asupra căreia am fost de acord la Conferinţa din Crimeea.
Mi-e teamă, mai ales, că instaurarea acestui guvern comunist poate să ducă la epurarea
fără discernământ a românilor anticomunişti care vor fi acuzaţi de fascism, în acelaşi
fel în care s-a întâmplat în Bulgaria. Este ceea ce prevesteşte emisiunea de ieri a
postului de radio Moscova, al cărei text, l-am telegrafiat ambasadei noastre. Aş sugera,
deci să-i ceară lui Stalin să vegheze ca noul guvern ( român) să nu înceapă imediat o
epurare a tuturor elementelor politice care se opun vederilor sale pe motiv că au fost
încurajate să acţioneze astfel de Declaraţia de Yalta.
Vă vom sprijini, desigur, şi dacă îmi veţi arăta textul oricărui mesaj, pe care sunteţi
înclinat să-l trimiteţi lui Stalin, Voi trimite şi eu unul pentru a-l sprijini.Există, evident,
un acord total între reprezentanţii noştri şi ai DVS, la faţa locului ./…/
( Public Record Office PREM 3/374/9, f.124-125; publ.în Roosvelt and Churchill. Their Secret Wartime Correspondence, pp.660-662 – publ.în Ioan Chiper, Florin Constantiniu, Adrian Pop, Sovietizarea României. Percepţii anglo-americane (1944-1947), Bucureşti, 1993, p.139 )
8 martie pt mine nu are semnificatia triumfalista adoptata de majoritate. Imi pare rau, dar nu e nicio sarbatoare!
Salut
Jocurile erau facute deja de la Yalta .
Unde nu era stabilit CLAR cine va conduce , a dus la razboi civil . Vezi Grecia intre 1946 -1949 .
Romania a fost data influentei sovietice . Alaturi de Polonia , Bulgaria , Ungaria , Cehoslovacia .
In aceste tari sovieticii au instalat fortat guvernele comuniste.
Churchill credea ca Stalin e o specie de gentleman ceva mai cioban . Au trecut putini ani pina vestul a priceput ca o dictatura e dictatura si nu are probleme de morala , cuvint dat sau semnaturi solemne . (razboiul rece)
In mai 1949 nastea RFG . In octombrie acelasi an , RDG .
Stalin nu a trimis tancurile in vestul german deoarece erau trupe americane & engleze acolo si avea serioase dubii ca va castiga impotriva USA- Anglia (in primis) . Principala problema , nu avea (inca) armamentul nuclear la nivelul adversarului principal .
Buna seara! “Churchill credea ca Stalin e o specie de gentleman ceva mai cioban” – fiecare servciu al marilor puteri si-a informat seful despre cati bani fac ceilalti participanti la impartirea tortului!
In 1945 nu se prea stia ce e ala “gulag” si cite milioane de oameni au fost exterminati de NKVD in numele celei mai drepte societati . Comunismul . 🙂
Anexa secreta a pactului Hitler-Stalin (cunoscuta ca Ribbentrop – Molotov ) va fi cunoscuta de occident doar dupa o gramada de ani .
lasati, ca la inceputul anilor 90,se stia ce este ala gulag si la fel s-a intamplat : s-a ascuns gunoiul sub pres!
Disidentul rus Vladimir Bukovski, refugiat în Marea Britanie (actualmente politolog), fin cunoscator al stinjenitoarei complicitatii Est-Vest,avand acces in 1992 la arhivele sovietice(reusind sa scaneze peste 7000 de documente) marturisea in 2002:
“Când, în sfârşit, am pătruns în arhivele comuniste, în 1992, m-am interesat cu prioritate de politica externă. Recunosc, între noi, că politica externă m-a interesat cu mult mai mult decât cea internă, deoarece ultima îmi era mai mult sau mai puţin cunoscută. Aventurile externe mă interesau mai mult. Şi am descoperit atunci o explicaţie a comportamentului Occidentului. Forţe social-politice foarte influente din Occident erau legate de Moscova, în unele cazuri în mod deschis, în alte cazuri în secret, deoarece aveau interese comune. Nu este vorba de agenturi, de spioni. Este vorba despre oportunitatea politică, de exemplu, pentru unele partide de stânga (socialişti, social-democraţi) din Europa de a face jocul Moscovei. Îşi aveau, desigur, motivele lor. Începând cu anii ’60, aşa cum am constatat din documente, aceste partide credeau că doar întărirea influenţei Moscovei în Europa le va permite lor înseşi ocuparea unei situaţii dominante în Occident.[…]
Cred că ceea ce trebuie să vă explicăm de la bun început este că, spre deosebire de situaţia de după cel de-al doilea război mondial (când victoria Occidentului asupra Germaniei naziste a fost deplină, nazismul a fost distrus şi sistemul a fost dezmembrat, iar liderii nazişti judecaţi), la sfârşitul Războiului Rece nimic nu a fost distrus în regimul comunist. N-a existat o victorie completă asupra comunismului; sistemul nu a fost dezmembrat, liderii nu au fost judecaţi, iar arhivele au rămas secrete.
Aceasta s-a întâmplat din pricina unei rezistenţe însemnate din partea elitei, în Vest şi în Est. Drept rezultat, mai avem încă rămăşiţe ale sistemului comunist în Rusia, iar acum în multe alte ţări est-europene comuniştii se întorc la putere; comuniştii n-au fost niciodată învinşi pe deplin.[…]
Pot să vă spun, de pildă, că Partidul Social Democrat vest-german colabora în secret cu Moscova pe filieră KGB … şi aşa mai departe. Desigur, cele mai multe dintre puterile occidentale nu voiau ca acest lucru să iasă la iveală, deoarece s-ar fi dezlănţuit o profundă criză, o criză politică. Cel mai uimitor lucru este că, având aceste documente, când descopeream că domnul cutare sau cutare a fost agent al Moscovei, şi totuşi el este încă primul ministru al ţării respective, sau preşedintele ţării respective, mă gândeam că trebuie să fac ceva. La acea vreme aveau loc alegerile prezidenţiale în Finlanda, iar principalul candidat la preşedinţie, cineva pe nume Sorsa, conform documentelor mele, colaborase în secret cu Moscova. Prin intermediul prietenilor mei din Finlanda, am încercat să dau documentele ziarelor din Finlanda; nici măcar un singur ziar finlandez nu le-a publicat. Nu voiau scandal; au zis „Ei, dacă i-am şti pe toţi care au colaborat cu Moscova…“ Aşa că – ce-am făcut? – le-am publicat în Suedia, şi apoi toate ziarele finlandeze le-au copiat din ziarele suedeze. A fost un mare scandal, Sorsa a demisionat, a recunoscut că a fost agent secret, şi gata. Şi tot aşa de la un stat la altul.
În Germania am încercat să public documentele despre social democraţi: numărul 2 al lor, Egon Bahr, era agent sovietic. Nici măcar un singur ziar sau o singură revistă din Germania nu a făcut-o. În cele din urmă, când am publicat cartea „Judecată la Moscova“ cei cu adevărat inteligenţi, foarte deştepţi, au încercat să o blocheze prin tăcere. Nu obiectau, nu se supărau, nu vroiau să ajungă în instanţă, nu, ei se prefăceau că n-au citit-o. Spre exemplu, un om politic german, foarte cunoscut şi foarte influent, a fost abordat de un prieten de-al meu, jurnalist german, cu cartea în mână. I-a arătat un document din anii ’60, scris de Andropov, care arăta că el a colaborat cu Moscova, şi l-a rugat să comenteze. „Aţi vrea să ne explicaţi despre ce este vorba?“ Iar el a zis „Ce documente, ce carte? Eu n-am văzut-o.“ şi a plecat.
Aşa au făcut şi în Franţa, mai mult sau mai puţin. Nici unul dintre ei n-a obiectat faţă de cele spuse de mine, fiindcă ştiau că n-au pe ce bază să obiecteze. Nu eu spuneam acele lucruri; ele se găseau în documente purtând semnătura lui Brejnev, Andropov, Suslov. Aşa că au păstrat linişte deplină. Când cartea mea a ajuns în Franţa – şi a ajuns cu doi ani înaintea „Cărţii negre a comunismului“ – erau în toate ziarele recenzii care spuneau „da, e o carte interesantă, mda.“ Dar ca oamenii să se intereseze de carte, cartea trebuie să fie controversată, dacă nu e controversată, nimeni n-o citeşte. Şi aşa au făcut; n-au avut curajul să mă atace şi s-au hotărât să păstreze tăcerea.
Doi ani mai târziu Stéphane Courtois şi colegii săi au făcut un sumar al crimelor comunismului mondial în „Cartea neagră a comunismului“. Atunci stânga occidentală s-a decis să-i atace; au văzut că aveau o bază documentară mai puţin solidă decât avusese cartea mea, au văzut că ar fi uşor de atacat. I-au atacat virulent pe editori pentru publicarea acestei cărţi. Iar acest lucru a făcut cartea extraordinar de populară – a devenit dintr-o dată best-seller, se vindea ca pâinea caldă, era nemaipomenit de populară. Deci socoteala lor a fost greşită.
În Polonia, cartea mea a ajuns extraordinar de cunoscută, a devenit best-sellerul numărul 2, după atlasul hărţilor rutiere; practic fiecare familie din Polonia mi-a cumpărat cartea. De ce? Pentru că în carte este un mare capitol despre Polonia, despre legea marţială şi Solidaritatea şi despre cum sovieticii se pregăteau să distrugă Solidaritatea. N-ar fi făcut atâta vâlvă dacă n-ar fi fost generalul Jaruselski. Ei, generalul Jaruselski s-a speriat când a văzut cartea. Ştia că poate să ajungă în închisoare, fiindcă minţise tot timpul, spunând că ruşii îl ameninţaseră cuo invazie militară, iar el a trebuit să aleagă răul cel mai mic şi să introducă legea marţială. Iar conform documentelor, inclusiv proceselor verbale ale întâlnirilor Biroului Politic, acest lucru nici măcar nu se discutase. Sovieticii nici măcar nu plănuiseră să-şi trimită trupele în Polonia, şi Jaruselski ştia. Mai mult, în repetate rânduri înaintea introducerii Legii Marţiale, el telefonase la Moscova şi întrebase dacă l-ar putea ajuta cu armata, fiindcă nu era foarte sigur de propria armată.
Atacându-mi cartea şi spunând că nimic nu este adevărat (şi câte şi mai câte), Jaruselski mi-a făcut implicit un raport bona fide. Dacă ar fi fost destul de deştept să stea liniştit şi să nu spună nimic, cartea n-ar fi avut prea mare succes, dar aşa cum s-a întâmplat (a încercat chiar să susţină o dezbatere cu mine la televiziune, şi desigur a pierdut) a reuşit să o facă foarte populară.
Ce spune acest lucru? Spune două lucruri foarte importante, pe care trebuie să le ţinem minte: oamenii vor să ştie. Degeaba ni se spune „sunt chestiuni vechi, nu interesează pe nimeni, este istorie…“ Aiurea. Oamenii vor să ştie. Dacă au ocazia, imediat devin interesaţi. Dar sistemul (conducătorii, fie din Est, fie din Vest) nu este interesat de astfel de dezbateri; le blochează, le blochează de câte ori se poate..”
(Bukovski la Sighet-2002)
Ma refeream strict la anul 1945 .
Pe la sfarsitul anilor 60 a inceput sa se priceapa ce era dincolo de “cortina de fier” ca represiune .
Nu prea se stia ce este gulagul, in schimb flota de nave cargo destinata in final transportului de deportati in gulagul de la Kolyma au fost echipate, dotate si furnizate in cadrul programului de asistenta militara “lend Leasse” (urss-Sua)
Sa ridem
http://www.hotnews.ro/stiri-international-19584112-jean-claude-juncker-trebuie-aiba-propria-armata.htm
Nu rid de idea in sine dar cum scriam cu ani in urma pe acest blog : “incearca sa armonizezi 28 de interese diverse si tot atitea orgolii europene” .
Probema e si mai grava cind vrei o armata comuna dar cu 6 marci de tancuri diverse , vreo 15 modele de arme individuale , cam 9 tipuri total diverse de avioane de lupta si nu mai vorbim de navele militare , alte echipamente care doar in calibru munitiei sint la standarde comune , NATO .
– O problema de logistica colosala .
– Din ce bani se finanteaza o astfel de armata ?
– In ce limba comuna vorbesc acesti militari comunitari ?
– In care tari se stabilesc cazarmele acestor trupe ?
Evident politicienii nu se gindesc la problemele astea . Incintati doar sa vada la parada trupe cica comune . 🙁
Buna seara!
http://www.evz.ro/ziua-anti-femeii-gingasul-8-martie-este-manjit-cu-sange.html
http://www.revista22.ro/–alina-cazanacli-blonda-din-pc-numita-de-premierul-ponta-la-ministerul-dezvoltarii-partener-de-afaceri-cu-baietii-destepti-din-energie-53910.ht
http://www.romaniacurata.ro/religia-in-scoli-a-invins-90-dintre-elevi-inscrisi-la-ora-de-religie-pe-bune/
Buna seara! 🙂
O primavara frumoasa!
Ponta este läsat sä-si stabilizeze pozitzia in fiecare zi, mai bine, intzelegerea intre liberali si
PSD ,devine mai clarä, tot ce s-a promis, diasporei,votului,codurilor, etc; SUNT UITATE , f. clar
USL TRÄIESTE ne-au mintzit, totul este o minciunä.
salutare si o floare tuturor, doamne si domnisoare 🙂
da` barbatii de ce n-au o zi anume doar a lor ? 😆
on topic
se pare ca termenul de predare a cererilor pt ora de religie tocmai a fost prelungit
si intre timp au fost semnalate f.multe incalcari ale procedurii de solicitare a orei de religie.
scoala srl de profil pecuniar cu specific romanesc se transforma intr-o telenovela fara de sfarsit iar bietii profesori/invatatori au ajuns simple instrumente in mainile diriguitorilor invatamantului de tranzitie 🙂 )))
@Cetatean, multumesc pentru articol; sincer vorbind, il asteptam. 🙂
@intamplator, 07/03/2015 at 11:15 pm,
Porunca iubirii:
-dupa Vechiul Testament: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău. Aceasta este marea şi întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. În aceste două porunci se cuprind toată Legea şi proorocii.” (Matei 22, 37-40);
-dupa Noul Testament, cuvantul Mantuitorului: „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii.” (Ioan 13, 34-35)
Sa-mi fie cu iertare, @Cetatean, dar de ce „ultima”?! De cand BOR se reduce doar la patriarhul Daniel? Risc o intrebare si sa nu fie cu suparare: pe langa a-l mustra public pe patriarh (si bine faceti), uniti mustrarea si cu rugaciunea pentru el? (Nu e nevoie sa-mi raspundeti.) Potrivit cuvintelor parintelui Efrem Athonitul: „Ducem toţi o carte cu păcate diferite, grele sau uşoare, multe sau puţine, şi nimeni nu face excepţie, în afară de Dumnezeu.” http://www.bisericasfstelian.ro/despre-iertare/
http://www.hotnews.ro/stiri-international-19585377-lider-cecen-suspectul-cazul-asasinatului-lui-boris-nemtov-este-musulman-devotat-socat-caricaturile-charlie-hebdo.htm
Cine e “liderul “cecen Ramzan Kadirov ? (vezi pe wiki in engleza)
Numit pe functie direct de Putin , e recunoscut ca un politician brutal care a “pacificat” Cecenia cu AK-47 in mana si calcind peste cadavre .
– Nu intimplator in luptele de la Donetsk- Ucraina , luptatori ceceni (batalionul numit Vastok) ) erau alaturi de filo rusi .
– In Cecenia nu intra ziarist strain iar dictatura respectivului e universal recunoscuta .
– Tot intimplator , apar mereu ceceni in omorurile politice din Rusia din ultimii ani 🙂
Un fel de coloana V pentru “omorurile de lux ” din Rusia . Cind vin prinsi , ori se sinucid ori sint impuscati in “lupta” .
Evident nici o legatura intre aceste fapte si prietenia de fier , de nezdruncinat Putin- Kadirov . 🙁
Concret, despre continuturile unor programe scolare. Spre exemplu, la clasa a III-a:
Programe aprobate prin OMEN 5003/2.12.2014 – clasa a III-a
Continuturi
Educatie civica: domenii – Persoana si Raporturile noastre cu lucrurile și ființele
Persoana: Noțiunea de persoană ( Ce înseamnă să fim persoane? Persoana mea; Persoana lui/ei); Trăsături morale ale persoanei ( bunătatea opusă răutății; respectul opus lipsei de respect; sinceritatea opusă nesincerității; curajul opus lașității; modestia opusă lipsei de modestie; încrederea în sine și în ceilalți opuse neîncrederii în sine și în ceilalți;)
Raporturile noastre cu lucrurile și ființele:
Raporturile noastre cu lucrurile (Ce sunt lucrurile? Nevoia de lucruri; Lucrurile care ne exprimă: îmbrăcăminte, jucării și jocuri, cărți, colecții, camera mea; Relații și atitudini față de lucruri: proprietate, grijă/neglijență;
Raporturile noastre cu animalele și plantele (Ce sunt animalele și plantele? Nevoia de plante și animale; Atitudini față de plante și animale: atenție/neatenție, grijă/nepăsare, delicatețe/brutalitate, compasiune/lipsă de compasiune, curaj/frică, respect/lipsă de respect, iubire/ură)
Raporturile noastre cu ceilalți oameni (Grupuri mici din care facem parte (familia, grupul de prieteni, grupul de joacă, grupul de învățare) și relațiile dintre membrii acestora; Reguli ale grupului: drepturi și îndatoriri în cadrul grupurilor mici)
OMEN 5001 / 02.12.2014 – clasa a III-a
Continuturi
Religie Cultul Ortodox
tema centrala – Dumnezeu este Viața
Domenii: Iubirea lui Dumnezeu și răspunsul omului; Dumnezeu se face cunoscut omului; Viața creștinului împreună cu semenii; Mari sărbători creștine;
Iubirea lui Dumnezeu și răspunsul omului: Viața omului, darul lui Dumnezeu; Bucuria de a trăi; Omul în relație cu natura; Viața pe pământ și Împărăția lui Dumnezeu;
Dumnezeu se face cunoscut omului: Ce înseamnă să fii creștin: Când un om devine creștin; Persoanele din viața unui creștin; Primirea iertării prin spovedanie; Primirea lui Hristos prin Sfânta Împărtășanie; Dumnezeu ocrotește și dă putere, pentru a face fapte bune; Alegerea binelui în viață.
Viața creștinului împreună cu semenii: Viața împreună cu ceilalți; Necesitatea de a spune întotdeauna adevărul; Ascultarea și împlinirea sfaturilor bune; Blândețea și bunătatea în relație cu ceilalți; Importanța de a avea răbdare cu cei din jur; Respectul față de sine și față de ceilalți; Nevoia de efort pentru a obține rezultate.
Mari sărbători creștine: Nașterea și botezul Domnului (Nașterea Domnului; Botezul Domnului); Învierea și înălțarea Domnului (Învierea Domnului, Înălțarea Domnului)
M-am oprit doar la programa cultului ortodox, dar se poate continua si cu programele scolare ale celorlalte culte pentru a vedea care sunt continuturile prevazute pentru nivelul clasei a III-a.
Conform perspectivei crestin ortodoxe, credinta era rezultatul conlucrarii nefortate om-Dumnezeu, dar al Duhului Sfant, relatie personala intre om si Dumnezeu (Persoana).
Asa cum s-a mai afirmat, este foarte important cine si cum preda religie. Cultele religioase au acum la indemana exercitarea retragerii avizului/a binecuvantarii tuturor acelor cadre didactice la ale caror ore nu s-au inscris elevii din motive imputabile doar prestantei profesorale la catedra. Si astfel, acelor cadre didactice le inceteaza contractul de munca.
O alta arie curriculara vizata de mult timp pentru reorganizare este cea de matematica si stiinte, unde se regasesc: matematica, fizica, biologie, chimie. Cand se va pune din nou problema regandirii, prin „dilutie” (cum altfel), a structurii acestei arii, cati parinti sau elevi vor afirma ca doresc ( in gimnaziu, de exemplu): 4 ore matematica, 1-2 ore biologie, 2 ore fizica, 2 ore chimie/ pe saptamana?! 🙂
neata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-9-martie-victor-si-mama-lui-cei-2-mucenici-politici/36010/